Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιουν-2014 01:01

  Οστεοαρθρίτιδα: μια επίπονη νόσος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Πρόκειται για χρόνια εξελικτική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία φθορά του αρθρικού χόνδρου, καταστροφή του υποχόνδριου οστού και από αντιδραστική ανάπτυξη νέου οστού με την μορφή των οστεοφύτων, δηλαδή μικρών οστέινων προεκτάσεων (τα περίφημα «άλατα»). Ο αρθρικός υμένας αντιδρά σε αυτήν κατάσταση παράγοντας περισσότερο αρθρικό υγρό με αποτέλεσμα την παρουσία οιδήματος.

  Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), που είναι η πλέον συνήθης πάθηση των αρθρώσεων, οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης με πόνο και δυσκαμψία, με αποτέλεσμα:

  -Περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων:  Πάνω από το 40% των ατόμων που πάσχουν από εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα περιγράφουν τη ζωή τους σαν «φτωχή και ανυπόφορη».

  -Αναπηρία

  -Κάθε ασθενής με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα παραμένει στο κρεβάτι τουλάχιστον 18 ημέρες το χρόνο και χάνει τουλάχιστον 13 ημέρες από την εργασία του.

  Η πάθηση προσβάλλει κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες, με το 75% περίπου των ανθρώπων να είναι άνω των 65 ετών, ενώ αποτελεί την αιτία ιατρικών επισκέψεων σε ποσοστό 28%. Μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε σχεδόν άρθρωση, ωστόσο, συμβαίνει κυρίως σε αυτές που σηκώνουν βάρος, όπως τα γόνατα και τα ισχία, αλλά και σε αυτές που «κουράζονται» και καταπονούνται, όπως των δακτύλων. Το γόνατο είναι η πλέον συνήθης μεγάλη άρθρωση που προσβάλλεται από αρθρίτιδα, ενώ το ισχίο ακολουθεί. Άλλες αρθρώσεις που προσβάλλονται, είναι οι αρθρώσεις της άκρας χειρός, και της σπονδυλικής στήλης (εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια), η ποδοκνημική, του καρπού, του αγκώνα και του ώμου (οι τελευταίες σπανιότερα).

  Η όλη διαδικασία ξεκινάει σε σχετικά μικρή ηλικία, αλλά επιβαρύνεται με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 50-55 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα δείχνει προτίμηση στις γυναίκες, παρότι σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών είναι συχνότερη στους άνδρες, με τη διαφορά υπέρ των γυναικών να αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Εξάλλου στις γυναίκες είναι περισσότερο γενικευμένη, σε σχέση με τους άνδρες, επηρεάζοντας πολλές διαφορετικές αρθρώσεις.    

  Σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα οστεοαρθρίτιδας σε φορτιζόμενες αρθρώσεις (περισσότερο στο γόνατο και λιγότερο στο ισχίο). Ο συγκεκριμένος παράγοντας φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, πιθανώς εξαιτίας των τακουνιών που φορούν.

  Παρότι σε ακτινολογικό έλεγχο είναι δυνατό να παρατηρηθούν οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις σε διάφορες αρθρώσεις (όπως τα γόνατα) με την πάροδο της ηλικίας, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα παρουσιάσουν συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

  -Πόνος:  Αρχικά εκδηλώνεται μετά από φυσική άσκηση ή κόπωση καθώς επίσης μετά από πολλή ώρα σε καθιστή θέση ή κατά την πρωινή έγερση από το κρεβάτι. Με την εξέλιξη της νόσου, πόνος εκδηλώνεται και κατά την ανάπαυση (άλγος ηρεμίας), ενώ σε προχωρημένα στάδια γίνεται συνεχής και εμφανίζεται και τη νύχτα κατά την κατάκλιση (άλγος νυκτός).

  -Διόγκωση:  Μια άρθρωση τείνει να φαίνεται περισσότερο διογκωμένη, λόγω πάχυνσης του υποδόριου ιστού, ιδίως στην έσω επιφάνεια του γόνατος, όπου υπάρχει και ευαισθησία στην πίεση (υπερτροφική οστεοαρθρίτιδα), αλλά και σε περιπτώσεις παρόξυνσης (υμενίτιδας) από συλλογή αρθρικού υγρού.

  -Κριγμός: Είναι η αίσθηση τραχύτητας στην κίνηση της άρθρωσης κατά την ψηλάφηση.

  Σε προχωρημένα στάδια υπάρχει:
  -Δυσκαμψία: Εμφανίζεται μετά την ακινησία, όπως μετά την καθιστή θέση ή την παραμονή στο κρεβάτι.

  -Μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης: Ο ασθενής δυσκολεύεται να βάλει τις κάλτσες του, να ανέβει τις σκάλες, να καθίσει ή ακόμα αντιμετωπίζει δυσκολίες και στη σεξουαλική του επαφή. Έχει δυσχέρεια στην βάδιση και περπατά με χωλότητα.

  -Παραμόρφωση: …όπως ραιβογονία (εσωτερική κλίση της κνήμης) ή σύγκαμψη του ισχίου, συνεπεία της αποδιοργάνωσης της άρθρωσης.

  -Αστάθεια κατά τη βάδιση: Συμβαίνει λόγω διαταραχής της αρχιτεκτονικής της άρθρωσης που προκαλεί χαλάρωση των συνδέσμων.

  Η διάγνωση της νόσου γίνεται κυρίως από τα συμπτώματα του ασθενούς και από τον ακτινολογικό έλεγχο. Σε αρχόμενα στάδια οστεοαρθρίτιδας βοηθητικό ρόλο στη διάγνωση έχει η μαγνητική τομογραφία.

  Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν φάρμακα ή άλλες θεραπείες που να προλαμβάνουν την ανάπτυξη ΟΑ. Όμως, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του βάρους σε άτομα υπέρβαρα, η αερόβια γυμναστική, η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν την κατάσταση, καθώς και η χρήση κατάλληλων υποδημάτων (επίπεδα, με σόλα που απορροφά κραδασμούς, φαρδιά στο πρόσθιο τμήμα τους, μαλακά στο πάνω μέρος και με ασφαλή δεσίματα).

  Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με την παρασκευή νέων φαρμάκων που δρουν περισσότερο «αιτιολογικά» στην πάθηση και εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες, αλλά κυρίως με την εφαρμογή νέων χειρουργικών τεχνικών, που αποβλέπουν σε μικρότερες, ακριβέστερες και ως εκ τούτου αποτελεσματικότερες, τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια, επεμβάσεις.

  Με τη συντηρητική θεραπεία ο σκοπός είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της λειτουργικότητας, που επιτρέπει σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας, τη μυϊκή ενδυνάμωση, επομένως τη σταθερότητα γύρω από την άρθρωση και τελικά μεγαλύτερο έλεγχο του πόνου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:40 18/01

  Ρευματοπαθείς και εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19

  Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς συστήνουν στους ρευματοπαθείς να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 .

  09:23 18/01

  Καρδιοπάθειες και COVID-19: Ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέχουν, οι συστάσεις προστασίας

  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα και τον νέο κορονοϊό.

  09:22 18/01

  Αερισμός του σπιτιού vs COVID-19

  Συμβουλές για τη βελτίωση του αερισμού στα σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  23:59 17/01

  Τα λάθη που κάνουμε όταν τρώμε λαχανικά

  Μήπως κι εσείς "χάνετε" χωρίς να το ξέρετε πολλά θρεπτικά συστατικά τους;

  10:36 15/01

  Καρκίνος του προστάτη: Δύο καλές συνήθειες για να τον κρατήσετε μακριά σας

  Ο καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

  09:38 15/01

  Άλλος ένας σοβαρός λόγος να κόψετε το κάπνισμα

  Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 15/01

  Μελέτη: Αυτοί είναι οι καρποί που βοηθούν στο αδυνάτισμα

  Νέα επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει την ιδιότητα ορισμένων καρπών να μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.

  08:18 15/01

  Bayer: Ο μετασχηματισμός του Τομέα Φαρμάκων μέσα από καινοτομία αιχμής

  Καινοτόμες θεραπείες και λύσεις ψηφιακής υγείας καθώς και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης με περισσότερα από 50 έργα σε διαφορετικές φάσεις κλινικής έρευνας.

  08:39 14/01

  Έντομα στο... πιάτο: Τι θα αλλάξει στο "μενού" της Ευρώπης το επόμενο διάστημα;

  Τα πρώτα έντομα ενδέχεται να προσγειωθούν στα πιάτα των Ευρωπαίων μέχρι τα μέσα του 2021.

  08:19 14/01

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Μία μόνο δόση και... αισιοδοξία από την κλινική δοκιμή

  Αισιόδοξος ο Ηλίας Μόσιαλος για το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του.

  08:00 14/01

  Κρανιοσυνοστέωση και πλαγιοκεφαλία

  Η κρανιοσυνοστέωση και η πλαγιοκεφαλία είναι δύο παθήσεις που επηρεάζουν το σχήμα του κεφαλιού.

  11:13 13/01

  Τι θα λέγατε εάν ο κορονοϊος γίνει μια "απλή παιδική ίωση";

  Κι όμως δεν είναι ένα (υπερβολικά) αισιόδοξο σενάριο!

  09:11 13/01

  Ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

  Ένας χρηστικός οδηγός που απαντά στις πιθανές απορίες όσων πρόκειται να εμβολιαστούν αυτή την περίοδο.

  08:26 13/01

  Μορφή "επιδημίας" παίρνει ο διαβήτης στη χώρα μας

  Αυξημένος ο αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα με βάση τα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το έτος 2020.

  14:43 12/01

  Οι ξηροί καρποί που ενισχύουν την ερωτική διάθεση του άνδρα

  Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που τρώνε τακτικά αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια έχουν αυξημένη οργασμική λειτουργία.

  08:51 12/01

  Εμβόλιο Moderna: Πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει;

  Η Moderna λέει ότι το εμβόλιο της παρέχει ανοσία τουλάχιστον για ένα χρόνο έναντι της Covid-19, θα παραδώσει 600 εκατ. έως ένα δισ. δόσεις μέσα στο 2021.