Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 07:40

  Βαρύ φορολογικό φορτίο 8,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους

  Βαρύ φορολογικό φορτίο 8,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Φόρους και τέλη ύψους 8,3 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν έως τους τέλος του έτους οι φορολογούμενοι. Συνολικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών κ.λ.π. 

  Όπως προαναφέρθηκε, οι εισπράξεις από τους φόρους και τα τέλη υπολογίζονται σε 8,3 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού που προβλέπει αυξημένα έσοδα συνολικού ύψους 46,860 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, από 38,581 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

  Τα περισσότερα εξ αυτών θα προέλθουν από τον ΦΠΑ που εξαιτίας και των ανατιμήσεων στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα καύσιμα. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα εισπράχθηκαν 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

  Εκτός από τον ΦΠΑ που επηρεάζεται από την αύξηση των τιμών αγαθών και των υπηρεσιών, οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.

  Ο λογαριασμός μέχρι το τέλος του έτους:

  - 2,730 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα φτάσουν στα 17,036 δισ. ευρώ έναντι 14,306 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

  - 1,120 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα κ.λπ. Οι εισπράξεις του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 6,540 δισ. ευρώ από 5,419 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

  - 542 εκατ. ευρώ για πληρωμή δύο μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 2,514 δισ. ευρώ από 1,972 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τις αρχές του έτους έως τον Οκτώβριο.

  - 1,203 δισ. ευρώ για καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος καθώς οι εισπράξεις θα φτάσουν στα 9,653 δισ. ευρώ από 8,450 δισ. ευρώ

  - 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου.

  Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να πληρώσουν τις τρέχουσες δόσεις των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί, όπως και όσοι έσπευσαν νωρίτερα να ενταχθούν στην ειδική ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Ταυτόχρονα, πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένουν την ανάρτηση του τελικού λογαριασμού των επιστρεπτέων προκαταβολών προκειμένου να τακτοποιήσουν σε μία δόση την οφειλή τους και να τύχουν της επιπλέον έκπτωσης 15%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ