Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2013 01:01

  Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παγκρεατίτιδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια  φλεγμονή του παγκρέατος που δεν θεραπεύετε ή δεν βελτιώνεται -η κατάσταση χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και οδηγεί σε μόνιμη βλάβη.

  Η χρόνια παγκρεατίτιδα, όπως και η οξεία, εμφανίζεται όταν τα πεπτικά ένζυμα επιτίθενται  στο πάγκρεας και στους γύρω ιστούς, προκαλώντας επεισόδια πόνου. Η νόσος αναπτύσσεται συχνά σε ανθρώπους που είναι μεταξύ της ηλικιών των 30 και 40 ετών.

  Η πιο κοινή αιτία χρόνιας παγκρεατίτιδας, είναι η χρόνια και η βαριά χρήση αλκοόλ.

  Η χρόνια μορφή της παγκρεατίτιδας μπορεί να προκληθεί από μια οξεία επίθεση που βλάπτει τον παγκρετικό πόρο. Ο κατεστραμμένος πόρος διεγείρει το πάγκρεας ώστε να προκληθεί φλεγμονή. Προοδευτικά αναπτύσσεται  ουλώδης ιστός και έτσι  καταστρέφεται σιγά σιγά το πάγκρεας.

  Άλλα αίτια της νόσου είναι
  - Κληρονομικές διαταραχές του παγκρέατος
  - Η κυστική ίνωση
  - Η υπερασβεστιαιμία
  - Η υπερλιπιδαιμία και  η υπερτριγλυκεριδαιμία
  - Ορισμένα φάρμακα
  - Κάποιες αυτοάνοσες καταστάσεις
  - Άγνωστες αιτίες

  Η κληρονομική παγκρεατίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομο ηλικίας κάτω των 30 ετών, αλλά μπορεί και να μη διαγνωσθεί για πολλά χρόνια. Επεισόδια κοιλιακού πόνου και διάρροιας διαρκούν αρκετές ημέρες έρχονται και φεύγουν με τον καιρό και μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια παγκρεατίτιδα. Η διάγνωση της κληρονομικής παγκρεατίτιδας είναι πιθανή αν ο ασθενής έχει δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας με την ασθένεια σε περισσότερες από μία γενεές.

  Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα (κάποιοι βέβαια δεν πονούν καθόλου), ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη. Αισθάνονται χειρότερα όταν τρώνε ή πίνουν και ο πόνος γίνεται συνεχής και ανυπόφορος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κοιλιακός πόνος υποχωρεί, αν και η κατάσταση επιδεινώνεται, πιθανότατα επειδή το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει πεπτικά ένζυμα.

  Άλλα συμπτώματα είναι:
  - Ναυτία
  - Έμετος
  - Απώλεια βάρους
  - Διάρροια
  - Ελαιώδη κόπρανα

  Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα συχνά χάνουν βάρος, ακόμα και όταν όρεξή τους και οι διατροφικές τους συνήθειες είναι φυσιολογικές. Η απώλεια βάρους παρουσιάζεται επειδή ο οργανισμός δεν εκκρίνει αρκετά παγκρεατικά ένζυμα για την πέψη των τροφίμων και έτσι τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται κανονικά. Η κακή πέψη οδηγεί στον υποσιτισμό, λόγω αποβολή του λίπους στα κόπρανα.

  Η χρόνια παγκρεατίτιδα συχνά συγχέεται με την οξεία, επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Όπως και με την οξεία, ο γιατρός θα πάρει  ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα κάνει την κλινική εξέταση. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό να αποφασίσει αν το πάγκρεας εκκρίνει ακόμη αρκετή πεπτικά ένζυμα, αλλά μερικές φορές αυτά είναι φυσιολογικά ακόμη και όταν ο ασθενής πάσχει από χρόνια παγκρεατίτιδα.

  Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, υπάρχει  δυσαπορρόφηση και κίνδυνος να προκληθεί σακχαρώδης διαβήτης.

  Η θεραπεία για τη χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να απαιτεί νοσηλεία για τη αντιμετώπιση του πόνου, με ενδοφλέβια ενυδάτωση και διατροφική υποστήριξη. Η σίτιση με ρινογαστρικό σωλήνα μπορεί να είναι απαραίτητη για αρκετές εβδομάδες εάν ο ασθενής εξακολουθεί να χάνει βάρος.

  Όταν ο ασθενής επιστρέψει σε μια κανονική διατροφή, σε περίπτωση επανάληψης του πόνου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει συνθετικά παγκρεατικά ενζύμα, αν το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετά από μόνο του. Τα ένζυμα πρέπει να λαμβάνονται με κάθε γεύμα για να βοηθήσουν τον ασθενή στην πέψη των τροφίμων και για να ανακτήσει κάποιο βάρος. Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιαστεί μια θρεπτική διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Μια διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός γεύματος.

  Συνιστάται σε άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών ακόμη και αν η νόσος είναι ήπια ή στα πρώτα στάδια.

  Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα που συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αναπτύξουν ξαφνικές εξάρσεις σοβαρού κοιλιακού πόνου.


  Όπως και στην οξεία παγκρεατίτιδα, η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των επιπλοκών που σχετίζονται με τη χρόνια παγκρεατίτιδα, όπως είναι οι χολόλιθοι, οι ψευδοκύστεις, η στένωση ή η απόφραξη του παγκρεατικού πόρου.
  Η χρόνια παγκρεατίτιδα, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση του παγκρέατος, που σημαίνει ότι το πάγκρεας σκληραίνει από τις εναποθέσεις των αδιάλυτων αλάτων ασβεστίου. Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξάλειψη μέρος του παγκρέατος.

  Όταν ο παγκρέατος ιστός καταστρέφεται, καταστρέφονται και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και  που ονομάζονται β-κύτταρα. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί  διαβήτης . Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:43 07/08

  Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

  Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

  08:32 07/08

  H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

  Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

  23:59 06/08

  Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

  Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

  11:42 06/08

  Δρ. Κυρατσούς: Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη κατά του κορονοϊού

  Τι αναφέρει ο Έλληνας ερευνητής που το 2014 ανακάλυψε το φάρμακο για τον Έμπολα.

  11:20 06/08

  Η επίδραση του κορoνοϊού στην εγκυμοσύνη και η πιθανότητα μετάδοσης από τη μητέρα στο μωρό

  Η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας, Αναστασία Κωνσταντινίδου συνοψίζει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

  09:43 06/08

  Νέα έρευνα: Η επίδραση του κορονοϊού στον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

  Το αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον πλακούντα και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο κατά την κύηση.

  09:36 06/08

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

  09:11 06/08

  Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  11:36 05/08

  Η ανέπαφη θερμομέτρηση ασπίδα για τις επιχειρήσεις

  Σύμφωνα με τις οδηγίες των Οργανισμών Υγείας σε όλον τον κόσμο, θα πρέπει να αποφεύγεται η συνάθροιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο. Έτσι και στη χώρα μας, υπάρχει περιορισμός στο...

  10:48 05/08

  Κορονοϊός: Γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από τον κορονοϊό ενώ άλλοι αναρρώνουν γρήγορα

  Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν βιολογικές "υπογραφές" για τις χειρότερες περιπτώσεις Covid-19.

  09:34 05/08

  Καλά νέα για ασθενείς με ψωρίαση

  Τα αποτελέσματα της μελέτης BE RADIANT καταδεικνύουν ανωτερότητα του bimekizumab στην επίτευξη καθαρού δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση.

  09:02 05/08

  Πώς επηρέασε το κλείσιμο των σχολείων την COVID-19;

  Πρόσφατο άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό ερευνά τη συσχέτιση του κλεισίματος των σχολείων με την επίπτωση και τη θνησιμότητα από COVID-19 στις ΗΠΑ.

  23:59 04/08

  10 συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας πριν τα 40

  Αν θέλετε να μεγαλώνετε χωρίς προβλήματα, κόψτε αυτές τις βλαβερές συνήθειες από σήμερα.

  12:48 04/08

  Νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα

  Βασίστηκε σε μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell.