Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 23:59

  Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Έρευνα Βρετανών επιστημόνων προειδοποιεί τους γονείς ότι, αναπαράγοντας το ψέμα με τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά, είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους. Και θέτουν το –δύσκολο ερώτημα "αν οι γονείς είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;".

  Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

  Η πίστη στον Άγιο Βασίλη μπορεί ωστόσο να είναι πολύ περισσότερα από ένα "μικρό ψέμα”. Μιλώντας στο παιδί για τον Άγιο Βασίλη και ωθώντας το να πιστέψει στην ύπαρξή του ενθαρρύνουμε το παιδί να πιστέψει σ’ έναν μύθο, να συμμετέχει σε μια κοινωνική τελετουργία, μια "κοινή αλήθεια" της κοινωνίας μας. Επιπλέον, μέσα από το μύθο, το παραμύθι του Αγίου Βασιλείου, τη γιορτινή ατμόσφαιρα, την ανταλλαγή δώρων, την οικογενειακή γιορτή, μεταβιβάζουμε με τον πιο άμεσο τρόπο αξίες και παραδόσεις στα παιδιά μας. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να τους δίνουμε να πιστεύουν σε κάτι καλό και θετικό. Αυτό λειτουργεί και ως προστασία της ψυχής τους, η οποία είναι ακόμα ευάλωτη και άμαθη στο να αντιμετωπίζει τη βαναυσότητα και το ρεαλισμό της ζωής.

  Αντί απάντησης

  Το να αφηγηθούμε στα μεγαλύτερα παιδιά την ιστορία του Αγίου Βασιλείου και το πώς μετατράπηκε στο ροδομάγουλο άγιο με την κόκκινη φορεσιά είναι μια καλή ευκαιρία για να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν, χωρίς σκληρά λόγια, πως ο Άη Βασίλης δεν υπάρχει στ’ αλήθεια. Πως τη θέση του έχει πάρει το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στον καθένα από εμάς. Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το έργο του Αγίου Βασιλείου ή των αντίστοιχων αγίων των καθολικών χωρών, ώστε να καταλάβουν πως αυτό στο οποίο πίστευαν είναι μια θετική ιστορία, κάτι καλό.

  "Δηλαδή μου έλεγες ψέματα;”

  Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί πως οι γονείς του δεν έλεγαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, χωρίς να έχουν την πρόθεση να το κοροϊδέψουν ή να το εξαπατήσουν. Μπορούμε επίσης να του εξηγήσουμε πως ο Άη Βασίλης είναι μια "εικόνα" που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και αποτελεί τα πιο ευγενικά συναισθήματα που έχουμε ως άνθρωποι, τόσο προς τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και για όσους δεν έχουν σταθεί τόσο τυχεροί όσο εμείς στη ζωή.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ