Πόσο κουρκουμά πρέπει να τρώμε για να μας κάνει όντως καλό;

Πέμπτη, 21-Μαρ-2019 23:59

Οι φλεγμονές θεωρούνται η βασική αιτία πίσω από πολλά προβλήματα υγείας, από το φούσκωμα στο στομάχι μέχρι αυτοάνοσες διαταραχές. Αυτό και μόνο μπορεί να εξηγεί γιατί ο κουρκουμάς, με τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έχει γίνει το απαραίτητο μπαχαρικό στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ακόμη και στον καφέ μας. Είναι όμως πραγματικά τόσο αποτελεσματικός ο κουρκουμάς; Και, σε τι ποσότητα χρειάζεται να τον προσλαμβάνουμε για να έχει σημασία για την υγεία μας; 

Δοσολογία και πηγές 
Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη.  Όταν παίρνουμε συμπλήρωμα διατροφής με κουρκουμά, θα πρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα κουρκουμίνης που περιέχει. "Τα κουρκουμινοειδή περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα κουρκουμά" επισημαίνει η Robin Berzin, MD. "Για να έχει το συμπλήρωμα διατροφής πραγματικά αντιφλεγμονώδη επίδραση χρειάζεται να παίρνουμε 500-1.000 mg κουρκουμινοειδών τη μέρα". 

Όταν χρησιμοποιούμε τον κουρκουμά με τη μορφή της γνωστής χρυσαφένιας σκόνης, ένα κ.γ. φρέσκου ή τριμμένου κουρκουμά περιέχει 200 mg κουρκουμίνης (παρότι μπορεί η ποσότητα να διαφέρει ανάλογα με την προέλευση του μπαχαρικού). 

Ένα συμπλήρωμα μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη επιλογή, αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να παίρνουμε διαφορετικής μορφής και προέλευσης συμπληρώματα κάθε μέρα ώστε να φτάσουμε στην ενδεδειγμένη δόση που είναι περίπου 500 mg. "Αυτή είναι η ποσότητα που μπορεί να καταπολεμά τις φλεγμονές και να συμβάλει στην καλή υγεία του πεπτικού" σχολιάζει η Berzin. "Αν όμως υποφέρετε από χρόνιες ενοχλήσεις στο έντερο, ίσως χρειαστεί και να τετραπλασιάσετε τη δόση για να δείτε αποτέλεσμα, πάντα όμως με τη συμβουλή του γιατρού σας".

Προσοχή όμως στα προϊόντα που περιέχουν κουρκουμά, και άλλες "θαυματουργές" ουσίες: Μπορεί για παράδειγμα μια μπάρα ή ένας χυμός να περιέχει κουρκουμά, αλλά να περιέχει και πολλά σάκχαρα και συντηρητικά, οπότε τελικά προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό φλεγμονές απ' ότι τις καταπολεμά!

Αυτό το ξέρατε; Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος για κάρυ!

Και παρότι οι κάψουλες είναι η πιο εύκολη λύση για να καλύπτετε τις ανάγκες σας, να θυμάστε πως τα μπαχαρικά είναι τα πιο ισχυρά "φάρμακα" της φύσης, που σημαίνει πως έχει νόημα να βάλετε τη σκόνη του κουρκουμά στη διατροφή σας. 

Πού μπορείτε να προσθέσετε τον κουρκουμά; Στο τέλος του μαγειρεύματος όταν φτιάχνετε όσπρια, στο ψητό κοτόπουλο, στις πατάτες φούρνου και τις βραστές πατάτες, στο νερό που βράζετε ρύζι ή ζυμαρικά, στον πουρέ πατάτας και σε πολλά αφεψήματα και smoothies.