Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιαν-2019 23:59

  Μήπως οι γονείς σας πάσχουν από κατάθλιψη;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Έρευνες που έχουν γίνει σε διαγνώσιμες καταθλιπτικές διαταραχές στην Ευρώπη έδειξαν ότι το ποσοστό τους στην τρίτη ηλικία φτάνει περίπου στο 10%. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει μερίδα των ειδικών, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η διαφορά οφείλεται στο ότι τα ηλικιωμένα άτομα τείνουν να σωματοποιούν τα συμπτώματά τους, καλύπτοντας τις ψυχολογικές διαταραχές που μπορεί να ευθύνονται ή να συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη και σωστή διάγνωση.  

  Πολλοί από εμάς θα έρθουμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την ανάγκη φροντίδας και υποστήριξης των γονιών μας, ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις μας δεν μας αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου.

  Τα αίτια της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους ανθρώπους
  Όσο μεγαλώνει κανείς υπάρχουν περισσότεροι λόγοι που σχετίζονται με την κατάθλιψη, σχολιάζουν οι ειδικοί. Στην τρίτη ηλικία ο φόβος του θανάτου είναι πιο έντονος, δημιουργούνται χρόνια προβλήματα υγείας, εκπίπτουν οι αισθητηριακές και λειτουργικές ικανότητες, οι άνθρωποι απομονώνονται κοινωνικά και επιπλέον μπορεί να έχουν και οικονομικούς περιορισμούς. Όλοι αυτοί οι λόγοι, και κυρίως οι ασθένειες και ο θάνατος που επίκειται, είναι ικανοί να δημιουργήσουν κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ακόμη πιο συγκεκριμένα. Αλλαγές στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, αλλαγές στο φαγητό και τις κοινωνικές συνήθειες, παραίτηση από τους κανόνες υγιεινής, έντονο άγχος και αίσθηση ματαιότητας στους γονείς μας, θα πρέπει να μας τραβήξουν την προσοχή και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. 

  Τι μπορούμε να κάνουμε
  Το βάρος σε μια τέτοια περίπτωση πέφτει συνήθως στα ενήλικα παιδιά, που βλέπουν τους γονείς τους σε μια δύσκολη ψυχολογικά κατάσταση και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Η συναισθηματική κατάσταση των ηλικιωμένων έχει μια λογική βάση όταν υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υγείας και η προοπτική που βλέπουν μπροστά τους είναι ο θάνατος. Διαφέρει βέβαια ο βαθμός που θα παραιτηθούν από τη ζωή και τις χαρές της. Και συνήθως για να φτάσουν να θορυβηθούν τα παιδιά θα πρέπει η παραίτηση και το αίσθημα του μάταιου να έχει διάρκεια. Η πρώτη κίνηση είναι να τους πείσουν να δουν κάποιον ειδικό, αρκεί να το αποφασίσουν κι οι ίδιοι. Στην περίπτωση που δεν θέλουν δεν μπορούν να τους πιέσουν, εκτός κι είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για τους γύρω τους. Από την άλλη μεριά μπορεί να παιδιά να προσπαθήσουν να βγάλουν τον ηλικιωμένο γονιό τους από την απομόνωση, να ενθαρρύνουν την κοινωνικότητά του και την επαφή με την οικογένεια.
   
  Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Χρειάζεται να ακούσουμε προσεκτικά τα προβλήματα ή τα "παράπονα” των ηλικιωμένων γονιών, να τους δώσουμε το περιθώριο να συζητήσουν τους φόβους τους, την κούραση, το μάταιο της ζωής και να δείξουμε κατανόηση, ότι νιώθουμε το πρόβλημά τους. Συχνά επίσης όταν οι ηλικιωμένοι ακούν απαντήσεις κλισέ από τους δικούς τους όπως "βγες έξω, αντέδρασε" πεισμώνουν γιατί νιώθουν πως τους παρακινούμε προς την εύκολη λύση. Αντίθετα, όταν αισθάνονται ότι τους ακούμε και τους καταλαβαίνουμε έχουν την επιθυμία να επικοινωνήσουν ακόμη περισσότερο, κάνοντας ένα βήμα για να βγουν από την κατάθλιψη. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:12 10/12

  Συνεχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός από το 2011 έως σήμερα

  Η γήρανση του πληθυσμού και η βραδεία ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν το ΑΕΠ και όχι μόνο.

  09:01 10/12

  Πότε η τριχόπτωση πρέπει να σε απασχολήσει;

  Το 85% των ανδρών αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης. Σε αρκετούς μάλιστα το πρόβλημα ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών. Μην περιμένεις για να δράσεις!

  08:57 10/12

  Τι είναι η αιμορροφιλία, η νόσος που πλήττει τα αγόρια

  Μια πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία από τη Roche Hellas που βοηθά παιδιά και ενήλικες στην καλύτερη διαχείριση της νόσου.

  07:33 10/12

  Βρεφικοί κολικοί: "Ήρεμη κοιλίτσα" και "ήρεμοι γονείς"!

  Τα Almora PLUS® Baby Drops εξασφαλίζουν ανακούφιση του μωρού από τους κολικούς.

  08:59 09/12

  Η συνήθεια που μπορεί να μειώσει φυσικά τη χοληστερίνη

  Η νηστεία αποτελεί, εκτός από το θρησκευτικό της συμβολισμό, μια πολύ καλή ευκαιρία για να βελτιώσετε τους δείκτες της υγείας σας.

  08:53 09/12

  Αντρική γονιμότητα: Τα 5 χαρακτηριστικά που έχει το υγιές σπέρμα

  Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα ζευγάρια. Ο έλεγχος του σπέρματος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διερεύνησης του προβλήματος.

  23:59 08/12

  3 απαντήσεις για την "πίεση" και τα αντιυπερτασικά φάρμακα

  Η υπέρταση είναι μια δυνητικά επικίνδυνη νόσος. Τα καλά νέα: Μπορείτε να την ελέγξετε!

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.