Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 07:58

  Φορο-έλεγχοι εξπρές με το ElenxisLive

  Φορο-έλεγχοι εξπρές με το ElenxisLive
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η μείωση του "κενού" στο ΦΠΑ που ξεπερνά τα 5,3 δισ. ευρώ, αποτελεί βασικό στόχο της ΑΑΔΕ για το 2023 καθώς και του υπουργείου Οικονομικών. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενεργοποιηθεί πολλές νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, έχουν συσταθεί νέα ελεγκτικά κέντρα, έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης νέες εφαρμογές όπως η τεχνητή νοημοσύνη στους ελέγχους, ενώ από το νέο έτος μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή ελεγκτικά προγράμματα που οδηγούν σε ελέγχους εξπρές. Συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2023 ξεκινούν οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets και φορητούς υπολογιστές. Τους ελεγκτές θα συνδράμει το σύστημα ElenxisLive, το οποίο θα έχει   Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου, ενώ την ίδια στιγμή θα εκδίδεται ψηφιακά σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου. Επί της ουσίας, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.  
  Παράλληλα από το νέο έτος στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν:

  - Ο εντοπισμός αδήλωτης εργασίας με αντίστοιχη ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

  - Η αναζήτηση, η συγκέντρωση και η επεξεργασία στοιχείων, σχετικά με την απάτη στον Φ.Π.Α. από τις βάσεις δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και από άλλες Αρχές ή Τράπεζες πληροφοριών και η ανάλυση, η αξιολόγηση και η διαχείριση αυτών, που σχετίζονται με κυκλική απάτη στον Φ.Π.Α. (τύπου Καρουζέλ/Carousel).

  - Η συγκέντρωση των καταγγελιών, παραπόνων, υποδείξεων, προτάσεων, αιτημάτων, στοιχείων και πληροφοριών, που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων των οποίων η λήψη πραγματοποιείται με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, όπως, τηλεφωνικά, μέσω διαδικτύου, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), με τηλεομοιοτυπία (fax), με φυσική παρουσία, κλπ., καθώς και η ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων προσώπων, η καταγραφή, η επεξεργασία και η κατ' αρχήν αξιολόγηση αυτών, τόσο, μεμονωμένα, όσο και, σωρευτικά, για κάθε περίπτωση.

  - Η συγκέντρωση, επιπλέον, στοιχείων από διάφορες Αρχές ή Τράπεζες Πληροφοριών, καθώς και μέσω της διοικητικής συνδρομής από άλλες χώρες, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων  της Α.Α.Δ.Ε., για περαιτέρω συσχετισμό και τεκμηρίωση των πληροφοριών.

  - Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, στον εφοδιασμό και στη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.).

  - Η διενέργεια ελέγχων σε πλοία παντός είδους, μέσα στα χωρικά ύδατα, για φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή και την ανακάλυψη παράνομης διακίνησης. Η διενέργεια ερευνών σε υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει υποψία σοβαρής φορολογικής απάτης ή εκτεταμένης φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ