Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 08:58

  A-Quant: Συνεχίζεται η ίδια Νομισματική Πολιτική στην Ευρωζώνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Συνεχίζεται η ίδια Νομισματική Πολιτική στην Ευρωζώνη

  Η συνεδρίαση της ΕΚΤ, την περασμένη Πέμπτη, δεν είχε ουσιαστικά κάτι να προσφέρει στα όσα ήδη ήταν γνωστά για την πορεία της Ευρωζώνης. Τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο 0% όπως και η Νομισματική Πολιτική και ειδικότερα το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) ύψους 1.8 τρις ευρώ, θα συνεχιστεί όπως είχε προαναγγελθεί απλά ίσως χρειαστεί να αλλάξει, χωρίς όμως να μειωθεί το ύψος του ποσού.

  Κατά τ’ άλλα η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης κρίνεται ικανοποιητική και το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού που ήδη έχει οδηγήσει ανατιμήσεις, θεωρείται παροδικό.

  Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι αγορές μετοχών διόρθωσαν ενώ το δολάριο που ενισχυόταν σημαντικά μέχρι την Πέμπτη, έχασε κάπως έδαφος αφού η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 1.30%, που θεωρείται σημείο αναφοράς για την εποχή.

  Οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών μετοχών, διόρθωσαν επίσης ενώ ο χρυσός είχε κι αυτός σημαντικές απώλειες. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν ελαφρώς και το Bitcoin φαίνεται πως διέψευσε τις προσδοκίες των οπαδών του αφού μετά το πρόσφατο ράλι, δεν μπόρεσε να συνεχίσει ανοδικά έχοντας σημαντική πτώση.

  Η τρέχουσα εβδομάδα ασφαλώς και κυριαρχείται από την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ την προσεχή Τρίτη.

  Αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή αν αυξηθεί κι άλλο, ίσως δώσει το μήνυμα στις αγορές πως οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να σφίξουν νωρίτερα του αναμενομένου τη Νομισματική τους Πολιτική και αυτό μάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των δεικτών μετοχών και την ενίσχυση του δολαρίου.

  Ο πληθωρισμός θα ανακοινωθεί επίσης μέσα στην εβδομάδα και για την Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ενώ σημαντικές κρίνονται και οι ανακοινώσεις των Λιανικών Πωλήσεων στις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  SP500

  Με απώλειες έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,460 μονάδες μειωμένος κατά 1.60% περίπου. Οι φήμες γύρω από πιθανή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed καθώς και οι αποδόσεις των ομολόγων, είναι οι παράγοντες που κυρίως επηρεάζουν το δείκτη αυτό το διάστημα. Πιθανή σφιχτότερη Νομισματική Πολιτική θα πλήξει τις αγορές μετοχών ως ένα βαθμό ενώ το ίδιο συμβαίνει και με υψηλές αποδόσεις ομολόγων. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τρίτη, θα επηρεάσει και αυτούς τους δύο παράγοντες. Τεχνικά μιλώντας, ο δείκτης έχασε τις 4,500 μονάδες που είχε ανακτήσει πρόσφατα αλλά τυχόν επανάκαμψη πάνω από αυτά τα επίπεδα, θα τον επαναφέρει στην ανοδική του τάση. Αντιθέτως, τυχόν απώλεια της στήριξης των 4,415 μονάδων, θα εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω διόρθωση.

  DAX30

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,555 μονάδες, έχοντας απώλειες που προσέγγισαν το 1.50%. Ήταν η δεύτερη στη σειρά διορθωτική εβδομάδα για το δείκτη, δείχνοντας πως ακόμη ίσως δεν ήταν έτοιμος για την κατοχύρωση των 16,000 μονάδων, επίπεδο που είχε διασπάσει μέσα στον Αύγουστο. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ με το σταθερό περιβάλλον που διασφάλισε για το προσεχές διάστημα, ανέκοψε κάπως την έντονη πτωτική πορεία του DAX30, ο οποίος αν καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τις 15,500 μονάδες, έχει ελπίδες επιστροφής στην ανοδική τάση.

  FTSE100

  Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,005 μονάδες και απώλειες που ξεπέρασαν το 2.30%. Η πτώση ήταν από τις μεγαλύτερες τους τελευταίους μήνες σε εβδομαδιαίο επίπεδο αλλά το θετικό είναι ότι ο δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 7,000 μονάδες. Η φημολογία για πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική από την Τράπεζα της Αγγλίας αλλά και πιθανή αύξηση των επιτοκίων, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές μετοχών. Κάτω από τις 7,000 μονάδες η διόρθωση μάλλον θα ενταθεί ενώ τυχόν επαναφορά στο θετικό κλίμα ανόδου, απαιτεί τουλάχιστον ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 7,100 μονάδων.

  Χρυσός

  Έντονα πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το χρυσό, ο οποίος έκλεισε λίγο πάνω από τα $1,784, έχοντας απώλειες πάνω από 2.20%. Η ισχυροποίηση του δολαρίου ήταν ο βασικότερος παράγοντας που καθόρισε αυτήν την πτωτική κίνηση ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι αποδόσεις των ομολόγων που αποτελούν πάντα ισχυρό πόλο έλξης για επενδυτές που αναζητούν ασφαλή καταφύγια και χαμηλότερο ρίσκο. Ο χρυσός αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή ασφάλισης των επενδυτών έναντι σε υψηλές πληθωριστικές τάσεις και υπό αυτήν την έννοια, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τρίτη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τα $1,780 είναι ένα επίπεδο κλειδί για περαιτέρω πτώση καθότι μετά δεν υπάρχει εμφανής στήριξη που μπορεί να ανακόψει μια πιθανή καθοδική πορεία.

  Πετρέλαιο

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να να κλείνουν στα $69.66. Η παραγωγή αρχίσει να αναρρώνει μετά το σαρωτικό τυφώνα Ida, που έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και τον Κόλπο του Μεξικού και κράτησε εκτός λειτουργίας πολλούς σταθμούς και γεωτρύπανα για αρκετές ημέρες, μειώνοντας την παραγωγή των ΗΠΑ κατά 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα περίπου. Το ισχυρό δολάριο της προηγούμενης εβδομάδας, ανέκοψε μάλλον μια πιο έντονη ανοδική πορεία στις τιμές, κρατώντας τες κάτω από τα $70. Πάνω από τα $70 και ειδικότερα πάνω από τα $70.60, ίσως δούμε το πετρέλαιο να συνεχίζει την έντονη ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου, ακόμα και προς την περιοχή τιμών των $74.20.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε το EURUSD την προηγούμενη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1881 και κλείσιμο στο 1.1811. Το ισχυρό δολάριο κυριάρχησε, πιέζοντας την ισοτιμία προς τα κάτω ενώ το ίδιο κλίμα διατηρήθηκε και από την Πέμπτη και ύστερα, μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ και τη συνέντευξη τύπου της Christine Lagarde. Η χαλαρή Νομισματική Πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις δηλώσεις, δεν πρόκειται να μεταβληθούν σύντομα κι αυτό οπωσδήποτε κάνει το ευρώ πιο αδύναμο. Το δολάριο ίσως αποκτήσει υψηλή μεταβλητότητα λόγω της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τις επόμενες στηρίξεις της ισοτιμίας να βρίσκονται διαδοχικά στο 1.18, στο 1.17 και στο 1.1660.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3856 και κλείσιμο στο 1.3831. Το δολάριο ήταν ισχυρό ωθώντας εν μέρει την ισοτιμία προς τα κάτω αλλά και η στερλίνα έχει λόγους να είναι ισχυρή αφού πληθαίνουν οι δηλώσεις για άνοδο των επιτοκίων αλλά και πιο σφιχτή Νομισματική Πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά μετά την εξαγγελία του Boris Johnson πως επίκειται αύξηση φόρων προκειμένου να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Αυτές οι εξελίξεις αν όντως πραγματοποιηθούν θα στηρίξουν τη στερλίνα και ίσως αποτελέσουν το απαραίτητο καύσιμο για την ισοτιμία για άνοδο προς την περιοχή τιμών του 1.40.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 109.70 και κλείσιμο στο 109.91. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα χαμηλής μεταβλητότητας και ταλάντωσης για την ισοτιμία, γύρω από το 100 που μάλλον αποτελεί την τιμή που θεωρούν οι αγορές δίκαιη για την εποχή. Οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν μια ελαφρά άνοδο (το αμερικανικό δεκαετές ανέβηκε από το 1.30% στο 1.32%) και μαζί με το ισχυρό δολάριο έδωσαν μια μικρή ώθηση στο USDJPY, χωρίς ωστόσο να υπάρξει υπέρβαση του 110. Στην Ιαπωνία υπάρχει πολιτική αναταραχή μετά από την παραίτηση του Πρωθυπουργού Suga Yoshihide αλλά οι αγορές δε φαίνεται να ανησυχούν. Σε περίπτωση συνέχισης της ισχυροποίησης του δολαρίου και σε πιθανή καθαρή ανοδική διάσπαση του 110, επόμενος στόχος των αγοραστών είναι το 110.80.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το EURJPY με άνοιγμα στο 130.33 και κλείσιμο στο 129.80. Το αδύναμο ευρώ, ιδιαίτερα την Πέμπτη άσκησε πιέσεις στην ισοτιμία που έχασε την κρίσιμη τιμή του 130, την οποία είχε ανακτήσει πολύ πρόσφατα. Το ευρώ αν συνεχίσει έτσι και με δεδομένο πως η Ιαπωνία έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα (ετήσια αύξηση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2021 πάνω από τις προσδοκίες), ίσως δούμε το EURJPY να επιστρέφει προς τη στήριξη του 128.60.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Καθαρά πτωτικά κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8568 και κλείνοντας στο 0.8538. Η ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε μέσα στον Αύγουστο δε φαίνεται να έχει συνέχεια, με την ισοτιμία να στρέφεται και πάλι προς την κρίσιμη περιοχή του 0.85 αφού και το ευρώ έχει λόγους να είναι αδύναμό αλλά και η στερλίνα έχει προοπτικές ισχυροποίησης, όπως είδαμε παραπάνω. Κάτω από το 0.85, υπάρχει η στήριξη στο 0.8450 που μπορεί να σταθεί έστω και παροδικό εμπόδιο σε πιθανή καθοδική κίνηση του EURGBP.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ανοδικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2526 και κλείσιμο στο 1.2691. Το αμερικανικό δολάριο ήταν ισχυρό και η μικρή άνοδος των τιμών του πετρελαίου δεν μπόρεσε να δώσει την απαιτούμενη ισχύ στο καναδικό νόμισμα ώστε να αντιδράσει και ανακόψει την ανοδική κίνηση. Η ανεργία στον Καναδά μειώθηκε στο 7.1% τον Αύγουστο και η συνεδρίαση της Τράπεζας του Καναδά την περασμένη Τετάρτη, δεν προσέθεσε ουσιαστικές αλλαγές ή πληροφορίες στους επενδυτές. Τυχόν ανοδική διάσπαση πάνω από το 1.2760 μάλλον θα γεμίσει αισιοδοξία τους επενδυτές για πιθανή πορεία προς το 1.2950, που αποτελεί και υψηλό δέκα περίπου μηνών.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το USDCHF, με άνοιγμα στο 0.9130 και κλείσιμο στο 0.9179. Το ισχυρό δολάριο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας γι’ αυτήν την κίνηση, υπερκερνώντας τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της Ελβετίας και κυρίως την ανεργία που υποχώρησε στο 2.9% στη χώρα. Η ισοτιμία κάνει προσπάθειες ανόδου εδώ και αρκετό διάστημα αλλά για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να δούμε τιμές πάνω από το 0.9275 που είναι υψηλό πέντε μηνών περίπου.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7452 και έκλεισε στο 0.7350. Το δολάριο ΗΠΑ στάθηκε αρωγός στην πτωτική κίνηση με την Αυστραλία να ταλανίζεται ακόμα έντονα από την πανδημία. Η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να σφίξει κάπως τη Νομισματική Πολιτική, μειώνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δεν μπόρεσε να αναστρέψει τα πράγματα αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι χωρίς αυτήν την απόφαση, η πτώση μπορεί να ήταν μεγαλύτερη. Στήριγμα στο AUD υπήρξαν και τα θετικά αποτελέσματα και ο χαμηλός πληθωρισμός στην Κίνα. Κάτω από το 0.7290, δεν αποκλείεται να δούμε εντονότερες καθοδικές τάσεις.

  Bitcoin

  Διόρθωσε βίαια την εβδομάδα που μας πέρασε το Bitcoin, κλείνοντας στα $46,035 και απώλειες που ξεπέρασαν το 11%. Μετά την επανάκτηση των $50,000 που προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα της χώρας, υπήρξαν έντονες πιέσεις μέσω ρευστοποιήσεων και την Τρίτη είχαμε φαινόμενο flash – crash με το Bitcoin να υποχωρεί από τα $52,700 στα $42,900, μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αστάθεια, την υψηλή μεταβλητότητα και το μεγάλο ρίσκο που διατρέχουν οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Η πτώση συνεχίζεται και νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα και κάτω από τα $42,900 ίσως δούμε και πανικό sell-off. Ελπίδες ανάκαμψης μάλλον θα γεννηθούν πάνω από τα $47,500.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:32 16/09

  Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,48%, στα 1,1760 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3833 δολάρια.

  22:20 13/09

  Πάνω από τα $70 σκαρφάλωσε το αργό, σε υψηλό 7 ετών το φυσικό αέριο

  Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό και σκαρφάλωσε πάνω από το επίπεδο των 70 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ το φυσικό αέριο διεύρυνε το...

  22:08 13/09

  Μικρά κέρδη ο χρυσός

  Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός, χωρίς να καταφέρει να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.800 δολ. ανά ουγγιά αν και στα υψηλά της ημέρας έφτασε μέχρι τα...

  15:54 13/09

  Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,28%, στα 1,1781 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,3834 δολάρια.

  13:09 13/09

  Αλουμίνιο: Στα 3.000 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια

  Η τιμή του αλουμινίου έφτασε τα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, εν μέσω προσδοκιών ότι τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό θα παραμείνουν, ενώ η ζήτηση συνεχίζει...

  12:09 13/09

  Ebury: Στο επίκεντρο της εβδομάδας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

  Στοιχεία που αναμένεται να αποδεικνύουν τις πληθωριστικές πιέσεις και στις δυο χώρες.

  22:54 10/09

  Ελ Σαλβαδόρ: Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα τα τεχνικά προβλήματα με το ψηφιακό πορτοφόλι για το bitcoin

  Γεγονός που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους κατοίκους να εγγραφούν στην εφαρμογή που προωθεί ο πρόεδρος Nayib Bukele.

  19:47 10/09

  Προς χαμηλό εβδομάδας το Bitcoin

  Έφτασε να υποχωρεί έως και 3,2%.

  21:33 09/09

  Έπιασε πάλι τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

  Επιστροφή στα κέρδη μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών.

  15:20 09/09

  Κέρδη για το ευρώ έναντι του δολαρίου στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ

  Το ευρωπαϊκό νόμισμα καταγράφοντας κέρδη 0,25%, έφτασε στο 1,1840 έναντι του δολαρίου.

  10:36 09/09

  H Ουκρανία νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα - Στον Ζελένσκι για υπογραφή το σχετικό νομοσχέδιο

  Σε ένα σημάδι για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ότι το bitcoin είναι εδώ για να μείνει.

  00:05 09/09

  Η ανάκαμψη του δολαρίου μόλις ξεκίνησε

  Μετά από ένα άθλιο 2020, το δολάριο έχει πάρει την ανιούσα φέτος. Θα ήταν συγχωρητέο λάθος εάν θεωρούσατε κάτι τέτοιο περίεργο, με τα ποσοστά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να καταγράφονται συνεχώς...

  22:37 07/09

  Νέα πτώση για το αργό

  Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το πετρέλαιο υπό την πίεση του ισχυρότερου δολαρίου και εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της ζήτησης στον απόηχο της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να ...

  21:41 07/09

  Έχασε τα $1.800 ο χρυσός με πτώση 1,9%

  Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο χρυσός, χάνοντας το ψυχολογικό επίπεδο των 1.800 δολ. καθώς η ενίσχυση του δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων άμβλυναν την...