Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 09:56

  Το "Brain Drain" χτυπά και την Υγεία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το «Brain Drain» (διαρροή εγκεφάλων στα ελληνικά), η μετανάστευση δηλαδή των επιστημόνων και γενικότερα των «νέων δυνατών μυαλών» σε άλλες χώρες, ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται όλο και πιο έντονα στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα των δημόσιων νοσοκομείων. 

  Είναι ενδεικτική η νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg, σύμφωνα με την οποία από τους 31 χιλ. γιατρούς μετανάστες στη Γερμανία, οι 2.500 είναι Έλληνες, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση αναφορικά με τους γιατρούς που έχουν αφήσει τη χώρα τους για να βρουν εκεί ένα καλύτερο μέλλον. Τα γερμανικά νοσοκομεία αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης: Η Γερμανία προσφέρει θέσεις εργασίας στον ιατρικό τομέα λόγω της βασικής έλλειψης που έχει σε γιατρούς. 

  Το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 44 % των Γερμανών γιατρών είναι παραπάνω από 50 χρονών, έχουν καταστήσει τη Γερμανία «πρώτη επιλογή». Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ένωσης Συμβεβλημένων Ιατρών, υπάρχει έλλειμμα σε περίπου 2.600 οικογενειακούς γιατρούς στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας, σε αγροτικές, ως επί το πλείστον, περιοχές. Στις ίδιες περιοχές χρειάζονται επιπλέον 2.000 ειδικευμένοι γιατροί καθώς και 1.259 φυσικοθεραπευτές. 

  Εκτός από τη Γερμανία, μεγάλο ποσοστό γιατρών μεταναστεύει προς τα βρετανικά νοσοκομεία, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι γιατροί που κατευθύνονται προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μεγαλύτερο ποσοστό των γιατρών που ενδιαφέρονται για εργασία στο εξωτερικό είναι άνεργοι ειδικευμένοι ή γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητα και αναζητούν στο επόμενο βήμα λύσεις στο αδιέξοδο της ανεργίας. 

  Οι αιτίες της μετανάστευσης είναι γνωστές: Προσλήψεις πλέον δεν γίνονται στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Τα κίνητρα για επιλογή παραμεθόριων περιοχών είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ ακόμη και μετά την πρόσληψη, ο μισθός των νεοεισερχόμενων υπολείπεται κατά πολύ σε σύγκριση με τις χώρες του Βορρά. 

  Η «φυγή» προς τα νοσοκομεία του εξωτερικού δεν ξεκίνησε βέβαια φέτος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το 2012 εξέδωσαν πιστοποιητικό αποχώρησης προς το εξωτερικό 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ το 2007 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν μόλις 243 οι ανειδίκευτοι και 292 οι ειδικευμένοι, στο σύνολο 535, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό του υψηλότατου εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό σχεδόν πενταπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία πενταετία. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:14 10/08

  Κινεζική μελέτη: Στις επτάμισι ημέρες, κατά μέσο όρο, η διάρκεια επώασης του κορονοϊού

  Μεγαλύτερη από τις τέσσερις έως πέντε ημέρες που συνήθως θεωρείτο έως τώρα.

  08:43 07/08

  Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

  Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

  08:32 07/08

  H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

  Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

  23:59 06/08

  Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

  Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

  09:36 06/08

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

  09:11 06/08

  Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  23:59 03/08

  Γιατί η ανθεκτικότητα είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο του χαρακτήρα μας

  Τι είναι η ανθεκτικότητα και πώς μπορείτε να την αναπτύξετε.

  08:00 03/08

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

  09:33 31/07

  Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

  Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

  08:35 31/07

  Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

  Από τις 5 Αυγούστου θα υπάρχει συνεργασία των δύο για τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου για τον COVID-19 στο χώρο του αεροδρομίου.

  23:59 29/07

  Αυτά τα μεζεδάκια, απολαύστε τα χωρίς τύψεις!

  Οι καλύτερες και οι "χειρότερες" επιλογές στο μεζεδοπωλείο και την ταβέρνα.

  09:44 29/07

  Έρχονται οι "Νταντάδες της Γειτονιάς" για να στηρίξουν τους εργαζόμενους γονείς

  Σε ποιους απευθύνεται και τι περιλαμβάνει η πιλοτική εφαρμογή του.

  08:00 28/07

  UCB: Κοινωνικό Ταμείο Υγείας με αφορμή την COVID-19 - σε ποιους απευθύνεται

  Μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κοινωνίας και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων όπως αυτές αναδεικνύονται υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού.