Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 08:46

  Θηλασμός: Τα σημαντικά οφέλη του, 3 συχνά προβλήματα και οι λύσεις τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένας από τους Παγκόσμιους Στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η αύξηση του αριθμού των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% έως το 2025. Με ψήφισμά του, ο ΠΟΥ προσπαθεί να παροτρύνει τις νέες μαμάδες να θηλάζουν τα μωρά τους. Τις οδηγίες αυτές ενσωμάτωσε στις αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις για τη διατροφή του μωρού που μόλις εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. (Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Υπουργείου Υγείας).

  Διαβάστε εδώ τα πιο συχνά εμπόδια που παρατηρούνται ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού και τι σημαίνουν.

  Συχνές αναγωγές, έντονο κλάμα μωρού, αίμα στις κενώσεις

  Αποτελούν συχνά προβλήματα στα μωρά και αναφέρονται από τους γονείς είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους. Οι συχνές αναγωγές (γουλιές γάλακτος) είναι ένα φαινόμενο που συχνά παρατηρείται στα βρέφη μετά τα γεύματα. Τις περισσότερες φορές οφείλονται στην ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος του νεογέννητου. Κρατάτε το μωρό σε όρθια θέση για λίγο μετά το θηλασμό και αποφεύγετε να το βάζετε μπρούμυτα στο κρεβάτι του όταν έχει μόλις φάει.

  Αν οι αναγωγές συμβαίνουν αρκετές φορές μετά από κάθε γεύμα και συνοδεύονται από κλάμα και δυσφορία του μωρού όταν τρώει είναι καλό να το συζητήσετε με τον παιδίατρο. Επίσης, όταν το μωρό δεν κάνει απλώς αναγωγές αλλά μεγάλους εμετούς –ιδίως με εκτίναξη- στα περισσότερα γεύματα, ίσως το πρόβλημα είναι η στένωση του πυλωρού, μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά. Τέλος, το αίμα που μπορεί να ανησυχεί πολλούς γονείς πιθανότατα είναι συνέπεια των πληγωμένων θηλών, μια κατάσταση συχνή στην αρχή του θηλασμού. Και πάλι όμως, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας.

  Ανεπάρκεια γάλακτος

  Πολλές μητέρες θεωρούν ότι το γάλα τους δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Η αίσθηση αυτή είναι πιο έντονη στην περίοδο που  το μωρό κάνει άλματα ανάπτυξης. Αυτά συμβαίνουν συχνά κατά την ανάπτυξή του και σημαίνουν ότι το μωρό σας έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Πρακτικά, θα το δείτε σαν αλλαγές στο πρόγραμμα του μωρού σας και μπορεί να φαίνεται πως δεν χορταίνει. Η μόνη λύση είναι οι πιο συχνοί θηλασμοί που και πάλι θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής. Αντίθετα η χορήγηση ξένου γάλακτος θα κρατήσει στάσιμη την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και θα οδηγήσει σε πραγματική ανεπάρκεια γάλακτος.

  Προβλήματα στο μαστό

  Η μαστίτιδα και η απόφραξη ενός γαλακτοφόρου πόρου είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές νέες μαμάδες που θηλάζουν. Ο συχνός θηλασμός και το "άδειασμα" του μαστού κάθε φορά είναι δύο πράγματα που θα βοηθήσουν. Εάν νιώθετε πως κάτι δεν γίνεται σωστά, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον παιδίατρο, από τη μαία σας ή από συμβούλους θηλασμού. 

  Τα οφέλη του θηλασμού

  Ο μητρικός θηλασμός έως και την ηλικία των 2 ετών είναι κρίσιμος τόσο για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών, όσο και για τη θωράκισή τους απέναντι σε οξέα (π.χ. λοιμώξεις) και χρόνια νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, αλλά και οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ