Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 23:59

  Καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά και να σας σφίγγει, ιδρώνετε, σας κόβεται η ανάσα. Είναι καρδιακή προσβολή ή μία κρίση πανικού

  Οι διαταραχές πανικού, όπως είναι ο επιστημονικός όρος για τις επαναλαμβανόμενες αυτές κρίσεις που μοιάζουν με καρδιακή προσβολή, είναι καταστάσεις που προκαλούν έντονο στρες και σωματικά συμπτώματα, χωρίς αυτές οι αντιδράσεις να είναι αντικειμενικά και φυσιολογικά δικαιολογημένες. 

  Τι μπορεί να νιώθετε σε μια κρίση πανικού
  Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσουμε σε μια κρίση πανικού είναι ταχυκαρδία, εφίδρωση, άνοδος ή πτώση της πίεσης, λιποθυμικές τάσεις, αίσθηση παλμών, ζάλη, σφίξιμο στο στέρνο, αίσθηση σαν να μας κόβεται η ανάσα ή να θέλουμε να το βάλουμε στα πόδια. Σε μια κρίση πανικού μπορεί να υπάρχουν ορισμένα ή όλα τα συμπτώματα μαζί. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μιμούνται συχνά τα συμπτώματα ενός εμφράγματος, για αυτό και επιπλέον από το άγχος που ήδη έχουμε, μάς δημιουργείται ο επιπρόσθετος φόβος μήπως κινδυνεύει άμεσα η ζωή μας.
   
  "Μπορεί να συμβεί και σε εμένα;"
  Είναι πολλές οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές πανικού και για την καθεμιά από εμάς μπορεί να υπάρχει διαφορετικός λόγος. Η εμφάνισή τους μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις που προκαλούν "σοκ", όπως μια μεγάλη στεναχώρια ή μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας, που μάς δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να τις χειριστούμε. Ταυτόχρονα, δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια ή να εφαρμόσουμε αυτό που μας προτείνει ο ειδικός, αφού κι αυτό θα είναι μια "αλλαγή" η οποία, στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μας μάς τρομάζει. 

  Συχνά οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού είναι ευαίσθητοι συναισθηματικά και εύκολα εγκλωβίζονται μέσα σε μια σχέση, προσωπική ή εργασιακή, ακόμη κι αν δεν τους ευχαριστεί. Είναι άνθρωποι που παίρνουν πολλές ευθύνες επάνω τους, θέλουν να κάνουν αυτό που "πρέπει", δεν μιλούν για τα συναισθήματά τους, δεν ζητούν εύκολα βοήθεια και δεν μπορούν να πουν "όχι" σε κάτι που τους καταπιέζει. 

  Συχνά, τέλος, οι διαταραχές πανικού εμφανίζονται σε ανθρώπους με χαμηλή ψυχολογική ωρίμανση και καταθλιπτικό υπόβαθρο, γι’ αυτό και συνήθως ένα κομμάτι της θεραπείας είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 

  Κρίσεις πανικού, απειλή ή ευκαιρία για αλλαγή;

  Καταστάσεις με υψηλό βαθμό άγχους
  Ο θάνατος ενός κοντινού μέλους της οικογένειας, το διαζύγιο, η αλλαγή δουλειάς και η γέννηση παιδιών είναι σημαντικοί παράγοντες άγχους. Μια κρίση πανικού μπορεί όμως να συμβεί σαν επακόλουθο ενός ευχάριστου γεγονότος, όπως ο γάμος ή μια προαγωγή, κάτι δηλαδή που φέρνει αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

  "Μπορώ να ξεφύγω από τον πανικό;"
  Οι διαταραχές πανικού αντιμετωπίζονται σε πρώτη φάση φαρμακευτικά και στη συνέχεια ψυχοθεραπευτικά. Ωστόσο, το πρώτο βήμα, πριν γίνει διάγνωση από ψυχίατρο, είναι να γίνουν γενικές εξετάσεις που θα βεβαιώσουν το γιατρό ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο που ευθύνεται για τα συμπτώματα. Εφόσον αποκλειστεί το οργανικό αίτιο, το επόμενο βήμα είναι να έρθουμε σε επαφή με ψυχίατρο που θα μας συστήσει, κατά πάσα πιθανότητα, φαρμακευτική αγωγή και θα προτείνει ψυχοθεραπεία, εφόσον κρίνει πως θα μας βοηθήσει. Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας, της συζήτησης με τον ψυχολόγο, είναι πολύ σημαντικός αφού θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την αιτία που δημιουργεί τα συμπτώματα αυτά και να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ