Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιαν-2022 15:15

  Γιατί οι αγορές συναλλάγματος ''δελεάζονται'' να στοιχηματίσουν κατά της Βρετανίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί οι αγορές συναλλάγματος ''δελεάζονται'' να στοιχηματίσουν κατά της Βρετανίας

  Το καλύτερο ετήσιο ξεκίνημα της στερλίνας από το 2018 δελεάζει τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου να ποντάρουν εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Σύμφωνα με το Bloomberg οι επενδυτές θεωρούν ότι μια οικονομία που παρακωλύεται από το Brexit και έναν πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία είναι καλοί λόγοι για να είναι δυσοίωνοι στις προβλέψεις τους.

  Ενώ το νόμισμα έχει μέχρι στιγμής αντέξει τα ''σκαμπανευάσματα'' που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η προοπτική υψηλότερων φόρων που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές ενισχύει την πεποίθηση ότι η τρέχουσα δυναμική της λίρας δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη.

  "Θα περιμέναμε ότι η λίρα θα δυσκολευτεί μέχρι το τέλος του τριμήνου, καθώς η επικείμενη αύξηση της φορολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο αναδεικνύει την πίεση στα πραγματικά εισοδήματα", δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank. "Αυτό θα οδηγήσει την αγορά να επανεξετάσει τις προσδοκίες σχετικά με το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας φέτος".

  Η ίδια αναμένει ότι η λίρα θα εξασθενήσει στα 1,33 δολάρια μέχρι το τέλος του τριμήνου, από 1,37 δολάρια που είναι σήμερα. Το νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο περίπου 1,3% φέτος, γεγονός που το καθιστά μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις σε συνάλλαγμα.

  Ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management, άρχισε να στοιχηματίζει αυτόν τον μήνα ότι η λίρα θα υποτιμηθεί έναντι του γεν. Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, είναι underweight με τη στερλίνα. Ο Steven Barrow της Standard Bank, του οποίου τα στοιχήματα απέδωσαν πάνω από 48% πέρυσι, συμβουλεύει τους πελάτες του να σορτάρουν τη στερλίνα έναντι του δολαρίου.

  "Υπερτιμημένη λίρα''

  Για τον Valentin Marinov, επικεφαλής της έρευνας για τα νομίσματα της G-10 στην Credit Agricole SA στο Λονδίνο, το σημερινό επίπεδο αντανακλά ήδη την κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. "Διατηρούμε μια προσεκτική προοπτική για την υπερτιμημένη λίρα", δήλωσε ο Marinov.

  Τεχνικοί παράγοντες, όπως η τοποθέτηση hedge funds, ευθύνονται επίσης για το ράλι. Οι κερδοσκόποι περιόρισαν απότομα τα πτωτικά στοιχήματά τους για τη λίρα στα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που βοήθησε στην άνοδο του νομίσματος. Με λιγότερες βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις  ("σορταρίσματα") να έχουν εκδηλωθεί στην αγορά, υπάρχει χώρος να επιστρέψουν πάλι, δήλωσε ο Marinov.

  Σίγουρα, άλλοι στρατηγικοί αναλυτές, όπως η Goldman Sachs λένε ότι το ράλι της λίρας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι options traders είναι επίσης λιγότερο επιφυλακτικοί. Η πτωτική διάθεση για τη στερλίνα είναι η χαμηλότερη εδώ και σχεδόν δύο μήνες, σύμφωνα με τις αντιστροφές κινδύνου ενός έτους.

  "Τα εργασιακά δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν εύρωστα", δήλωσε ο Kamakshya Trivedi, συν-επικεφαλής της Goldman για την έρευνα στρατηγικής για το παγκόσμιο συνάλλαγμα, τις τιμές και τις αναδυόμενες αγορές στο Λονδίνο. "Θα υπάρχει μια αρκετά ισχυρή αίσθηση ότι τα επιτόκια πρέπει να αρχίσουν να κινούνται υψηλότερα, δεδομένης της αύξησης του πληθωρισμού και του μέχρι στιγμής περιορισμένου πλήγματος στην οικονομία από την παραλλαγή Όμικρον". 

  Ωστόσο, για πολλούς υπάρχει ακόμη υπερβολική αβεβαιότητα. Ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών, υποδηλώνει ότι η λίρα είναι υπεραγορασμένη για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες. 

  Ακόμη και πιο bullish ιδρύματα είναι πιο επιφυλακτικά. Η εταιρεία συμβούλων State Street Advisors τοποθετείται έτσι ώστε να κερδίσει σε περίπτωση που η αγοραία τιμή της λίρας αυξηθεί, αλλά παραδέχεται ότι οι συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η οικονομία. 

  "Εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε να είμαστε πολύ θετικοί για το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Altaf Kassam, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας της εταιρείας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:41 20/01

  Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του έτους (upd)

  Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η αμερικανική Fed.

  09:20 20/01

  Αυστραλία: Αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, σε χαμηλό από το 2008 η ανεργία

  Η οικονομία της Αυστραλίας πρόσθεσε 64.800 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, στο 4,2%, ενισχύοντας την πιθανότητα η...

  08:59 20/01

  Κίνα: Μείωσε για δεύτερο μήνα το επιτόκιο χορήγησης δανείων

  Η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια χορήγησης δανείων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να...

  08:47 20/01

  Ιαπωνία: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Δεκέμβριο για 10ο μήνα

  Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 για 10ο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με χάλυβα, αυτοκίνητα και ημιαγωγούς, στις βασικές αγορές...

  20:52 19/01

  ΗΠΑ και Βρετανία ξεκινούν συνομιλίες για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

  Δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα, ωστόσο στόχος είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

  10:52 18/01

  Το ευρώ υποχωρεί 0,11%, στα 1,1397 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3640 δολάρια.

  10:52 17/01

  Το ευρώ ενισχύεται 0,17%, στα 1,1435 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3687 δολάρια.

  10:38 17/01

  Ebury: Το δολάριο "δυσκολεύεται"

  Η ροή ειδήσεων για τον πληθωρισμό συνεχίζει να κυριαρχεί στο κλίμα.

  08:14 17/01

  A-Quant: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε υψηλό 40 ετών

  Οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται με επίκεντρο τον πληθωρισμό.

  19:50 13/01

  CNBC: Η Τουρκία "δολαριοποιείται", ενώ μειώνονται τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας

  Πώς αντιδρούν αναλυτές στις νέες δηλώσεις Ερντογάν για τον πληθωρισμό.

  15:01 13/01

  Η πιθανότητα παραίτησης του Τζόνσον θα μπορούσε να ενισχύσει τη λίρα

  Οι traders στις αγορές συναλλάγματος έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν έναν νέο παράγοντα στο ράλι της βρετανικής λίρας: την πιθανότητα να παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον, μεταδίδει το Bloomberg.

  10:58 11/01

  Το ευρώ ενισχύεται 0,16%, στα 1,1349 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,28% και διαμορφώνεται στα 1,3615 δολάρια.

  10:51 10/01

  Το ευρώ υποχωρεί 0,27%, στα 1,1334 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,09% και διαμορφώνεται στα 1,3576 δολάρια.

  10:58 05/01

  Το ευρώ ενισχύεται 0,20%, στα 1,1312 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,06% και διαμορφώνεται στα 1,3535 δολάρια.

  10:51 03/01

  Το ευρώ υποχωρεί 0,27%, στα 1,1342 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,12% και διαμορφώνεται στα 1,3515 δολάρια.