Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 21:10
Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα "παγώνει" τις αγορές συναλλάγματος - Η ουκρανική κρίση πλήττει ρούβλι, μετοχές, ομόλογα

Στο "πάγωμα” των αγορών συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά από σήμερα Δευτέρα προχωρά η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κανόνα, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την αγορά συναλλάγματος, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα ξεπούλημα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Το ρούβλι υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό 14 και πλέον μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ σε νέα χαμηλά υποχώρησαν και οι ρωσικές μετοχές.
Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανόνα που εγκρίθηκε το 2017 για την ενίσχυση του Εθνικού Ταμείου Πλούτου της χώρας, η Ρωσία αγοράζει ξένο νόμισμα όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλές και πουλά όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από τα 44 δολάρια το βαρέλι, προστατεύοντας το ρούβλι από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ανέκοψε για λίγο την κατρακύλα για το ρούβλι, που επανήλθε όμως σε πτωτική τροχιά.
Η μεταβλητότητα είναι ιδιαίτερα έντονη στις αγορές της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω των εντεινόμενων φόβων της Δύσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εισβάλει στην γειτονική Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένως. Εάν η Ρωσία εισβάλει τελικά στη γειτονική της χώρα, η Δύση έχει απειλήσει με κυρώσεις που θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα τις δυνάμεις του ενώ ενισχύει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που η Ρωσία καταγγέλει ως κλιμάκωση της έντασης.
Στις 20.20 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού κυμαινόταν στα 78,90 ρούβλια ανά δολάριο, έχοντας βυθιστεί νωρίτερα έως τα 79,50 ρούβλια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020. Την ίδια ώρα, ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 89,40 ρούβλια, ενώ νωρίτερα το ρωσικό νόμισμα είχε διολισθήσει έως τα 89,74 ρούβλια ανά ευρώ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου 2020.
Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan έκλεισε όλες τις εναπομείνασες θέσεις long που είχε στο ρούβλι με ζημία, επικαλούμενη την απαγορευτικά υψηλή γεωπολιτική αβεβαιότητα.
"Δεν μπορούμε με μεγάλη σιγουριά να απορρίψουμε αρνητικά σενάρια. Ως εκ τούτου, οι υπάρχουσες μακροχρόνιες συστάσεις μας έχουν καταστεί αβάσιμες", ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους.
Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020 υποχώρησαν και οι ρωσικές μετοχές. Ο δολαριοποιημένος δείκτης RTS της Ρωσίας υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 8,9% στις 1.276,8 μονάδες, ενώ ο ρωσικός δείκτης MOEX, σε ρούβλι, υποχώρησε 6,4% στις 3.218,6 μονάδες.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων OFZ της Ρωσίας έφτασαν το 9,76%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τη δυτική υστερία για την "καταστροφή” της αγοράς, ενώ πρόσθεσε οι αγορές υποφέρουν παγκοσμίως.
"Τέτοιες περίοδοι πτώσης ακολουθούνται πάντα από περιόδους ανάπτυξης", είπε ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Όσο πιο γρήγορα οι αντίπαλοί μας σταματήσουν τις υστερικές τους ενέργειες, τόσο πιο γρήγορα θα εκλείψει αυτή η απαισιόδοξη διάθεση".