Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 12:00

  Από "κόσκινο" για απολύσεις όσοι πήραν Επιστρεπτέες

  Από "κόσκινο" για απολύσεις όσοι πήραν Επιστρεπτέες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Τον έλεγχο όσων έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθετε ο σχετικός νόμος, ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο και αμέσως μετά θα εκδοθεί η τελευταία απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο για την αποπληρωμή των ποσών στο ελληνικό Δημόσιο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών ελέγχουν εάν οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής που απασχολούν προσωπικό έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που όριζε ρητά η διάταξη νόμου. Τα στοιχεία αντλούνται από την ΕΡΓΑΝΗ και όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του Υπουργείου σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από το πλαίσιο και των επτά επιστρεπτέων προκαταβολών, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν.

  Όπως τόνισε τις προηγούμενες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης: "Οι επιχειρήσεις ξέρουν περίπου τι πρέπει να γυρίσουν. Μεγάλη δυσκολία στην περίπτωση είναι ότι πρέπει να ελεγχθεί και η ρήτρα της εργασίας. Η εικόνα που έχουμε, είναι ότι οι επιχειρήσεις τήρησαν αυτή τη δέσμευση. Δώσαμε συνολικά 8,3 δισ. ευρώ επιστρεπτέες. Τα 5 δισ. εξ αυτών είναι μη επιστρεπτέα. Μένουν 3,3 δισ., που πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 5 ετών με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκια". Σημειώνεται ότι όσοι έλαβαν την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή (7ος κύκλος) είχαν υποχρεώσει να διατηρήσουν το προσωπικό μέχρι τις 31 Αυγούστου.

  Στην περίπτωση ωστόσο, που παρουσιασθούν κάποια προβλήματα ως προς τους ελέγχους και την έκδοση της απόφασης δεν αποκλείεται όσοι είχαν σκοπό να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, να το πράξουν έναν μήνα αργότερα χωρίς να χάσουν την  επιπλέον έκπτωση 15%.

  Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν ανάλογα με την πτώση του τζίρου από 25% έως και το 50% του κρατικού δανείου. Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις Επιστρεπτέες (1 έως 7), εκτείνεται από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

  Συγκεκριμένα:

  1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 200.000 θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι μη επιστρεπτέο διαμορφώνεται στο 78,75% Βέβαια, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 50.000 ευρώ σε 60 δόσεις με επιτόκιο 0,94.

  2. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και έχουν πτώση ακαθαρίστων εσόδων το 2020 προς το 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%

  3. Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό δημόσιο 21.250 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ