Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 09:44

  Στον αυθεντικό Μαραθώνιο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και με το κεντρικό μήνυμα "Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!", η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.) θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών για βελτίωση της υγείας (όπως ο εμβολιασμός, η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η ισορροπημένη διατροφή, ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

  Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της συνεργασίας, παρέστησαν, εκ μέρους της Ε.Π.Ε, ο τ. πρόεδρος κ. Μιχάλης Τουμπής καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος. Στην εκδήλωση, επίσης συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η κα. Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2017-2018.

  Ελληνική πνευμονολογική εταιρεία"Ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, αποτελεί καθήκον μας να συνδράμουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η ανάγκη αυτή καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, που αποτυπώνει υψηλή αξιακή βάση για την πρόληψη στα θέματα υγείας, η οποία όμως "υπονομεύεται” από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και από το χαμηλό βαθμό ενημέρωσης για σημαντικές ασθένειες", δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τουμπής στο πλαίσιο της συνέντευξης.

  Ενδεικτικά, αναφέρει ο πρόεδρος της Ε.Π.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενώ το 95% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική την πρόληψη, το 46% δηλώνει ότι οικονομικοί λόγοι τους εμποδίζουν να λάβουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα, το επίπεδο ενημέρωσης για μια σειρά ασθενειών, με σχετική εξαίρεση τη γρίπη και την πνευμονία, εμφανίζεται ακόμα χαμηλό. Ο εμβολιασμός, ως μέτρο πρόληψης, γενικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα – μόνο στις ηλικίες 65+ καταγράφεται συγκριτικά μια ανοδική τάση- και είναι φανερό ότι απαιτείται έντονη και συστηματική ενημερωτική προσπάθεια με επίκεντρο τον ιατρικό κόσμο, που θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης/προτροπής για εμβολιασμό σε ποσοστό 66%, προκειμένου να αλλάξει σημαντικά η εικόνα αυτή και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ως ασφαλούς μέσου πρόληψης που διασφαλίζει καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Ο κ. Κώστας Παναγόπουλος, στην ομιλία του ανέφερε ότι "ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής.  Η συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει βοηθήσει να αναδείξουμε αυτή την πλευρά του Μαραθωνίου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός, μπορούν να προσφέρουν σε όλους  καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής".

  Η κα Γκάγκα, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, αναφέρθηκε στην καίρια σημασία της ενημέρωσης και της κινητοποίησης του κοινού σε θέματα σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "τα πνευμονολογικά νοσήματα αφενός είναι χρόνια και δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο και αφετέρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πνεύμονες είναι φτιαγμένοι για να αναπνέουν καθαρό αέρα - όχι καπνούς και σκόνες - και ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια άτομα. Φυσικά, εκτός από τη πρόληψη, είναι επίσης σημαντική η διάγνωση σε αρχικά, πρώιμα στάδια, όπου τα νοσήματα μπορούν να ελεγχθούν ή να θεραπευτούν. Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά στους ευαίσθητους πληθυσμούς, δηλαδή παιδιά, ηλικιωμένους, αρρώστους με πολλές συννοσηρότητες, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται,  ο ρόλος μας, ως επαγγελματίες υγείας, στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη  διάγνωση τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

  Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία  στις Ευρωπαϊκές χώρες  και στις Η.Π.Α, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως – είχαν περίπου 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από πνευμονία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικίας, ενώ παράλληλα 33% των ασθενών με ΧΑΠ, που νοσηλεύονται λόγω επεισοδίου παρόξυνσης μπορεί να έχουν πνευμονία".

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:59 10/08

  Κοιμηθείτε δροσερά… χωρίς κλιματιστικό

  Tips για να κοιμηθείτε καλύτερα ακόμη και στις υψηλές θερμοκρασίες αν δεν σας αρέσει να κοιμάστε με κλιματιστικό σας.

  08:43 07/08

  Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

  Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

  08:32 07/08

  H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

  Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

  23:59 06/08

  Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

  Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

  09:43 06/08

  Νέα έρευνα: Η επίδραση του κορονοϊού στον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

  Το αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον πλακούντα και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο κατά την κύηση.

  09:36 06/08

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

  09:11 06/08

  Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  09:34 05/08

  Καλά νέα για ασθενείς με ψωρίαση

  Τα αποτελέσματα της μελέτης BE RADIANT καταδεικνύουν ανωτερότητα του bimekizumab στην επίτευξη καθαρού δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση.

  09:02 05/08

  Πώς επηρέασε το κλείσιμο των σχολείων την COVID-19;

  Πρόσφατο άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό ερευνά τη συσχέτιση του κλεισίματος των σχολείων με την επίπτωση και τη θνησιμότητα από COVID-19 στις ΗΠΑ.

  10:44 04/08

  Θετικά νέα για "κοκτέιλ" αντισωμάτων για τον κορονοϊό

  Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της "φρέναρε" την Covid-19 σε ζώα.

  10:41 04/08

  H βία που γνωρίζουμε στη ζωή μας επιταχύνει τη γήρανση

  Τα παιδιά που έχουν υποστεί βία ή τραυματικής εμπειρίας μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και γερνάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  23:59 03/08

  Γιατί η ανθεκτικότητα είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο του χαρακτήρα μας

  Τι είναι η ανθεκτικότητα και πώς μπορείτε να την αναπτύξετε.

  09:08 03/08

  Μπορεί να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 χωρίς καν φυσική επαφή;

  Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μας "κολλήσει" ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

  08:00 03/08

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

  09:33 31/07

  Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

  Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

  09:19 31/07

  Πώς μπορεί ο SARS-CoV-2 να "ξεπερνά" την ανοσία του οργανισμού μας

  Νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο πώς ο νέος κορονοϊός διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το βασικό συστατικό της ανοσίας έναντι στους ιούς.