Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 08:32

  A-Quant: Το πρόβλημα του πληθωρισμού εξελίσσεται σε πρόβλημα ύφεσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Το πρόβλημα του πληθωρισμού εξελίσσεται σε πρόβλημα ύφεσης

  Το παγιωμένο πρόβλημα  της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης στις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη αντιμετωπίζεται δυναμικά με δράσεις από τις κεντρικές τράπεζες, έστω και αν αυτό δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στις τιμές του πληθωρισμού που ανακοινώνονται μηνιαίως. 

  Oι κεντρικές τράπεζες με προεξάρχουσα τη Fed, έχουν ήδη εδώ και αρκετούς μήνες προβεί σε σφιχτότερη νομισματική πολιτική και αύξηση των επιτοκίων.

   H συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση των περασμένων ετών δημιούργησε μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες μέχρι πρότινος κρυβόταν κάτω από το χαλί. 

  Ίσως οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα αλλά η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησαν την ανάγκη  επιπλέον ρευστότητας.

  Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές από το 0.25% στο 1.75% και αναμένεται να τα αυξήσουν περαιτέρω μέσα στο έτος ενώ το ίδιο έχουν κάνει οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι ακόμα πιο επιφυλακτική, έστω κι αν όλες οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων συγκλίνουν προς θα γίνει αύξηση τον Ιούλιο και ίσως και μία δεύτερη αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

  Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά πώς η τράπεζα είναι αποφασισμένη να πολεμήσει το τέρας του πληθωρισμού, έστω και αν αυτό οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης.

  Στα υπόλοιπα οικονομικά νέα της εβδομάδας, αρνητικό αντίκτυπο είχαν οι ανακοινώσεις των δεικτών ΡΜΙ σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωζώνη ενώ ο δείκτης Michigan έδειξε πως το καταναλωτικό συναίσθημα παραμένει σε έντονα αρνητικό έδαφος.

  Οι αγορές μετοχών ωστόσο έδειξαν μία πιο αισιόδοξη ματιά των αγορών στην κατάσταση, αφού οι περισσότεροι δείκτες σημείωσαν αξιόλογα κέρδη. Αντιθέτως, ο χρυσός, το πετρέλαιο και τα περισσότερα εμπορεύματα είχαν απώλειες το οποίο είναι κάτι αναμενόμενο εν αναμονή μιας ύφεσης.

  Οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης υποχώρησαν με το Αμερικανικό 10ετές να κλείνει την εβδομάδα στο 3.14%. Κάποια αχνά σημάδια ανάκαμψης στα κρυπτονομίσματα σταμάτησαν τη μεγάλη πτώση αλλά δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα την απαιτούμενη αισιοδοξία.

  Το κυρίαρχο θέμα της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε είναι οι ομιλίες της Christine Lagarde στις αρχές της εβδομάδας και η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την ερχόμενη Παρασκευή. Ξεχωρίζουν επίσης η ανακοίνωση του ΑΕΠ και των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  SP500

  Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,913 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 6.30%. Υπάρχουν έκδηλες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας λόγω των προσδοκιών για την στάση της Fed και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων που έχει αναγγελθεί και των ανακοινώσεων των δεικτών PMI στις ΗΠΑ που ήταν στο σύνολό τους κάτω από τις προσδοκίες των αγορών. Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο οι αγορές μετοχών είχαν μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση της κατάστασης μάλλον γιατί υπάρχει η θεώρηση πως η προοπτική αύξησης των επιτοκίων έχει ήδη καταναλωθεί από τους επενδυτές και αποτυπώνεται στις τιμές των δεικτών, μαζί με κάποιες ελπίδες πως οι φόβοι μιας ύφεσης, μπορεί να μαλακώσουν κάπως τη στάση της Fed. Φυσικά ο SP500 απέχει πολύ από το να έχει μια εικόνα ουσιαστικής ανάκαμψης και κάτι τέτοιο, εκτός από την κατοχύρωση των 4,000 μονάδων, προϋποθέτει και προσέγγιση των 4,200 μονάδων. Κάτω από τις 3,800 μονάδες η αντίληψη πως επανερχόμαστε στο πτωτικό κανάλι ενισχύεται.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,205 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 0.75%. Η εβδομάδα δεν ήταν καλή σε σχέση με τις οικονομικές ανακοινώσεις στη Γερμανία, με τους δείκτες PMI και το επιχειρηματικό κλίμα να έχουν μια εικόνα επιδείνωσης και τον δείκτη τιμών παραγωγού (πρόδρομο δείκτη καθορισμού των τιμών) να κυμαίνεται πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα (33.6% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Η εικόνα της Γερμανίας επίσης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επαπειλούμενη μεγάλη ενεργειακή κρίση δείχνει να επιδεινώνεται και όλοι πλέον κάνουν λόγο για πολύ δύσκολο χειμώνα. Αυτοί ήταν οι λόγοι που ο DAX40 δεν απέδωσε όσο οι περισσότεροι κύριοι δείκτες μετοχών και αν βρεθεί κάτω από τις 12,800 μονάδες, μάλλον η πτωτική τάση θα επανέλθει. Η αίσθηση αισιοδοξίας θα ενισχυθεί πάνω από τις 13,600 μονάδες.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,190 μονάδες, έχοντας κέρδη πάνω από 3.60%. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλπάζει και ανακοινώθηκε στο 9.1% το Μάιο, ενώ ανεβασμένες τιμές είχε και ο δείκτης τιμών παραγωγού και ο δείκτης λιανικών τιμών. Κάτω από το αναμενόμενο επίσης ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και σχεδόν όλοι οι δείκτες PMI. Όλα αυτά σχηματίζουν ένα ζοφερό κλίμα και ένα αρνητικό συναίσθημα για την πορεία της οικονομίας αλλά υπάρχουν από την άλλη δηλώσεις στελεχών από την Τράπεζα της Αγγλίας πως χρειάζεται προσοχή γιατί η πολύ σφιχτή νομισματική πολιτική και οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων, ίσως οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη ύφεση. Αν ο FTSE100 καταφέρει να υπερβεί τις 7,300 μονάδες τότε οι ελπίδες περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης είναι βάσιμες και φυσικά ένα νέο βύθισμα κάτω από τις 7,000 μονάδες, θα κάνει τον αρνητισμό να κυριαρχήσει και πάλι.

  Χρυσός

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,829 και απώλειες κοντά στο 0.70%. Παρουσιάστηκε το σπάνιο σχετικά φαινόμενο απωλειών στον χρυσό σε συνδυασμό με απώλειες στο αμερικανικό δολάριο και είναι σπάνιο γιατί ως γνωστόν, ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια. Σε περιόδους έντονων ανησυχιών και φόβων για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, πλήττονται τα εμπορεύματα και όχι μόνο τα αγροτικά λόγω μειωμένης ζήτησης αλλά και ο χρυσός αφού οι οικονομίες θα μπουν σε φάση αποπληθωρισμού. Η τρέχουσα εβδομάδα πάντως έχει ανοίξει με ισχυρά κέρδη για τον χρυσό και αυτό οφείλεται κυρίως στην απόφαση των G7 να απαγορεύσουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κυρώσεων. Ο χρυσός αποτελεί μεγάλη πηγή εισοδήματος για τη Ρωσία και η απαγόρευση των εισαγωγών μειώνει την προσφορά στην αγορά. Αν όμως ο χρυσός δεν μπορέσει να υπερβεί τα $1,883, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανοδική τάση και τυχόν απώλεια των $1,800 μάλλον επαναφέρει το πτωτικό σενάριο.

  Πετρέλαιο

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $107.04 και απώλειες 0.80% περίπου. Η πτώση μεσοβδόμαδα ήταν πολύ μεγαλύτερη, με τις τιμές να αγγίζουν τα επίπεδα των $101.50 αλλά την Παρασκευή υπήρξε ισχυρή ανοδική αντίδραση. Οι αγορές έχουν δύο αντίρροπες θεωρήσεις: από τη μία οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης ή και για ύφεση δημιουργούν την αντίληψη μειωμένης ζήτησης στο μέλλον αλλά από την άλλη, οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν πάντα αυξημένη ζήτηση που δε φαίνεται να πλήττεται προς το παρόν, έστω κι αν οι τιμές είναι εξαιρετικά αυξημένες. Αυτήν την εβδομάδα υπάρχει και η συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ αλλά δεν αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις σε σχέση με την προαποφασισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 648 χιλ. βαρέλια από τον Αύγουστο και μετά. Αν η ανοδική αντίδραση συνεχιστεί πάνω από τα $111, τότε το σενάριο περαιτέρω ανόδου υπερτερεί ενώ σε περίπτωση προσέγγισης των $101.50, οι πτωτικές τάσεις κυριαρχούν.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0474 και έκλεισε στο 1.055. Το αμερικανικό δολάριο μετά το πρόσφατο ράλι, έχει δείξει σημάδια κορεσμού τα οποία είναι αμφίβολο αν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία ή είναι τεχνικής φύσης. Έτσι το EURUSD  απομακρύνθηκε από την κρίσιμη ζώνη του 1.0350 η οποία είναι μία ισχυρή στήριξη και η τυχόν απώλεια της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε  ισοτιμία 1:1. Η πορεία των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη και αναμένεται τα αμερικανικά επιτόκια στο τέλος του έτους να κυμαίνονται μεταξύ 3.5% - 4%. Η Ευρώπη είναι πιο επιφυλακτική και ως συνήθως πολύ πιο αργή στις αποφάσεις της και έτσι προς το παρόν υπάρχει απλά μια προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και πιθανόν το Σεπτέμβριο. Αν το δολάριο επανέλθει και ανακτήσει τη δυναμική που έχει αναπτύξει τελευταία τότε ίσως η ισοτιμία να προσεγγίσει και πάλι την περιοχή  του 1.0350.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2219 και έκλεισε στο 1.2274. Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν οδηγήσει πολλούς επενδυτές σε φόβους πως η χώρα θα πληγεί από έντονη ύφεση. Η λογική σκέψη μετά από αυτό το συμπέρασμα είναι πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι πιο ήπια στη νομισματική πολιτική και σε αύξηση των επιτοκίων στο προσεχές μέλλον και έτσι ενώ το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε, η ισοτιμία δεν μπόρεσε να αποκτήσει ανοδική ορμή. Η πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να είναι υπό αμφισβήτηση αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη και έτσι σε περίπτωση νέας ενίσχυσης του δολαρίου, η ισοτιμία θα μπορούσε να προσεγγίσει την περιοχή τιμών 1.20, με τη μοναδική στήριξη σε αυτήν την πορεία, το 1.2160.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 134.92 και κλείσιμο στο 135.16. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για την ισοτιμία αλλά σαφώς πιο ήπια σε σχέση με  τις προηγούμενες. Μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκε νέο υψηλό δύο δεκαετιών αλλά στη συνέχεια υπήρξε μία υποχώρηση γιατί και το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε αλλά και οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν. Υπάρχει μία εμφανής απόκλιση στις στάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις με αποφασιστικότητα αλλά η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια αφού οι χαμηλές τιμές πληθωρισμού στη χώρα επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Επόμενη αντίσταση στην ανοδική πορεία της ισοτιμίας είναι η περιοχή τιμών του 136.70 αλλά δεν αποκλείονται και διορθώσεις γιατί ήδη βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 141.32 και έκλεισε στο 142.68. Η ισοτιμία συνέχισε την ανοδική της πορεία παρότι το ευρώ δεν ήταν ιδιαιτέρως ενισχυμένο και παρότι η απόδοση του Γερμανικού 10-ετούς ομολόγου έπεσε αισθητά από το 1.66% στο 1.44%. Συνεπώς η συνεχιζόμενη άνοδος αποδίδεται στη μεγάλη αδυναμία του γιεν που προκύπτει από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που με βάση τις δηλώσεις στελεχών από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, αναμένεται να συνεχιστεί. Επόμενος στόχος των αγοραστών είναι τιμές πάνω από το 144.25 που θα είναι συγχρόνως και υψηλή τιμή 7.5 ετών περίπου αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει κατοχύρωση κερδών και επαναφορά προς το 140 μιας και η άνοδος της ισοτιμίας από τις αρχές Μαρτίου και μετά είναι ισχυρή και απότομη.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8565 και έκλεισε στο 0.8596. Από τα μέσα Απριλίου και μετά έχει αναπτυχθεί μια ήπια ανοδική τάση, η οποία θα αρχίζει να παγιώνεται και να εντείνεται πάνω από το 0.8720. Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών από την Τράπεζα της Αγγλίας, έχει μεγάλη πιθανότητα για ύφεση που θα μπορούσε να συνδυαστεί με διψήφιο πληθωρισμό. Τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι πολύ καλύτερα αλλά η ΕΚΤ έχει μπροστά της, κάποιες πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια, δίνοντας περισσότερο αέρα στο ευρώ. Αν η στερλίνα πάντως ενισχυθεί και έχει λόγους να το κάνει αν η Τράπεζα της Αγγλίας επανέλθει στην αποφασιστικότητα δράσεων, τότε μπορεί το EURGBP να κινηθεί προς το 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3018 και έκλεισε στο 1.2893. Μετά από δύο έντονα ανοδικές εβδομάδες, η ισοτιμία έχασε την τιμή ορόσημο του 1.30 αφού το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε και το δολάριο Καναδά απέκτησε μεγαλύτερες προοπτικές ενίσχυσης μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην χώρα το Μάιο στο 6.1%, πολύ πάνω από το 5.7% του Απριλίου. Στελέχη της Τράπεζας του Καναδά όπως η Carolyn Rogers έκαναν λόγο για ανεπιθύμητη τιμή και έτσι πέρασε η αντίληψη στις αγορές πως η τράπεζα θα σκληρύνει την στάση της. Αυτή η αντίληψη υπερίσχυσε της νέας μείωσης στις τιμές του πετρελαίου, η οποία δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί αποδυνάμωση του Καναδικού δολαρίου. Αν το αμερικανικό νόμισμα επανέλθει στην ανοδική του τάση, ίσως δούμε τιμές στο 1.30 και πάλι.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9706 και το κλείσιμο στο 0.9584. Ο απόηχος της πρόσφατης και μη αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, συνεχίζει και ενισχύει το ελβετικό φράγκο, με ενισχυτικό παράγοντα την αποδυνάμωση του δολαρίου που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Στις δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πτώση 500 pips περίπου που συνιστά απώλειες της τάξης του 5%. Είναι σαφές πάντως πως όταν η αύξηση των επιτοκίων στην Ελβετία απορροφηθεί από τις αγορές και το δολάριο αρχίσει να ενισχύεται, ίσως δούμε την ισοτιμία να επανέρχεται στην ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ουδέτερη ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 0.6940. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστραλίας Philip Lowe, δεν αναμένεται ύφεση στην οικονομία της χώρας ενώ οι δράσεις καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού θα συνεχιστούν με πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 0.25% ή 0.50%, στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας. Η Αυστραλία επίσης ήταν από τις εξαιρέσεις χωρών που ανακοίνωσαν δείκτες PMI πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, δείγμα ότι η ψυχολογία και οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι θετικές. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης του 0.70, το κλίμα βελτιώνεται κι άλλο ενώ σε περίπτωση που η ισοτιμία βρεθεί κάτω από το 0.6830, η πτωτική τάση αποκτά πολύ ισχυρό προφίλ.

  Bitcoin

  Ήπια ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $21,029 με κέρδη κοντά στο 2.30%. Ήταν η πρώτη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά την ισχυρή πτώση του τελευταίου διαστήματος αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό. Φαίνεται πως το Bitcoin καταφέρνει να διατηρηθεί προς το παρόν πάνω από τα $20,000 που είναι και το μεγάλο στοίχημα την παρούσα περίοδο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναπτύξει ανοδική δυναμική. Υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση πως η μεγάλη άνοδος του Bitcoin και των περισσότερων κρυπτονομισμάτων που σημειώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί προϊόν της πολύ υψηλής ρευστότητας που διοχετεύτηκε από τις κεντρικές τράπεζες και τώρα που αρχίζει και σφίγγει η νομισματική πολιτική, οι τιμές πιέζονται εξαιρετικά. Έτσι τα κρυπτονομίσματα έχουν αποκτήσει αυξημένη συσχέτιση με χρηματιστηριακά προϊόντα υψηλού ρίσκου και η τιμή τους πιέζεται αντιστοίχως. Χρειάζεται περαιτέρω ισχυρή αντίδραση πάνω από τα $25,000 για να αρχίσει να επανέρχεται η αισιοδοξία αλλά μια συμπαγής απώλεια των $20,000, μπορεί να επιφέρει νέες ισχυρές απώλειες.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:25 12/08

  Κέρδη για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα ο χρυσός με άνοδο 1,3%

  Τις τελευταίες 3 εβδομάδες το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 5,7%.

  10:32 12/08

  Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα μακροοικονομικά

  Να κλείσουν σε θετικό έδαφος την εβδομάδα επιχειρούν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

  09:44 12/08

  Μικτά πρόσημα στην Ασία με ράλι 2,6% για τον Nikkei

  Οι επενδυτές στην Ιαπωνία καλωσορίζουν τα μέτρα κατά του πληθωρισμού.

  21:32 11/08

  Τέλος στο ανοδικό σερί του χρυσού

  Υποχώρησε κατά 0,45 παραμένοντας πάνω από τα 1.800 δολάρια.

  19:56 11/08

  Αναζήτηση κατεύθυνσης και στάση αναμονής στις ευρωαγορές

  Με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

  13:13 11/08

  Απώλειες για την τουρκική λίρα μετά τις αναφορές για "ενέσεις" με πετροδόλλαρα από τη Σαουδική Αραβία

  Η λίρα διαπραγματευόταν με απώλειες πτώση 0,50% στα 17,9623 στο δολάριο.

  21:51 10/08

  Μικρά κέρδη για τον χρυσό μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

  Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των βραχυπρόθεσμων τιμών-στόχων για το πολύτιμο μέταλλο προχώρησε η Goldman Sachs.

  11:16 10/08

  Άνοδο 5,2% καταγράφει το φυσικό αέριο - Πτωτικά το πετρέλαιο

  Καθώς οι χώρες της περιοχής προειδοποιούν ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας.

  10:54 10/08

  Το ευρώ υποχωρεί οριακά 0,03%, στα 1,0215 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,09% και διαμορφώνεται στα 1,2087 δολάρια.

  10:42 10/08

  Στο υψηλότερο σημείο από το 1988 ο πληθωρισμός στη Νορβηγία τον Ιούλιο

  Προς επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων οδηγείται η Norges Bank.

  21:35 09/08

  Σε υψηλό έξι εβδομάδων ο χρυσός εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

  Η υποχώρηση των μετοχών και η διολίσθηση του δολαρίου έστρεψαν τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο.

  11:58 09/08

  Υποχωρεί κατά 2,5% το φυσικό αέριο

  Διαπραγματεύεται στα 188,30 ευρώ τη μεγαβατώρα.

  10:55 09/08

  Το ευρώ ενισχύεται 0,14%, στα 1,0209 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,2079 δολάρια.

  20:01 08/08

  Διέγραψαν τις απώλειες της Παρασκευής οι ευρωαγορές με οδηγό το λιανεμπόριο

  Με κέρδη που αντιστάθμισαν τους τριγμούς από την υπερβολικά ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ξεκίνησε η εβδομάδα.

  10:52 08/08

  Το ευρώ ενισχύεται 0,22%, στα 1,0210 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,35% και διαμορφώνεται στα 1,2113 δολάρια.