Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουλ-2018 23:59

  Αθώος ο Πινόκιο!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο λέει η παροιμία και αποδεικνύεται πως πίσω από αυτό υπάρχει επιστημονική αλήθεια: ερευνητές έχουν εντοπίσει πώς ο εγκέφαλος κάνει το ψέμα πιο εύκολο όσο περισσότερα ψέματα συγκεντρώνονται και μας δίνουν κάποιες βιολογικές αποδείξεις γιατί τα μικρά ψέματα συχνά φουσκώνουν και εξελίσσονται σε πολύ μεγαλύτερα. 

  Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Neuroscience,  η Tali Sharot από το τμήμα πειραματικής ψυχολογίας στο University College London και οι συνάδελφοί της ανέπτυξαν μία έξυπνη μελέτη για να μετρήσουν τις τάσεις ανειλικρίνιας των συμμετεχόντων ενώ τους έκαναν παράλληλα εξέταση λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI). 

  Η μελέτη του... Πινόκιο
  Στην εν λόγω μελέτη η ομάδα των ειδικών έδειχνε στους 80 συμμετέχοντες γυάλινα βάζα γεμάτα με κέρματα και τους έδινε διαφορετικά κίνητρα για να πουν ψέματα ή αλήθεια σε έναν άλλο συμμετέχοντα για το χρηματικό ποσό που περιείχε το βάζο. Υπό ορισμένες συνθήκες, και οι δύο από το ζευγάρι ωφελούνταν από το ψέμα του πρώτου συμμετέχοντα. Σε άλλους, έβγαινε κερδισμένος μόνο αυτός που έλεγε ψέματα ή μόνο το ζευγάρι του (χωρίς κόστος για κανέναν από τους δύο). 

  Σε ένα άλλο σενάριο, επωφελούνται είτε ο ένας από το ζευγάρι είτε ο άλλος, αλλά εις βάρους του άλλου εάν ο πρώτος είχε πει ψέματα. Σε κάθε περίπτωση, η Sharot κατέγραψε τις αλλαγές που γινόταν στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων καθώς έπαιρναν την απόφασή τους. 

  Αυτό που βρήκαν οι ειδικοί ήταν πως όταν οι άνθρωποι δεν ήταν ειλικρινείς, άλλαξε η δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου – το σημείο της συναισθηματικής επεξεργασίας και διέγερσης. Με κάθε σενάριο, όσο πιο ανειλικρινή συμβουλή έδινε ο ένας συμμετέχοντας στο ζευγάρι του σχετικά με το χρηματικό ποσό, τόσο λιγότερο ενεργοποιούνταν η αμυγδαλή στο fMRI. 
  Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το ψέμα πυροδοτεί τη συναισθηματική διέγερση και ενεργοποιεί την αμυγδαλή, αλλά με κάθε επιπλέον ψέμα, η διέγερση και οι αναστολές για το ψέμα μειώνονται, κάνοντας πιο εύκολο στους συμμετέχοντες να πουν ένα ακόμη ψέμα. Η Sharot βρήκε επίσης πως η αμυγδαλή έγινε λιγότερο δραστήρια κυρίως όταν οι άνθρωποι είπαν ψέματα για να επωφεληθούν οι ίδιοι. Με άλλα λόγια, το προσωπικό συμφέρον φαίνεται πως τροφοδοτεί την ανειλικρίνεια. 

  Πώς το ένα ψέμα φέρνει το άλλο
  "Μέρος της συναισθηματικής διέγερσης που βλέπουμε όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα οφείλεται στην εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στο πώς βλέπουν τον εαυτό τους και στις πράξεις τους" εξηγεί η Sharot αναλύοντας τα αποτελέσματα. "Έτσι, λέω ψέματα για να επωφεληθώ, ταυτόχρονα όμως αυτό δεν ταιριάζει με τον τρόπο που θέλω να βλέπω τον εαυτό μου, δηλαδή ως έναν τίμιο άνθρωπο. Όταν όμως αρχίζει με τα απανωτά ψέματα να μειώνεται η διέγερση της αμυγδαλής, μου είναι πιο εύκολο να πω το επόμενο ψέμα, πιθανότατα επειδή είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσω να το βλέπω ως ασυνεπές με την αντίληψή μου για την ηθική και το χαρακτήρα μου". 

  Οι ερευνητές μπόρεσαν ακόμη και να χαρτογραφήσουν το πώς κάθε ψέμα οδηγεί σε λιγότερη δραστηριοποίηση της αμυγδαλής και βρήκαν πως η μείωσή της θα μπορούσε να προβλέπει πώς θα κλιμακωνόταν η ανειλικρίνεια κάθε ανθρώπου στην επόμενη δοκιμασία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:37 15/11

  Μια πολύ σοβαρή επίδραση της ιλαράς στο ανοσοποιητικό μας

  Δύο νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει "αμνησία" στο ανοσοποιητικό, κάνοντάς μας επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες.

  09:31 15/11

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Τι αλλάζει στη χορήγησης της ιντερφερόνης β-1b στην εγκυμοσύνη;

  23:59 14/11

  Αλλάζει ο μεταβολισμός στα σαράντα;

  Είναι αλήθεια ή μύθος πως μετά τα σαράντα παχαίνουμε ευκολότερα και αδυνατίζουμε πιο δύσκολα;

  16:43 14/11

  Εξέλιξη: Νέες επεμβατικές τεχνικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

  Οι σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές στην υπηρεσία του καρδιαγγειακού ασθενή.

  08:27 14/11

  Σακχαρώδης διαβήτης. Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται και ποιες οι επιπλοκές του;

  Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, σήμερα. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με διαβήτη δεν το γνωρίζει ότι πάσχει, η ενημέρωση είναι σημαντική.

  07:46 14/11

  Σεξουαλική ζωή και σακχαρώδης διαβήτης: Επηρεάζει το ένα το άλλο;

  Μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική ζωή των ασθενών; Και πώς;

  07:44 14/11

  Η διατροφή στην πολλαπλή σκλήρυνση

  Η διατροφή στην πολλαπλή σκλήρυνση και ένα βιβλίο "έκπληξη" από τη σεφ Ντίνα Νικολάου.

  12:26 08/11

  Ο HPV ευθύνεται για το 99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου

  #vazoume_telos! ονομάζεται η εκστρατεία ενημέρωσης της MSD για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

  11:18 08/11

  Παγκόσμια Ημέρα AIDS: I'm positive

  Μια διήμερη διοργάνωση που φέρνει στο φως κοινωνικές ομάδες που ωθούνται στο περιθώριο. Από το Ίδρυμα Ωνάση και τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή".

  11:12 08/11

  "Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία"

  Η νέα καμπάνια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη.

  08:08 07/11

  Το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα στα ελληνικά που βοηθά ασθενείς με άνοια

  Οι άνθρωποι που ζουν με άνοια ανέρχονται σήμερα στα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν τους 200.000,  αριθμός που προβλέπεται να υπερβεί τους 600.000 το 2050.

  08:07 07/11

  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας

  "Παρούσα" η "Κυβέλη" στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ευρωκοινοβούλιο - #EuropeanFertilityWeek2019

  23:59 06/11

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  14:27 06/11

  Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Οι νέες θεραπείες έχουν σχεδόν πενταπλασιάσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

  11:26 06/11

  Μύδια με καρκίνο! Τα παράξενα της φύσης!

  Μύδια που μεταδίδουν μεταξύ τους καρκίνο, βρήκαν οι επιστήμονες στον Ατλαντικό και στην Ευρώπη.

  08:51 06/11

  1 στους 3 παρουσιάζει μεταβολικό σύνδρομο. Και μάλιστα χωρίς συμπτώματα!

  Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή διαβήτη. Αντιμετωπίστε το αποτελεσματικά.