Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Σεπ-2021 08:23

  A-Quant: Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

   

  Την προηγούμενη Τρίτη, ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για το μήνα Αύγουστο, ανακοίνωση που είχε αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που έχουν εμφανιστεί τελευταία στην παγκόσμια οικονομία.

  Ο πληθωρισμός λοιπόν στις ΗΠΑ, σταμάτησε την ανοδική του πορεία, στο 5.3% αλλά χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρουσίασε κάμψη στο 4%, από το 4.3% του Ιουλίου.

  Αυτό καθησύχασε κάπως τις αγορές, αρχίζοντας να επιβεβαιώνει και τις απόψεις του Jerome Powell (chairman της Fed) πως το πρόβλημα είναι παροδικό και πως οφείλεται στο απότομο άνοιγμα των οικονομιών μετά το lockdown.

  Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς, δίνει χώρο στη Fed να συνεχίσει τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική, με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα να αναμένεται να συνεχιστεί.

  Αυτή η αντίληψη προκάλεσε παροδικά την αδυναμία του δολαρίου, το οποίο όμως μπόρεσε σχεδόν άμεσα να ανακάμψει λόγω των πολύ ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν, όπως θα δούμε παρακάτω.

  Η Ευρώπη συνεχίζει τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική, δείχνοντας επίσης πως δεν υπολογίζει ως σοβαρές τις συνέπειες του πληθωρισμού αλλά σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, υπάρχουν κι άλλα θέματα που πλέον απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

  Η συμφωνία των AUKUS δημιουργεί νέα δεδομένα και ισορροπίες ενώ οι εκλογές στη Γερμανία, με το πρόσκαιρο κενό εξουσίας και την αβεβαιότητα που κουβαλούν είναι επίσης στο μάτι των αγορών.

  Οι αγορές μετοχών κινήθηκαν διορθωτικά για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, ο χρυσός διεύρυνε τις απώλειες του ενώ το πετρέλαιο συνέχισε ανοδικά. To Bitcoin δείχνει να αντιδρά ανοδικά έστω κι αν οι δηλώσεις Lagarde (βλ. ενότητα Bitcoin) ανέκοψαν την αρχική του ορμή.

  Το κεντρικό γεγονός της εβδομάδας που ήδη διανύουμε είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την προσεχή Τετάρτη (Federal Open Market Committee – FOMC) αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές. Οι ανακοινώσεις για τα επιτόκια σε Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Ιαπωνία είναι επίσης σημαντικές.

  SP500

  Πτωτικά για δεύτερη στη σειρά εβδομάδα έκλεισε ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,407 μονάδες και απώλειες 1.20% περίπου. Οι πιέσεις εντείνονται στην αμερικανική αγορά μετοχών αφού με τις φήμες για πτώχευση της Evergrande, ενός κινεζικού κολοσσού στο χώρο του real estate, ξυπνούν μνήμες του 2008 και της Lehman Brothers. Επίσης η πρόσφατη συμφωνία Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ (AUKUS) έχει επαναφέρει ψυχροπολεμικές μνήμες σε σχέση με την Κίνα. Φυσικά καθοριστικός παράγοντας είναι και η Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ και το αν θα υπάρξουν εξελίξεις την προσεχή Τετάρτη με την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed. Ο δείκτης ήδη έχει απωλέσει τις 4,400 μονάδες νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα και κάτω από τις 4,350 μονάδες, δεν αποκλείεται να δούμε επιτάχυνση της διόρθωσης.

  DAX30

  Ακόμα μία πτωτική εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30, που έκλεισε στις 15,490 μονάδες, έχοντας απώλειες κοντά στο 0.25%. Το κλίμα στις αγορές μετοχών δεν είναι καλό κι αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη που καταγράφει τρεις κατά σειρά πτωτικές εβδομάδες ενώ και τα futures της εβδομάδας που ήδη διανύουμε, κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Σημαντικό για το δείκτη είναι να κρατήσει τις 15,000 μονάδες σε αυτό το διορθωτικό κύμα, ειδάλλως η διόρθωση μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως έντονη.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 6,950 μονάδες και απώλειες που ξεπέρασαν το 0.30%. Ο δείκτης πιέζεται μαζί με όλες τις υπόλοιπες κύριες αγορές μετοχών, χάνοντας και τις 7,000 μονάδες που είναι ένα ψυχολογικό όριο. Οι 6,735 μονάδες είναι η ισχυρότερη στήριξη στη γύρω περιοχή και ο FTSE100 πρέπει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης. Οι διεθνείς ανησυχίες για το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργείται καθώς και η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία των AUKUS, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές.

  Χρυσός

  Συνεχίστηκαν οι έντονες πιέσεις στον χρυσό και την προηγούμενη εβδομάδα, με κλείσιμο στα $1,754 και απώλειες που προσέγγισαν το 2%. Ο χρυσός είχε πτωτικές τάσεις από τις αρχές της εβδομάδας, με τον μειωμένο πληθωρισμό στις ΗΠΑ να κόβει την όρεξη στους επενδυτές να αναζητήσουν αντίβαρο στις πληθωριστικές πιέσεις. Η μεγάλη πτώση όμως επήλθε την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, που έδειξε πως η οικονομία ανακάμπτει και δημιούργησε νέο κλίμα αισιοδοξίας. Κομβικής σημασίας είναι η FOMC την προσεχή Τετάρτη και οι τυχόν δηλώσεις που μπορεί να αφορούν τη Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ. Τυχόν συνέχιση της πτωτικής τάσης που διαμορφώνεται, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές μέχρι και τα $1,670 που αποτελεί χαμηλό 1.5 περίπου έτους.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $71.73, παρουσιάζοντας κέρδη κοντά στο 3%. Υπήρξε μεγάλη άνοδος στις αρχές της εβδομάδας μέχρι τα $73.11, δεδομένης της αισιοδοξίας πως οι οικονομίες ανακάμπτουν μετά τα lockdowns και πως η ζήτηση θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Από την Πέμπτη και μετά ακολούθησαν διορθωτικές τάσεις, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής αφού οι περισσότερες μονάδες επανήλθαν σε λειτουργία μετά τους τυφώνες που έπληξαν τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και τον Κόλπο του Μεξικού. Με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα αυτήν την εβδομάδα στα πρακτικά της Fed την Τετάρτη, μένει να δούμε αν η διόρθωση θα συνεχιστεί ή αν το πετρέλαιο θα προσπαθήσει να κινηθεί πάνω από τα $73.11, καταρρίπτοντας τιμές που έχουμε να δούμε από τον Αύγουστο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURUSD για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1815 και κλείσιμο στο 1.1725. Η ισοτιμία πιέζεται λόγω του ισχυρού δολαρίου, το οποίο προέκυψε όχι τόσο μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού την Τρίτη αλλά μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ (+0.7% τον Αύγουστο έναντι προσδοκιών -0.8%). Το ευρώ συνεχίζει να είναι αναιμικό με βάση την χαλαρής Νομισματική Πολιτική της Ευρωζώνης που όπως φαίνεται παρατείνεται, ενώ ο πληθωρισμός δε δείχνει απειλητικός στην περιοχή του 3%. Το δολάριο ενδέχεται να επηρεαστεί αρκετά από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη και ίσως δούμε αυξημένη μεταβλητότητα. Κομβικής σημασίας η στήριξη του 1.1660 γιατί κάτω από αυτήν, δημιουργούνται συνθήκες έντονης πτωτικής τάσης.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3835 και κλείσιμο στο 1.3729. Το ισχυρό δολάριο από την Πέμπτη και μετά, λόγω των εντυπωσιακών λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, πίεσε ιδιαιτέρως την ισοτιμία προς τα κάτω. Η στερλίνα από την άλλη ίσως έχει λόγους να ισχυροποιηθεί μιας και ο υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο (3.2% έναντι προβλέψεων για 2.9%) ίσως αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική. Οι λιανικές πωλήσεις όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκαν σε αρνητικό έδαφος, πίεσαν και πάλι το βρετανικό νόμισμα και έτσι το GBPUSD πλησιάζει τα χαμηλά εννέα μηνών, κάτω από το 1.3570. Αν δεν υπάρξει αντίδραση από αυτά τα επίπεδα, η ισοτιμία μπαίνει σε κανάλι έντονης πτωτικής τάσης. Πολύ σημαντική τρέχουσα εβδομάδα: ανακοίνωση πρακτικών της Fed την Τετάρτη και απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.88 και κλείσιμο στο 109.98, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 110. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν επίσης ελαφρώς ανοδικά ενώ στις αρχές αυτής της εβδομάδας ενισχύονται κι άλλο (το αμερικανικό δεκαετές κινείται σε απόδοση 1.36%) αλλά η ισοτιμία δεν έχει καταφέρει ακόμη να υπερβεί το 110. Αυτήν την εβδομάδα, εκτός από την FOMC στις ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώνει την απόφαση για τα επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική και έτσι ίσως δούμε αυξημένη μεταβλητότητα.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Συνέχισε πτωτικά και την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY με άνοιγμα στο 129.88 και κλείσιμο στο 128.95. Η Ιαπωνία δείχνει σταθερά μακροοικονομικά αποτελέσματα παρ’ όλη την πολιτική της κρίση ενώ το ευρώ συνεχίζει να είναι αδύναμο λόγω της χαλαρής Νομισματικής Πολιτικής από την ΕΚΤ. Με αυτά τα δεδομένα κι αν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές για την ισοτιμία, κάτω από το 128.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Με σταθεροποιητικές τάσεις κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8533 και κλείνοντας στο 0.8538. Αδύναμα και τα δύο νομίσματα: το μεν ευρώ λόγω συνεχιζόμενης ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, η δε στερλίνα λόγω των κακών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν η Τράπεζα της Αγγλίας αφήσει αιχμές για πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική, μπορεί να δούμε την ισοτιμία να φτάνει στο 0.85 και πάλι.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2681 και κλείσιμο στο 1.2770. Το αμερικανικό νόμισμα πέρασε στην αντεπίθεση από την Πέμπτη και μετά ενώ ταυτοχρόνως είδαμε και αποδυνάμωση του δολαρίου Καναδά που προκλήθηκε από τη διόρθωση των τιμών του πετρελαίου. Η ισοτιμία φαίνεται να αναπτύσσει ανοδική δυναμική και σε τυχόν συνέχισε της ενδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ, οι αγοραστές καλοβλέπουν ως στόχο το 1.2950 που αποτελεί την υψηλότερη τιμή εδώ και αρκετούς μήνες.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Εκρηκτική άνοδος για το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 0.9177 και κλείσιμο στο 0.9323. Το ισχυρό δολάριο ώθησε ανοδικά την ισοτιμία που ευνοήθηκε και από τη διάθεση για ρίσκο που κυριάρχησε στους επενδυτές και τους απομάκρυνε από ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το ελβετικό νόμισμα. Στόχος των αγοραστών, θα μπορούσε να είναι η περιοχή τιμών του 0.9475.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7353 και έκλεισε στο 0.7263. To ισχυρό αμερικανικό δολάριο είναι μόνον ένας παράγοντας σε αυτήν την κίνηση αφού οι φόβοι για κατάρρευση της Evergrande επηρεάζουν την ψυχολογία στην Αυστραλία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται αρκετά από την Κίνα. Επίσης η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από τον COVID-19 με μικρό ποσοστό πολιτών να έχει εμβολιαστεί. Η Fed στις ΗΠΑ και η RBA στην Αυστραλία ανακοινώνουν τα πρακτικά τους αυτήν την εβδομάδα αλλά αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα απειληθεί η στήριξη στο 0.71.

  Bitcoin

  Ελαφρώς ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $47,245 και κέρδη κοντά στο 2.60%. Το Bitcoin εδώ και δύο ημέρες όμως έχει έντονα διορθωτικές τάσεις αφού την Παρασκευή η Christine Lagarde ήταν ξεκάθαρη: "Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα. Τελεία." και συνέχισε "τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά assets που διεκδικούν τη φήμη νομίσματος πιθανώς, αλλά δεν είναι. Δεν είναι.". Το Bitcoin ήδη αγγίζει την περιοχή των $45,000 αλλά χρειάζεται να δούμε τιμές κάτω από τα $42,900 ώστε να θεωρηθεί πως η πρόσφατη άνοδος αποτελεί παρελθόν. Με δεδομένο ότι πολλοί επενδυτές θεωρούν τα κρυπτονομίσματα ως εναλλακτικό νόμισμα, λογικά θα υπάρξει επίδραση και από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:44 05/12

  Bitcoin: Σενάρια για βουτιά 70% το 2023

  Ακόμη και στα 5.000 δολάρια μπορεί να υποχωρήσει το Βitcoin το 2023, σύμφωνα με τους αναλυτές της Standard Chartered

  15:31 05/12

  Το ευρώ ενισχύεται 0,54%, στα 1,0588 δολάρια

  Το ευρώ βρίσκεται στα 143,0810 γεν, στο 0,8603 με τη στερλίνα και στο 0,9893 με το ελβετικό φράγκο.

  15:09 05/12

  Η BIS προειδοποιεί για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος

  Xαρακτηρίζει την αγορά συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος ως "τυφλό σημείο" που κινδυνεύει να "θολώσει" το τοπίο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

  10:48 05/12

  Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη με το βλέμμα σε μάκρο και πετρέλαιο

  Επιφυλακτικές κινήσεις με τους πωλητές να διατηρούν μικρό προβάδισμα.

  10:34 05/12

  Ebury: Ήσυχη εβδομάδα πριν την... καταιγίδα της επόμενης

  Όλα τα βλέμματα στις επόμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.

  09:51 05/12

  Ασιατικές αγορές: Νέο άλμα 4% στο Χονγκ Κονγκ καθώς χαλαρώνει μέτρα η Κίνα

  Θετικά πρόσημα και ισχυρά κέρδη σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

  08:23 05/12

  A-Quant: Η ομιλία Powell έδωσε νέα πνοή στις αγορές

  Η πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων τοn Δεκέμβριο κατά 0.50% έχει ξεπεράσει πλέον το 78%.

  22:45 02/12

  Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο το πλαφόν

  Νευρικές κινήσεις και έντονη μεταβλητότητα χαρακτήρισαν την αγορά πετρελαίου τόσο σήμερα όσο και στο σύνολο της εβδομάδας.

  22:06 02/12

  Διατήρησε τα κέρδη της εβδομάδας ο χρυσός

  Ανθεκτικότητα απέναντι στις δυσοίωνες συνθήκες που προμηνύει η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

  19:44 02/12

  Οριακές απώλειες στις ευρωγορές με "άμυνες" απέναντι στις ΗΠΑ

  Ανθεκτικότητα απέναντι στις "αμερικανικές" πιέσεις έδειξαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

  22:12 30/11

  Πρώτος ανοδικός μήνας για το χρυσό από τον Μάρτιο

  Άλμα 7,3% τον Νοέμβριο με φόντο την υποχώρηση του δολαρίου και των αποδόσεων των τίτλων των ΗΠΑ.

  19:46 30/11

  Κέρδη στις ευρωαγορές με "πλάτη" από τον πληθωρισμό - Στο +6% τον Νοέμβριο ο Stoxx 600

  Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν το κλείσιμο ενός ισχυρού μήνα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

  11:46 30/11

  Binance: Μπαίνει στην ιαπωνική αγορά κρυπτονομισμάτων εξαγοράζοντας το ανταλλακτήριο Sakura

  Οι όροι της συναλλαγής δεν γνωστοποιήθηκαν από την Binance.

  15:44 29/11

  Το ευρώ ενισχύεται 0,25%, στα 1,0370 δολάρια

  Το ευρώ βρίσκεται στα 143,3460 γεν, στο 0,8622 με τη στερλίνα και στο 0,9858 με το ελβετικό φράγκο.

  11:09 29/11

  Το ευρώ ενισχύεται 0,42%, στα 1,0387 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,73% και διαμορφώνεται στα 1,2053 δολάρια.

  10:39 29/11

  Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές μέσω Πεκίνου

  Ανοδικές τάσεις μετά την ισχυρή αντίδραση στις αγορές της Κίνας.