Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιαν-2019 23:59

  Μήπως οι γονείς σας πάσχουν από κατάθλιψη;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Έρευνες που έχουν γίνει σε διαγνώσιμες καταθλιπτικές διαταραχές στην Ευρώπη έδειξαν ότι το ποσοστό τους στην τρίτη ηλικία φτάνει περίπου στο 10%. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει μερίδα των ειδικών, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η διαφορά οφείλεται στο ότι τα ηλικιωμένα άτομα τείνουν να σωματοποιούν τα συμπτώματά τους, καλύπτοντας τις ψυχολογικές διαταραχές που μπορεί να ευθύνονται ή να συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη και σωστή διάγνωση.  

  Πολλοί από εμάς θα έρθουμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την ανάγκη φροντίδας και υποστήριξης των γονιών μας, ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις μας δεν μας αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου.

  Τα αίτια της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους ανθρώπους
  Όσο μεγαλώνει κανείς υπάρχουν περισσότεροι λόγοι που σχετίζονται με την κατάθλιψη, σχολιάζουν οι ειδικοί. Στην τρίτη ηλικία ο φόβος του θανάτου είναι πιο έντονος, δημιουργούνται χρόνια προβλήματα υγείας, εκπίπτουν οι αισθητηριακές και λειτουργικές ικανότητες, οι άνθρωποι απομονώνονται κοινωνικά και επιπλέον μπορεί να έχουν και οικονομικούς περιορισμούς. Όλοι αυτοί οι λόγοι, και κυρίως οι ασθένειες και ο θάνατος που επίκειται, είναι ικανοί να δημιουργήσουν κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ακόμη πιο συγκεκριμένα. Αλλαγές στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, αλλαγές στο φαγητό και τις κοινωνικές συνήθειες, παραίτηση από τους κανόνες υγιεινής, έντονο άγχος και αίσθηση ματαιότητας στους γονείς μας, θα πρέπει να μας τραβήξουν την προσοχή και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. 

  Τι μπορούμε να κάνουμε
  Το βάρος σε μια τέτοια περίπτωση πέφτει συνήθως στα ενήλικα παιδιά, που βλέπουν τους γονείς τους σε μια δύσκολη ψυχολογικά κατάσταση και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Η συναισθηματική κατάσταση των ηλικιωμένων έχει μια λογική βάση όταν υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υγείας και η προοπτική που βλέπουν μπροστά τους είναι ο θάνατος. Διαφέρει βέβαια ο βαθμός που θα παραιτηθούν από τη ζωή και τις χαρές της. Και συνήθως για να φτάσουν να θορυβηθούν τα παιδιά θα πρέπει η παραίτηση και το αίσθημα του μάταιου να έχει διάρκεια. Η πρώτη κίνηση είναι να τους πείσουν να δουν κάποιον ειδικό, αρκεί να το αποφασίσουν κι οι ίδιοι. Στην περίπτωση που δεν θέλουν δεν μπορούν να τους πιέσουν, εκτός κι είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για τους γύρω τους. Από την άλλη μεριά μπορεί να παιδιά να προσπαθήσουν να βγάλουν τον ηλικιωμένο γονιό τους από την απομόνωση, να ενθαρρύνουν την κοινωνικότητά του και την επαφή με την οικογένεια.
   
  Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Χρειάζεται να ακούσουμε προσεκτικά τα προβλήματα ή τα "παράπονα” των ηλικιωμένων γονιών, να τους δώσουμε το περιθώριο να συζητήσουν τους φόβους τους, την κούραση, το μάταιο της ζωής και να δείξουμε κατανόηση, ότι νιώθουμε το πρόβλημά τους. Συχνά επίσης όταν οι ηλικιωμένοι ακούν απαντήσεις κλισέ από τους δικούς τους όπως "βγες έξω, αντέδρασε" πεισμώνουν γιατί νιώθουν πως τους παρακινούμε προς την εύκολη λύση. Αντίθετα, όταν αισθάνονται ότι τους ακούμε και τους καταλαβαίνουμε έχουν την επιθυμία να επικοινωνήσουν ακόμη περισσότερο, κάνοντας ένα βήμα για να βγουν από την κατάθλιψη. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:17 28/05

  "Εγώ συνδέομαι – Εμείς συνδεόμαστε" - Το μήνυμα για την πολλαπλή σκλήρυνση

  Ένα επίκαιρο μήνυμα "διασύνδεσης" για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

  09:45 28/05

  Γύρη και ιοί: Δύο "αόρατες" αλλά υπαρκτές απειλές για την υγεία μας

  Καλά νέα για ανθρώπους που θέλουν να προστατευτούν από τη γύρη και άλλους παθογόνους και αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς.

  09:42 28/05

  Η MSD στη μάχη κατά του Covid –19

  Τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε η εταιρεία.

  09:19 28/05

  Σχετίζεται η έλλειψη βιταμίνης D με μεγαλύτερο κίνδυνος θνησιμότητας από COVID-19;

  Φαίνεται πως η βιταμίνη D είναι ένας πιθανός παράγοντας στο αν κάποιοι άνθρωποι θα νοσήσουν πιο βαριά ή πιο ελαφρά από τον κορονοϊό.

  09:10 28/05

  Μελέτη για τη Ρεμντεσιβίρη: Τα αρχικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν

  Στο New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τη ρεμντεσιβίρη, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες γιατροί.

  12:37 27/05

  Τεστ αντισωμάτων κορονοϊού από την Abbot στην Ελλάδα

  Η Abbott ανακοινώνει την άμεση διάθεση των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων του COVID-19 στην Ελλάδα, που φέρουν τη σήμανση CE.

  09:29 27/05

  Κάπνισμα: Οι πληρωμένες έρευνες, τα νοσήματα που προκαλεί και η anti-marketing εκστρατεία

  Για όλα τα παραπάνω μίλησαν πνευμονολόγοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

  09:29 27/05

  124 πιθανότητες για εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Τα 124 έφθασαν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια για τον κορονοϊό παγκοσμίως, με δέκα να προηγούνται. Στην κούρσα μπαίνει δυναμικά και η Merck.

  13:42 26/05

  Ερρίκος Ντυνάν: "Μένουμε ασφαλείς - Μένουμε υγιείς" με 50% έκπτωση σε όλα τα check up

  Μετά τη δίμηνη καραντίνα για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center συμβάλει στο να γίνει πράξη σύνθημα "Μένουμε υγιείς".

  09:26 26/05

  Μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2: Όσα γνωρίζουμε

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία ποικίλων νοσημάτων, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η νόσος του Crohn και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  09:20 26/05

  Μπορεί να συνδέεται το γονίδιο της άνοιας με τον κορονοϊό;

  Γονίδιο της άνοιας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, εύρημα που ρίχνει φως στους κινδύνους από κορονοϊό στους οίκους ευγηρίας.

  09:14 26/05

  Έγκριση για τη γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ευρώπη

  Η AveXis έλαβε έγκριση υπό όρους από την ΕΕ και ενεργοποιεί το πρόγραμμα "Από την Πρώτη Ημέρα" για άμεση πρόσβαση στη μόνη γονιδιακή θεραπεία για την (SMA).

  10:11 25/05

  Φάρμακο για τον κορονοϊό: Αυτά είναι τα "βήματα" για να υπάρξει

  Τη στρατηγική για την ταχεία ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον του SARS-CoV-2 συνοψίζουν οι καθηγητές Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος.

  09:51 25/05

  Δέκα λόγοι που τα "διαβατήρια ανοσίας" είναι κακή ιδέα

  Μέσα σε ένα πλαίσιο ηθικής και ιατρικών ερωτήσεων που δεν έχουν απαντηθεί, τα διαβατήρια ανοσίας έχουν πολλά "κενά" στην εφαρμογή τους.

  23:59 24/05

  Μαγνήσιο: Το πιο πολύτιμο από τα μέταλλα

  Μπορεί να συζητάμε πολύ συχνότερα για τις βιταμίνες, τα μέταλλα όμως είναι κυριολεκτικά πολύτιμα για την υγεία μας. Και ένα είναι ακόμη πιο σημαντικό.

  10:17 22/05

  Επηρεάζει ο κορονοϊός και τον θυρεοειδή;

  Το πρώτο στον κόσμο περιστατικό θυρεοειδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid-19.