Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 12:14

  Διαβήτης και κατάθλιψη: Δύο "βόμβες" νοσηρότητας έτοιμες να εκραγούν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί η μείωση των δαπανών υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και στους προϋπολογισμούς  των δημόσιων νοσοκομείων, όπως επίσης και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να μην έχουν προς το παρόν επηρεάσει -σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες- το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, ωστόσο δύο «βόμβες» νοσηρότητας είναι έτοιμες να εκραγούν. 

  Όπως σημείωσε ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος κατά τη διάρκεια του Athens Health Forum, ο διαβήτης και η κατάθλιψη θα «χτυπήσουν» το ελληνικό σύστημα υγείας μέσα στην επόμενη δεκαετία, οπότε και θα γίνουν εμφανείς οι συνέπειες της συρρίκνωσης της περίθαλψης.

  Ήδη διαπιστώνεται αύξηση της ψυχικής νοσηρότητας, ενώ την ίδια ώρα ένας τους δύο ασθενείς αναφέρει  δυσκολίες πρόσβασης στη θεραπεία του. Η αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη, ιδιαίτερα στις νεανικές ηλικίες, και της κατάθλιψης λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

  Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα οι σακχαροδιαβητικοί ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού, και υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που παραμένει αδιάγνωστο. Η αδυναμία μεγάλης μερίδας των ασθενών να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο των  επιπλοκών  της  νόσου  (καρδιαγγειακά  προβλήματα, σηψαιμία, λοιμώξεις  μέσης  βαρύτητας,  νεφρική  ανεπάρκεια, δερματικά  έλκη  κυκλοφορικού  κ.α.). Το ποσοστό μάλιστα των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό που αγγίζει το 4%. Τα μεγάλα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αποτελούν την ίδια ώρα «προάγγελο» της εξέλιξης της νόσου. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη: όπως δείχνουν οι μελέτες, στις ηλικίες 8-10 ετών το 29% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 13% παχύσαρκα.

  Τα νέα για τα κρούσματα κατάθλιψης είναι ακόμη πιο δυσάρεστα. Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα περιστατικά κατάθλιψης στην Ελλάδα έχουν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συγκρινόμενα με το 2011, περίπου 12 στους 100 κατοίκους στη χώρα μας πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 8,2%, ενώ το 2013 το ποσοστό έφτασε το 12,3%, δηλαδή κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 50%.

  Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας αναμένεται να επιτείνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι ειδικοί της υγείας φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το ελληνικό σύστημα περίθαλψης θα επιβαρυνθεί σημαντικά, όσο συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα διαβήτη και κατάθλιψης, «χάνοντας» στην ουσία την εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί την τελευταία τετραετία.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ