Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 08:35

  A-Quant: Οι ανακοινώσεις Biden και τα NFPs στο επίκεντρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Οι ανακοινώσεις Biden και τα NFPs στο επίκεντρο

  Με ελαφρά κάμψη, στο 1.66% έκλεισε η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου την εβδομάδα που μας πέρασε, μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων εβδομάδων.

  Από την άλλη, ο Jerome Powell της FED, εξέφρασε τη θέση του πως ο υψηλός πληθωρισμός δε θα αποτελέσει πρόβλημα γιατί θα είναι κάτι προσωρινό ενώ τόνισε πως το μεγαλύτερο στοίχημα για την αμερικανική οικονομία παραμένει η ανεργία.

  Επίσης ανέφερε πως ίσως κάποιες μετοχές έχουν υψηλές τιμές αλλά το χρηματοδοτικό ρίσκο είναι χαμηλό και οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Οι υπόλοιπες οικονομικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ ήταν μάλλον με ανάμεικτο πρόσημο ενώ έκπληξη αποτέλεσαν τα θετικά στοιχεία της Ευρώπης.

  Η πανδημία συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, με αυξημένα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά με τους εμβολιασμούς να προχωρούν, αφήνοντας ανοικτό το αισιόδοξο σενάριο για λήξη των lockdowns μέσα στο καλοκαίρι.

  Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες κύριες αγορές μετοχών, ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο ενώ αντίθετα το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία. Διορθωτικά κινήθηκαν ο χρυσός και το πετρέλαιο ενώ συνέχισε τη διόρθωση και το Bitcoin.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από δύο σημαντικά γεγονότα. Την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα ανακοινώσει το σχέδιο του για την αμερικανική οικονομία, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πακέτο 3 τρισ. δολαρίων για νέα έργα όπως δρόμοι, γέφυρες, περιβαλλοντικές υποδομές κλπ.

  Το μεγάλο ζήτημα είναι αν αυτό θα συνοδευτεί από παράλληλη αύξηση των φόρων, γεγονός που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αμερικανική οικονομία.

  Οι εξελίξεις αυτές φυσικά θα επηρεάσουν και το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων και φυσικά θα ενισχύσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, αποδυναμώνοντας ίσες κάποιους άλλους.

  Το δεύτερο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας, θα είναι η ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ (NFPs) που θα καταδείξει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στο νευραλγικό και κρίσιμο θέμα της ανεργίας.

  Προς το τέλος της εβδομάδας, ίσως υπάρξει χαμηλή μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω του Πάσχα των καθολικών.

  SP500

  Ανοδικά έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,962 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 1.7%. Η σταθεροποίηση – διόρθωση των αποδόσεων των ομολόγων είχε σημαντικό μερίδιο σε αυτήν την άνοδο. Οι τεχνολογικές μετοχές υστέρησαν ενώ ενισχυμένες εμφανίστηκαν οι οικονομικές μετοχές με την FED να ανακοινώνει πως το καλοκαίρι θα αρθούν οι περιορισμοί στα μερίσματα και στις επαναγορές. Ο δείκτης πλησίασε πολύ τα υψηλά όλων των εποχών και ενώ νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα διορθώνει, δεν αποκλείεται να τα απειλήσει. Σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι ανακοινώσεις Biden την Τετάρτη για το σχέδιο δημοσιονομικής επέκτασης και η κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή.

  DAX30

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 14,854 μονάδες και κέρδη κοντά στο 1.5%. Αυτά τα επίπεδα τιμών αποτελούν νέο ρεκόρ, καταδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές εκλαμβάνονται από τις αγορές ως μια καλή ευκαιρία αυτήν την εποχή. Η τρέχουσα εβδομάδα έχει ανοίξει διορθωτικά για τον δείκτη και όσο κι αν η τάση είναι έντονα ανοδική, δεν μπορούν να αποκλειστούν διορθώσεις λόγω κατοχύρωσης κερδών.

  FTSE100

  Με άνοδο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα που μας πέρασε για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,718 μονάδες και κέρδη πάνω από 0.8%. Ο δείκτης ακολούθησε την ανοδική τάση των υπολοίπων κυρίων αγορών αλλά δείχνει να υστερεί λόγω των προβλημάτων της βρετανικής οικονομίας από τις επιπτώσεις του Brexit και την ασταθή πορεία των εμβολιασμών. Χρειάζεται να δούμε παγιωμένες τιμές πάνω από τις 6,800 μονάδες ώστε να μιλάμε για ανοδική τάση ενώ τιμές κάτω από τις 6,430 μονάδες, μάλλον θα εντείνουν τις ανησυχίες για σημαντική διορθωτική κίνηση για τον δείκτη.

  Χρυσός

  Διορθωτικά έκλεισε ο χρυσός την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δύο στη σειρά ανοδικές εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το κλείσιμο ήταν στα $1,731 και οι απώλειες άγγιξαν το 0.75%. Η ενδυνάμωση του δολαρίου είχε σημαντικό ρόλο στη διόρθωση αλλά φαίνεται πως ο χρυσός εδώ και αρκετές ημέρες δυσκολεύεται να βρει σαφή κατεύθυνση. Οι ανακοινώσεις Biden για την αμερικανική οικονομία την Τετάρτη ίσως αλλάξουν τις συνθήκες αφού θα επηρεαστούν μια σειρά παραγόντων για την αμερικανική οικονομία, όπως οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο. Χρειάζεται ανοδική διάσπαση πάνω από τα $1,755 για να διαφύγει ο χρυσός από το πλάγιο κανάλι του ενώ το ίδιο θα συμβεί καθοδικά, κάτω από τα $1,715.

  Πετρέλαιο

  Πτωτικά για τρίτη συνεχή εβδομάδα συνέχισε το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $60.71, με απώλειες 1.25% περίπου. Υπήρξαν έντονα ανοδικές και καθοδικές ημέρες αλλά το πρόσημο της εβδομάδας ήταν αρνητικό αφού το φορτηγό πλοίο Ever Given συνεχίζει να κλείνει τη διώρυγα του Σουέζ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά του πετρελαίου. Σημαντικό ρόλο επίσης έχει και η πανδημία η οποία καλπάζει, δημιουργώντας προβληματισμό για την γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης. Σημαντική επίσης είναι η ανακοίνωση της 25ετούς συνεργασίας Ιράν – Κίνας που σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα αυξήσει την προσφορά ενώ σημαντική είναι και η είδηση της επίθεσης με 18 οπλισμένα drones σε πετρελαϊκές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Η εβδομάδα έχει ανοίξει κάτω από τα $60 και δεν αποκλείεται η πτωτική εικόνα των τιμών του πετρελαίου να συνεχιστεί.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το EURUSD, με το άνοιγμα να είναι στο 1.1875 και το κλείσιμο στο 1.1794. Το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία, η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και δείχνει σταθερή και συμπαγής. Η Ευρώπη από την άλλη βυθίζεται στα προβλήματα της πανδημίας και των lockdowns και έστω κι αν οι προσδοκίες είναι θετικές, οι καθυστερήσεις δίνουν αρνητικό τόνο για τυχόν απώλεια μεγάλου μέρους του φετινού καλοκαιριού σε τομείς όπως είναι οι αερομεταφορές και ο τουρισμός. Κομβικής σημασίας είναι οι ανακοινώσεις δημοσιονομικής επέκτασης των ΗΠΑ την Τετάρτη που θα μπορούσε να αλλάξει τον χαρακτήρα του δολαρίου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η ισοτιμία (αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν) θα μπορούσε να συνεχίσει καθοδικά με το μεγάλο στοίχημα σε αυτήν την περίπτωση να είναι η ισχυρή στήριξη του 1.16.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά συνέχισε για ακόμη μια εβδομάδα το GBPUSD, ανοίγοντας στο 1.3837 και κλείνοντας στο 1.3791 ενώ μεσοβδόμαδα είδαμε χαμηλά στο 1.3670. To ισχυρό δολάριο παρασέρνει την ισοτιμία σε καθοδική κίνηση από τα τέλη Φεβρουαρίου έστω κι αν οι ανακοινώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αρνητικές: οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2.1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Με τα μάτια μας στις ανακοινώσεις Biden την Τετάρτη και στην ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή αναμένουμε να δούμε αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του δολαρίου που θα μπορούσε να φέρει την ισοτιμία κάτω από την στήριξη του 1.3670 ή αν υπάρξει αντιστροφή που πιθανόν θα έφερνε το GBPUSD στην περιοχή του 1.40 και πάλι.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το USDJPY την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας την τιμή ορόσημο του 110. Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα εβδομάδας ήταν στο 108.61 και το κλείσιμο στο 109.68, έστω κι αν οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν μια διορθωτική εβδομάδα. Το δολάριο είναι δυνατό τον τελευταίο καιρό και θα μπορούσε να συμπαρασύρει την ισοτιμία πάνω από το 110 αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί οι ανακοινώσεις της Τετάρτης και της Παρασκευής μπορούν να αλλάξουν την εικόνα.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Το EURJPY άνοιξε στο 129 και έκλεισε στο 129.35 αλλά η εβδομάδα ήταν πτωτική αφού η ισοτιμία είχε ανοίξει με μεγάλο gap από το 129.62. Αδύναμο εμφανίζεται το ευρώ τελευταία, κάπως πιο ενισχυμένο το γιεν λόγω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας και έτσι δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί καθοδικά η στήριξη του 128.30.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτικά συνέχισε το EURGBP, μετά από μια σύντομη παύση που είχε, ανοίγοντας στο 0.8580 και κλείνοντας στο 0.8549. Η ισοτιμία είναι σε έντονα πτωτική τάση από τον Δεκέμβριο όπου και ήταν στο 0.9230 και πλέον ο επόμενος στόχος των πωλητών είναι η τιμή – ορόσημο στο 0.85. Χρειάζεται ισχυρή ανοδική διάσπαση πάνω από το 0.8650 για να αρχίσουν να γεννιούνται ελπίδες ανάσχεσης και αναστροφής της τάσης.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Συνέχισε ανοδικά για δεύτερη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2514 και κλείσιμο στο 1.2575. Το ισχυρό δολάριο σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, αναστρέφουν την καθοδική τάση της ισοτιμίας που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν με τις ανακοινώσεις της Τετάρτης (δημοσιονομική επέκταση) και της Παρασκευής (ανεργία στις ΗΠΑ) τότε ίσως η ισοτιμία σκαρφαλώσει ακόμα και μέχρι το 1.27.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Έντονα ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDCHF που άνοιξε στο 0.9292 και έκλεισε στο 0.9390 αφού το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν μέσω των σημαντικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, η ισοτιμία είναι ικανή να προσεγγίσει το 0.95 αρκετά σύντομα.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική η εβδομάδα που πέρασε για το AUDUSD, με άνοιγμα στο 0.7708 και κλείσιμο στο 0.7639 εν μέσω του ισχυρού αμερικανικού δολαρίου. Η πτώση ίσως ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής λόγω της ανόδου της αγοράς μετοχών στις ΗΠΑ. Το ισχυρό δολάριο μπορεί να ρίξει την ισοτιμία ακόμη περισσότερο, προς την περιοχή του 0.75, χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι εκπλήξεις, κυρίως από τα νέα που αναμένονται από τις ΗΠΑ.

  Bitcoin

  Δεύτερη κατά σειρά διορθωτική εβδομάδα για το Bitcoin, το οποίο έκλεισε στα $55,791, έχοντας απώλειες που προσέγγισαν το 2.8%. Ο Jerome Powell της FED δήλωσε πως θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν τόσο χαρακτήρα πληρωμών όσο κερδοσκοπίας και ότι μάλλον αποτελούν υποκατάστατο του χρυσού και όχι του δολαρίου. Επίσης ο Ray Dalio (σημαντικός και επιτυχημένος fund manager) είπε πως το Bitcoin θα μπορούσε να απαγορευθεί στις ΗΠΑ αν γίνει πολύ δημοφιλές και επιτυχημένο παραλληλίζοντας την εποχή της δεκαετίας του ’30 όπου η κατοχή χρυσού στις ΗΠΑ αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Το Bitcoin δείχνει να φρενάρει από την ξέφρενη ανοδική του πορεία και χρειάζεται να υπερβεί ta $57,000 για να επανέλθουν τα χαμόγελα στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Αντίθετα, παγιωμένες τιμές κάτω από τα $55,000 αυξάνουν τις πιθανότητες για τιμές κοντά στα $50,000.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:24 16/04

  Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό

  Σε υψηλά 7 εβδομάδων έκλεισε το πολύτιμο μέταλλο.

  12:51 16/04

  Ετοιμάζει νέες μειώσεις επιτοκίων η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

  Η κεντρική τράπεζα δεν δεσμεύεται πλέον να διατηρήσει αποφασιστικά την αυστηρή νομισματική πολιτική.

  10:23 16/04

  Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: "Μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα - "Βουτιά" bitcoin

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και crypto asset για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη πιθανές "ανεπανόρθωτες" ζημιές και σημαντικούς κινδύνους σε...

  22:33 15/04

  Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική ημέρα έκλεισε το πετρέλαιο

  Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου το αμερικανικό αργό.

  22:09 15/04

  Wood Mackenzie: Το Brent θα μπορούσε να πέσει στα $10 έως το 2050 εάν επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού για το κλίμα

  Η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 70% μέχρι το 2050 από τα τρέχοντα επίπεδα, αναφέρει η εταιρεία.

  22:39 14/04

  Σε υψηλό 4 εβδομάδων το πετρέλαιο, με άνοδο άνω του 4%

  Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση η ΙΕΑ, ανακάμπτει η αγορά παγκοσμίως.

  21:45 14/04

  Απώλειες για τον χρυσό με πίεση από την άνοδο των ομολόγων

  Το πολύτιμο μέταλλο έχασε το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών κερδών του.

  12:20 14/04

  ΙΕΑ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση, ανακάμπτει η αγορά παγκοσμίως

  Στο μηνιαίο της report η ΙΕΑ προχωρά σε αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεων για την πετρελαϊκή ζήτηση παγκοσμίως το 2021 κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως.

  11:35 14/04

  ΗΠΑ: Η εισαγωγή της Coinbase στον Nasdaq σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα για την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων

  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισαγωγή μέχρι στιγμής για μια εταιρία κρυπτονομισμάτων.

  11:17 14/04

  Όλο και πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ έρχεται η ΕΚΤ

  Ιδιωτικότητα στις συναλλαγές και ενσωμάτωση σε υφιστάμενα συστήματα πληρωμών ζητούν οι Ευρωπαίοι.

  11:10 14/04

  Το ευρώ ενισχύεται 0,14% και διαμορφώνεται στα 1,1965 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,3757 δολάρια.

  08:27 14/04

  Νέα Ζηλανδία: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25%

  Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία παραμένει αβέβαιη και διατήρησε τα δύο βασικά εργαλεία που επηρεάζουν την οικονομία, αμετάβλητα.

  16:07 13/04

  Σχεδόν 3 στους 4 επενδυτές θεωρούν το bitcoin "φούσκα" - Έρευνα της BofA

  Την ώρα η τιμή του κρυπτονομίσματος κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό.

  15:56 13/04

  Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,02%, στα 1,1920 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3743 δολάρια.

  12:05 13/04

  Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το Bitcoin

  To Bitcoin ενισχύθηκε κατά 4,3% στα $62,531 ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου.