Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 08:20

  Διαβάζετε σωστά την ετικέτα του αντηλιακού σας;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολλοί Αμερικανοί μπερδεύονται με τις πληροφορίες στην ετικέτα των αντηλιακών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Dermatology. 

  Το 2011, εκδόθηκε οδηγία σχετικά με τις ετικέτες των αντηλιακών όπου τονίστηκε πως χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην προστασία τόσο στην υπεριώδη Α (UV-A) όσο και στη UV-B ακτινοβολία.

  Για να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλή απέναντι στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει να έχουν ένδειξη "προστασία ευρέος φάσματος”.


  Σε μελέτη, ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Roopal Kundu από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, παρακολούθησε 114 ασθενείς σε μια δερματολογική κλινική. Τι εντόπισαν; Η πλειοψηφία, χρησιμοποιεί αντηλιακό για την πρόληψη εγκαυμάτων και λίγο λιγότεροι, για πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

  "Υπάρχουν ακόμη πολλές παρανοήσεις ακόμη και για την απαραίτητη ποσότητα του αντηλιακού και τη διάρκεια δράσης του”, είπε η Dr. Doris Day, δερματολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. "Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και γιατροί, πιστεύουν ακόμη ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όταν φτάνουμε στην παραλία”, λέει. "Η πραγματικότητα είναι πως κάθε έκθεση είναι επικίνδυνη για το δέρμα και η έκθεση είναι συσωρευτική, οδηγώντας δυνητικά τόσο σε καρκίνο του δέρματος όσο και σε φωτογήρανση”.

  Τι θα πρέπει να εξετάζουμε όταν αγοράζουμε/χρησιμοποιούμε αντηλιακό;

  • Δείκτη SPF ή δείκτη ηλιακής προστασίας, τουλάχιστον 30.

  • Εάν το αντηλιακό είναι ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε πως κανένα αντηλιακό δεν μένει αναλλοίωτο στο νερό, οπότε η χρήση του πρέπει να επαναλαμβάνεται.

  • Εάν το αντηλιακό περιέχει φυσικά φίλτρα (όπως οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου) ή χημικά. "Η διαφορά είναι πως τα χημικά απορροφούν την ακτινοβολία UV, ενώ τα φυσικά φίλτρα την αντανακλούν”, λέει η ειδικός.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ