Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 23:59

  Αναγνωρίστε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Αν και η πλειοψηφία των εγκεφαλικών εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας από 65 ετών και άνω, περίπου το 10% όλων των εγκεφαλικών συμβαίνει σε ανθρώπους κάτω των 45- και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Οι πιθανότητες μάλιστα είναι μεγαλύτερες στους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, με διαβήτη και καπνιστές ενώ οι γυναίκες θεωρούνται πιο επιρρεπείς σε φάσεις ορμονικών αλλαγών, όπως π.χ. στην εγκυμοσύνη. "Ο πιο κοινός τύπος, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 έως 90 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων), συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει αρκετό αίμα και οξυγόνο να πάει στον εγκέφαλο", λέει ο Andrew Stemer, M.D. Και η άμεση αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί κάποια μόνιμη βλάβη. 

  Τα 5 συμπτώματα ενός εγκεφαλικού
  1. Αίσθηση αδυναμίας ή μουδιάσματος στο ένα μέρος του σώματός σας
  Η ξαφνική απώλεια δύναμης στο ένα μέρος του σώματός σας, ειδικά στο χέρι ή στο πόδι, θα πρέπει να σας ανησυχήσει αμέσως. Ακόμα, μπορεί να "πέσει" η μία πλευρά του προσώπου σας.
  2. Δυσκολεύεστε στην ομιλία
  Ο Stemer σημειώνει ότι υπάρχει ένα φάσμα σοβαρότητας στην αδυναμία της ομιλίας. Μπορεί να νιώσετε ότι δεν μπορείτε να αρθρώσεις τις λέξεις ή ότι δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τι λένε οι συνομιλητές σας. Οτιδήποτε ξεφεύγει από μία φυσιολογική στιγμή που μπορεί απλώς να μην θυμάστε τη λέξη που θέλετε να χρησιμοποιήσετε πρέπει να σας ανησυχήσει, ιδιαίτερα αν νιώθετε ότι οι λέξεις έχουν "κολλήσει" στην άκρη της γλώσσας σας.
  3. Δυνατός πονοκέφαλος
  Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε κάποιο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου "αντί να φράξει κάποιο σωληνάκι, δημιουργείται διαρροή σε αυτό και έχετε αιμορραγία στον εγκέφαλο", αναφέρει ο Stemer. Αυτά τα εγκεφαλικά είναι πιο σπάνια, αλλά έχουν μεγαλύτερο επίπεδο θνησιμότητας.
  4. Χάνετε μέρος της όρασής σας
  Αντί να χάσετε ολόκληρη τη δυνατότητα της όρασης στο ένα μάτι, είναι πιο πιθανό να χάσετε το ίδιο μέρος της όρασης και στα δύο μάτια. Για παράδειγμα, μπορεί κανένα από τα δύο μάτια να μην μπορεί να δει στα αριστερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι "ο ίδιος ο βολβός του ματιού και το οπτικό νεύρο λειτουργούν κανονικά, αλλά το μέρος που πηγαίνουν προς επεξεργασία οι πληροφορίες στον εγκέφαλο έχει πάθει ζημιά", λέει ο Stemer.
  5. Νιώθετε ξαφνική έναρξη κάποιου ή όλων των παραπάνω συμπτωμάτων
  Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ γρήγορα, αλλά δε χρειάζεται να εκδηλωθούν και όλα μαζί, ώστε να σιγουρευτείτε ότι πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. "Αν ένιωθα μία ξαφνική ενόχληση από κάποιο νευρολογικό ζήτημα που θα επηρέαζε μόνο ένα μέρος του σώματός μου, θα πήγαινα αμέσως στο νοσοκομείο", επισημαίνει ο Stemer. "Μπορεί να πρόκειται για μία ημικρανία ή κάτι όχι τόσο σοβαρό, αλλά αν δεν ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, τότε θα έχετε χάσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε το εγκεφαλικό. Καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να μετανιώνετε αργότερα".

  Πηγή: shape.gr 
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ