Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Νοε-2017 07:20

  Γιατρός και ασθενής: Μία σχέση σημαντική και αμφίδρομη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη σημασία στην επικοινωνία γιατρού και ασθενή τονίζει η νέα πρωτοβουλία "Med&Me”. Η επικοινωνία και η συμμετοχή του ασθενούς στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία του είναι ζωτικής σημασίας για την έκβαση της υγείας του, τονίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου η ανακοίνωση της εκστρατείας "Med&Me". Η πρωτοβουλία είναι του Ινστιτούτου Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία - ΗΙΤ με την ευγενική υποστήριξη της AbbVie και στην προώθησή της συμμετέχουν δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι Φορέων και Οργανισμών καθώς και Σύλλογοι Ασθενών και Ιατρών. 

  Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η ευαισθητοποίηση των ασθενών, των γιατρών και των υπεύθυνων χάραξης στρατηγικών υγείας, αναφορικά με το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, στην εξυγίανση της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τους. 

  Επιπλέον, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών και συγγενών τους αναφορικά με την καθοριστική επίδραση της αποτελεσματικής επικοινωνίας, στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως στην έκβαση του θεραπευτικού αποτελέσματος, παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και τη μείωση των δικαστικών προσφυγών και της δυσαρέσκειας από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. 

  Όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Ιατρών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, η σημασία της ενημέρωσης και της συμμετοχής του ασθενή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην υγεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της έκβασης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και συντελεί στην μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών από τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη Δρ. Έφη Σίμου, η οποία παρουσίασε το νέο αυτό εγχείρημα, καθώς και τον ιστότοπο www.medandme.gr, τον οποίο μπορούν να επισκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν πιο αναλυτικά, "η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την υγεία τους συστήνεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας και αποτελεί τη διαδικασία που μπορεί να φέρει την επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό". 

  "Στρατηγικές οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και την ενδυνάμωση των ασθενών, θα πρέπει να καταχωρούνται υψηλά στην πολιτική υγείας και αυτό όχι μόνο γιατί είναι το σωστό υπό το πρίσμα της προσωπικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, αλλά επίσης γιατί μπορεί να αποδειχτούν αποτελεσματικές στη μείωση των δαπανών για την υγεία και τη σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης", δήλωσε η κα Άντζελα Βερναδάκη, Διευθύντρια Market Access & External Relations της AbbVie Pharmaceuticals.

  Υπεύθυνο για την οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία – HIT ένας νεοσύστατος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας που έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως του γενικού πληθυσμού, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, αναφορικά με το ρόλο της επικοινωνίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του ιατρικού αλφαβητισμού στην πρόσληψη, επιλογή και αποκωδικοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ