Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Αυγ-2020 20:10

  Υπουργείο Οικονομικών: Έτσι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου εισοδήματος

  Υπουργείο Οικονομικών: Έτσι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου εισοδήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της μείωσης της προκαταβολής φόρου στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του έτους 2019 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση, οι επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα) που δικαιούνται μείωση της προκαταβολής και έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση εισοδήματος για το έτος 2019, μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από τη μείωση της προκαταβολής, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση μέχρι και την 30ή/12/2020. 

  Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. 

  Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος, θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου. Η ενημέρωση του συστήματος myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10/8, ενώ θα υπάρξει και ειδική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Την ίδια ημέρα θα αποσταλούν και τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δήλωση φόρου εισοδήματος.

  Με βάση τα όσα προβλέπονται, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ, θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ειδικότερα:

  - για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%

  - για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%

  - για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%

  - για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

  Για τον ακριβή υπολογισμό της πτώσης του τζίρου θα λαμβάνονται υπόψη:

  - οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

  - οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020.

  Σε δήλωση του, ο κ.Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρει: "Η κυβέρνηση, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις, προχωρά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

  Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του 2019, ένα μέτρο που στοχεύει στην ανακούφιση κυρίως των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

  Παράλληλα, θα ισχύσουν κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από το 30% έως το 70% και φτάνει ακόμα και στο μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους υπερβαίνει το 35%".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ