Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 01:01

  Η ορμόνη της πείνας βοηθά στη δυσκοιλιότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Ένα χάπι που βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερο από την «ορμόνη της όρεξης», μπορεί να αποτελεί τον νέο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα που ταλαιπωρεί τόσο πολύ κόσμο.

  Η ορμόνη γκρελίνη, εκκρίνεται από το στομάχι όταν αυτό είναι άδειο και ενεργοποιεί τον εγκέφαλο ώστε να μας ενημερώσει ότι πεινάμε. Επίσης, επιταχύνει την κίνηση των τροφίμων μέσα στο έντερο για να μπορέσει να υπάρξει χώρος για περισσότερο φαγητό. Όταν πλέον το στομάχι είναι γεμάτο, η παράγωγή της εν λόγω ορμόνης σταματά ή επιβραδύνεται.

  Η δράση της επιτάχυνσης που έχει, αξιοποιήθηκε από ερευνητές της κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ, σε μελέτη όπου έλαβαν μέρος 50 ασθενείς με δυσκοιλιότητα για 12 ή περισσότερες εβδομάδες.

  Μια προηγούμενη μελέτη της κλινικής, η οποία αφορούσε διαβητικά άτομα με τάση προς τη δυσκοιλιότητα, διαπίστωσε πως, το νέο χάπι επιτάχυνε την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του εντερικού αυλού κατά μέσο όρο 33 λεπτά σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο.

  Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας για το γενικό πληθυσμό, όπως προκύπτει από παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες. Οι συνέπειες της δυσκοιλιότητας είναι πολλές και διαφέρουν κατά περίπτωση, όμως πάντα ταλαιπωρούν και ενοχλούν τον πάσχοντα. Οι περισσότερες είναι επίπονες, αλλά και ψυχοφθόρες, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ολόκληρη η ποιότητα της ζωής των πασχόντων.

  Από τα βασικότερα και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:

  -η στομαχική πίεση
  -το αίσθημα φουσκώματος
  -ο πόνος στην κοιλιακή χώρα
  -η ναυτία
  -οι κράμπες
  -ο κολικός
  -η κακή διάθεση
  -η κούραση
  -η μείωση της αποδοτικότητας και της ζωντάνιας
  -καθώς και το άγχος για τις περεταίρω συνέπειες όταν το πρόβλημα παραμένει

  Παράλληλα, το αίσθημα που έχει ο πάσχοντας ότι κρύβει ένα μεγάλο μυστικό ή ότι δεν είναι «καθαρός», τον κάνουν να αισθάνεται άβολα και περίεργα απέναντι στον κοινωνικό του περίγυρο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ