Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 08:46

  A-Quant: Οι κεντρικές τράπεζες και η μετάλλαξη "Δ" κυριαρχούν στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Οι κεντρικές τράπεζες και η μετάλλαξη "Δ" κυριαρχούν στις αγορές

  Οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, κυριάρχησαν στη διαμόρφωση της τάσης και της διακύμανσης των αγορών για ακόμη μια εβδομάδα.

  O Jerome Powell της Fed, καταθέτοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία σημειώνει πρόοδο στην επιστροφή της στην κανονικότητα μετά την πανδημία και τόνισε πως το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού θα είναι προσωρινό αφού κατά τα λεγόμενά του οφείλεται στην έλλειψη προσφοράς που προκάλεσε το lockdown και όχι σε βαθύτερους συστημικούς λόγους.

  Η Christine Lagarde της ECB εμφανίστηκε εξίσου αισιόδοξη για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά θα συνεχίσει τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική εφόσον ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σχετικά σε χαμηλά επίπεδα.

  Αυτές οι εξελίξεις ήταν σχετικά αναμενόμενες αλλά αυτό που εξέπληξε κάπως τις αγορές ήταν η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει τη χαλαρή Νομισματική Πολιτική.

  Κατά τα άλλα, όλοι είναι προβληματισμένοι από την ινδική μετάλλαξη δέλτα που αποδεικνύεται περισσότερο μεταδοτική και θανατηφόρα σε σχέση με τα μέχρι τώρα στελέχη και θέτει σε προβληματισμό την επιστροφή στην κανονικότητα.

  Οι περισσότερες αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά, οι αμερικανικοί δείκτες ιδιαίτερα σημείωσαν νέα υψηλά όλων των εποχών. Το δολάριο διόρθωσε μετά τη μεγάλη άνοδο που είχε σημειώσει, το ευρώ ενισχύθηκε εν μέσω θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων σε Ευρωζώνη και Γερμανία, ενώ η στερλίνα υποχώρησε μετά τις ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο χρυσός είχε μια ασθενική ανοδική αντίδραση, το πετρέλαιο συνέχισε το ανοδικό του ράλι ενώ το Bitcoin υποχώρησε για ακόμη μία εβδομάδα.

  Την τρέχουσα εβδομάδα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οπωσδήποτε οι τυχόν ανακοινώσεις και ομιλίες από τις κεντρικές τράπεζες ενώ κυρίαρχο ρόλο θα έχει και η πανδημία και μετάλλαξη δέλτα.

  Σε σχέση με οικονομικές ανακοινώσεις, σαφώς κυριαρχεί η ανεργία στις ΗΠΑ την Παρασκευή (NFPs) και δευτερευόντως ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη και Γερμανία, οι δείκτες ΡΜΙ, και το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  SP500

  Με άνοδο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,274 μονάδες και κέρδη που υπερέβησαν το 3%. O δείκτης έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ μετά τη διόρθωση που είχε προηγηθεί, αφού το δολάριο αποδυναμώθηκε και οι αγορές μετοχών βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Υπάρχουν επίσης καθησυχαστικές φωνές πως ο υψηλός πληθωρισμός που θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, είναι προσωρινός και πως τελικά θα σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 5% που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών είναι η μετάλλαξη δέλτα, η οποία απειλεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Η τάση του δείκτη είναι σαφώς ανοδική αλλά μια πιθανή κατοχύρωση κερδών σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα μετάλλαξη, μπορεί να οδηγήσει σε διορθώσεις.

  DAX30

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 15,598 μονάδες και κέρδη πάνω από 1%. Ο δείκτης επέστρεψε στην ανοδική του πορεία και είναι πλέον σε απόσταση βολής από τα υψηλά όλων των εποχών στις 15,780 μονάδες. Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας και την Ευρωζώνης βοήθησαν οπωσδήποτε σε αυτήν την άνοδο αλλά η πορεία του COVID-19 και οι επικίνδυνες τελευταίες μεταλλάξεις του ιού είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες και να οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

  FTSE100

  Με σημαντική άνοδο τέλειωσε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,080 μονάδες με κέρδη που προσέγγισαν το 2%. Ο δείκτης κατάφερε να υπερβεί εύκολα την τιμή – ορόσημο των 7,000 μονάδων και να κλείσει αρκετά κοντά στα υψηλά δεκαπέντε μηνών περίπου, στις 7,154 μονάδες. Ο δείκτης τεχνικά είναι σε ανοδική πορεία και μόνον τυχόν επιπλοκές από την πανδημία και τις μεταλλάξεις της μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την εικόνα.

  Χρυσός

  Μια μικρή ανοδική αντίδραση είχε ο χρυσός την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,781 και έχοντας κέρδη κοντά στο 1%. H άνοδος αυτή οφείλεται στο πιο αδύναμο δολάριο (ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια) αλλά και στον απόηχο του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ που σπρώχνει μεγάλη μερίδα των επενδυτών σε επενδυτικά προϊόντα που δεν πληθωρίζονται, όπως είναι ο χρυσός προκειμένου να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους. H εβδομάδα περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις, με κορυφαία αυτή των NFPs την προσεχή Παρασκευή. Η καθοδική τάση του χρυσού που ξεκίνησε από τα τέλη Μαίου και πάνω από τα $1,900, δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά και τυχόν ενίσχυση του δολαρίου είναι ικανή να φέρει τον χρυσό κάτω από τα $1,760, σηματοδοτώντας νέα καθοδική πορεία.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $73.98, έχοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 4%. To πετρέλαιο σημείωσε νέα υψηλά έτους και πλησιάζει στην αντίσταση των $76.87, η οποία και αν διασπαστεί, θα δούμε τον μαύρο χρυσό σε επίπεδα τιμών που έχουμε να δούμε από τα τέλη του 2014. Οι επενδυτές έχουν ποντάρει στην γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης μέσω του ανοίγματος των οικονομιών μετά το τέλος της πανδημίας και αυτό έχει δώσει μια έντονη ανοδική τάση στο πετρέλαιο. Υπάρχουν όμως τρεις παράγοντες που είναι ικανοί να ανατρέψουν αυτήν την εικόνα: μια πιθανή ισχυροποίηση του δολαρίου, πιθανές ανησυχίες για το άνοιγμα των οικονομιών λόγω της μετάλλαξης δέλτα και η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, την Πέμπτη 1η Ιουλίου και οι πιθανές αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν εκεί. Σε περίπτωση διορθωτικών κινήσεων, η πρώτη στήριξη είναι στα $72.30 και παρακάτω, στα $70.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά κινήθηκε το EURUSD την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.1856 και κλείσιμο στο 1.1934. Το δολάριο αποδυναμώθηκε, ενάντια στη σφιχτότερη νομισματική πολιτική που είχε προαναγγελθεί από τη Fed την εβδομάδα που προηγήθηκε ενώ το ευρώ ενισχύθηκε, κυρίως λόγω των θετικών ανακοινώσεων στους δείκτες ΡΜΙ σε Ευρωζώνη, Γερμανία και Γαλλία και λόγω του οικονομικού κλίματος που ανακοινώθηκε στη Γερμανία, πάνω από τις προσδοκίες. Οι αμερικανικές ανακοινώσεις, κυρίως στο ΑΕΠ του 1ου τριμήνου του 2021 και στις παραγγελίες διαρκών αγαθών, κρίθηκαν μάλλον ουδέτερα. Το EURUSD δεν κατάφερε να υπερβεί το 1.20 και όσο παραμένει κάτω από αυτά τα επίπεδα, οι πωλητές αισιοδοξούν για προσέγγιση της βασικής και ισχυρής αντίστασης, κοντά στο 1.17

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.3796 και κλείνοντας στο 1.3876, παρότι το δολάριο ήταν αδύναμο. Η ισοτιμία θα μπορούσε να σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο αλλά από την Πέμπτη και μετά, με τον τόνο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας, η στερλίνα άρχισε να υποχωρεί. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η μετάλλαξη δέλτα που απειλεί την επιστροφή στην κανονικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ήδη αυξήσει τα κρούσματα και τους θανάτους. Σε ενδεχόμενη συνέχιση αυτής της εικόνας, δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία να κινείται προς την περιοχή τιμών του 1.3665

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 110.15 και κλείσιμο στο 110.78. Το δολάριο μπορεί να υποχώρησε αλλά η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ευνόησε την ανοδική πορεία της ισοτιμίας (το αμερικανικό δεκαετές έκλεισε πάνω από το 1.52% ενώ είχε ξεκινήσει την εβδομάδα στο 1.44%). Απεδείχθη πάντως για ακόμη μία εβδομάδα πως η περιοχή τιμών στο 110.80 – 111 είναι μια πολύ ισχυρή αντίσταση για την ισοτιμία αφού για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα δεν μπόρεσε να παγιωθεί πάνω από αυτά τα επίπεδα, παρ’ όλη την ανοδική της τάση. Αν το δολάριο ενισχυθεί, ίσως αυτό να γίνει την τρέχουσα εβδομάδα.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα ανοδικά αντέδρασε το EURJPY την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τρεις στη σειρά πτωτικές εβδομάδες, ανοίγοντας στο 130.67 και κλείνοντας στο 132.23. To ευρώ είχε μια καλή εικόνα λόγω των θετικών ανακοινώσεων στην Ευρώπη αλλά κυρίαρχο ρόλο στην ισοτιμία παίζει η διάθεση για ρίσκο των επενδυτών. Σε περίπτωση έντονων ανησυχιών για την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, το EURJPY μπορεί να προσεγγίσει το 130 και πάλι.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Για έξι συνεχείς εβδομάδες, το EURGBP κινείται χωρίς προφανή τάση, από το 0.8530 μέχρι το 0.8672. Την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε στο 0.8581 και έκλεισε στο 0.8597, επιβεβαιώνοντας το ίδιο σενάριο. Η ισοτιμία άντεξε στα νέα για συνέχισε της χαλαρής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας και με δεδομένη την ίδια στάση και από την ECB, αναμένουμε να δούμε αν θα ξεκινήσει μια σαφής τάση, που έχει κάποιες μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι προς την καθοδική πλευρά.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Διορθωτικά κινήθηκε το USDCAD την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.2460 και κλείνοντας στο 1.2293. Είχε προηγηθεί ένα μίνι ανοδικό ράλι τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες αλλά το δολάριο ΗΠΑ που εξασθένησε, σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου (που συνήθως ευνοούν το νόμισμα του Καναδά), επέφεραν αυτήν την πτώση. Η ισοτιμία μπορεί να βρει αγοραστές σε περίπτωση αίσθησης ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος, αν υπάρξει κλίμα περιορισμού του ρίσκου λόγω των επιπλοκών της πανδημίας και των μεταλλάξεών της. Στην περίπτωση αυτή, σημαντική είναι η διάσπαση της ζώνης τιμών κοντά στο 1.2485 – 1.2490 που αποτελούν και υψηλό 2.5 μηνών για την ισοτιμία.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Με μικρή διόρθωση έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το USDCHF, έχοντας τιμή ανοίγματος στο 0.9221 και τιμή κλεισίματος στο 0.9169. Το δολάριο που έχασε έδαφος, ήταν η βασικότερη αιτία για αυτήν την κίνηση σε συνδυασμό και με κάποιες θετικές οικονομικές ανακοινώσεις από την Ελβετία. Το δολάριο ίσως ενισχυθεί και επαναφέρει την ισοτιμία στην ανοδική της τάση αλλά φυσικά οι ανακοινώσεις από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή, μπορούν να ανατρέψουν τα πράγματα.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.7482, ξεπέρασε εύκολα το ορόσημο του 0.75 και έκλεισε στο 0.7590. H ισοτιμία κινήθηκε ανοδικά παρότι οι ανακοινώσεις της Αυστραλίας (δείκτες ΡΜΙ) δεν ήταν οι αναμενόμενες. Το αμερικανικό νόμισμα που εξασθένησε, σε συνδυασμό με ένα γενικότερο κλίμα ευφορίας και διάθεσης ρίσκου, ευνόησαν ανοδικά την ισοτιμία. Αυτό το κλίμα είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθεί αφού η μετάλλαξη δέλτα εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλοποίηση των οικονομιών και αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, το αμερικανικό νόμισμα θα συγκεντρώσει μερίδα επενδυτών και πάλι και αυτό μπορεί να οδηγήσει την ισοτιμία, κάτω από το 0.7475 (χαμηλά έξι μηνών).

  Bitcoin

  Πτωτικά για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα κινήθηκε το Bitcoin που έκλεισε στα $34,700 και απώλειες 2.50% περίπου. To τελευταίο αρνητικό νέο για τα κρυπτονομίσματα έχει να κάνει με την απαγόρευση της λειτουργίας του γνωστού ανταλλακτηρίου Binance στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της χώρας. Αυτή η απόφαση ήρθε ως συνέχεια των αρνητικών εξελίξεων με τις απαγορεύσεις της εξόρυξης στην Κίνα που ώθησαν μεσοβδόμαδα το Bitcoin μέχρι τα $28,600. Γεγονός είναι πάντως πως το Bitcoin άντεξε σε αυτήν την πίεση και δεν έμεινε κάτω από την ισχυρή στήριξη των $28,800 αλλά αντιθέτως ανέκαμψε. Δημιουργούνται συνεπώς ελπίδες πως μπορεί να υπάρξει μια αναθάρρηση των αγοραστών ώστε να ξεφύγει από την πλάγια κίνηση των τελευταίων πέντε εβδομάδων, μετά την μεγάλη πτώση που είχε προηγηθεί.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:08 02/08

  Η Ebury δημιουργεί περιφερειακή διεύθυνση για τη Νότια Ευρώπη

  Eνιαία περιφερειακή διεύθυνση για τη Νότια Ευρώπη, με στόχο την χάραξη στρατηγικής για Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα.

  08:32 02/08

  A-Quant: H Fed δεν κάνει πρόωρο tapering – οι αγορές μετοχών ανεβαίνουν αλλά το δολάριο αντιδρά αρνητικά

  Η εβδομάδα που ήδη διανύουμε, κυριαρχείται από την ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

  21:45 30/07

  Κέρδη 2,6% για τον χρυσό σε μηνιαία βάση

  Ισχυρά κέρδη και για τον χαλκό τον Ιούλιο.

  22:40 29/07

  Σε υψηλό δύο -και πλέον- εβδομάδων οι τιμές του πετρελαίου

  Κέρδη 1,7% για το αμερικανικό αργό.

  21:37 29/07

  Σε υψηλό έξι εβδομάδων ο χρυσός

  Κέρδη 1,7% για το πολύτιμο μέταλλο την Πέμπτη.

  18:49 28/07

  Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι αποδόσεις στο ελληνικό 5ετές ομόλογο

  Η απόδοση στο 10ετές της Ελλάδας υποχωρεί μια μονάδα βάσης σε χαμηλό επτά μηνών στο 0,61%, ενώ στο ε3τές κατρακυλά βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος στο -0,145% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, μεταδίδει...

  11:09 28/07

  Σε οκταήμερο ανοδικό "ράλι" το Bitcoin - Πλησιάζει τις 40.000 δολ.

  Το μεγαλύτερο σερί του για το 2021.

  14:00 27/07

  Κάτω από τα 40.000 δολ. διατηρείται το Bitcoin, μετά τη διάψευση Amazon

  Δεν ίσχυε η φήμη ότι ο κολοσσός θα δεχθεί το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής.

  11:59 26/07

  Ξεπέρασε τα $40.000 τo bitcoin λαμβάνοντας ώθηση από την Amazon

  Εικάζεται πως μελλοντικά η Amazon ενδέχεται να δεχτεί τα κρυπτονομίσματα στις συναλλαγές της.

  11:08 26/07

  Πετρέλαιο: Υποχωρεί μετά από πέντε ημέρες ανόδου

  Στην πρώτη του πτώση τις τελευταίες πέντε ημέρες οδηγείται η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές της ζήτησης, εν μέσω αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

  08:35 26/07

  A-Quant: H Ευρώπη συνεχίζει χαλαρή νομισματική πολιτική και χαμηλά επιτόκια - Ώρα να μιλήσει η Fed

  Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.

  21:27 23/07

  Έσπασε το ανοδικό σερί 4 εβδομάδων ο χρυσός με απώλειες 0,7%

  Το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις από την άνοδο των ομολόγων και του δολαρίου.

  18:54 23/07

  Πώς κινήθηκαν τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

  Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί και σήμερα το ευρώ.

  14:14 23/07

  Ρωσία: Απότομη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα

  Αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, στο 6,5%.

  22:47 21/07

  Έλον Μασκ: Η Tesla πιθανότατα θα αρχίσει να δέχεται και πάλι Bitcoin

  Εφόσον η κοινότητα "εξόρυξης" κινηθεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  21:21 21/07

  Πτώση 0,4% ο χρυσός

  Καθώς η ανάκαμψη των αποδόσεων των ομολόγων αμβλύνει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.