Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 11:00

  Εμβόλια: η ασπίδα της υγείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Mιχαήλ Βλασταράκος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου


  Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν, είχε πει ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης. Στις μέρες μας, τα εμβόλια συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας  και κάνουν πράξη την πρόληψη. Κι αυτό διότι προστατεύουν κάθε άνθρωπο ατομικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία σαν μια άτρωτη, στις μολυσματικές ασθένειες, ασπίδα.  Γι αυτό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει από πέρυσι καμπάνια για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της γρίπης, ενώ έχει δώσει την αιγίδα του στην εκστρατεία "Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι". 

  Με την ανακάλυψη, την ανάπτυξη και την διάθεση τους, τα εμβόλια συνέβαλαν στο να εξαλειφθούν και να προληφθούν πολλές θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες στο παρελθόν εξαπλώνονταν ταχύτατα, αφήνοντας πίσω τους εκατόμβες νεκρών. Ενδεικτικά αναφέρω την ισπανική γρίπη που εκδηλώθηκε το 1918 και έπληξε το 1/3 του παγκόσμιου  πληθυσμού, προκαλώντας έως και 50 εκατομμύρια θανάτους, δηλαδή πολύ περισσότερους από ότι ένας πόλεμος. 

  Σήμερα, περισσότερες από  30 μολυσματικές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες μπορούν να προληφθούν ή να περιοριστούν, μέσω του εμβολιασμού και κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα εμβόλια συμβάλλουν στο να αποφευχθούν έως και 3 εκατομμύρια θάνατοι και να γλυτώσουν από σοβαρές αναπηρίες 750.000 παιδιά. 

  Όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Εμβολιασμών των κρατών  διαμορφώνονται ανάλογα από τις Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμών και είναι απολύτως ασφαλή,  δοκιμασμένα για πολλές δεκαετίες και εγκεκριμένα - μέσα από συνεχείς ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας – από τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας. 

  Στην Ελλάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι πλήρες και όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται σε αυτό χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Χάρη σε αυτά τα εμβόλια τα ελληνόπουλα, μπορούν να προστατευτούν από 15 επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, πριν την ηλικία των 2 ετών. 

  Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης εγκυμονεί κινδύνους 
  Από την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου για την ευλογιά έως και σήμερα, η διάθεση των εμβολίων και η τήρηση του σωστού δοσολογικού σχήματος, με τη χορήγηση των δόσεων στη σωστή σειρά και στη σωστή ηλικία, μας εξασφάλισε επίκτητη ανοσία ενάντια σε θανατηφόρες και απειλητικές για την ζωή λοιμώδεις ασθένειες, όπως ο κοκίτης, ο τέτανος και η γρίπη, και οδήγησε στην εξαφάνιση κάποιων  από αυτών των ασθενειών, που προκαλούσαν τρομερές επιδημίες, σαν την  ευλογιά και την πολιομυελίτιδα. 

  Όπως όμως έδειξε η πρόσφατη επιδημική έξαρση της ιλαράς, στις βαλκανικές χώρες και στην χώρα μας οι ξεχασμένες ασθένειες είναι δυνατόν να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν νέες επιδημίες και θανάτους αν περιοριστεί ο εμβολιασμός. Η εξάλειψη και υποχώρηση των  παλιών ασθενειών οφείλεται στη δημιουργία ενός ανοσιακού τείχους που "αγκαλιάζει" την κοινωνία και δεν επιτρέπει την διασπορά των μικροβίων στην κοινότητα και την μετάδοση της λοίμωξης. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εμβολιάζεται η πλειονότητα του πληθυσμού, ώστε  η εμβολιαστική κάλυψη να διατηρείται  υψηλή, αγγίζοντας  το 95%. Αν στα 100 άτομα εμβολιάζονται τα 95, το ανοσιακό τείχος που δημιουργεί ο εμβολιασμός αντέχει και προστατεύονται όλοι, ακόμα και οι 5 που δεν εμβολιάστηκαν. Αν όμως μειωθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων δημιουργείται ρήγμα στο τείχος και η κοινωνία, ιδιαίτερα τα ευπαθή άτομα (μωρά, ηλικιωμένοι, ασθενείς με ανοσοκαταστολή),  μένουν απροστάτευτα. 

  Πώς μπορεί να δημιουργηθεί αυτό το ρήγμα;  Με τρεις τρόπους: Καταρχήν, με την διασπορά αμφιβολιών για την αποδεδειγμένη ασφάλεια κι αποτελεσματικότητα  των εμβολίων, εξαιτίας  επιστημονικά αστήρικτων φημών,  οπότε κάποιοι γονείς σταματούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.  Επίσης, με την παραμέληση των αναμνηστικών δόσεων, που είναι απαραίτητες προκειμένου να αναπτύξουμε με τον εμβολιασμό  ανοσία μακράς διαρκείας.  Τέλος, οι μετακινήσεις πληθυσμών από χώρες με χαλαρά προγράμματα εμβολιασμών, εγκυμονούν παρόμοιους κινδύνους και αποτελούν έναν επιπλέον λόγο  για να διατηρηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ώστε να μην κινδυνεύσει να διαρραγεί το ανοσιακό τείχος, η ασπίδα της κοινωνίας. 

  Γιατί χρειάζονται εμβόλια και οι ενήλικες; 
  Το πρόσφατο παράδειγμα της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στις Βαλκανικές Χώρες και την Ελλάδα, μας υπενθυμίζει ότι πολλές από τις λεγόμενες "παιδικές" ασθένειες προκαλούν σοβαρές επιπλοκές και μόνιμες βλάβες σε ενήλικους ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

  Συνεπώς και οι ενήλικες έχουν ανάγκη από την ασπίδα του εμβολιασμού. Μάλιστα αρκετά νέα εμβόλια, που ενίσχυσαν πρόσφατα τη φαρέτρα των ιατρών, προορίζονται για τους ενήλικες. Αυτοί που πρέπει να κάνουν την αρχή και να θωρακιστούν έναντι των μεταδοτικών ασθενειών είναι οι επαγγελματίες υγείας, διότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό τον σκοπό πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Ιατροί και όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι Πολίτες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ