Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 08:41

  A-Quant: Πληθωρισμός, πολιτική κρίση και πανδημία: επικίνδυνες τροχιές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Πληθωρισμός, πολιτική κρίση και πανδημία: επικίνδυνες τροχιές

  Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις σχεδόν σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. Μετά το 7% στις ΗΠΑ, ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 5.4%, στη Γερμανία στο 5.7%, στον Καναδά στο 4%, στην ευρωζώνη στο 5%, όλες τιμές πρωτόγνωρα υψηλές. Μοναδική εξαίρεση χαμηλού πληθωρισμού ήταν η Ιαπωνία με 0.8%.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προαναγγείλει πολλές αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος και πλέον η πιθανότητα  της πρώτης αύξησης στη συνεδρίαση της Fed στις 16 Μαρτίου, έχει ανέβει σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, στο 88.7%.

  Η Ευρώπη έχει σαφώς χαμηλότερο πληθωρισμό αλλά πλήττεται από βαριά ενεργειακή κρίση αφού τα σύννεφα πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας  πυκνώνουν και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνει αν ξεσπάσει σύγκρουση. 

  Οι αναλυτές πάντως προβλέπουν πως η Ρωσία δεν θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τη δύση για δυο κυρίως λόγους:  θα χάσει την αξιοπιστία της ως πάροχος και θα πληγεί η οικονομία της μιας και το φυσικό αέριο αποτελεί ένα από τα βασικότερα εξαγωγικά αγαθά της.

  Μέσα σε όλα αυτά, εξακολουθεί να καλπάζει και η πανδημία με τη μετάλλαξη Omicron και έστω κι αν δεν υπάρχουν πολλές σοβαρές νοσηλείες και θάνατοι, ο αριθμός των εργαζομένων που απουσιάζει δημιουργεί θέματα στις οικονομίες.

  Οι αμερικάνικοι δείκτες μετοχών υπέστησαν καθίζηση λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων,  των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων αλλά και των κακών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

  Διορθωτικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών αλλά με μικρότερης κλίμακας πτώση. Το δολάριο ενισχύθηκε, ενώ το ευρώ αποδυναμώθηκε. Συνέχισαν ανοδικά χρυσός και πετρέλαιο αλλά στα αξιοσημείωτα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας πρέπει να καταγράφει η μεγάλη και σημαντική πτώση του Bitcoin και των περισσότερων κρυπτονομισμάτων.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την προσεχή Τετάρτη (FOMC).  Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι ανακοινώσεις του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία, οι δείκτες PMI στις περισσότερες κυρίες οικονομίες, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός στην Αυστραλία και τα επιτόκια στον Καναδά.

  SP500

  Ισχυρά πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,385 μονάδες και απώλειες που προσέγγισαν το 6%. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι μέρες της εβδομάδας ήταν καθαρά πτωτικές, με αυξανόμενη ένταση. Η σφιχτή νομισματική πολιτική από τη Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχουν πιέσει τους δείκτες μετοχών. Επιπροσθέτως, υπάρχει αίσθηση αποφυγής ρίσκου στους περισσότερους επενδυτές που δεν ευνοεί τις αγορές. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Netflix, κάτω από τις προσδοκίες και αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τα αποτελέσματα πολλών εταιρειών που ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε (ενδεικτικά: Δευτέρα IBM – Τρίτη Microsoft – Τετάρτη Intel, Tesla, Πέμπτη Apple, Mastercard, McDonald’s – Παρασκευή Colgate-Palmolive, Caterpillar). Τεχνικά, ο δείκτης διέσπασε καθοδικά την κρίσιμη ζώνη τιμών στις 4,490 μονάδες, με την επόμενη στήριξη να είναι στις 4,260 μονάδες.

  DAX40

  Καθοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,460 μονάδες, με απώλειες κοντά στο 3%. Τα προβλήματα του υψηλού πληθωρισμού ταλανίζουν και τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών αλλά η ευρωπαϊκή ήπειρος διανύει εντονότερο συναίσθημα αποφυγής ρίσκου λόγω και των γεγονότων της Ουκρανίας. Η παρούσα εβδομάδα θα ξεκινήσει με τις ανακοινώσεις των δεικτών PMI και θα κλείσει με το γερμανικό ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2021. Η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η μεγαλύτερη μετά από αυτή στα τέλη Νοεμβρίου και την έναρξη της μετάλλαξης Omicron και χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να επανέλθει η αγορά από εκεί που είχε ξεκινήσει. Ο άμεσος στόχος των αγοραστών παραμένει η περιοχή τιμών στις 16,000 μονάδες αλλά αν η διόρθωση διευρυνθεί, κάτω από τις 15,400 οι ανησυχίες θα ενταθούν.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,378 μονάδες και απώλειες πάνω από το 1.60%. Είναι γεγονός πως οι αγορές μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου πλήττονται λιγότερο από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και πολύ λιγότερο από τις αμερικανικές. Η ανεργία υποχώρησε στο 4.1% το Νοέμβριο αλλά οι λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή μειώθηκαν πολύ και έτσι η μέρα ήταν ιδιαιτέρως πτωτική. Αναμένονται οι δείκτες PMI την τρέχουσα Δευτέρα, με αρκετό ενδιαφέρον γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων στη χώρα ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση σε σχέση με την ανάπτυξη και τα υπόλοιπα μακροοικονομικά μεγέθη μετά την πανδημία. Κάτω από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας στις 7,365, η διόρθωση θα επιφέρει νέες ανησυχίες αλλά η ανοδική τάση του δείκτη δεν έχει ακόμη επηρεαστεί.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό (η 2η κατά σειρά), με κλείσιμο στα $1,835 και κέρδη της τάξης του 1%. Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις ωθούν ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών σε λύσεις που αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες στον πληθωρισμό και ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, εν μέσω αρνητικών συναισθημάτων αποφυγής ρίσκου. Είναι αξιοσημείωτο πως η άνοδος του χρυσού συνοδεύτηκε από άνοδο του δολαρίου ενώ συνήθως υπάρχει αρνητική συσχέτιση μιας και ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια. Μια μικρή κάμψη των αποδόσεων των ομολόγων από την Τετάρτη και μετά, έδωσε νέα ώθηση στο χρυσό. Οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη και δεν αποκλείεται πολλοί αγοραστές να στοχεύσουν στα υψηλά επτά μηνών περίπου, κοντά στα $1,880.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $84.81, έχοντας κέρδη της τάξης του 0.60%. Το πετρέλαιο είναι σε ισχυρό ανοδικό ράλι από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι αγορές κατάλαβαν πως η μετάλλαξη Omicron δεν αποτελεί ισχυρή απειλή για την ανάκαμψη και για τη ζήτηση. Οι φόβοι για πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η γενικότερη κρίση στην αγορά ενέργειας είναι παράγοντες που επέτειναν το ράλι παρότι ο ΟΠΕΚ προβαίνει σε αύξηση της παραγωγής. Με δεδομένο πως οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το φθινόπωρο του 2014, υπήρξαν και θα υπάρξουν αρκετοί επενδυτές που κατοχυρώνουν κέρδη αλλά πολλοί αναλυτές βλέπουν τιμές στα $90 ή και στα $100, λίαν συντόμως.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1412 και κλείνοντας στο 1.1343. Το δολάριο ευνοείται από την τελευταία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και από την προσδοκώμενη αύξηση των επιτοκίων τον προσεχή Μάρτιο. Tο ευρώ από την άλλη, παρότι έδειξε σημεία ανάκαμψης στις αρχές του έτους και παρότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της EKT θα λήξει τον Μάρτιο, αρχίζει να αποδυναμώνεται μιας και δεν υπάρχει ακόμα νύξη για αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Σοβαρά επιβαρυντικός παράγοντας για το ευρώ είναι επίσης η ενεργειακή κρίση και η επαπειλούμενη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η ανοδική αντίδραση των τελευταίων εβδομάδων χρειάζεται διάσπαση πάνω από το 1.15 για να μπορέσει να συνεχιστεί ενώ τυχόν επιστροφή κάτω από τη στήριξή του 1.1220, μάλλον θα επαναφέρει την ισοτιμία στην μακροχρόνια καθοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3669 και έκλεισε στο 1.3553. Το  ισχυροποιημένο δολάριο έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πτωτική κίνηση αλλά σημαντικούς λόγους αποδυνάμωσης είχε και η στερλίνα. Ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς αλλά ιδιαιτέρως αρνητικές ήταν οι λιανικές πωλήσεις για τον Δεκέμβριο που υποχώρησαν κατά 3.7%. Ευνοϊκός παράγοντας ήταν η ελαφρά μείωση της ανεργίας στο 4.1%. Η μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων οδήγησε πολλούς αναλυτές στο να είναι επιφυλακτικοί για το αν η τελευταία αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση. Μία μίνι πολιτική κρίση επίσης στη χώρα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα με το μέλλον του Boris Johnson να είναι αβέβαιο. Η Ισοτιμία σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ανοδικές εβδομάδες και αν οι συνθήκες που την επέβαλαν συνεχιστούν, μπορεί να δούμε τιμές αρκετά κάτω από το 1.35.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 114.12 και έκλεισε στο 113.68. Το δολάριο μπορεί να ενισχύθηκε αλλά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στους επενδυτές, οι οποίοι αποφεύγουν το ρίσκο λόγω της πανδημίας και λόγω των σειρήνων πολέμου στην Ουκρανία, ευνοεί ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως είναι το γιεν. Επίσης, ο "τσιμπημένος" πληθωρισμός του Δεκεμβρίου στην Ιαπωνία δημιουργεί κάποιες προσδοκίες για σφιχτότερη νομισματική πολιτική. Κρίσιμη ζώνη για τη συνέχιση της διορθωτικής πορείας αποτελεί η περιοχή τιμών στο 112.50 αλλά αν η ανοδική τάση επανέλθει, δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναπροσέγγιση του 115. Κομβικής σημασίας η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed, την Τετάρτη.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 130.28 και έκλεισε στο 128.94. Το ευρώ δεν είναι ιδιαιτέρως αδύναμό αλλά το ιαπωνικό νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί αρκετά ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αποφυγής ρίσκου, όπως αυτή που βιώνουμε. Επίσης, ο αυξημένος πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στην Ιαπωνία, γεννά κάποιες ελπίδες πως η τράπεζα της Ιαπωνίας θα σφίξει τη νομισματική πολιτική. Το ενισχυμένο γιεν και το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα θα μπορούσε να ωθήσει την ισοτιμία προς την στήριξη του 127.40 αλλά αν επικρατήσει η αντίληψη πως η ΕΚΤ θα κινηθεί ταχύτερα ως προς τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια, ίσως δούμε ανοδικές αντιδράσεις.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8345 και έκλεισε στο 0.8368. Η ισοτιμία αντέδρασε ανοδικά μετά από έξι κατά σειρά πτωτικές εβδομάδες, με το ευρώ να δείχνει ισχυρότερο από την στερλίνα μιας και υπάρχουν αμφιβολίες για άμεση συνέχιση σκληρής νομισματικής πολιτικής και νέα άνοδο επιτοκίων, από την τράπεζα της Αγγλίας. Το EURGBP βρέθηκε κοντά σε πολυετή χαμηλά και λογικό ήταν να υπάρξουν αγοραστικές αντιδράσεις. Τυχόν συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης της εβδομάδας που μας πέρασε, θα πρέπει να συνοδευτεί από τιμές πάνω από το 0.84.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2535 και έκλεισε στο 1.2575. Το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα μπόρεσε να υπερνικήσει την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου που παραδοσιακά ευνοεί το δολάριο Καναδά. Ευνοϊκός παράγοντας επίσης για το νόμισμα του Καναδά ήταν και ο αυξημένος πληθωρισμός του Δεκεμβρίου (4% έναντι προσδοκιών για 3.5%) αφού μπορεί να σημάνει σφιχτότερη νομισματική πολιτική αλλά τα φτωχά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας και τις λιανικές πωλήσεις, δείχνουν πως υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να καλυφθεί. Αν το ισχυρό αμερικανικό δολάριο επικρατήσει και πάλι μάλλον θα δούμε τιμές πάνω από το 1.26, ίσως και στο 1.27.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ελαφρώς πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9125 και το κλείσιμο στο 0.9118. Το αμερικανικό δολάριο ήταν ισχυρό αλλά η επιλογή πολλών επενδυτών στο ελβετικό νόμισμα, ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο όταν το επενδυτικό συναίσθημα είναι αρνητικό, προκάλεσε μια μικρή πτώση στην ισοτιμία. Το USDCHF έχει σχηματισμό διπλού πυθμένα κοντά στην περιοχή τιμών του 0.9085 – 0.9090 και χρειάζεται καθαρή διάσπαση κάτω από αυτά τα επίπεδα για να συνεχιστεί η πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο. Στην αντίθετη περίπτωση και σε ενδεχόμενη νέα ενίσχυση του δολαρίου, θα δούμε ανοδικές αντιδράσεις προς το 0.92.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7212 και έκλεισε στο 0.7173. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Κίνας ήταν ανάμικτα (αυξημένο ΑΕΠ – πεσμένες λιανικές πωλήσεις) ενώ την Πέμπτη υπήρξε και μια περικοπή στα επιτόκια από το 3.8% στο 3.7% από την Τράπεζα της Κίνας (θυμίζουμε πως η Κίνα είναι ο βασικότερος εξαγωγικός προορισμός για τα προϊόντα της Αυστραλίας). Τα αποτελέσματα της Αυστραλίας ήταν ικανοποιητικά, με την ανεργία να υποχωρεί στο 4.2% (από 4.6% τον προηγούμενο μήνα) δικαιώνοντας τις προσδοκίες για αναπτυξιακή τροχιά στη χώρα. Το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα πάντως υπερκερνάει αυτές τις εξελίξεις και ώθησε την ισοτιμία χαμηλότερα. Αν αυτό συνεχίσει να υφίσταται, τότε η στήριξη στο 0.7130 είναι το βασικότερο εμπόδιο για μια πιθανή πορεία προς το 0.70.

  Bitcoin

  Σημαντικά πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $36,293 και απώλειες κοντά στο 16%. Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα υποφέρουν από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαμε δει και τα υψηλά όλων των εποχών στα $69,000. Έκτοτε υπάρχει μια έντονη καθοδική κίνηση με συνολική πτώση που προσεγγίζει το 50%. Οι ανταγωνιστές του Bitcoin όπως είναι ο χρυσός και οι αποδόσεις των ομολόγων, κινούνται ανοδικά και σπρώχνουν μέρος των επενδυτών προς τα εκεί. Επιπλέον, έχει επικρατήσει η αντίληψη πως το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα είναι επιλογή υψηλού ρίσκου και έτσι σε εποχές αρνητικού επενδυτικού συναισθήματος, οι επενδύσεις σε αυτά τα asset classes αποθαρρύνονται. Αρχίζει πλέον και γίνεται ορατή η σημαντικότατη στήριξη στα $28,000, η οποία αν διασπαστεί καθοδικά, κανένας δεν ξέρει πόσο ανεξέλεγκτη μπορεί να γίνει η πτώση.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:33 20/05

  Χρυσός: Με κέρδη 1,7% στην εβδομάδα έσπασε το χειρότερο σερί της 4ετίας

  Οριακά κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο την Παρασκευή.

  15:26 20/05

  Bloomberg: Κίνδυνος για τη στερλίνα - Μπορεί να κατρακυλήσει στο 1,15 δολ.

  Σε περίπτωση γενικού εμπορικού πολέμου Βρετανίας - ΕΕ.

  11:23 20/05

  Σε υψηλό 7ετίας το ρούβλι λόγω της στρατηγικής Πούτιν για το φυσικό άεριο

  Το ρούβλι εκτινάχθηκε έως και 9% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2015.

  09:42 20/05

  Οι επενδυτές κάνουν ουρές για να σορτάρουν τη βρετανική λίρα με μια πιθανή ύφεση στον ορίζοντα

  Ο πληθωρισμός έφτασε στο 9% ετησίως τον Απρίλιο, υψηλό 40 ετών, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται.

  08:54 20/05

  Κίνα: Μείωσε το επιτόκιο για πενταετή δάνεια η κεντρική τράπεζα

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο πενταετούς δανείου μειώθηκε στο 4,45% από το 4,6% προηγουμένως.

  08:46 20/05

  Πετρέλαιο: Ανησυχίες για την ανάπτυξη παγκοσμίως οδηγούν σε νέα πτώση τις τιμές του αργού

  Το ΔΝΤ κάλεσε τις ασιατικές οικονομίες να προσέξουν τους κινδύνους μετάδοσης.

  10:42 19/05

  Οι ανησυχίες για την οικονομία οδηγούν σε πτώση το πετρέλαιο (upd)

  Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά από την αρχική άνοδο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά η προγραμματισμένη...

  07:32 19/05

  Η μεγάλη επανεκκίνηση των κρυπτονομισμάτων: Πώς θα κλείσει η "τρύπα" του $1 τρισ.

  Κάθε reset στην ιστορία των crypto αύξησε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και ενίσχυσε την καινοτομία.

  00:21 19/05

  Ο μακρύς χειμώνας των κρυπτονομισμάτων

  Αυτή τη φορά η ζημιά στα κρυπτονομίσματα είναι μεγάλη, με εκατοντάδες νομίσματα να έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 90%.

  22:10 18/05

  Με απώλειες 2,5% έκλεισε το πετρέλαιο

  Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές πετρελαίου την Τετάρτη, αντιστρέφοντας κέρδη που σημείωναν νωρίτερα σήμερα, παρά τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και αποθεμάτων...

  21:37 18/05

  Μικρές απώλειες για χρυσό, πτώση 2% για πλατίνα και παλλάδιο

  Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου έχασε 3 δολάρια ή 0,2% και έκλεισε στα 1.815,90 δολάρια την ουγγιά, ενώ το ασήμι παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 1% στα 21,544 δολάρια την ουγγιά.

  10:34 18/05

  Απώλειες για το πετρέλαιο, μικρή πτώση για το φυσικό αέριο

  Οι τιμές πετρελαίου έσβησαν τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα και γύρισαν στο "κόκκινο", παρά τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης.

  10:59 17/05

  Το ευρώ ενισχύεται 0,20%, στα 1,0459 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,70% και διαμορφώνεται στα 1,2410 δολάρια.

  00:11 17/05

  Μπορεί να επιβιώσει το ευρώ εάν πέσει κάτω από το 1 δολάριο;

  Το ευρώ δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνό έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, μπορεί όμως να γίνει ακόμα φθηνότερο.

  22:09 16/05

  Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο με φόντο το επικείμενο εμπάργκο στη Ρωσία

  Νέα κλιμάκωση προς τα 115 δολάρια παρουσίασαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου.