Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2010 00:55

  Η αβεβαιότητα βλάπτει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το άγχος για την οικονομική κρίση και η αγωνία για το αβέβαιο μέλλον βλάπτουν σοβαρά την υγεία! Χιλιάδες Έλληνες, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, πιέζουν τρομερά τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα και να υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα ζωής τους.

  Σύμφωνα με τον παθολόγο Αναστάσιο Σπαντιδέα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του νέου τρόπου ζωής που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πολλαπλές.

  «Η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει την Ελλάδα, οδηγεί σε ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες έχουν σχέση με το στρες και γενικά τον πανικό που προκαλούν αυτές οι καταστάσεις. Έτσι, λοιπόν ψυχοσωματικά νοσήματα, όπως είναι σπαστική κολίτιδα, ταχυκαρδίες, ιδρώματα, απώλεια του ύπνου και μία σειρά πολλών άλλων συμπτωμάτων, εμφανίζονται σε καταστάσεις τέτοιες που πραγματικά το άτομο βρίσκεται σε πολύ μεγάλο στρες» (Αναστάσιος Σπαντιδέας).

  Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα από τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε περιόδους οικονομικών κρίσεων είναι ο πονοκέφαλος. Το «ψαλίδισμα» των μισθών και ο φόβος για αύξηση των απολύσεων πυροδοτούν το άγχος και την υπερένταση που οδηγούν με τη σειρά τους σε σπασμό των μυών του αυχένα και της κεφαλής.

  «Υπάρχει ένα ποσοστό  το οποίο ξεπερνάει το 30% που υποφέρει από βασανιστικούς, σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που παρεμβαίνουν στη ζωή και του δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Άλλωστε, για τα άτομα τα οποία υποφέρουν από πονοκέφαλο, ξέρουμε ότι εάν ζοριστούν, τότε πραγματικά παρουσιάζονται τα προβλήματά τους.

  Κατά συνέπεια, ασκήσεις χαλάρωσης, το άκουσμα μιας απαλής μουσικής, το περπάτημα, το κολύμπι, όλες αυτές οι δραστηριότητες οι οποίες μπορούν σωματικά να μας εκτονώσουν, μπορούν παράλληλα και ψυχικά να μας εκτονώσουν και να μειώσουμε τον κίνδυνο των πονοκεφάλων» (Αναστάσιος Σπαντιδέας).

  Η οικονομική δυσπραγία  που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες  και η αβεβαιότητα για το αύριο «κλέβουν» και τον ύπνο των  Ελλήνων.

  Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια  πολίτες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και στριφογυρίζουν κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους. Μάλιστα, ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου Κωνσταντίνος Σολδάτος επισημαίνει ότι οι αρνητικές σκέψεις που κάνει κάποιος έως και τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, τον συνοδεύουν στο κρεβάτι και δεν τον αφήνουν να κλείσει μάτι.

  «Έχουν πράγματι αυξηθεί οι αϋπνίες τόσο επελεύσεως, όπως λέμε, όσο και διακοπής του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οπότε η δεύτερη περίπτωση, πρωινή αφύπνιση, 3-4 η ώρα τη νύχτα, είναι πιο επικίνδυνη υπό την εξής έννοια: ότι τότε έρχονται όλες αυτές οι άσχημες σκέψεις και το πρωί, ας πούμε, νιώθει κανείς μεγάλη απελπισία και μπορεί τότε να είναι η ώρα που γίνονται και οι αυτοκτονίες» (Κωνσταντίνος Σολδάτος).

  Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ακόμη ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα  και η άνοδος της ανεργίας οδηγούν  στην αύξηση των ψυχικών νοσημάτων. Ενδεικτικό είναι ότι οι πολίτες που απευθύνθηκαν για βοήθεια στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 30%.

  «Επίσης εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία βέβαια και το ξέρουμε αυτό και από το «κραχ» του 1929, αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκτονιών. Όταν ο άλλος βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, βιοτικό και υπαρξιακό ταυτόχρονα, ενδεχομένως οδηγείται στο μοιραίο. Πολλές φορές δε οι απόπειρες αυτές ή και οι ολοκληρωμένες αυτοκτονίες δεν είναι εμφανείς, δηλαδή μπορεί κάποιος να οδηγεί ένα αυτοκίνητο μόνος του και να πέσει από ένα γκρεμό» (Κωνσταντίνος Σολδάτος).

  Διεθνείς μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι κάθε αύξηση της ανεργίας κατά τρεις μονάδες ανεβάζει τις αυτοκτονίες κατά 5% και τους θανάτους από αλκοόλ κατά 30%.

  Οι πολίτες, ωστόσο, μπορούν με τη βοήθεια των δικών τους ανθρώπων αλλά και των ειδικών να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα και τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, σημειώνει η ψυχολόγος Δήμητρα Σφήκα.

  «Να μετατρέψουμε όλες τις αρνητικές μας σκέψεις σε πιο θετικές και να μπορέσουμε να έχουμε μία αισιοδοξία όσο μπορεί να υπάρχει αυτή. Να ενισχύσουμε τις επαφές μας με τους άλλους ανθρώπους, να μην κλειστούμε, να επανέλθουμε σ’ ένα προηγούμενο μοντέλο ζωής. Ίσως μπορούμε να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας και να προσαρμοστούμε σε μία κατάσταση με σχέδια πιο εφικτά» (Δήμητρα Σφήκα).

  Οι Έλληνες, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και να διαφυλάξουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους, δεν έχουν παρά να «οπλιστούν» με υπομονή και ψυχραιμία.


  Πηγή: www.athina984.gr
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:55 02/06

  1st International Multidisciplinary Connected Congress on COVID-19 Update

  Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο για επαγγελματίας υγείας από το ΥΓΕΙΑ και το Metropolitan Hospital.

  08:32 02/06

  Γιατί και πώς το περπάτημα μας κάνει καλό αλλά και τι να προσέχουμε

  Η run concept master trainer Ελευθερία Ζαπαντιώτη απαντά μέσα από την προσωπική της εμπειρία στις παραπάνω ερωτήσεις.

  08:00 02/06

  Και ένα καλό νέο από το πεδίο των μεταμοσχεύσεων

  Σημαντική αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας ιστών και οργάνων μετά την άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

  16:48 01/06

  Ξεχάστε το six pack: Τεστ αίματος θα δείχνει τη φυσική μας κατάσταση

  Υπό ανάπτυξη το πρώτο τεστ αίματος που θα δείχνει πόσο καλή φυσική κατάσταση έχει κάποιος πριν και μετά την άσκηση.

  08:56 01/06

  Ενδυνάμωση για τις Ενώσεις Ασθενών από τη Novartis Hellas

  Διαδραστικό Ψηφιακό Σεμινάριο Ενδυνάμωσης & Ανάπτυξης Δεξιοτήτων αποκλειστικά για Ενώσεις Ασθενών από τη Novartis Hellas.

  10:43 29/05

  Ελλειπτικό Vs Διάδρομος: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

  Ένα λεπτομερές crash test για να ξέρετε ποια άσκηση θα είναι πιο αποδοτική για εσάς. Από το ορθοπαιδικό χειρουργό & αθλίατρο Εμμανουήλ Μπριλάκη.

  15:21 28/05

  Όμιλος Ευρωκλινικής: Νέα συνεργασία  με τον ΕΔΟΕΑΠ

  Μία νέα σημαντική συνεργασία για τον Όμιλο της Ευρωκλινικής.

  09:45 28/05

  Γύρη και ιοί: Δύο "αόρατες" αλλά υπαρκτές απειλές για την υγεία μας

  Καλά νέα για ανθρώπους που θέλουν να προστατευτούν από τη γύρη και άλλους παθογόνους και αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς.

  09:42 28/05

  Η MSD στη μάχη κατά του Covid –19

  Τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε η εταιρεία.

  09:51 25/05

  Δέκα λόγοι που τα "διαβατήρια ανοσίας" είναι κακή ιδέα

  Μέσα σε ένα πλαίσιο ηθικής και ιατρικών ερωτήσεων που δεν έχουν απαντηθεί, τα διαβατήρια ανοσίας έχουν πολλά "κενά" στην εφαρμογή τους.

  13:37 20/05

  Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη τους για το σύνολο και τους ασθενείς.

  09:46 20/05

  Έρευνα για την πολλαπλή σκλήρυνση κατά την πανδημία του κορονοϊού

  Η έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή είναι σημαντική για τους ίδιους τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

  09:05 18/05

  Πώς θα αναγνωρίζετε τα fake news στο Διαδίκτυο

  Στην περίοδο του #μένουμε σπίτι το διαδίκτυο αποτέλεσε καθημερινή ενασχόληση για όλους μας. Και μαζί με τις πραγματικές ειδήσεις, διαβάσαμε και πολλή παραπληροφόρηση!

  11:33 15/05

  Επόμενη μέρα: "Πώς είναι να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει;"

  Η επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό, μετά από κάθε νέα φάση άρσης των μέτρων, είναι σίγουρα διαφορετική απ' όσα γνωρίζαμε. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

  09:30 13/05

  "Digital Clinic" και "COVID19 Digital Clinic": Μια ψηφιακή κλινική στο κινητό σας

  To Hellenic Healthcare Group δημιούργησε δύο καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης ιατρικής περίθαλψης.

  08:21 12/05

  Παράδοση φαρμάκων στο σπίτι από την Patient Plus

  Ξεκινά το πρόγραμμα παράδοσης φαρμάκων κατ’ οίκον "Η Δύναμη του μΑΖί" από την Patient Plus με την υποστήριξη της AstraZeneca.