Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 23:59

  Μύθοι και πραγματικότητες για τη σχιζοφρένεια

  Μύθοι και πραγματικότητες για τη σχιζοφρένεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη και χρόνια ψυχική διαταραχή, που επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται και δρα ο ασθενής.  Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένους παράγοντες που την πυροδοτούν, καθώς φαίνεται πως είναι πολλά τα στοιχεία που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της, ανάμεσά τους γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να είναι σοβαρά και να επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής ενός ατόμου. 

  Αλήθεια: Είναι μια νόσος που μπορεί να αφορά τον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής  κατάστασης.

  Πώς νιώθει ένας άνθρωπος με σχιζοφρένεια;
  Ο ασθενής με σχιζοφρένεια, που δεν λαμβάνει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, μπορεί να δυσκολεύεται να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Συχνά παρουσιάζει απάθεια, δεν ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος ή "αποσύρεται” ψυχολογικά και κοινωνικά, ενώ μπορεί να δυσκολεύεται να λειτουργήσει φυσιολογικά στις κοινωνικές συναναστροφές. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, αποδιοργάνωση λόγου ή συμπεριφοράς, μειωμένη ικανότητα στοχοκατευθυνόμενης δράσης, απάθεια ή έλλειψη κινήτρου και γνωστικά ελλείμματα και μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά όλες τις πτυχές της ζωής των πασχόντων. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, οδηγούν σε διαταραγμένη λειτουργικότητα και χαμηλή ποιότητα ζωής  των ασθενών.

  Αλήθεια: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ίαση, αλλά οι φαρμακευτικές αγωγές που υπάρχουν, σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνικού τύπου παρεμβάσεις, επιτρέπουν τον έλεγχο των συμπτωμάτων ενισχύοντας τη λειτουργικότητα των ασθενών. 

  Μύθος: Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η σχιζοφρένεια δεν είναι ταυτόσημη με τη διχασμένη προσωπικότητα ενώ η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων με σχιζοφρένεια δεν είναι βίαιοι ούτε αποτελούν κίνδυνο για τους γύρω τους. 

  Ποια είναι τα πρόωρα συμπτώματα της σχιζοφρένειας;
  Τα πρώτα συμπτώματα είναι διαφορετικά για τον καθένα, μπορεί να αναπτυχθούν αργά στη διάρκεια μηνών ή χρόνων ή να εμφανίζονται σποραδικά, ενώ η σχιζοφρένεια είναι μια νόσος που μπορεί να έχει υφέσεις και εξάρσεις. 
  Ορισμένα από τα πρόωρα συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι τα παρακάτω:
  Μια συνεχής αίσθηση του ασθενούς ότι κάποιος τον παρακολουθεί.
  Γραφή και ομιλία που δεν βγάζει νόημα.
  Παράξενη στάση σώματος.
  Αδιαφορία απέναντι σε πολύ σημαντικές καταστάσεις.
  Μεγάλη μείωση της επαγγελματικής ή ακαδημαϊκής επίδοσης. 
  Αλλαγή στις συνήθειες προσωπικής υγιεινής και την εμφάνιση.
  Αλλαγή προσωπικότητας
  Ευερεθιστότητα ή έντονη αντίδραση προς την οικογένεια.
  Ακατάλληλη ή παράξενη συμπεριφορά. 

  Αλήθεια: Η έγκαιρη αναγνώριση της νόσου και η έναρξη της θεραπευτικής αγωγής βοηθά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ιδιαιτερότητες της σχιζοφρένειας. 

  Όταν έχει εγκατασταθεί η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με τους ειδικούς συνοδεύεται από παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις του ασθενούς, μη δομημένη ομιλία και σκέψη και συχνές επαναλήψεις λέξεων και σκέψεων χωρίς ειρμό. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αλλαγή προσωπικότητας, η απάθεια και η αδιαφορία για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. 

  Οι εξελίξεις στη θεραπεία της σχιζοφρένειας 
  Η εξέλιξη της φαρμακευτικής έρευνας φέρνει σήμερα νέα προοπτική στη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Η βασικότερη πρόοδος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι πως δίνεται στους ασθενείς με σχιζοφρένεια η δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής ενώ οι σύγχρονες θεραπείες τους απαλλάσσουν από το άγχος της συχνής λήψης της φαρμακευτικής τους αγωγής.

  Η κυκλοφορία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης σημαίνει μεγαλύτερη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ εμφανίζονται χαμηλότερα ποσοστά διακοπής της αγωγής και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, αλλά και χαμηλότερος κίνδυνος υποτροπών συγκριτικά με τις αγωγές που λαμβάνονται καθημερινά και συχνά παραπάνω από μια φορά την ημέρα.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

  09:00 05/12

  Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

  Με πολλές ελπίδες για την καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία έκλεισε η ημερίδα.

  08:28 04/12

  Πώς συνδέονται οι στάτινες για τη χοληστερίνη με τον καρκίνο του προστάτη;

  Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση τους μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του συχνού αυτού καρκίνου στους άντρες.

  08:24 04/12

  Πόνος στο χέρι; Είναι... στο χέρι μας να μην πονάμε πια!

  Ο πόνος στο χέρι, σε ό,τι κι αν οφείλεται, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

  08:11 04/12

  Νέας γενιάς συσκευή για εισπνοές Elpenhaler®

  Η καινοτόμος συσκευή για εισπνοές προσφέρει σημαντική βοήθεια για τη σωστή λήψη της θεραπείας σε ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού.

  08:05 04/12

  Νέος finance director στη Pfizer Hellas

  O Αντώνης Χατζημανωλάκης ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ενώ παράλληλα ηγείται του Business Finance στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  10:59 03/12

  Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια

  Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει (και) την καρδιά από αρρυθμία και ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.