Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 10:30

  Η θεραπευτική προσέγγιση γυναικών με πολλαπλή σκλήρυνση στην εγκυμοσύνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιθυμία για απόκτηση παιδιών δεν αποτελεί πλέον μακρινό όνειρο για τις εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν διαγνωσθεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Χάρη στην καλύτερη κατανόηση της νόσου, αλλά και στην ύπαρξη θεραπείας που δεν φέρει αντένδειξη για την περίοδο της κύησης, οι ασθενείς μπορούν σήμερα - πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους- να προγραμματίσουν ή απλά να μη διακόψουν μία τυχαία  εγκυμοσύνη.

  Μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες, η συμβουλή που δινόταν στις γυναίκες με ΣκΠ ήταν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη. Με τη συγκέντρωση περισσότερων κλινικών δεδομένων, ωστόσο, που αποδείκνυαν ότι η κύηση και η γαλουχία δεν επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου -και το αντίστροφο- η συμβουλευτική άλλαξε. Σύσταση όμως και πάλι ήταν να γίνεται διακοπή των θεραπειών κάποιους μήνες πριν την προγραμματισμένη εγκυμοσύνη ή άμβλωση σε περίπτωση που κατά το χρόνο της σύλληψης η γυναίκα εξακολουθούσε να λαμβάνει αγωγή.

  Που βρισκόμαστε σήμερα
  Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που συντελέστηκαν μέσα στα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την διαχείριση μίας εγκύου με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι η πρόοδος στις υπάρχουσες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν στον περιορισμό των υποτροπών.

  Σήμερα μάλιστα η Οξική Γλατιραμέρη (20 & 40mg) αποτελεί το μόνο ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, πρώτης γραμμής που δεν έχει πλέον αντένδειξη χορήγησης κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, εφόσον φυσικά η εκτίμηση οφέλους- κινδύνου, από τον γιατρό, συγκλίνει υπέρ της συνέχισης της θεραπείας.   

  Για ποιόν λόγο είναι σημαντική η έλλειψη αντένδειξης στην Οξική Γλατιραμέρη; Διότι την ώρα που στην πλειονότητα των γυναικών δίνεται η συμβουλή να διακόψουν την αγωγή με ανοσοτροποποιητικά φάρμακα -όταν προγραμματίζουν να συλλάβουν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- από μελέτες έχει φανεί ότι περισσότερες από 90 ημέρες χωρίς τη λήψη θεραπείας ενδέχεται να διπλασιάσουν τον κίνδυνο σοβαρής υποτροπής συγκριτικά με την διακοπή της για μόλις 10 ημέρες.

  Σε περίπτωση, δε, εμφάνισης μίας σοβαρής υποτροπής κατά την διάρκεια της κύησης οι ασθενείς μπορεί να έχουν την επιλογή να λάβουν θεραπεία με μικρής διάρκειας υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, η χορήγησή τους ωστόσο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει σχετιστεί με τον κίνδυνο θνησιγενών σχιστιών της υπερώας (Robetson NP etal. Brain, 1996).

  Η Οξική Γλατιραμέρη
  Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την Οξική Γλατιραμέρη από τις υπόλοιπες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες (Ιντερφερόνη-β, ΦουμαρικόςΔιμεθυλεστέρας, Τεριφλουνομίδη); Η απάντηση σχετίζεται με την καταλληλότητα χρήσης τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, καθώς ούτως ή άλλως κανένα από τα φάρμακα δεν έχει φανεί να επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα των γυναικών.

  Ειδικότερα για την περίοδο της εγκυμοσύνης, από τις τέσσερις θεραπείες η μόνη που δεν έχει αντένδειξη χρήσης είναι η Οξική Γλατιραμέρη, αφού η Ιντερφερόνη-β έχει σχετιστεί με χαμηλότερο μέσο βάρος γέννησης, βραχύτερο μέσο μήκος γέννησης και πρόωρο τοκετό, ενώ η Τεριφλουνομίδη έχει δείξει εμβρυοτοξικότητα σε μελέτες σε ζώα. Την ίδια στιγμή, για τον τονΦουμαρικόΔιμεθυλεστέρα υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα στον άνθρωπο.

  Αναφορικά με την περίοδο του θηλασμού, η Οξική Γλατιραμέρη και ο ΦουμαρικόςΔιμεθυλεστέρας δεν έχουν "ενοχοποιηθεί” για απέκκριση στο ανθρώπινο σώμα, ενώ για την Ιντερφερόνη-β έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει περιορισμένη απέκκριση στο ανθρώπινο γάλα. Στην Τεριφλουνομίδη, τέλος, έχει καταγραφεί απέκκριση στο γάλα αρουραίων.

  Η ασφάλεια
  Την ασφάλεια της Οξικής Γλατιραμέρης, αξίζει να σημειωθεί, εγγυάται ένας μεγάλος αριθμός κλινικών δεδομένων που συνελέχθησαν τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι από την παρακολούθηση περισσότερων από 5.000 κυήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, φάνηκε ότι η ουσία δεν σχετίζεται με χαμηλή μέση τιμή βάρους γέννησης και αυτόματες αποβολές. Παράλληλα, απέδειξε ότι δεν συνδέεται ούτε και με αύξηση της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό, εμφάνισης δυσμορφιών ή συγγενών ανωμαλιών, αλλά ούτε και με τοξικότητα προς το έμβρυο.

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Νικόλαος Φάκας M.D., Ph.D., Νευρολόγος
  Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής
  401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ