Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 10:00

  Συχνότερος ο καταρράκτης στις παραγωγικές ηλικίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουμε όλοι, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών. Το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και οι συνθήκες της καθημερινότητάς μας, ανάμεσά τους η ενασχόληση με tablets και smartphones, κάνουν πιο συχνή την εμφάνιση της νόσου  και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών - ακόμη και 40 και 50 χρόνων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και ο ήλιος, επισημαίνουν οι ειδικοί, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. 

  Σε τι οφείλεται ο καταρράχτης και πώς αντιμετωπίζεται
  Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πρωτεΐνη μέσα στον φακό του ματιού προκαλώντας θολότητα, η οποία σταδιακά δυσκολεύει την όραση. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, στο κάπνισμα ή ακόμη και στη μακροχρόνια χρήση στεροειδών. 

  Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την αντικατάστασή του μέσω χειρουργικής επέμβασης με ενδοφθάλμιο φακό. Η χρήση πολυεστιακών ενδοφακών μπορεί να διορθώσει πλήρως την όραση, τόσο τη μακρινή όσο και την κοντινή, ωστόσο όπως στα δημόσια νοσοκομεία τοποθετούνται απλοί ενδοφακοί, λόγω του χαμηλότερου κόστους τους. 

  Έρευνα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε πως το 80% των ανθρώπων δεν είναι ενημερωμένο για τον καταρράκτη και για τα συμπτώματά του ενώ το 39% δεν γνωρίζει ότι με την επέμβαση διορθώνονται κι άλλα προβλήματα όρασης.

  Η χειρουργική επέμβαση για τον καταρράκτη είναι ο μόνος τρόπος για να αφαίρεσής του και αποκατάστασης της όρασης. Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις και ο ασθενείς μπορεί να επιστρέψει από την επόμενη μέρα στην εργασία του. Ωστόσο, εάν μείνει χωρίς θεραπεία, ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.

  Τα συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο οφθαλμίατρός σας
  Θόλωση της όρασης
  "Εξαφάνιση” της πρεσβυωπίας
  Αλλαγή της αντίληψης των χρωμάτων
  Δυσκολία στη νυχτερινή όραση αλλά και στο έντονο φως της ημέρας

  Alcon

  "Έχεις τόσα ακόμη να δεις” 
  Με το παραπάνω μήνυμα, η εταιρία Alcon ανακοίνωσε την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τον καταρράκτη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα του καταρράκτη, τους παράγοντες κινδύνου και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές που οι ασθενείς μπορούν να συζητήσουν με τον οφθαλμίατρό τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών διόρθωσης της όρασης. 

  Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

  "Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία στηρίζει με την αιγίδα και την παρουσία της αυτήν την εκστρατεία, που έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση των ατόμων που πάσχουν από καταρράκτη, λόγω της σταθερής ανάγκης που υπάρχει για έγκαιρη πρόγνωση και θεραπεία, προκειμένου να διατηρηθεί η όραση και η ποιότητα ζωής των πασχόντων σε υψηλό επίπεδο", δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Παναγιωτίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας. Με τη σειρά της η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, δήλωσε σχετικώς: "Ο καταρράκτης είναι μία από τις αιτίες απώλειας της όρασης και προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους. Σημαντική, ωστόσο, αύξηση παρουσιάζεται κατά τα τελευταία χρόνια και σε μικρότερες, πιο παραγωγικές ηλικίες, των 50 ή και 40 ετών. Χάρη στην εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη των ενδοφακών τις τελευταίες δεκαετίες, παρέχουμε πλέον τη δυνατότητα στους ασθενείς μας όχι μόνο να διατηρήσουν την όρασή τους σε όλες τις αποστάσεις μετεγχειρητικά, αλλά και να τη βελτιώσουν".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ