Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Μαϊ-2019 23:59

  Πόσο "αθώο" είναι το μακιγιάζ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιούν τα προϊόντα του μακιγιάζ επί μήνες ή χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές μολύνσεις.

  Αυτό αποκαλύπτει έρευνα σε 5.000 γυναίκες από την Αγγλία, που έδειξε ότι η μία στις πέντε χρησιμοποιούν το ίδιο μέικ απ περισσότερο από πέντε χρόνια. Η μία στις τέσσερις αλλάζουν μάσκαρα κάθε 12 μήνες και σχεδόν η μία στις δέκα χρησιμοποιούν ακόμα κραγιόν που είχαν αγοράσει πριν από τρία χρόνια. 

  Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα προϊόντα μακιγιάζ που έχουμε για πολύ καιρό στο νεσεσέρ μας και έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους δεν είναι φιλικά για το δέρμα, ενώ συχνά αποτελούν εστίες μικροβίων τα οποία όχι μόνο μπορεί να το μολύνουν αλλά και να προκαλέσουν συστηματικά προβλήματα υγείας. 

  Τα είδη των βακτηρίων που μπορεί να μολύνουν τα προϊόντα μακιγιάζ αποκάλυψε πέρυσι έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London Metropolitan University). Ο Dr Paul Matewele, λέκτορας Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας ανέλυσε στο εργαστήριο πέντε πολυκαιρισμένα προϊόντα ομορφιάς (ρουζ, βάση, λιπ γκλος, μάσκαρα και κραγιόν) ανακαλύπτοντας ότι ήταν μολυσμένα με έξι διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα πέντε από τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

  Το κραγιόν εξετάστηκε μετά από χρήση επί 35 μήνες (10 μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης), η μάσκαρα μετά από χρήση επί 10 μήνες (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το ρουζ έπειτα από χρήση επί 22 μήνες (εννέα μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης).

  Αντίστοιχα, η βάση είχε συμπληρώσει 17 μήνες χρήσης (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το λιπ γκλος 12 μήνες (δεν είχε ακόμα λήξει).

  Τα τέσσερα στα πέντε ληγμένα προϊόντα περιείχαν κατ’ αρχήν το βακτήριο εντερόκοκκος faecalis που αποτελεί κύρια αιτία μηνιγγίτιδας. Από κει και πέρα όλα τα προϊόντα περιείχαν συνδυασμούς και των άλλων πέντε βακτηρίων που ήταν το eubacterium (προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα), η αερομονάδα (αποτελεί αιτία γαστρεντερίτιδας και μόλυνσης των πληγών), ο σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας (έχει υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά), το προπιονοβακτηρίδιο (προκαλεί ακμή) και το εντεροβακτήριο (προκαλεί ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού). 

  Τα προϊόντα του μακιγιάζ περιέχουν συντηρητικά για να τα προστατεύουν από την επιμόλυνση από βακτήρια και μύκητες. Όμως τα συντηρητικά αυτά έχουν συγκεκριμένο χρόνο ημίσειας ζωής και όταν αυτός λήξει, χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους. 

  Κάθε πότε θέλουν αλλαγή τα προϊόντα μακιγιάζ;


  Θα πρέπει λοιπόν να ελέγξετε προσεκτικά όλα τα προϊόντα ομορφιάς, τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και τα βουρτσάκια σας, και να πετάξετε όσα έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε, όσα έχουν αλλοιωμένη όψη ή/και μυρωδιά, όσα είναι βρώμικα και όσα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης.

  Να θυμάστε πως τα προϊόντα αντιγήρανσης, όπως οι ενυδατικές κρέμες, κρατάνε ένα έως δύο χρόνια όταν είναι κλειστά. Μετά το άνοιγμα και την έκθεση του περιεχομένου στον αέρα, το ιδανικό είναι να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι πολύ εύκολο αφού προορίζονται για καθημερινή χρήση, οπότε λογικά θα έχουν τελειώσει σε  ένα- δύο μήνες. Ειδικά τα serum, συνήθως έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής 6-12 μήνες.

  Τα προϊόντα με βάση το νερό (π.χ. μάσκαρα) και τα φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά είναι πιο ευάλωτα στην αλλοίωση, οπότε πρέπει να τα αλλάζετε συχνά. Ο γενικός κανόνας για τη μάσκαρα είναι πως πρέπει να την αλλάζετε κάθε 3- 4 μήνες, τα κραγιόν μία φορά το χρόνο, τις σκιές, τις πούδρες  και το μακιγιάζ σε κρεμώδη μορφή κάθε 6-12 μήνες, τα μολύβια για τα μάτια και τα χείλη το πολύ κάθε δύο χρόνια, και τις υγρές βάσεις και τα concealer  κάθε 6-12 μήνες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ