Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Οκτ-2017 00:00

  Γιατί οι αριστερόχειρες λερώνονται όταν γράφουν;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αριστερόχειρες και σχεδόν όλοι τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, λερώνονται όταν χρησιμοποιούν στιλό. Προφανώς δεν φταίνε οι ίδιοι γι’ αυτό! Ούτε φταίνε που δεν μπορούν να σερβίρουν σωστά τον ελληνικό καφέ ή να χρησιμοποιήσουν με επιδεξιότητα το ψαλίδι. Ο λόγος είναι πως ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για την πλειοψηφία των δεξιόχειρων.

  Μια εγκεφαλική λειτουργία
  Μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες επικρατούσε η αντίληψη πως η αριστεροχειρία είναι μια κακή συνήθεια και πως με πίεση –ακόμα και με τιμωρίες ή με δέσιμο του αριστερού χεριού- το παιδί θα άρχιζε να χρησιμοποιεί το "καλό" χεράκι. Η μελέτη της δομής του εγκεφάλου, ωστόσο,  φανέρωσε πως το κέντρο του λόγου, της κίνησης και της γραφής βρίσκεται στον εγκέφαλο. Έτσι, σήμερα οι ειδικοί γνωρίζουν ότι στους δεξιόχειρες είναι το αριστερό ημισφαίριο αυτό που ελέγχει το λόγο, αλλά και τις λεπτές κινήσεις του χεριού τους. Στους αριστερόχειρες, όμως, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιο ημισφαίριο κυριαρχεί. Όσον αφορά την κίνηση του χεριού τους, "υπεύθυνο" είναι το δεξί ημισφαίριο. Ωστόσο, στο 50% των αριστερόχειρων το κέντρο του λόγου εδράζεται στο αριστερό ημισφαίριο, όπως ακριβώς και στους δεξιόχειρες. Από τους υπόλοιπους, οι μισοί περίπου έχουν το κέντρο του λόγου στο δεξί ημισφαίριο και στους άλλους μισούς τα δύο ημισφαίρια "συνεργάζονται"! Η αριστεροχειρία, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Είναι δηλαδή μια ιδιαιτερότητα που οφείλεται στη λειτουργική οργάνωση του εγκεφάλου. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχει κανένα νόημα να επιχειρήσουμε ν’ αλλάξουμε τη φυσική κλίση του παιδιού. 

  Οι αριστερόχειρες λερώνονται όταν γράφουν με στιλό γιατί "σέρνουν" αναγκαστικά το χέρι πάνω από το φρέσκο μελάνι για να συνεχίσουν να γράφουν στην ίδια σειρά!

  Έρευνες και μύθοι
  Οι αριστερόχειρες, λένε, είναι καλλιτεχνικές φύσεις, πιο δημιουργικοί, ενώ οι δεξιόχειρες έχουν λογικό κι επιστημονικό νου. Αλήθεια ή ψέματα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια, αφού μιλάμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και για μια δεξιότητα που εμφανίζεται σε διάφορες μορφές. Υπάρχουν οι "σκληροπυρηνικοί" αριστερόχειρες, αυτοί που κάνουν τα πάντα με την αριστερή πλευρά του σώματός τους, οι αριστερόχειρες που προτιμούν το αριστερό τους χέρι για να γράφουν αλλά κάνουν άλλες δραστηριότητες με το δεξί χέρι ή πόδι και οι αμφίχειρες, που χρησιμοποιούν και τα δύο τους άκρα χωρίς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. 

  Υπάρχουν στατιστικές κι έρευνες που δείχνουν πράγματι πως οι αριστερόχειρες είναι πιο δημιουργικοί και ευφυείς. Υπάρχουν στατιστικές κι έρευνες που δείχνουν το αντίθετο. Έρευνες και στατιστικές που συνδέουν την αριστεροχειρία με τη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες κι έρευνες που δείχνουν το αντίθετο. Γι’ αυτούς τους λόγους, και επειδή όλοι μας είμαστε μοναδικοί και εξελισσόμαστε σε συνάρτηση με το περιβάλλον μας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη ενός παιδιού. Και το μόνο που είναι σίγουρο για τους αριστερόχειρες είναι πως ζουν σ’ έναν "ανάποδο" κόσμο, τον οποίο μπορούμε οι ίδιοι να κάνουμε πιο φιλικό, π.χ. επιλέγοντας εργαλεία και χρηστικά είδη για αριστερόχειρες. 

  Ο ρόλος της κληρονομικότητας
  Το παιδί ενός αριστερόχειρα, ποιο χέρι θα χρησιμοποιεί;Την απάντηση για την προτίμηση του χεριού του παιδιού μας θα την πάρουμε γύρω στους 24 μήνες. Μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιεί το ίδιο και τα δυο χέρια του. Κάποιες φορές, μέχρι την ηλικία των 4 ετών, δε διακρίνεται κάποια συγκεκριμένη προτίμηση, παρότι η επιλογή του χεριού πιθανώς ξεκινά από τα πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η προτίμηση του ενός χεριού έχει κάποιες φορές σχέση με το κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου, αλλά δεν υπάρχει άμεση σχέση δεξιού ή αριστερού. Το οικογενειακό ιστορικό είναι επίσης σημαντικό. Οι αριστερόχειρες γονείς είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αριστερόχειρα παιδιά. Ακόμη κι έτσι, οι περισσότεροι αριστερόχειρες γεννιούνται από δεξιόχειρες γονείς. Τα δίδυμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες από τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και πάλι ο λόγος δεν είναι σαφής. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:08 03/08

  Μπορεί να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 χωρίς καν φυσική επαφή;

  Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μας "κολλήσει" ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

  08:00 03/08

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

  09:33 31/07

  Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

  Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

  09:19 31/07

  Πώς μπορεί ο SARS-CoV-2 να "ξεπερνά" την ανοσία του οργανισμού μας

  Νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο πώς ο νέος κορονοϊός διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το βασικό συστατικό της ανοσίας έναντι στους ιούς.

  09:00 31/07

  Καθηγητής Γώγος: Ποια περαιτέρω μέτρα είναι στο τραπέζι

  Για να φρενάρουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.

  08:35 31/07

  Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

  Από τις 5 Αυγούστου θα υπάρχει συνεργασία των δύο για τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου για τον COVID-19 στο χώρο του αεροδρομίου.

  07:55 30/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για τα στοματικά έλκη από το Σύνδρομο Behçet

  Πάνω από το 97% των ασθενών παρουσιάζει στοματικά έλκη.

  07:18 30/07

  Δηλητηριώδη μανιτάρια: 200 δηλητηριάσεις το χρόνο - πώς θα τα ξεχωρίζετε

  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, τι πρέπει να προσέχουν οι ερασιτέχνες συλλέκτες και τι να γνωρίζουμε.

  23:59 29/07

  Αυτά τα μεζεδάκια, απολαύστε τα χωρίς τύψεις!

  Οι καλύτερες και οι "χειρότερες" επιλογές στο μεζεδοπωλείο και την ταβέρνα.

  16:31 29/07

  Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για δημότες και υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων

  Ένα νέο πρόγραμμα πρόληψης ξεκινά ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη Γενική Κλινική "Θεραπευτήριο Αθηνών".

  09:55 29/07

  Μπορεί ο προστάτης να είναι ο "καλύτερος φίλος" του άνδρα;

  Μία νέα καμπάνια ενημέρωσης βάζει στόχο να παρακινήσει τους άντρες να κάνουν τακτικά τις προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη.

  09:44 29/07

  Έρχονται οι "Νταντάδες της Γειτονιάς" για να στηρίξουν τους εργαζόμενους γονείς

  Σε ποιους απευθύνεται και τι περιλαμβάνει η πιλοτική εφαρμογή του.

  09:38 29/07

  Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: "Η Ηπατίτιδα C δεν κοιμάται. Κάνε την εξέταση τώρα!"

  Οι νεότερες αντιϊικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό σε περισσότερους από το 95% των ασθενών με ηπατίτιδα.

  08:47 28/07

  Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Πρωτοποριακή θεραπεία για τον προστάτη

  Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη μέθοδο Rezum, τη νέα πρωτοποριακή τεχνική για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

  08:29 28/07

  Στην 3η φάση κλινικών δοκιμών προχωρά εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό

  Τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-1273 είναι ασφαλές και ανοσογόνο.

  08:19 28/07

  Γιατί δεν αρκούν οι βιταμίνες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

  Αν έχεις προσπαθήσει να αντιμετωπίσεις την τριχόπτωση με ειδικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, είναι πολύ πιθανό να μην έχεις δει το επιθυμητό αποτέλεσμα.