Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2013 01:01

  Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παγκρεατίτιδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια  φλεγμονή του παγκρέατος που δεν θεραπεύετε ή δεν βελτιώνεται -η κατάσταση χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και οδηγεί σε μόνιμη βλάβη.

  Η χρόνια παγκρεατίτιδα, όπως και η οξεία, εμφανίζεται όταν τα πεπτικά ένζυμα επιτίθενται  στο πάγκρεας και στους γύρω ιστούς, προκαλώντας επεισόδια πόνου. Η νόσος αναπτύσσεται συχνά σε ανθρώπους που είναι μεταξύ της ηλικιών των 30 και 40 ετών.

  Η πιο κοινή αιτία χρόνιας παγκρεατίτιδας, είναι η χρόνια και η βαριά χρήση αλκοόλ.

  Η χρόνια μορφή της παγκρεατίτιδας μπορεί να προκληθεί από μια οξεία επίθεση που βλάπτει τον παγκρετικό πόρο. Ο κατεστραμμένος πόρος διεγείρει το πάγκρεας ώστε να προκληθεί φλεγμονή. Προοδευτικά αναπτύσσεται  ουλώδης ιστός και έτσι  καταστρέφεται σιγά σιγά το πάγκρεας.

  Άλλα αίτια της νόσου είναι
  - Κληρονομικές διαταραχές του παγκρέατος
  - Η κυστική ίνωση
  - Η υπερασβεστιαιμία
  - Η υπερλιπιδαιμία και  η υπερτριγλυκεριδαιμία
  - Ορισμένα φάρμακα
  - Κάποιες αυτοάνοσες καταστάσεις
  - Άγνωστες αιτίες

  Η κληρονομική παγκρεατίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομο ηλικίας κάτω των 30 ετών, αλλά μπορεί και να μη διαγνωσθεί για πολλά χρόνια. Επεισόδια κοιλιακού πόνου και διάρροιας διαρκούν αρκετές ημέρες έρχονται και φεύγουν με τον καιρό και μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια παγκρεατίτιδα. Η διάγνωση της κληρονομικής παγκρεατίτιδας είναι πιθανή αν ο ασθενής έχει δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας με την ασθένεια σε περισσότερες από μία γενεές.

  Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα (κάποιοι βέβαια δεν πονούν καθόλου), ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη. Αισθάνονται χειρότερα όταν τρώνε ή πίνουν και ο πόνος γίνεται συνεχής και ανυπόφορος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κοιλιακός πόνος υποχωρεί, αν και η κατάσταση επιδεινώνεται, πιθανότατα επειδή το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει πεπτικά ένζυμα.

  Άλλα συμπτώματα είναι:
  - Ναυτία
  - Έμετος
  - Απώλεια βάρους
  - Διάρροια
  - Ελαιώδη κόπρανα

  Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα συχνά χάνουν βάρος, ακόμα και όταν όρεξή τους και οι διατροφικές τους συνήθειες είναι φυσιολογικές. Η απώλεια βάρους παρουσιάζεται επειδή ο οργανισμός δεν εκκρίνει αρκετά παγκρεατικά ένζυμα για την πέψη των τροφίμων και έτσι τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται κανονικά. Η κακή πέψη οδηγεί στον υποσιτισμό, λόγω αποβολή του λίπους στα κόπρανα.

  Η χρόνια παγκρεατίτιδα συχνά συγχέεται με την οξεία, επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Όπως και με την οξεία, ο γιατρός θα πάρει  ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα κάνει την κλινική εξέταση. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό να αποφασίσει αν το πάγκρεας εκκρίνει ακόμη αρκετή πεπτικά ένζυμα, αλλά μερικές φορές αυτά είναι φυσιολογικά ακόμη και όταν ο ασθενής πάσχει από χρόνια παγκρεατίτιδα.

  Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, υπάρχει  δυσαπορρόφηση και κίνδυνος να προκληθεί σακχαρώδης διαβήτης.

  Η θεραπεία για τη χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να απαιτεί νοσηλεία για τη αντιμετώπιση του πόνου, με ενδοφλέβια ενυδάτωση και διατροφική υποστήριξη. Η σίτιση με ρινογαστρικό σωλήνα μπορεί να είναι απαραίτητη για αρκετές εβδομάδες εάν ο ασθενής εξακολουθεί να χάνει βάρος.

  Όταν ο ασθενής επιστρέψει σε μια κανονική διατροφή, σε περίπτωση επανάληψης του πόνου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει συνθετικά παγκρεατικά ενζύμα, αν το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετά από μόνο του. Τα ένζυμα πρέπει να λαμβάνονται με κάθε γεύμα για να βοηθήσουν τον ασθενή στην πέψη των τροφίμων και για να ανακτήσει κάποιο βάρος. Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιαστεί μια θρεπτική διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Μια διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός γεύματος.

  Συνιστάται σε άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών ακόμη και αν η νόσος είναι ήπια ή στα πρώτα στάδια.

  Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα που συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αναπτύξουν ξαφνικές εξάρσεις σοβαρού κοιλιακού πόνου.


  Όπως και στην οξεία παγκρεατίτιδα, η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των επιπλοκών που σχετίζονται με τη χρόνια παγκρεατίτιδα, όπως είναι οι χολόλιθοι, οι ψευδοκύστεις, η στένωση ή η απόφραξη του παγκρεατικού πόρου.
  Η χρόνια παγκρεατίτιδα, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση του παγκρέατος, που σημαίνει ότι το πάγκρεας σκληραίνει από τις εναποθέσεις των αδιάλυτων αλάτων ασβεστίου. Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξάλειψη μέρος του παγκρέατος.

  Όταν ο παγκρέατος ιστός καταστρέφεται, καταστρέφονται και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και  που ονομάζονται β-κύτταρα. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί  διαβήτης . Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:40 14/05

  Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!

  Οι ταπεινές σαρδέλες δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός μεζές αλλά και "φάρμακο" κατά του διαβήτη τύπου 2.

  09:08 14/05

  Νέα έρευνα για τα συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά

  Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:33 14/05

  Γυναικεία υγεία: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μία "γυμνή φωτογραφία"

  "Η "γυμνή φωτογραφία" που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει": Το νέο μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας "forHER" της Roche.

  09:46 13/05

  Κοιμόμαστε καλύτερα εάν παίρνουμε χάπια για την αϋπνία;

  Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων για την αϋπνία δεν φέρνει καλύτερο ύπνο τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 13/05

  Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;

  Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες στους ιστούς της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

  08:33 13/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με δύο διαφορετικά σκευάσματα;

  Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα.

  12:10 12/05

  Η VIATRIS Inc. και η GENESIS Pharma ανακοινώνουν τη νέα στρατηγική τους συνεργασία στην Ελλάδα

  Βάσει της νέας συνεργασίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την αποκλειστική εμπορική διάθεση του βιοομοειδούς σκευάσματος της Viatris στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας.

  09:48 12/05

  Ανοσία έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2: ο ρόλος των Τ-λεμφοκυττάρων

  Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι του SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου.

  09:29 12/05

  Θετικά τα αποτελέσματα για το bimekizumab για τη θεραπεία της ψωρίασης

  Το bimekizumab είναι υπό αξιολόγηση από τον FDA και τον EMA για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.