Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 08:36

  A-Quant: Απογοητευτικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Απογοητευτικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

  Με μία αρνητική έκπληξη, έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν γύρω στο ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ αλλά η ανακοίνωση ήταν απογοητευτική: μόλις 266 χιλ., με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 6.1% από 5.8% που οι αγορές προσδοκούσαν.

  Αυτό επιβεβαίωσε τη στάση και της FED η οποία έχει τονίσει επανειλημμένως πως τα χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν αρκετό καιρό ακόμη, μέχρι τα πράγματα να αλλάξουν. Ο Jerome Powell ήταν καθησυχαστικός όσο αφορά στον πληθωρισμό, τονίζοντας πως οποιαδήποτε αύξηση θα είναι προσωρινή. Το δολάριο έπεσε, ειδικότερα την Παρασκευή, αφού και οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν πτωτική τροχιά. Αντιθέτως, οι αγορές μετοχών ήταν ανοδικές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με εξαίρεση τον NASDAQ100 και τα γνωστά θέματα στον τεχνολογικό κλάδο.

  Στην Ευρώπη πάντως, οι ανακοινώσεις της εβδομάδας ήταν ενθαρρυντικές ωθώντας τους κυριότερους δείκτες μετοχών και το ευρώ προς τα πάνω. Ο χρυσός και το πετρέλαιο είχαν επίσης ανοδικές τάσεις ενώ το δρόμο του προς νέα υψηλά δείχνει να βρίσκει και το Bitcoin.

  Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δείχνουν σιγά σιγά να βγαίνουν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και η συνεχής άνοδος της αγοράς των μετοχών, δείχνει πως οι επενδυτές ήδη σφυγμομετρούν την επόμενη μέρα.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ασφαλώς θα επηρεάσει το δολάριο, ενώ σημαντικές ανακοινώσεις θεωρούνται η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός της Κίνας και οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία.

  SP500

  Με σημαντικά κέρδη έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 4,227 μονάδες, με άνοδο κοντά στο 1.15%. Το σημαντικότερο μέρος της ανόδου συντελέστηκε στο τέλος της εβδομάδας και συνοδεύτηκε από νέο ρεκόρ υψηλών όλων των εποχών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι θα συνεχιστεί η παρεχόμενη στήριξη στην οικονομία μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής επέκτασης, τα οποία θα στηρίξουν τις αγορές μετοχών. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, η πανδημία υποχωρεί και αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο διορθώσεων, κυρίως μέσω της δέσμευσης του προέδρου Biden για αύξηση της φορολογίας και του αντικτύπου που θα έχει αυτό στις αγορές αλλά και λόγω πιθανής κατοχύρωσης κερδών αλλά κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ο δείκτης έχει έντονα ανοδικό μομέντουμ.

  DAX30

  Ανέκαμψε μετά από δύο πτωτικές εβδομάδες ο γερμανικός δείκτης DAX30 που έκλεισε στις 15,403 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1.80% περίπου. Τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη ήταν ενθαρρυντικά, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στην Ευρώπη με ικανοποιητικούς ρυθμούς και έτσι υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία. Στόχος των αγοραστών είναι ένα νέο ρεκόρ πάνω από τις 15,520 μονάδες χωρίς βέβαια να αποκλείονται κατοχυρώσεις κερδών που μπορεί να οδηγήσουν σε διορθώσεις.

  FTSE100

  Ισχυρά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 7,110 μονάδες, με κέρδη που προσέγγισαν το 2.70%. Οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιτρέψει το άνοιγμα των περισσοτέρων οικονομικών δραστηριοτήτων και έτσι ο δείκτης ξεπέρασε εύκολα το κατώφλι των 7,000 μονάδων. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν τιμές ακόμη και πάνω από τις 7,600 μονάδες αλλά η πραγματικότητα της εποχής μετά το Brexit με όλα τα προβλήματα που κουβαλάει, μπορεί να επιφέρει απότομη προσγείωση.

  Χρυσός

  Εκρηκτικά ανοδική η εβδομάδα που έκλεισε για τον χρυσό, ο οποίος στο τέλος της εβδομάδας βρέθηκε στα $1,831.5, έχοντας κέρδη κοντά στο 3.60%. Οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τον χρυσό βλέποντας τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και πιστεύοντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι τόσο ρόδινη. Υπάρχει και προσδοκία για ανακοίνωση υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ (ίσως να άγγιξε και το 2.3% τον Απρίλιο σε ετήσιο επίπεδο) γεγονός που θα ωθήσει τον χρυσό ακόμη υψηλότερα. Ο μεγάλος αντίπαλος την συγκεκριμένη περίοδο ως ασφαλές καταφύγιο στον πληθωρισμό που είναι το Bitcoin δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες κι έτσι με βάση όλα τα υπόλοιπα δεδομένα που παραθέσαμε, αρκετοί αναλυτές βλέπουν τον χρυσό σε υψηλότερες τιμές στο εγγύς μέλλον.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $64.81, έχοντας κέρδη πάνω από 2%. Το γεγονός της εβδομάδας ήταν αναμφίβολα η κυβερνο-επίθεση στο μεγαλύτερο σύστημα αγωγών καυσίμων στις ΗΠΑ, το Colonial Pipeline. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να διατηρηθεί η ροή του πετρελαίου μετά την επίθεση αλλά τα νέα έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχίες εν μέσω της αυξημένης ζήτησης του πετρελαίου λόγω του καλοκαιριού. Το άνοιγμα της εβδομάδας είναι πάντως καθησυχαστικό χωρίς μεγάλη άνοδο στις τιμές και με σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα. Κατά τ’ άλλα, οι θετικές προσδοκίες για τη ζήτηση έχουν επιφέρει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, με τα υψηλά έτους να βρίσκονται κοντά στα $68.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Έντονα ανοδική εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.2031 και έκλεισε στο 1.2163, με ώθηση κυρίως από το αδύναμο δολάριο μετά την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που όπως είδαμε ήταν απογοητευτική. Αντιθέτως, τα νέα στην Ευρώπη (λιανικές πωλήσεις και εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, δείκτες ΡΜΙ και λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη) ήταν πάνω από τις προσδοκίες. Υπάρχει μια διαφαινόμενη ανοδική τάση για την ισοτιμία από τις αρχές Απριλίου και την περιοχή τιμών του 1.17 και οι αγοραστές αρχίζουν να καλοβλέπουν τα υψηλά 3 περίπου ετών πάνω από το 1.2350.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Με σημαντική άνοδο έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, με τιμή ανοίγματος στο 1.3811 και τιμή κλεισίματος στο 1.3987. Η ισοτιμία βρέθηκε μία ανάσα από την τιμή – ορόσημο του 1.40, την οποία και έχει ξεπεράσει στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Εκτός από την αδυναμία του δολαρίου που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, καθοριστικό ρόλο στην ισοτιμία έπαιξε και η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για περιορισμό της αγοράς ομολόγων από 4.4 δις στερλίνες την εβδομάδα σε 3.4 δις. Αυτό καθιστά τη νομισματική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου πιο σφιχτή, ενισχύοντας το νόμισμα. Οι αγοραστές έχουν λόγους πια να αισιοδοξούν για τιμές ακόμη και κοντά στο 1.4240 που αποτελεί και υψηλό 3 περίπου ετών.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική για το USDJPY η εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 109.27 και κλείσιμο στο 108.58. Το δολάριο έχασε έδαφος, κυρίως λόγω της αρνητικής εικόνας της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ αλλά και το γιεν εμφανίστηκε σχετικά ισχυρό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νέες οικονομικές ανακοινώσεις στην Ιαπωνία. Αν τα αρνητικά νέα για το δολάριο συνεχιστούν, κυρίως διαμέσου της ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τότε ίσως δούμε την ισοτιμία ακόμη χαμηλότερα προς τη στήριξη του 107.50.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ακόμη μια ανοδική εβδομάδα είδαμε για το EURJPY, το οποίο άνοιξε στο 131.49 και έκλεισε στο 132.08. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνον στις 3 από τις τελευταίες 16 εβδομάδες, η ισοτιμία ήταν πτωτική, με ήπιες πτώσεις. Υπάρχει συνεπώς έντονη ανοδική τάση κυρίως λόγω του ισχυρού ευρώ και πλέον στόχος πολλών αγοραστών είναι η περιοχή τιμών του 135.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Με σταθεροποιητικές προς ελαφρώς πτωτικές τάσεις έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το EURGBP, με άνοιγμα στο 0.8708 και κλείσιμο στο 0.8695. Ισχυρό ευρώ και ισχυρή στερλίνα έχουν δημιουργήσει μια ισορροπία για την ισοτιμία εδώ και μερικές εβδομάδες χωρίς ωστόσο πολύ χαμηλή μεταβλητότητα. Η σφιχτότερη νομισματική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο ίσως δώσει ένα παραπάνω πλεονέκτημα στη στερλίνα σε σχέση με το ευρώ που βασίζεται κυρίως σε μακροοικονομικά μεγέθη.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το USDCAD, που την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε στο 1.2288 και έκλεισε στο 1.2129, με επιτάχυνση της πτωτικής τάσης. Το νόμισμα των ΗΠΑ εξασθένησε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση της ανεργίας στη χώρα αλλά και το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε λόγω της ανόδου των τιμών στο πετρέλαιο αλλά και της ανακοίνωσης της Τράπεζας του Καναδά πως το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα μειωθεί από 4 δις σε 3 δις την εβδομάδα. Η Τράπεζα του Καναδά επίσης ανακοίνωσε πως αναμένει ότι η χωρά θα έχει επανέλθει πλήρως από την πανδημία στο δεύτερο μισό του 2022 και κάπου εκεί ίσως αρχίσει να μελετάει την άνοδο των επιτοκίων. Η ισοτιμία πλησιάζει σε χαμηλά που είχαμε να δούμε από το Σεπτέμβριο του 2017.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ήταν η πέμπτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το USDCHF, που άνοιξε στο 0.9120 και έκλεισε στο 0.9005, μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο του 0.90. Η πτωτική τάση είναι εμφανής και σε πιθανή καθοδική διάσπαση του 0.90, οι πωλητές της ισοτιμίας θα αναζητήσουν να δουν τιμές κοντά στη στήριξη του 0.8870.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7720 και έκλεισε στο 0.7843. Το δολάριο ΗΠΑ ήταν ιδιαιτέρως αδύναμο προς το τέλος της εβδομάδας αλλά και το νόμισμα της Αυστραλίας ευνοήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως των μετάλλων. Η Τράπεζα της Αυστραλίας αναθεώρησε τις προβλέψεις για ανεργία και ανάπτυξη προς το καλύτερο, δημιουργώντας επίσης θετικές προσδοκίες. Η ισοτιμία θα μπορούσε και πάλι να φτάσει στο 0.80 (όπως έγινε τον Φεβρουάριο) με μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να κοστίσει στο AUD, τις πιθανές τριβές στις σχέσεις Αυστραλίας – Κίνας.

  Bitcoin

  Συνέχισε ανοδικά το Bitcoin για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, κλείνοντας στα $58,305 έχοντας κέρδη που προσέγγισαν το 3%. To Bitcoin δείχνει να ανακάμπτει μετά την πρόσφατη διόρθωσή του και βλέπει πλέον με αισιοδοξία την ανάκτηση των $60,000, ενώ υπάρχει γενικότερα θετικό κλίμα σε όλα τα κρυπτονομίσματα. Η αγορά αναμένει και την έκδοση των mini futures συμβολαίων για το Bitcoin που θα το κάνει προσιτό σε μεγάλη μερίδα επενδυτών που επιθυμούν short θέσεις και μόχλευση.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:59 25/06

  Κίνα: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών

  Τα αποθέματα των κινεζικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα έχουν ξεπεράσει τα 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια ευκαιρία για το Πεκίνο να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία για τα κεφάλαια να...

  22:28 24/06

  Σε υψηλό 2,5 ετών έκλεισε το brent

  Εν μέσω προσδοκιών για ενίσχυση της ζήτησης.

  16:25 23/06

  WSJ: Προς αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια προσανατολίζεται ο OPEC+

  Τα μέλη του OPEC+ συνεχίζουν να κινούνται προσεκτικά καθώς οι οικονομίες καταγράφουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης.

  10:55 23/06

  Το ευρώ ενισχύεται 0,08%, στα 1,1950 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,29% και διαμορφώνεται στα 1,3990 δολάρια.

  10:32 23/06

  Η "βουτιά" του Bitcoin πυροδοτεί φόβους για έναν νέο "χειμώνα των κρυπτονομισμάτων"

  Γιατί δεν ανησυχούν οι "ταύροι" και οι διαφορές από το μεγάλο "κραχ" του 2018.

  13:22 22/06

  Ελβετία: Αυξήθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

  Η Ελβετία εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 16 δισ. Ελβετικών φράγκων (17,40 δισ. Δολάρια) στο α΄ τρίμηνο του 2021, περί τα 6 δισ. Φράγκα περισσότερα από ό,τι στο αντίστοιχο τρίμηνο του...

  13:03 22/06

  To Brent υποχωρεί αφού έφτασε τα $75 για πρώτη φορά σε δύο χρόνια

  Με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένα στον Οpec +.

  11:34 22/06

  Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,24% και διαμορφώνεται στα 1,1890 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,28% και διαμορφώνεται στα 1,3895 δολάρια.

  10:37 22/06

  Σχεδόν $300 δισ. έχουν "εξανεμιστεί" από την αγορά κρυπτονομισμάτων - Κάτω από τα $30.000 υποχώρησε το bitcoin

  Το bitcoin έχει σημειώσει "βουτιά" περίπου 16% από την Παρασκευή.

  23:02 21/06

  Άλμα για τις τιμές του αργού, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018

  Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι μια συμφωνία στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα είναι εύκολη μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

  14:38 21/06

  "Άγγιξε" σχεδόν το 10% η πτώση του Bitcoin

  Το Bitcoin υποχώρησε έως και τα 32.094 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο σε 12 ημέρες.

  09:07 21/06

  A-quant: "Σημείο καμπής η προηγούμενη εβδομάδα για τις αγορές;"

  Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed την περασμένη Τετάρτη για τα Επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ, έκρυβε τελικά κάποιες ανακοινώσεις που επηρέασαν σχεδόν όλες τις αγορές.

  12:03 18/06

  Ανακάμπτει η τουρκική λίρα, ενισχύεται 1%

  Ανακάμπτει η τουρκική λίρα και ενισχύεται 1% στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο οδεύει προς τη χειρότερη επίδοση των δύο τελευταίων μηνών εξαιτίας της Fed και των πολιτικών δίσκων.

  09:43 18/06

  Ιαπωνία: Αμετάβλητη η πολιτική της BOJ, ξεκινά πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή

  Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), συνεχίζοντας να παρέχει στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της...

  14:40 17/06

  Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα - Περιορίζει τις απώλειες η λίρα

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτο μήνα, καθώς η εξασθενημένη λίρα και οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων παγκοσμίως, συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές...

  14:11 17/06

  Χρυσός: Κάτω από τα 1.800 δολάρια την ουγκιά

  Χαμηλότερα των 1.800 δολαρίων την ουγγιά διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού, καθώς η Federal Reserve χθες επιτάχυνε τον αναμενόμενο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής της εν μέσω αισιοδοξίας για την αγορά...