Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαϊ-2022 08:39

  A-Quant: Ύφεση ή πληθωρισμός; Ίσως και τα δύο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Ύφεση ή πληθωρισμός; Ίσως και τα δύο

  Το επενδυτικό συναίσθημα στις κύριες αγορές συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως αρνητικό αφού οι περισσότεροι παράγοντες  δεν συνηγορούν σε κάτι καλύτερο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει ακόμα πολύ δρόμο και οι συνέπειές του αναμένεται να πλήξουν τις περισσότερες οικονομίες και περισσότερο τις Ευρωπαϊκές. 

  Το θέμα του πληθωρισμού συνεχίζει να καίει, έστω κι αν οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν ήδη και θα λάβουν στο εγγύς μέλλον αρκετές δράσεις για τον περιορισμό του. Μεγάλες πιθανότητες και για ύφεση αφού η σφιχτότερη νομισματική πολιτική και οι αυξήσεις των επιτοκίων περιορίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες και ασκούν υφεσιακές πιέσεις.

  Όλες οι πρόσφατες αναφορές για Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν πως η ύφεση έχει μεγάλη πιθανότητα και αυτό αποτυπώνεται ήδη στη μεγάλη διόρθωση των περισσότερων δεικτών μετοχών που συνεχίστηκε και την εβδομάδα που μας πέρασε.

  Διορθωτικές τάσεις είχε την προηγούμενη εβδομάδα και το αμερικανικό δολάριο, χάνοντας ένα μικρό τμήμα από το προφίλ του ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, που είχε όλους τους προηγούμενους μήνες.

  Στην αδυναμία του δολαρίου, ίσως συνέβαλε και η πολύ μεγάλη άνοδος σου που είχε το προηγούμενο διάστημα, οδηγώντας το σε υπεραγορασμένα επίπεδα αλλά και κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι τονίζουν πώς η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων είναι πλέον πολύ μεγάλη. Αυτές οι δηλώσεις, βοήθησαν το ευρώ να ανακάμψει μερικώς. 

  Σχετικά με τα  μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν, την παράσταση σαφώς κλέβουν η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 7.4% τον Απρίλιο, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένου Βασιλείου για τον ίδιο μήνα στο 9% και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που αποτελούν βαρόμετρο της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες είχαν θετικό πρόσημο.

  Τα περισσότερα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων του χρυσού και του πετρελαίου, σημείωσαν άνοδο ενώ μικρή κάμψη σε είδαμε στις αποδόσεις των ομολόγων, σταματώντας έτσι το ανοδικό ράλι, με το αμερικανικό 10ετές να  κλείνει την εβδομάδα στο 2.79%, υποχωρώντας αισθητά από το 2.95%, τιμή με την οποία είχε ανοίξει. Το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, δείχνοντας ότι δεν μπορούν ακόμα να συνέλθουν μετά το πρόσφατο σοκ που χτύπησε τα stable coins και το Luna.

  Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, είναι σχετικά ήρεμη από την άποψη των ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων. Ξεχωρίζουν η συνάντηση του Eurogroup, το Αμερικανικό και το γερμανικό ΑΕΠ και η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed. Ο πόλεμος, οι κεντρικές τράπεζες και ο πληθωρισμός αναμένεται και πάλι να κλέψουν την παράσταση.

  SP500

  Με πτωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,901 μονάδες και απώλειες που ξεπέρασαν το 2.80%. Για επτά συνεχείς εβδομάδες ο δείκτης δέχεται πιέσεις, με το επενδυτικό συναίσθημα να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος και τους επενδυτές να δείχνουν μια τάση αποφυγής ρίσκου. Οι φόβοι για μια νέα ύφεση στην οικονομία πριν ακόμα συνέλθει από την περιπέτεια της πανδημίας, ο υψηλός πληθωρισμός, οι διαβεβαιώσεις από τη Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν διαμορφώσει ένα βαρύ κλίμα. Πολλά κεφάλαια κατευθύνονται σε ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς, όπως τα ομόλογα που πλέον έχουν αρκετά ανταγωνιστικές αποδόσεις. Την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, οι δείκτες PMI και η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη θα είναι από τους καταλυτικούς παράγοντες στη διαμόρφωση της εβδομαδιαίας τάσης του δείκτη, μαζί φυσικά με τις εξελίξεις του πολέμου και τυχόν δηλώσεις από κεντρικούς τραπεζίτες. Αν ο SP500 βρεθεί κάτω από τις 3,800 μονάδες, θα είναι και η χαμηλότερη τιμή του από τον Μάρτιο του 2021 και ίσως οι απώλειες διευρυνθούν. Μια ανοδική διάσπαση των 4,000 μονάδων πάντως, θα τροφοδοτήσει την αγορά με θετική ψυχολογία.

  DAX40

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 14,018 μονάδες, με μικρές απώλειες της τάξης του 0.20%. Την Τετάρτη με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο δείκτης δέχτηκε έντονες πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρεθεί κοντά στις 13,670 μονάδες αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή, η εικόνα άλλαξε και έτσι το κλείσιμο της εβδομάδας ήταν πάνω από το ορόσημο των 14,000 μονάδων. Η διαφορετική εικόνα της ΕΚΤ για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική, σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες (όπως των ΗΠΑ και της Αγγλίας), κάνουν τις Ευρωπαϊκές μετοχές πιο ελκυστικές και έτσι οι απώλειές τους δεν είναι της τάξης των αμερικανικών μετοχών. Η Γερμανία αντιμετωπίζει έντονο ενεργειακό πρόβλημα και πολύ υψηλό πληθωρισμό και έτσι το κλίμα δεν είναι θετικό και ίσως δούμε έντονη επαναφορά κάτω από τις 14,000 μονάδες και πάλι. Πάνω από τις 14,320, η κατάσταση θα δείχνει αρκετά βελτιωμένη.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,377 μονάδες, έχοντας απώλειες πάνω από 0.40%. Η τάση των περισσοτέρων δεικτών μετοχών παγκοσμίως είναι πτωτική εδώ και αρκετές εβδομάδες και ο FTSE100 δεν αποτελεί εξαίρεση έστω κι αν δεν εμφανίζει τόσο ισχυρές απώλειες (προς το παρόν), σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αμερικανικούς δείκτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί μια καλή οικονομική εικόνα, με τα αποτελέσματα στην ανεργία και τις λιανικές πωλήσεις να κρίνονται θετικά. Φυσικά ο πληθωρισμός καλπάζει (9% ανακοινώθηκε για τον Απρίλιο) και αυτό είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την οικονομία της χώρας και για την Τράπεζα της Αγγλίας που πιέζεται να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, έστω κι αν αυτό προκαλέσει ύφεση. Μια ανοδική αντίδραση πάνω από τις 7,520 μονάδες θα αυξήσει τις πιθανότητες για ανάκαμψη αλλά κάτω από τις 7,300 μονάδες, η ψυχολογία είναι αρκετά αρνητική.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,845 και κέρδη κοντά στο 2%. Αυτή η άνοδος του χρυσού έδειξε και την εξάρτηση/αρνητική συσχέτιση που έχει με το αμερικανικό δολάριο, γιατί εμφανίστηκε όταν το δολάριο αποδυναμώθηκε, δεδομένων των πιέσεων που είχε ο χρυσός όσο το δολάρια κάλπαζε. Ο χρυσός μέσα σε τέσσερις εβδομάδες είχε χάσει περίπου 8.4% της αξίας, μια πτώση που είναι αρκετά μεγάλη αν σκεφτεί κανείς την χαμηλή μεταβλητότητά του και έτσι βρέθηκε σε επίπεδα υπερπώλησης. Η διόρθωση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι κάτι που επίσης βοήθησε στην ανάκαμψη, μιας και τα δύο αυτά προϊόντα (χρυσός και ομόλογα) είναι σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικά ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια αφού δεν υπάρχει εμφανής κρίσιμη αντίσταση μέχρι τα $1,920 αλλά αν υπάρξει διόρθωση προς τα $1,800, μάλλον θα έχουμε επανέλθει στην έντονη καθοδική τάση.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $110.26, εμφανίζοντας κέρδη που προσέγγισαν το 1.70%. Οι αντίρροπες δυνάμεις συνεχίζουν να υφίστανται. Από τη μία, ένα πιθανό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αρά να αυξήσει τις τιμές αλλά από την άλλη οι φόβοι για ύφεση που ενισχύονται από σφιχτή νομισματική πολιτική και αυξήσεις στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη ζήτηση και άρα οι τιμές να πιεστούν. Υπάρχει συνεπώς μια σταθεροποίηση γύρω από τα $110, με τους επενδυτές να αναζητούν νέες εξελίξεις προκειμένου να αποφασίσουν. Από τεχνικής απόψεως, τα υψηλά δύο μηνών στα $113.20 είναι μια σημαντική αντίσταση που αν διασπαστεί, μπορεί να δώσει χώρο για νέα άνοδο τιμών ενώ η αντίστοιχη στήριξη προς τα κάτω είναι κοντά στα $103.20.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0404 και έκλεισε στο 1.0548. Ήταν η πρώτη σοβαρή ανοδική αντίδραση για την ισοτιμία μετά από έξι εβδομάδες, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσει μία σχετική απόσταση ασφαλείας από την ισχυρή στήριξη του 1.0350, στην οποία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία είναι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 5.5 περίπου ετών. Το Αμερικανικό νόμισμα εμφάνισε σημάδια κόπωσης και αδυναμίας σε αντίθεση με το ευρώ το οποίο ενισχύθηκε γιατί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη μάλλον θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προβεί σε δραστικότερα μέτρα αντιμετώπισής του. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται και από  Ευρωπαίους αξιωματούχους με σχετικές δηλώσεις. Είναι αξιοσημείωτο πως ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία για τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 33.5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει σημειωθεί από το 1949. Η σφιχτή νομισματική πολιτική και η αύξηση των επιτοκίων ίσως είναι μονόδρομος πλέον. Η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης περνάει μέσα από την διάσπαση της αντίστασης στο 1.0640 αλλά σε περίπτωση που δούμε τιμές κάτω από το 1.0460 και πάλι, μάλλον η καθοδική τάση θα έχει επανέλθει.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2237 και έκλεισε στο 1.2490. Το Αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε, δίνοντας μία ανοδική ανάσα στην ισοτιμία αλλά και η στερλίνα είχε αυτή την εβδομάδα κάποιους λόγους για να δυναμώσει. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πήγες και Βρετανούς αξιωματούχους, η τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία της χώρας. Φαίνεται πως το πρόβλημα του πληθωρισμού και το υψηλό κόστος ζωής απασχολεί περισσότερο και πάνω από όλα τους ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε σειρά θετικών οικονομικών ανακοινώσεων αυτή την εβδομάδα:  η ανεργία τον Απρίλιο έπεσε στο 3.7% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1.4% κατά τον ίδιο μήνα. ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στο 9% είναι μία εξέλιξη που μάλλον θα αναγκάσει την τράπεζα της Αγγλίας να σκληρύνει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική. Αν η ισοτιμία καταφέρει να ξεπεράσει το 1.2640, ίσως έχει μεγαλύτερες ελπίδες για περαιτέρω ανάκαμψη. Αντιθέτως, κάτω από το 1.24 και ακόμη περισσότερο κάτω από το 1.2330, η πιθανότητα για τιμές κοντά στο 1.20,  εμφανίζεται και πάλι ενισχυμένη.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, με άνοιγμα στο 129.22 και κλείσιμο στο 127.92. Οι παράγοντες που είχαν οδηγήσει την ισοτιμία σε υψηλή τιμή 20 περίπου ετών, άρχισαν σχεδόν στο σύνολό τους να παρουσιάζουν μία αντίθετη εικόνα. Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε πτώση ενώ αποκλιμάκωση βλέπουμε και στις αποδόσεις των ομολόγων. Από την άλλη πλευρά, η Ιαπωνία συνδυάζει δύο παράγοντες αυτή την εποχή που ενδυναμώνουν το νόμισμα της. Αφενός οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό (ο δείκτης τιμών παραγωγού και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν και οι δύο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών) και αφετέρου η καλή μακροοικονομική εικόνα της χώρας (ΑΕΠ και βιομηχανική παραγωγή) είναι παράγοντες που ενισχύουν το νόμισμα της Ιαπωνίας. Τεχνικά μιλώντας, η πτωτική πορεία θα μπορούσε να επιταχυνθεί κάτω από τη στήριξή του 127 ενώ όσο η ισοτιμία προσεγγίζει και πάλι το 130, τόσο το ανοδικό σενάριο επανέρχεται στο προσκήνιο.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 134.44 και έκλεισε στο 135.05. Αμφότερα το ευρώ και το γιεν παρουσιάστηκαν ενισχυμένα αλλά φαίνεται πως η αντίληψη των αγορών ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική και να αυξήσει τα επιτόκια, έδωσε  μερικούς παραπάνω πόντους στο ευρώ. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανακοινώθηκε στο 7.4% ενώ στην Ιαπωνία μόλις στο 2.5% αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πιο κοντά στο να αναλάβει δράσεις σε σχέση με την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Η περιοχή τιμών του 136.70 που είναι και η υψηλή τιμή της περασμένης εβδομάδας είναι το πρώτο άμεσο εμπόδιο στην περαιτέρω ανοδική αντίδραση του EURJPY. Προς τα κάτω, η πιο κρίσιμη στήριξη για αυτή την εποχή βρίσκεται στο 132.65.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8490 και έκλεισε στο 0.8450. Η επίδοσή της στερλίνας ήταν εντυπωσιακή και μπόρεσε να υπερκεράσει την σχετική δύναμη του ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται στο κοντινό μέλλον να προβούν σε δράσεις προκειμένου να συγκρατήσουν τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις αλλά η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τον τελευταίο καιρό καλύτερη μακροοικονομική εικόνα. Η κατάσταση ισορροπίας μεταξύ των δύο νομισμάτων δεν αποκλείεται να επαναφέρει την ισοτιμία  προς την περιοχή του 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2916 και έκλεισε στο 1.2836. Ο πληθωρισμός στον Καναδά ανακοινώθηκε για τον Απρίλιο στο 6.8%, που είναι και η υψηλότερη τιμή για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες. Πολλοί αναλυτές θεωρούν μετά από αυτή την εξέλιξη πώς η Τράπεζα του Καναδά ίσως αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0.75% στο προσεχές μέλλον αντί για 0.50% που αναμενόταν. Αυτή η προσέγγιση, βοήθησε το νόμισμα του Καναδά να ανακάμψει μετά από 7 εβδομάδες έντονης πτωτικής τάσης. Ενισχυτικός παράγοντας ήταν επίσης  και οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου που σχεδόν πάντα είναι θετικά συσχετισμένες με το  καναδικό δολάριο. Αν το Αμερικανικό νόμισμα καταφέρει να ανακάμψει, η ισοτιμία θα βρεθεί και πάλι στην περιοχή τιμών του 1.30 αλλά αν η εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας συνεχιστεί, αναμένεται επιτάχυνση της πτώσης κάτω από το 1.2775.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Έντονα πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 1.0010 και το κλείσιμο στο 0.9746. Το USDCHF έχασε με πάταγο την ισοτιμία 1:1 που είχε κατακτήσει με έξι συνεχείς και έντονες εβδομάδες ανόδου. Η αδυναμία του δολαρίου και ο χαρακτήρας του ελβετικού φράγκου ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, οδήγησαν την ισοτιμία προς τα κάτω. Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν και έτσι το νόμισμα της Ελβετίας πού είναι έντονα σχετιζόμενο με το χρυσό, βρήκε ακόμη μία στήριξη. Υπήρξε όμως και μία δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan που συγκράτησε την περαιτέρω πτώση. Πιο συγκεκριμένα, ο Thomas Jordan είπε πως Ελβετία έχει μία αυτόνομη νομισματική πολιτική με επίκεντρο την σταθερότητα και πώς η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να παρέμβει οπότε αυτό χρειαστεί. Αν η τιμή του USDCHF πέσει κάτω από το  0.97, μάλλον αυτή η διόρθωση δεν θα είναι παροδική αλλά  αν υπάρξει προσέγγιση του 0.9870, η ανοδική τάση μπορεί να επανέλθει.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 0.7040 – 0.7045. Η πεποίθηση των αγορών πως η Τράπεζα της Αυστραλίας μπορεί να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο έχει βοηθήσει ιδιαιτέρως το δολάριο της χώρας. Σε συνδυασμό με την πρόσκαιρη αδυναμία που εμφάνισε το Αμερικανικό νόμισμα την προηγούμενη εβδομάδα, η ισοτιμία μπόρεσε να ανακάμψει ανοδικά από την έντονη πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου. Η κατάσταση στην Κίνα με το lockdown παραμένει σταθερή ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά στο 3.7%. Σταθερή ήταν και η ανεργία στην Αυστραλία τον Απρίλιο με τιμή 3.9%. Το αμερικανικό δολάριο και η πορεία του θα κρίνουν πολλά για την τάση της ισοτιμίας στο επόμενο διάστημα κι αν η τιμή επανέλθει κάτω από το 0.70,  δεν αποκλείεται η πτωτική τάση να επανέλθει δριμύτερη.

  Bitcoin

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $30,265 με απώλειες κοντά στο 3.30%. To Bitcoin είχε σταθεροποιητικές τάσεις μέσα στην εβδομάδα, προσπαθώντας να συνέλθει από το πρόσφατο σοκ του Luna και του Terra που ταρακούνησε για τα καλά τις αγορές των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα των stable coins. Η Christine Lagarde δήλωσε το Σάββατο πως τα κρυπτονομίσματα βασίζονται στο τίποτα "δεν υπάρχουν υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία που θα λειτουργήσουν ως άγκυρα ασφαλείας" και πως θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμιστικές παρεμβάσεις ώστε οι πολίτες να αποθαρρύνονται από κερδοσκοπικές προθέσεις με τις οικονομίες τους. Ένας πρόδρομος δείκτης της αγοράς, ο δείκτης put/call ratio που μετράει την αναλογία αγοράς put options σε σχέση με την αγορά call options, βρέθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο 0.72, δείχνοντας πως οι προθέσεις των επενδυτών είναι προς την πτωτική κατεύθυνση. Οι στηρίξεις βρίσκονται στα $28,800 και στα $25,400.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:56 24/06

  Εβδομάδα μικρών διακυμάνσεων για τον χρυσό στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων

  Η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων δείχνει να περιορίζει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

  11:05 24/06

  Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,06%, στα 1,0531 δολάρια

  Το ευρώ βρίσκεται στα 141,6570 γεν, στο 0,8576 με τη στερλίνα και στο 1,0111 με το ελβετικό φράγκο.

  21:47 23/06

  Τέταρτη ημέρα απωλειών για τον χρυσό - Χαμηλό 16 μηνών για τον χαλκό

  Τέταρτη ημέρα απωλειών για τον χρυσό - Χαμηλό 16 μηνών για τον χαλκό

  16:40 23/06

  Τουρκία: Σε χαμηλό 20ετίας τα συναλλαγματικά αποθέματα - Προς νέο ναδίρ η λίρα

  Αμετάβλητα διατήρησε ξανά τα επιτόκια η TCMB.

  09:36 23/06

  Νέα πτώση για το πετρέλαιο, εκτιμήσεις ότι μπορεί να μειωθεί στα 100 δολάρια πριν την 4η Ιουλίου

  Το West Texas Intermediate σημειώνει πτώση 2,7% στα 103,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent υποχωρούν 2,3% στα 109,22 δολάρια το βαρέλι.

  17:40 22/06

  Άλλο ένα αλγοριθμικό stablecoin έπεσε κάτω από το $1 - Μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο με το terraUSD;

  Φόβοι ότι το USDD μπορεί να έχει την ίδια μοίρα με το terraUSD, το οποίο κατέρρευσε τον Μάιο.

  14:21 22/06

  Αναλυτής προειδοποιεί ότι το Bitcoin θα μπορούσε να κατρακυλήσει ως τα $13.000

  Το Bitcoin έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

  13:19 22/06

  Παλεύει ξανά να κρατήσει τα $20.000 το bitcoin

  Καθοδική πορεία εκ νέου για τα κρυπτονομίσματα καθώς επανεμφανίστηκε στις αγορές η αποστροφή κινδύνου.

  11:17 22/06

  Υποχωρεί το ευρώ στα 1,0499 δολ.

  Πτώση και για τη στερλίνα.

  10:40 22/06

  Βουτιά 6% για το αργό καθώς ο Μπάιντεν εντείνει τις πιέσεις στις πετρελαϊκές

  Υποχωρούν κάτω από τα 110 δολάρια οι τιμές του πετρελαίου.

  21:14 21/06

  Σε υψηλό επταετίας το ρούβλι: Στο 54,20 έναντι του δολαρίου

  Το ρούβλι έγινε το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος.

  11:55 21/06

  Νέα άνοδος για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Στα 126 ευρώ ανά μεγαβατώρα

  Εν μέσω έντονων ανησυχιών για τον εφοδιασμό του μπλοκ.

  10:52 21/06

  Το ευρώ ενισχύεται 0,34%, στα 1,0553 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,45% και διαμορφώνεται στα 1,2300 δολάρια.

  10:02 21/06

  Κρυπτονομίσματα: Η Ν. Κορέα απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στους δημιουργούς-διαχειριστές του TerraUSD

  Περί τα 40 δισ. δολ. έγιναν καπνός και πλέον αναζητούνται ευθύνες.

  18:23 20/06

  Σε χαμηλό εννέα μηνών ο χαλκός

  Καθώς η βιασύνη των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη να αυξήσουν τα επιτόκια τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό πυροδοτεί ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.