Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 03-Σεπ-2018 23:59

    Γιατί το ταχίνι κάνει τόσο καλό στην υγεία;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    100% αλεσμένο σουσάμι, το ταχίνι διατηρεί στο ακέραιο όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας.

    Λόγω των ιδιοτήτων που περιέχει το ταχίνι έχει χαρακτηριστεί ως υπέρ-τροφή. Χάρη στη σύστασή του και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση, προστατεύει την καρδιά, ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και οχυρώνει τον οργανισμό.
    Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθειονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

    Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (για την πρόληψη της οστεοπόρωσης), σίδηρο (για τη σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο και ψευδάργυρο (για την αύξηση της άμυνας του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο και σελήνιο (έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, καθώς καταπολεμούν τις ρίζες), χαλκό (για τη μείωση των πόνων στις αρθρώσεις), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.

    Η βιταμίνη Ε (που προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση) και που περιέχεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο, δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού. Διαθέτει επίσης αντικαρκινική δράση (Ca μαστού) και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτη, διαβήτη, νόσο Αλτσχάιμερ, νόσο του Πάρκινσον). Τέλος,δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

    Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού και να αξιολογήσει τις δράσεις του. Η έρευνα αυτή κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Αρχικά, πιστοποιήθηκε το γεγονός ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ταχίνι ως πηγή ω λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος. 

    Βάση, λοιπόν, αυτών των πρόσφατων ευρημάτων θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι ως ένα σημαντικό τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής διατροφής όλων, ως μέρος του πρωινού, των σνακ ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    13:47 07/04

    O ΠΟΥ προειδοποιεί κατά της πρόωρης άρσης των μέτρων

    "Είναι σαν να είναι κανείς άρρωστος και, σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι".

    11:23 07/04

    Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος απαντά για τον κορονοϊό

    Ο κορονοϊός και τα υποκείμενα νοσήματα, η κλινική μελέτη SAVE και η "επιστροφή" του ιού. Τα σχόλια του καθηγητή έχουν ενδιαφέρον.

    10:47 07/04

    Ν. Σύψας: Στα μέσα Μαΐου η έντονη καθοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού

    "Τον Απρίλιο θα έχουμε ολοκληρώσει την κορύφωση και ίσως να έχουμε μπει σε καθοδική πορεία στο τέλος του μήνα, στις αρχές του Μαΐου" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    10:35 07/04

    Μέντης (Ινστιτούτο Παστέρ): Ελπιδοφόρα μηνύματα για θεραπείες-Ίσως εμβόλιο από το φθινόπωρο

    Τι δηλώνει ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής.

    10:12 07/04

    Στον δρόμο για την έγκριση νέας θεραπείας για το πολλαπλό μυέλωμα

    Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για το isatuximab ως θεραπεία του υποτροπιάζοντος και ανθεκτικού πολλαπλού μυελώματος.

    09:59 07/04

    Εξετάζεται η έγκριση της θεραπείας για τη νωτιαία μυική ατροφία στην Ευρώπη

    Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση για την onasemnogene abeparvovec-xioi, τη γονιδιακή θεραπεία για την SΜΑ.

    09:37 07/04

    Δώστε μία ευκαιρία στη διατροφή και στη ζωή σας

    Τώρα που μένουμε σπίτι ας εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα για να υιοθετήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

    09:26 07/04

    Επιτυχείς οι δοκιμές του νέου αντιικού φαρμάκου για τον κορονοϊό

    Δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και ανθρώπινα κύτταρα στις ΗΠΑ.

    23:59 02/04

    Επηρεάζει η κατάψυξη την ποιότητα των τροφών;

    Είναι το ίδιο υγιεινά τα λαχανικά από την κατάψυξη με τα φρέσκα; Και ποια τρόφιμα δεν μπορούμε να καταψύξουμε;

    11:39 02/04

    Η σχέση της διατροφής με το άγχος, την κατάθλιψη και την αϋπνία εν μέσω πανδημίας

    Μήπως η σύγχρονη επιδημία των ψυχικών διαταραχών κατοικεί στο καθημερινό μας τραπέζι;

    23:59 01/04

    Το πιο υγιεινό σνακ τώρα που μένουμε σπίτι!

    Μας χορταίνει, μας δίνει ένα σωρό βιταμίνες, μας "ξεφουσκώνει" και μπορεί άνετα να υποκαταστήσει το γλυκό. Το όνομα αυτής, μπανάνα!

    23:59 30/03

    Ταχίνι στο πρωινό για ενέργεια και υγεία

    Επειδή τώρα που μένουμε σπίτι, έχουμε σχεδόν ξεχάσει ότι είναι πλησιάζει το Πάσχα!

    08:51 26/03

    Μειώστε το αλάτι, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

    Το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

    12:53 24/03

    Κορονοϊός: Τα νέα δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

    Πολλές έγκυοι ανησυχούν έντονα, τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και για του μωρού τους.

    08:34 24/03

    Σουσάμι: Ένας σπόρος με σημαντικές ιδιότητες

    Μία από τις τροφές που προσφέρει ενέργεια αλλά και θρέψη, είναι το σουσάμι.