Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Οκτ-2022 10:46

  Ebury: Αγορά συναλλάγματος και χρηματιστήρια αναμένουν τη Fed για τα επιτόκια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ebury: Αγορά συναλλάγματος και χρηματιστήρια αναμένουν τη Fed για τα επιτόκια

  Του Enrique Diaz – Alvarez*

  Παγκοσμίως, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου κινήθηκαν από σταθεροποιητικά έως και σε υψηλότερα επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές τιμολογούν ένα συγκρατημένα χαμηλότερο τελικό επιτόκιο από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα οι αποδόσεις πέφτουν.  Οι αγορές φαίνεται να δίνουν στον Πρωθυπουργό Σούνακ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας ως προς την εκπλήρωση των υποσχέσεών του για σταθεροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, και η στερλίνα ξεπέρασε σε επίδοση όλους τους ομολόγους της στο G10, για να καταλήξει σημαντικά υψηλότερα έναντι του δολαρίου. Το ευρώ πέτυχε μια μέτρια απόδοση παρά την οριακά ήπια ρητορική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα εταιρικά κέρδη που δημοσιεύτηκαν συνέτειναν προς το ήπιο σενάριο, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να στραφεί σε μία στάση αναμονής στο μέλλον. 

  Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τις αγορές συναλλάγματος και τις χρηματοπιστωτικές αγορές γενικότερα. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), και ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη. Η Fed αναμένεται παγκοσμίως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, το κλειδί και στις δύο περιπτώσεις θα είναι το τι θα επικοινωνήσουν στις αγορές. Οι κεντρικές τράπεζες στον Καναδά και την Αυστραλία έχουν ήδη στραφεί σε πιο αργό ρυθμό αυξήσεων, οπότε δεν θα εκπλαγούμε αν βλέπαμε στελέχη της Fed να κλίνουν προς αυτή την άποψη. Η περίπτωση της Τράπεζα της Αγγλίας διαφέρει ως προς το ότι πολλά εξαρτώνται από τις αδιευκρίνιστες ακόμη λεπτομέρειες των δημοσιονομικών σχεδίων του Πρωθυπουργού Σούνακ. Ο δείκτης flash CPI της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και η έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί  την Παρασκευή θα ολοκληρώσουν μια ασυνήθιστα πολυάσχολη εβδομάδα για τις αγορές συναλλάγματος. 

  Στερλίνα 

  Είδαμε τα πρώτα σημάδια ότι το χάος που προκάλεσε ο προϋπολογισμός της απερχόμενης πρωθυπουργού επηρέασε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα νούμερα στους δείκτες PMI για τον Οκτώβριο. Άλλα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν ανάμεικτα, ξεπερνώντας ελαφρώς τις ομολογουμένως υποτονικές προσδοκίες. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση της στερλίνας παραμένει προσδεδεμένη στις πολιτικές εξελίξεις. Η πρωθυπουργία Σούνακ έχει ξεκινήσει καλά, και η στερλίνα διαπραγματεύεται υψηλότερα από εκεί που ήταν πριν από την καταστροφική ανακοίνωση του προϋπολογισμού. Η πρόβλεψη της απόφασης και των ρητορικής της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι συνήθως, καθώς η ανακοίνωση του προϋπολογισμού από τον Πρωθυπουργό Σούνακ έχει αναβληθεί για τον Νοέμβριο, και η στάση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα εξαρτηθεί σαφώς από τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα αυτή την εβδομάδα. 

  Ευρώ 

  Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας αποδυναμώθηκαν εκ νέου στην Ευρωζώνη κατά τον μήνα Οκτώβριο, αλλά τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια και φάνηκε να επιχειρεί κάποιου είδους στροφή προς ήπια στάση τροποποιώντας τη ρητορική της. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αποδείχτηκε πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο, με ετήσιο ρυθμό 11,6%, δηλαδή κατά 10% υψηλότερος από το ημερήσιο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά και την άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Τόσο ο ονομαστικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία τους υψηλότερα τον Οκτώβριο, και πιστεύουμε ότι η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει σύντομα να υποχωρήσει για άλλη μια φορά από αυτό που αγορές ερμήνευσαν ως ήπια ρητορική. 

  Δολάριο ΗΠΑ 

  Δευτερογενή στοιχεία στις ΗΠΑ από την αγορά κατοικίας, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις της Federal Reserve αρχίζουν επιτέλους να έχουν αποτέλεσμα. Τα αδύναμα κέρδη εταιρειών τεχνολογίας συνέβαλαν επίσης στην αίσθηση ότι μπορεί να φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και ότι η Federal Reserve μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσει σύντομα να χαλαρώνει τα φρένα. Το κλειδί, ωστόσο, παραμένει η αγορά εργασίας, όπου δεν είναι ακόμη εμφανή σημάδια χαλάρωσης. Η έκθεση για την απασχόληση έρχεται αυτήν την εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Federal Reserve του Νοεμβρίου, όπου η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι τελειωμένη υπόθεση. Οπότε, το μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι εάν ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ υπαινιχθεί ότι η κεντρική τράπεζα νιώθει άνετα με τις τρέχουσες προσδοκίες για ένα τελικό επιτόκιο πέριξ του 5% για το επόμενο έτος. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός για την καθόλα αναμενόμενη ήπια στροφή από την Fed θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο μία απότομη πτώση του δολαρίου.

  * Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:56 30/01

  Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

  Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα είναι στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

  11:02 30/01

  Το ευρώ ενισχύεται 0,12%, στα 1,0887 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,09% και διαμορφώνεται στα 1,2384 δολάρια.

  10:51 30/01

  Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή των Κεντρικών Τραπεζών

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,51% στις 452,80 μονάδες.

  08:29 30/01

  A-quant: Εβδομάδα που θα κρίνει πολλά στις αγορές

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως σημαντική μιας και εμπεριέχει αποφάσεις κεντρικών τραπεζών και πολύ σημαντικές οικονομικές ειδήσεις.

  18:29 27/01

  Ενισχύονται τα ομόλογα εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Fitch

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 4,16%, από 4,21%

  15:20 27/01

  Το ευρώ υποχωρεί 0,16%, στα 1,0874 δολάρια

  Το ευρώ βρίσκεται στα 141,1220 γεν, στο 0,8787 με τη στερλίνα και στο 1,0023 με το ελβετικό φράγκο.

  10:22 27/01

  Με συγκρατημένα κέρδη συνεχίζουν οι ευρωαγορές

  Εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

  00:05 27/01

  Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

  Το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο νόμισμα, με τα μισά από τα χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να κυκλοφορούν εκτός ΗΠΑ. Σε πολλές χώρες, η καθημερινή του χρήση στις λιανικές...

  19:10 26/01

  Yποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων - Στο 4,21% το ελληνικό 10ετές

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,21% από 4,30%.

  10:30 26/01

  Επιστρέφουν σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές μετά το πτωτικό διήμερο

  Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις τριμηνιαίας καταστάσεις αποτελεσμάτων, με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς Nokia, Diageo, Volvo και STMicroelectronics να συγκεντρώνουν σήμερα το...

  21:21 25/01

  Πέμπτη μέρα κερδών για τον χρυσό

  Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί για το πολύτιμο μέταλλο από τον περασμένο Αύγουστο.

  19:37 25/01

  Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές

  Υποχωρεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου εν αναμονή των νέων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών.

  14:14 24/01

  FBI: Βορειοκορεάτες χάκερ λήστεψαν 100 εκατ. δολ. σε ether - "Ξέπλυναν" ήδη 60 εκατ.

  Τα έσοδα χρησιμοποιούνται για ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ.

  21:01 23/01

  Οριακή άνοδος για το χρυσό με το βλέμμα στο δολάριο

  Η αποδυνάμωση του δολαρίου στις απογευματινές συναλλαγές έδωσε σύνθημα αντεπίθεσης στο χρυσό, που διέγραψε τις απώλειες που ολοκλήρωσε τελικά σε θετικό έδαφος αν και με οριακά κέρδη.

  10:25 23/01

  Ebury: Η στερλίνα ήταν ο νικητής της εβδομάδας

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σχετικά ήσυχη όσον αφορά τις ανακοινώσεις πολιτικής.

  08:14 23/01

  A-Quant: Πιο αισιόδοξα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία ενόψει των νέων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

  Το απαισιόδοξο σενάριο που επικρατούσε το περασμένο καλοκαίρι φαίνεται πως έχει πλέον μικρή πιθανότητα.