Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Φεβ-2018 23:59

  Μήπως βρίσκεστε στη "γκρίζα ζώνη" της προϋπέρτασης;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολύ συχνά γιατροί και ερευνητές χαρακτηρίζουν την υπέρταση ως "νόσο της ευημερίας", υπονοώντας πως έχει πάρει στοιχεία επιδημίας σε περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι έχουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, με μια πιο αναλυτική ματιά φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει καθώς η υπέρταση, και γενικότερα οι καρδιαγγειακές νόσοι, εμφανίζονται πλέον όλο και συχνότερα και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, οι ειδικοί βάζουν ένα νέο όρο στη ζωή μας και την πρόληψη της καλής υγείας, την προϋπέρταση.

  Μήπως ανήκετε στη γκρίζα ζώνη της προϋπέρτασης;
  Η προϋπέρταση, ή αλλιώς μία μέτρηση στην "γκρίζα ζώνη” ανάμεσα στη φυσιολογική αρτηριακή πίεση (κάτω από 120/80 mm Hg) και την υψηλή (πάνω από 139/89 mm Hg), αυξάνει κατά 66%τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, επισημαίνουν Κινέζοι ερευνητές. Αυτό αποτελεί πλέον αιτία ανησυχίας για τους ειδικούς, έχοντας μάλιστα ως δεδομένο πως η συγκεκριμένη κατάσταση αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο και νεότερες ηλικίες, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, Daniel Lackland, Ph.D. Για την ακρίβεια, σε πρόσφατη έρευνα υποδεικνύεται ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών ηλικίας 20-44 ετών είναι προϋπερτασικό!

  Τι ευθύνεται για την αύξηση της υπέρτασης στον κόσμο; 
  Το πιθανότερο είναι πως οι γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυξημένη εμφάνιση της υπέρτασης. Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύκολου και γρήγορου φαγητού μας έχει οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, σε αυξημένη πρόσληψη αλατιού, λιπαρών και σακχάρων και θερμίδων. Οι διατροφικές αυτές αλλαγές δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά και συνοδεύτηκαν από μειωμένο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας έχοντας τελικά ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού με παχυσαρκία και τάση για διαβήτη.

  Σε όλο τον κόσμο σχεδόν ένα 1 δις άνθρωποι –ή χονδρικά, το ένα τέταρτο του συνολικού ενήλικου πληθυσμού– έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και ο αριθμός αυτός έχει αυξητική τάση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται πως η υψηλή αρτηριακή πίεση πλήττει πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο στη Βρετανία, το 34% των ανδρών και το 30% των γυναικών, έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση (πάνω από 140/90mmHg) ή παίρνουν θεραπεία για υπέρταση. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ακόμη συχνότερη και επηρεάζει πάνω από το μισό των ανθρώπων άνω των 60 ετών.

  Αν εσείς, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν είστε μόνοι. Η υπέρταση προσβάλει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  

  Τα καλά νέα
  Η εγρήγορση των γιατρών και των ειδικών της υγείας για την απειλή της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στην υγεία μας κάνει όλο και συχνότερο τον έγκαιρο εντοπισμό της, προτού προλάβει να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του οργανισμού. Αντίστοιχα, η ενημέρωση του κοινού έχει επίσης συντελέσει στον έγκαιρο εντοπισμό της υπέρτασης και στην έναρξη της ανάλογης θεραπείας. Επιπλέον, γνωρίζοντας πια τη σημασία της υπέρτασης ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, το επιτρεπτό όριο έχει κατέβει ακόμη χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι, που μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούταν πως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σήμερα μαθαίνουν πως είναι υπερτασικοί. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:35 19/02

  Κονδυλώματα: όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε

  Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

  11:25 19/02

  Άνοια: Η μεγαλύτερη "επιδημία" που θα έρθει στην Ευρώπη

  Οι άνθρωποι με άνοια στην Ευρώπη προβλέπεται να διπλασιασθούν έως το 2050, σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe.

  08:41 18/02

  Τελευταία δεδομένα: Η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητα του νέου κοροναϊού

  Οι νεότερες εκτιμήσεις για το κατά πόσο ο νέος κοροναϊός από την Κίνα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία και τα δεδομένα που χρειάζεται να γνωρίζουμε.

  08:31 18/02

  Ολοκληρώθηκε η αλλαγή επωνυμίας  για την BAUSCH Health Ελλάδας

  Τον Ιούλιο του 2018, ο Παγκόσμιος Φαρμακευτικός Όμιλος "Valeant Pharmaceuticals International Inc.", μετασχηματίστηκε σε "BAUSCH Health Companies Inc."

  23:59 17/02

  Έτσι θα κάψετε περισσότερο λίπος με την άσκηση

  Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την αναλογία μυών-λίπους.

  11:26 17/02

  Update: Όσα γνωρίζουμε για τον κοροναϊό από την Κίνα σήμερα

  Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ μας δίνει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κοροναϊό.

  11:20 17/02

  Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει: Μην αφήνεις τη ρευματοειδή αρθρίτιδα να σε εμποδίζει

  Μια ενημερωτική πρωτοβουλία της Pfizer Hellas σε συνεργασία με τη "ΡευΜΑζην" για την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ).

  11:00 17/02

  Σπαστικότητα μετά από εγκεφαλικό: Υπάρχουν λύσεις;

  Κι όμως υπάρχει θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

  08:07 14/02

  Συγγενείς καρδιοπάθειες: Τα σημερινά δεδομένα και οι προκλήσεις

  Ως συγγενείς καρδιοπάθειες ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες.

  08:04 14/02

  Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας

  Ας απαιτήσουμε όλοι μαζί #nomoreborders στις καλές συνθήκες νοσηλείας και την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες για τα παιδιά με καρκίνο.

  08:00 14/02

  Παράσταση χορού για παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθειες

  Ενώνουμε τις καρδιές μας και απολαμβάνουμε μια ξεχωριστή βραδιά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στα παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθειες.

  11:37 13/02

  Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού - Δωρεάν εξετάσεις

  Η χρήση προφυλακτικού είναι ο βασικός τρόπος θωράκισης της υγείας μας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Δείτε εδώ πού μπορείτε να εξεταστείτε δωρεάν.

  10:45 13/02

  Νέος τρόπος προσδιορισμού των κρουσμάτων του κοροναϊού αλλάζει τα δεδομένα

  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα σημείωσε αλματώδη αύξηση μετά την αλλαγή του τρόπου εξέτασης και του προσδιορισμού των κρουσμάτων.

  10:39 13/02

  Συνεργασία ΜΗΤΕΡΑ με την Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου

  Μια σημαντική συνεργασία που θα φέρει νεότερους γιατρούς σε επαφή τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές στη γυναικολογία.

  08:41 12/02

  Ουρικό οξύ: Μπορεί να μειωθεί με τη διατροφή

  Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, τη γνωστή ποδάγρα, και προβλήματα στα νεφρά.

  08:35 12/02

  "Αγώνας δρόμου" για το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού

  Η γαλλο-βρετανική εταιρεία Novacyt ανέπτυξε το πιο γρήγορο έως τώρα τεστ ανίχνευσης του νέου κοροναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες.