Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Οκτ-2017 08:12

  Ο πρώτος Έλληνας ασθενής στη 15ετή μελέτη BENEFIT

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Ο πρώτος Έλληνας ασθενής εντάχθηκε στη νέα 15ετή μελέτη παρακολούθησης BENEFIT. Η μελέτη αυτή παρακολουθεί τους ασθενείς που είχαν καταχωρηθεί στην αρχική κλινική δοκιμή BENEFIT (Betaferon in Newly Emerging multiple sclerosis For Initial Treatment)) και παρουσίαζαν  πρώτο σύμπτωμα που υποδήλωνε πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ)

  "Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη BENEFIT παρακολουθούνται και πάλι, 15 χρόνια μετά την αρχική τυχαιοποίηση τους για τις ανάγκες της μελέτης. Τα ευρήματα από αυτή τη σειρά ασθενών, οι οποίοι μελετήθηκαν αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την μακροπρόθεσμη επίδραση της πρώιμης έναρξης θεραπείας με ιντερφερόνη βήτα-1β στην ΠΣ. Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ΠΣ εξελίσσεται κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή των ασθενών. Ως εκ τούτου, η μακροχρόνια παρακολούθηση μίας καλά προσδιορισμένης ομάδας ασθενών είναι εξαιρετικά πολύτιμη", δήλωσε ο Ludwig Kappos, Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία.

  Στην μελέτη BENEFIT οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αυτούς που έλαβαν  ιντερφερόνη βήτα-1β και σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σε διάστημα έως 60 ημερών από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος (κλινικό επεισόδιο) ΠΣ. Οι ασθενείς που αρχικά έλαβαν εικονικό φάρμακο, ξεκίνησαν θεραπεία με ιντερφερόνη βήτα-1β είτε όταν επιβεβαιώθηκε η κλινική διάγνωση της ΠΣ, ή μέχρι την συμπλήρωση 2 ετών από την είσοδο τους στην μελέτη.

  Στο πλαίσιο της μελέτης για τα πρώτα 8 χρόνια οι  ασθενείς εξεταζόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του εντέκατου έτους ταυτοποιήθηκε, ανακτήθηκε και αξιολογήθηκε το 59,4% των ασθενών (278/468) οι οποίοι εξετάζονται και πάλι 15 χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου και την τυχαιοποίηση στην μελέτη.

  Η 15ετής μελέτη παρακολούθησης BENEFIT μπορεί να συμβάλλει, επίσης, στην επίλυση πολλών αναπάντητων ερωτημάτων γύρω από την ΠΣ, όπως οι προγνωστικοί παράγοντες ή η εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να  αυξήσουν τη γνώση μας σχετικά με σημαντικούς τομείς της ζωής των πασχόντων, όπως είναι η απασχόληση, η αξιοποίηση διαθέσιμων  πόρων και η ποιότητα ζωής, πέρα από κλασικές παραμέτρους της κλινικής εικόνας του  ασθενούς. 

  Κατά το ενδέκατο έτος παρακολούθησης, οι ασθενείς στους οποίους αρχικά είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (ομάδα καθυστερημένης έναρξης θεραπείας) ξεκίνησαν  θεραπεία με Βetaferon, κατά μέσο όρο, 1,5 χρόνο μετά την ομάδα πρώιμης έναρξης. Παρόλο που, κατά την έναρξη της μελέτης, τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) των ασθενών και στις δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική δραστηριότητα της νόσου, στη συνέχεια η εξέλιξή της νόσου ήταν σχετικά ήπια, μέχρι και την ενδέκατη χρονιά. Στις δύο ομάδες υπήρχαν κάποιες διαφορές που εξακολουθούν να είναι εμφανείς. Υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα της πρώιμης έναρξης της θεραπείας με ιντερφερόνη βήτα-1b, όπως το  χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό υποτροπών ή της καλύτερης βαθμολογίας γνωστική κλίμακα PASAT (Paced Auditive Serial Addition Test).

  Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό απασχόλησης των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη παρέμεινε σχετικά σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια των 11 ετών. Συγκεκριμένα,  το ποσοστό των ασθενών που απασχολούνταν στην αρχή ήταν 81,35%, ενώ μετά από 11 έτη το ποσοστό απασχόλησης ήταν 73,4%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αυτό που αναφέρεται στην βιβλιογραφία για ομάδες ασθενών που πάσχουν από ΠΣ για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

  Στόχος της μελέτης BENEFIT 15 είναι να δείξει εάν τα θετικά αποτελέσματα της πρώιμης θεραπείας που παρατηρούνται μέχρι τώρα συνεχίζονται και με την πάροδο του χρόνου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:59 10/08

  Κοιμηθείτε δροσερά… χωρίς κλιματιστικό

  Tips για να κοιμηθείτε καλύτερα ακόμη και στις υψηλές θερμοκρασίες αν δεν σας αρέσει να κοιμάστε με κλιματιστικό σας.

  08:43 07/08

  Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

  Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

  08:32 07/08

  H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

  Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

  23:59 06/08

  Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

  Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

  09:43 06/08

  Νέα έρευνα: Η επίδραση του κορονοϊού στον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

  Το αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον πλακούντα και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο κατά την κύηση.

  09:36 06/08

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

  09:11 06/08

  Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  09:34 05/08

  Καλά νέα για ασθενείς με ψωρίαση

  Τα αποτελέσματα της μελέτης BE RADIANT καταδεικνύουν ανωτερότητα του bimekizumab στην επίτευξη καθαρού δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση.

  09:02 05/08

  Πώς επηρέασε το κλείσιμο των σχολείων την COVID-19;

  Πρόσφατο άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό ερευνά τη συσχέτιση του κλεισίματος των σχολείων με την επίπτωση και τη θνησιμότητα από COVID-19 στις ΗΠΑ.

  10:44 04/08

  Θετικά νέα για "κοκτέιλ" αντισωμάτων για τον κορονοϊό

  Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της "φρέναρε" την Covid-19 σε ζώα.

  10:41 04/08

  H βία που γνωρίζουμε στη ζωή μας επιταχύνει τη γήρανση

  Τα παιδιά που έχουν υποστεί βία ή τραυματικής εμπειρίας μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και γερνάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  23:59 03/08

  Γιατί η ανθεκτικότητα είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο του χαρακτήρα μας

  Τι είναι η ανθεκτικότητα και πώς μπορείτε να την αναπτύξετε.

  09:08 03/08

  Μπορεί να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 χωρίς καν φυσική επαφή;

  Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μας "κολλήσει" ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

  08:00 03/08

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

  09:33 31/07

  Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

  Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

  09:19 31/07

  Πώς μπορεί ο SARS-CoV-2 να "ξεπερνά" την ανοσία του οργανισμού μας

  Νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο πώς ο νέος κορονοϊός διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το βασικό συστατικό της ανοσίας έναντι στους ιούς.