Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2010 00:55

  Η αβεβαιότητα βλάπτει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το άγχος για την οικονομική κρίση και η αγωνία για το αβέβαιο μέλλον βλάπτουν σοβαρά την υγεία! Χιλιάδες Έλληνες, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, πιέζουν τρομερά τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα και να υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα ζωής τους.

  Σύμφωνα με τον παθολόγο Αναστάσιο Σπαντιδέα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του νέου τρόπου ζωής που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πολλαπλές.

  «Η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει την Ελλάδα, οδηγεί σε ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες έχουν σχέση με το στρες και γενικά τον πανικό που προκαλούν αυτές οι καταστάσεις. Έτσι, λοιπόν ψυχοσωματικά νοσήματα, όπως είναι σπαστική κολίτιδα, ταχυκαρδίες, ιδρώματα, απώλεια του ύπνου και μία σειρά πολλών άλλων συμπτωμάτων, εμφανίζονται σε καταστάσεις τέτοιες που πραγματικά το άτομο βρίσκεται σε πολύ μεγάλο στρες» (Αναστάσιος Σπαντιδέας).

  Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα από τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε περιόδους οικονομικών κρίσεων είναι ο πονοκέφαλος. Το «ψαλίδισμα» των μισθών και ο φόβος για αύξηση των απολύσεων πυροδοτούν το άγχος και την υπερένταση που οδηγούν με τη σειρά τους σε σπασμό των μυών του αυχένα και της κεφαλής.

  «Υπάρχει ένα ποσοστό  το οποίο ξεπερνάει το 30% που υποφέρει από βασανιστικούς, σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που παρεμβαίνουν στη ζωή και του δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Άλλωστε, για τα άτομα τα οποία υποφέρουν από πονοκέφαλο, ξέρουμε ότι εάν ζοριστούν, τότε πραγματικά παρουσιάζονται τα προβλήματά τους.

  Κατά συνέπεια, ασκήσεις χαλάρωσης, το άκουσμα μιας απαλής μουσικής, το περπάτημα, το κολύμπι, όλες αυτές οι δραστηριότητες οι οποίες μπορούν σωματικά να μας εκτονώσουν, μπορούν παράλληλα και ψυχικά να μας εκτονώσουν και να μειώσουμε τον κίνδυνο των πονοκεφάλων» (Αναστάσιος Σπαντιδέας).

  Η οικονομική δυσπραγία  που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες  και η αβεβαιότητα για το αύριο «κλέβουν» και τον ύπνο των  Ελλήνων.

  Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια  πολίτες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και στριφογυρίζουν κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους. Μάλιστα, ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου Κωνσταντίνος Σολδάτος επισημαίνει ότι οι αρνητικές σκέψεις που κάνει κάποιος έως και τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, τον συνοδεύουν στο κρεβάτι και δεν τον αφήνουν να κλείσει μάτι.

  «Έχουν πράγματι αυξηθεί οι αϋπνίες τόσο επελεύσεως, όπως λέμε, όσο και διακοπής του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οπότε η δεύτερη περίπτωση, πρωινή αφύπνιση, 3-4 η ώρα τη νύχτα, είναι πιο επικίνδυνη υπό την εξής έννοια: ότι τότε έρχονται όλες αυτές οι άσχημες σκέψεις και το πρωί, ας πούμε, νιώθει κανείς μεγάλη απελπισία και μπορεί τότε να είναι η ώρα που γίνονται και οι αυτοκτονίες» (Κωνσταντίνος Σολδάτος).

  Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ακόμη ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα  και η άνοδος της ανεργίας οδηγούν  στην αύξηση των ψυχικών νοσημάτων. Ενδεικτικό είναι ότι οι πολίτες που απευθύνθηκαν για βοήθεια στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 30%.

  «Επίσης εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία βέβαια και το ξέρουμε αυτό και από το «κραχ» του 1929, αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκτονιών. Όταν ο άλλος βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, βιοτικό και υπαρξιακό ταυτόχρονα, ενδεχομένως οδηγείται στο μοιραίο. Πολλές φορές δε οι απόπειρες αυτές ή και οι ολοκληρωμένες αυτοκτονίες δεν είναι εμφανείς, δηλαδή μπορεί κάποιος να οδηγεί ένα αυτοκίνητο μόνος του και να πέσει από ένα γκρεμό» (Κωνσταντίνος Σολδάτος).

  Διεθνείς μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι κάθε αύξηση της ανεργίας κατά τρεις μονάδες ανεβάζει τις αυτοκτονίες κατά 5% και τους θανάτους από αλκοόλ κατά 30%.

  Οι πολίτες, ωστόσο, μπορούν με τη βοήθεια των δικών τους ανθρώπων αλλά και των ειδικών να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα και τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, σημειώνει η ψυχολόγος Δήμητρα Σφήκα.

  «Να μετατρέψουμε όλες τις αρνητικές μας σκέψεις σε πιο θετικές και να μπορέσουμε να έχουμε μία αισιοδοξία όσο μπορεί να υπάρχει αυτή. Να ενισχύσουμε τις επαφές μας με τους άλλους ανθρώπους, να μην κλειστούμε, να επανέλθουμε σ’ ένα προηγούμενο μοντέλο ζωής. Ίσως μπορούμε να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας και να προσαρμοστούμε σε μία κατάσταση με σχέδια πιο εφικτά» (Δήμητρα Σφήκα).

  Οι Έλληνες, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και να διαφυλάξουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους, δεν έχουν παρά να «οπλιστούν» με υπομονή και ψυχραιμία.


  Πηγή: www.athina984.gr
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  09:18 21/09

  Η πλειονότητα των θανάτων που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μπορούσε να είχε αποτραπεί

  Αυτό το συμπέρασμα αναφορικά με την περιγεννητική θνησιμότητα προκύπτει από έκθεση του CDC.

  14:35 20/09

  Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022": Ένας κόσμος αγάπης με όλους νικητές!

  Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022" φέτος θα διεξαχθούν στο Λουτράκι Κορινθίας από 3 έως 8 Οκτωβρίου.

  09:00 20/09

  Πώς μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τις πανδημίες;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση συσχετίζει την εμφάνιση πανδημιών με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

  11:31 19/09

  COVID-19 και πρόωρη εφηβεία: Υπάρχει συσχετισμός;

  Η πανδημία Covid-19 σχετίζεται με αυξημένα περιστατικά πρόωρης εφηβείας στα κορίτσια, υποστηρίζουν Γερμανοί επιστήμονες.

  08:43 19/09

  Δυναμική παρουσία της TIKUN Europe στο Συνέδριο Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου & Κρήτης/ ΣΥ.ΦΑ.Κ.

  Στόχος της εταιρείας είναι η ενεργή συμμετοχή σε εποικοδομητικές ενέργειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Φαρμακοποιών.

  17:50 16/09

  Μemory Walk 2022: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ

  Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ δίνουμε όλοι ραντεβού το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σύνταγμα, στις 6 το απόγευμα για το Memory Walk.

  09:45 15/09

  Μπορεί τα φώτα των δρόμων να επηρεάζουν τον ύπνο μας;

  Τα φώτα των δρόμων στην Ευρώπη εκπέμπουν όλο και περισσότερη μπλε ακτινοβολία, αυξάνοντας την αϋπνία και τους κινδύνους για την υγεία, βρήκαν επιστήμονες.

  13:54 14/09

  Δωρεάν εξετάσεις με την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό

  Η πρώτη επίσκεψη των πολιτών στον προσωπικό γιατρό θα συνδυαστεί με δωρεάν εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

  12:18 08/09

  Τεχνητά γλυκαντικά: Οι ενδοιασμοί για την ασφάλειά τους στη διατροφή μας

  Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη.

  16:54 05/09

  Σε δύο χρόνια τα πρώτα εμβόλια mRNA για τον καρκίνο: Θα είναι ξεχωριστά για κάθε ασθενή

  Τα εμβόλια για τον καρκίνο θα στηρίζονται στην τεχνολογία mRNA και θα είναι προσωποποιημένα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.