Γιατί δεν πρέπει να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια;
Τρίτη, 28-Φεβ-2017 12:41
Τα τριγλυκερίδια είναι το πιο συνηθισμένο λιπίδιο στο σώμα μας. Οι περισσότερες από τις τροφές που καταναλώνουμε, είτε από φυτικές είτε από ζωικές τροφές, μπορεί να έχουν επίδραση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Όταν κάποιος τρώει περισσότερες θερμίδες απ' όσες χρειάζεται το σώμα του, ο οργανισμός αποθηκεύει αυτές τις επιπλέον ποσότητες με τη μορφή τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων.
Γιατί δεν πρέπει να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια;
Τα τριγλυκερίδια είναι σημαντικά για την καλή υγεία, ωστόσο τα υψηλά επίπεδά τους στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες όπως καρδιοπάθεια που είναι μια από τις πρώτες αιτίες θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet Diabetes Endocrinology, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων παίζουν ρόλο στης καρδιαγγειακές νόσους όπως η στεφανιαία νόσος και η αθηρωματοσκλήρωση. Ο λόγος που συντελούν στις νόσους αυτές, είναι πως αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Η αθηρωματική πλάκα είναι ένας συνδυασμός λιπιδίων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ασβεστίου, υπολειμμάτων κυττάρων και ινώδους πρωτεΐνη, υλικών που χρησιμοποιεί το σώμα για το σχηματισμό θρόμβων.
Η συσσώρευση της αθηρωματικής πλάκας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καθώς εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες. Η πλάκα μπορεί επίσης να σπάσει σε κάποια σημεία και να σχηματιστεί ένας θρόμβος που μπορεί να φράξει ξαφνικά μια αρτηρία προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο βλάβης στο πάγκρεας, εάν είναι πολύ υψηλά.
Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης αποτελούν δύο από τους πιο σημαντικούς δείκτες για υγιή καρδιά.
Γιατί μπορεί να έχετε αυξημένα τριγλυκερίδια;
Οι πιο συχνές αιτίες για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με τη διατροφή και το μεταβολισμό. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrients κατέγραψε τους πιο συχνούς παράγοντες που συντελούν στα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η διατροφή με πολλά λιπαρά, η κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης, νόσοι των νεφρών και η εγκυμοσύνη. Επίσης, ορισμένα φάρμακα όπως τα πόσιμα οιστρογόνα, τα κορτικοστεροειδή, τα αντιρετροϊκά φάρμακα και η ταμοξιφαίνη.