Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Φεβ-2015 11:11

  Παθήσεις οφθαλμών: Τι είναι ο κερατόκωνος;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο κερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μίας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του, καθώς ο κερατοειδής παίρνει σταδιακά μία «κωνική» μορφή.  Μπορεί όμως να προκαλέσει μερική απώλεια της όρασης, μείωση της όρασης η οποία δεν βελτιώνεται με γυαλιά, αλλά και να οδηγήσει ακόμη και στην   τύφλωση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 20 χιλ. άτομα (περίπου 1 ανά 2.000 κατοίκους) έχουν διαγνωστεί με κερατόκωνο. 

  Τα πρώτα συμπτώματα  της νόσου εμφανίζονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας. Η νόσος εξελίσσεται  με αργούς ρυθμούς για 10 έως 20 χρόνια, στη συνέχεια όμως παύει να εξελίσσεται. Ξεκινά, δηλαδή, γύρω στην ηλικία των 15 και η εξέλιξή της «παγώνει» μετά τα 35 χρόνια. Αρχικά εμφανίζεται σαν μυωπία που αλλάζει συνεχώς με αυξανόμενο αστιγματισμό. Αυτή η αρχική αλλαγή, ευαισθητοποιεί τον οφθαλμίατρο για τη διάγνωση. 

  Άλλα συμπτώματα του κερατόκωνου είναι:

  • Μείωση οπτικής οξύτητας
  • Αυξημένη ευαισθησία στο φως
  • Δυσκολία οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Ανώµαλος αστιγµατισµός µη διορθούµενος µε γυαλιά
  • Παραθλάσεις φωτός ή µονόφθαλµη διπλωπία ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • ∆υσανεξία µαλακών φακών επαφής
  • Απότοµη µείωση όρασης λόγω ύδρωπα
  • Κεφαλαλγίες και γενικά οφθαλμικό άλγος
  • Ερεθισμός των ματιών, υπερβολικό τρίψιμο των ματιών.

  Ο κερατόκωνος μπορεί να κληρονομηθεί αλλά και να εμφανιστεί τυχαία στον πληθυσμό.  ∆εν συσχετίζεται με  τον τρόπο ζωής. Είναι ελαφρώς συχνότερος σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα ή έκζεμα και σε άτομα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down.

  Η διάγνωση επαληθεύεται εύκολα με την ανάλυση της καμπυλότητας της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς με υπολογιστική τοπογραφία που καταδεικνύει την ανωμαλία στην επιφάνεια του οφθαλμού. Τα νεότερα συστήματα τοπογραφίας μπορούν να ελέγξουν ταυτόχρονα και την καμπυλότητα της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς, της οποίας οι ανωμαλίες φαίνεται ότι προηγούνται της πρόσθιας επιφάνειας. Ταυτόχρονα με την ίδια εξέταση μπορεί να ελεγχθεί με μεγάλη ακρίβεια το πάχος του κερατοειδή σε κάθε του σημείο.

  Θεραπεία

  Γυαλιά ή μαλακοί φακοί επαφής μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν την ήπια μυωπία και αστιγματισμό που προκαλούνται από τον κερατόκωνο σε πρωταρχικό στάδιο. Ειδικά σε ήπιους κώνους, τα γυαλιά μπορεί να είναι αποτελεσματικά και να δίνουν «ανάσες» στο μάτι από την συνεχή χρήση φακών επαφής.

  Εντούτοις σε κάποιο βαθμό ένας άκαμπτος αεροδιαπερατός (RGP) φακός επαφής θα διορθώσει την κερατοκωνική όραση καλύτερα. Οι σκληροί αεροδιαπερατοί φακοί επαφής μοιάζουν με του παλαιότερου τύπου σκληρούς φακούς, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλείς επειδή επιτρέπουν τη διέλευση οξυγόνου μέσα από το φακό στον κερατοειδή. 

  Οι υβριδικοί φακοί επαφής από την αποτελούνται από ένα σκληρό κεντρικό τμήμα περί τα 8,00 χιλιοστά και μια μαλακή –υδρογέλης ή και σιλικόνης/υδογέλης – περιφέρεια φτάνοντας μια συνολική διάμετρο συνήθως περί τα 14,5 χιλιοστά. Πλεονεκτούν σημαντικά στο ότι παρέχουν πολύ καλύτερη αρχική άνεση από τους RGP φακούς, μιας και τα βλέφαρα δεν αλληλεπιδρούν με ένα άκαμπτο υλικό αλλά με μαλακό.

  Μια από τις καινούριες και αποτελεσματικές μεθόδους για τη θεραπεία του κερατόκωνου είναι το Cross - Linking ή μέθοδος διασύνδεσης του κολλαγόνου του κερατοειδούς. Στη μέθοδο αυτή ο οφθαλμίατρος επεμβαίνει στο κολλαγόνο του κερατοειδούς με την χρήση βιταμίνης ριβοφλαβίνης B2 αλλά και κατάλληλη χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος για να επηρεάσει τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδή, έτσι ώστε να πάψει να είναι χαλαρός.

  Πηγή: Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:57 22/09

  Προσδόκιμο επιβίωσης: Ένα βήμα πίσω εξαιτίας του νέου κορονοϊού

  Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προσωρινές μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  09:22 22/09

  Νέα δεδομένα για την κλαδριβίνη για την θεραπεία σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ACTRIMS-ECTRIMS MSVirtual2020 αναδεικνύουν την ταχεία έναρξη δράσης και την αποδεδειγμένη ασφάλεια μετά την έγκριση.

  23:59 21/09

  Τι να φάτε για να περάσει ο πονόλαιμος;

  Και όχι, δεν θα συστήσουμε πάλι την κοτόσουπα (παρότι και αυτή ανήκει στις "θεραπευτικές" τροφές για το κρυολόγημα).

  12:52 21/09

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές

  Μία νέα έρευνα δίνει νέα στοιχεία υπέρ της άποψης ότι οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν μαστογραφία στα 40 και όχι στα 50.

  09:46 21/09

  Αμερικανική μελέτη: Οι άνθρωποι με διαταραχές εθισμού κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά με κορονοϊό

  Όσοι είχαν κάποια πρόσφατα διαγνωσμένη διαταραχή εθισμού, ιδίως στα οπιοειδή και στον καπνό, ήταν πιθανότερο να αρρωστήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και να...

  09:04 21/09

  Η διατροφή που θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε με υγεία

  Η φυτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να "εξασφαλίσει" καλύτερη υγεία μεγαλώνοντας, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

  09:01 21/09

  Rapid τεστ για COVID-19: Είναι αξιόπιστα;

  H ανάπτυξη γρήγορων test επιτρέπει την σημαντική μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων για προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

  08:50 21/09

  Λιθίαση ουροποιητικού: Μύθοι και πραγματικότητα

  Επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά τις πέτρες στα νεφρά; Βοηθάει το νερό; Ο Δρ Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, απαντά.

  11:46 18/09

  Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να μην παρασύρονται από σκοταδιστικές και επικίνδυνες απόψεις για την πορεία της επιδημίας

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών(ΙΣΑ) καταδικάζει ανυπόστατες και επικίνδυνες απόψεις για την πανδημία covid-19 και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου ...

  09:24 18/09

  Γρίπη 2020: Η παράπλευρη ωφέλεια από την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό

  Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στα μέτρα για τον κορονοϊό.

  09:16 17/09

  Κάπνισμα vs θερμαινόμενα προϊόντα: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  Οι διαφορές μεταξύ του καπνού του τσιγάρου όταν καίγεται και του αερολύματος προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ειδικών της Philip Morris International.

  14:37 16/09

  Κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Επιστήμης

  Εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπέγραψαν ιστορική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να θέτουν την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της...

  08:48 16/09

  Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα

  Ανανεώνουν τη συνεργασία τους και ετοιμάζουν νέες ενέργειες με πανελλαδική εμβέλεια.

  09:36 15/09

  Δωρεάν Διαδικτυακή Ημερίδα: "Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα"

  Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών –  Φίλων – Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών διοργανώνει την ημερίδα την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 -20:30.

  09:09 11/09

  Έχουμε ή όχι εμπιστοσύνη στα εμβόλια; Διεθνής έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

  Ευμετάβλητη η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής έρευνα – Οι τάσεις στην Ελλάδα μεταξύ 2015-2019.

  08:58 11/09

  Σκοπεύετε να ταξιδέψετε το επόμενο διάστημα; Αυτές είναι οι οδηγίες του αμερικανικού CDC

  Επειδή η επιστροφή στην προσωπική και επαγγελματική καθημερινότητα σημαίνει και ταξίδια, οι παρακάτω οδηγίες είναι χρήσιμες.