Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 23:59

  Με αυτή την άσκηση δεν θα πάθετε άνοια!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πως η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή καθώς μεγαλώνετε. Νέα μελέτη τώρα ρίχνει φως στο είδος της άσκησης που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της μνήμης: Οι ασκήσεις με μικρά βάρη δύο φορές την εβδομάδα οδήγησαν σε βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, που με την έρευνά τους κατέληξαν πως η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. 

  Στη μελέτη συμμετείχαν 100 άντρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 86 ετών που είχαν διαγνωστεί με ήπια διανοητική βλάβη, έναν πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ όπου οι ασθενείς έχουν σημαντικά μειωμένες ικανότητες μνήμη ή/και σκέψεις αλλά μπορούν ακόμη να ζουν ανεξάρτητοι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ανατέθηκε να κάνουν είτε ασκήσεις με αντιστάσεις είτε καθιστές διατάσεις και καλλισθενική άσκηση (περιλαμβάνει κάμψεις, διπλώσεις, διατάσεις, συστροφές και άλματα) δύο φορές την εβδομάδα. 

  Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν το 2014 βρήκαν πως οι συμμετέχοντες της ομάδας με τα βάρη είχαν σημαντική βελτίωση στα νοητικά τεστ. Η θετική αυτή αλλαγή διατηρήθηκε ακόμη και 12 μήνες αφότου τελείωσε η περίοδος της άσκησης με την επίβλεψη των ειδικών. Αντίθετα, στους συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα δεν υπήρξε κάποια θετική αλλαγή, παρότι μία υπο-ομάδα από αυτούς χρησιμοποίησε επιπλέον ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εγκεφάλου από υπολογιστή. 

  Σε αυτή τη συμπληρωματική ανάλυση, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης πως οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν αύξηση στο μέγεθος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου στους ανθρώπους που έκαναν προπόνηση με βάρη και πως οι συγκεκριμένες εγκεφαλικές αλλαγές σχετίζονταν με βελτίωση των διανοητικών ικανοτήτων. "Όσο περισσότερο δυνάμωναν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για τον εγκέφαλό τους" σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ, Yorgi Mavros, PhD.

  Και επειδή αυτή η δοκιμή που σύγκρινε τα είδη άσκησης ήταν τυχαιοποιημένη και διπλά τυφλή, μπορεί να δείξει τη σχέση ανάμεσα στην άσκηση με αντιστάσεις και την εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που έχουν ήδη κάποια διανοητικά προβλήματα. 

  Άλλη μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο British Columbia βρήκε επίσης πως η άσκηση με αντιστάσεις σχετίζεται με μεγαλύτερη ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγαλύτερες γυναίκες συγκριτικά με άλλες μορφές φυσικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων του περπατήματος και των ασκήσεων ισορροπίας. 

  Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικά για τα 135 εκατομμύρια ανθρώπους που υπολογίζεται πως θα πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας μέχρι το 2050. "Όσο περισσότερο μπορούμε να ωθούμε τους ανθρώπους να γυμνάζονται με αντιστάσεις, όπως ασκήσεις με βαράκια, τόσο πιθανότερο είναι να έχουμε πληθυσμό που θα μεγαλώνει με καλύτερη σωματική και διανοητική υγεία" είπε ο δρ Mavros. "Το βασικό, ωστόσο, είναι να ασκείται κάποιος τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με μεγάλη ένταση". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:02 27/03

  4th SGS Family and Pet Festival

  Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

  12:07 24/03

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;

  Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

  12:00 24/03

  ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

  Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.

  10:08 24/03

  Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο

  Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  08:46 24/03

  Τεστ κοπώσεως: Ερωτήσεις και απαντήσεις

  Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή κάποιος γυμνάζεται έντονα.

  16:29 23/03

  Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη - 75 θάνατοι από covid-19

  Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

  11:53 23/03

  Υπέρταση: Ο απρόσμενος παράγοντας που μας... ανεβάζει την πίεση

  Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.

  11:25 23/03

  Μάρτιος, μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα

  Για το πολλαπλό μυέλωμα, είναι αρκετές οι θεραπευτικές επιλογές, και είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

  09:05 23/03

  Δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους - Ποιοι τις δικαιούνται και πότε ξεκινά το πρόγραμμα

  Το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

  08:29 23/03

  Η παρουσία της Puma στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

  Την Κυριακή 19 Μαρτίου, οι τρεις αθλητές της PUMA, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Παναγιώτης Πετρουλάκης, διακρίθηκαν για άλλη μία φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

  09:55 22/03

  Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

  Για πρώτη φορά το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει ύψιστη διάκριση σε ιατρικό ιδιωτικό φορέα για την κοινωνική του προσφορά.

  16:05 21/03

  Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

  Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

  12:33 21/03

  Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

  Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

  10:00 21/03

  Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

  Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

  09:30 21/03

  Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

  Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

  13:55 20/03

  4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

  Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.