Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Δεκ-2017 23:59

  Οι ασθένειες που "ξεγελούν" και τους γιατρούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δε χρειάζεται να είναι κάποια άγνωστη ασθένεια ή σπάνιο σύνδρομο για να γίνει λάθος διάγνωση. Για την ακρίβεια, οι λανθασμένες διαγνώσεις είναι πολύ πιο συχνές απ’ όσο πιστεύουμε και πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται μέχρι να βρει ο γιατρός τι πραγματικά πρόβλημα έχουν και να δώσει την αντίστοιχη θεραπεία. Οι παρακάτω τρεις καταστάσεις ανήκουν στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις λάθος διάγνωσης.

  Λάθος διάγνωση: Κατάθλιψη
  Αληθινό πρόβλημα: Υπνική άπνοια
  Εάν η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή, και εάν αυτό διαρκεί για καιρό, η συμπεριφορά και το πώς νιώθετε μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για την ακρίβεια, σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Academy of Sleep Medicine βρέθηκε πως το 73% των ασθενών με υπνική άπνοια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης όπως αυτοκαταστροφικές τάσεις και αυτοκτονικές σκέψεις. Όταν οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη θεραπεύτηκαν για υπνική άπνοια, τα παραπάνω συμπτώματα εξαφανίστηκαν. 
  Τα συμπτώματα της κατάθλιψης –κυρίως θλίψη ή απελπισία, έλλειψη ενεργητικότητας και άγχος- είναι κοινά και σε άλλα θέματα υγείας, όπως θυρεοειδής, ανεπάρκεια βιταμίνης D και υπογλυκαιμία, και μπορεί επίσης να διαγνωστούν λανθασμένα ως κατάθλιψη.

  Λάθος διάγνωση: Ημικρανία 
  Αληθινό πρόβλημα: Εγκεφαλικό
  Αν είστε κάτω των 50 ετών, είναι σχετικά εύκολο τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού να διαγνωστούν λανθασμένα ως σοβαρή ημικρανία ή ακόμη και υπερκατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων  το 14% ασθενών από 16 έως 50 ετών που πήγαν στο νοσοκομείο αφέθηκαν να φύγουν επειδή οι γιατροί θεώρησαν πως έχουν απλά πονοκέφαλο ή ότι είχαν πιει κάτι παραπάνω. "Οι ασθενείς αυτοί δεν έλαβαν τη σωστή θεραπεία εξαιτίας της λανθασμένης διάγνωσης" δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Seemant Chaturvedi, MD. Ένα μέρος του προβλήματος, εξήγησε ο ειδικός, είναι πως οι γιατροί στα επείγοντα δεν σκέφτονται πως ένας ασθενής κάτω από 45 ετών μπορεί να έχει πάθει ή να παθαίνει εγκεφαλικό. 

  Λάθος διάγνωση: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  Αληθινό πρόβλημα: Κοιλιοκάκη
  Η κοιλιοκάκη παρότι δεν είναι κάποια περίπλοκη ασθένεια –στην πραγματικότητα είναι σοβαρής μορφής αλλεργία στη γλουτένη- συχνά διαγιγνώσκεται λάθος και μπορεί να χρειαστούν από 6 έως 10 χρόνια κατά μέσο όρο για να καταλάβει ο γιατρός το πραγματικό πρόβλημα. Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως τα συμπτώματα της, πόνος και φούσκωμα στην κοιλιά και εντερικές διαταραχές μπορεί να υπάρχουν σε κάθε γαστρεντερικό πρόβλημα. Και καθώς δεν υπάρχει κάποια ακριβής διάγνωση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το πρόβλημα αυτό τείνει να είναι η αυτόματη απάντηση πολλών γαστρεντερολόγων στα συγκεκριμένα συμπτώματα. Σύμφωνα με εκτίμηση του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Εγρήγορσης για την Κοιλιοκάκη, το 83% των Αμερικανών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο παίρνουν για πολλά χρόνια λανθασμένη διάγνωση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ