Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 08:40

  A - quant: Έρχεται μεγαλύτερη διόρθωση;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A - quant: Έρχεται μεγαλύτερη διόρθωση;

  Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια έντονης νευρικότητας και προβληματισμού. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει προβληματίσει τις αγορές και ήδη λαμβάνει χώρα σημαντική μεταφορά κεφαλαίων από επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες σε επενδύσεις σε εταιρείες που ασχολούνται με  εμπορεύματα, τράπεζες και εταιρίες που θα ωφεληθούν από το άνοιγμα της οικονομίας στη μετά Covid  εποχή. Αν και η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή στο σύστημα , ίσως περνάμε σε μία περίοδο ανερχόμενου πληθωρισμού που έχουμε να δούμε πολύ καιρό και εν τέλει θα επηρεάσει αρνητικά και τη ρευστότητα στις αγορές. Αυτό ίσως να προεξοφληθεί τις επόμενες εβδομάδες με μεγαλύτερη πτώση σε συγκεκριμένες μετοχές , σε αντίθεση με τις μετοχές που θα ωφεληθούν από την επιστροφή στην κανονικότητα και την αναμενόμενη ή/και πραγματική αύξηση του πληθωρισμού.

  Ο Jerome Powell, πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (FED) των ΗΠΑ, σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Πέμπτη, τόνισε πως η πορεία της αμερικανικής οικονομίας βαδίζει καλά αν και ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι σε ανεργία και πληθωρισμό. Είπε επίσης πως τα επιτόκια της FED δε θα ανέβουν αν ο πληθωρισμός δεν υπερβεί το 2% και επειδή αυτό μάλλον θέλει αρκετό καιρό για να συμβεί, θα υπάρξει μια σχετικά μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων. Προς επιβεβαίωση αυτού, υπογραμμίστηκε επίσης πως το φαινόμενο των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (το αμερικανικό δεκαετές κινείται κοντά στα υψηλά ενός έτους, λίγο πιο κάτω από το 1.60%) δε θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. 

  Το δολάριο φυσικά ενισχύθηκε και συνέχισε να ενισχύεται και την Παρασκευή αφού τα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν εντυπωσιακά: 379 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέσα στον Φεβρουάριο ενόσω οι προσδοκίες ήταν για 182 χιλιάδες, με την ανεργία να περιορίζεται κι άλλο, στο 6.2%. Στο μπαράζ των θετικών ειδήσεων, προστέθηκε και το Σάββατο η αναμενόμενη έγκριση από τη Γερουσία του πακέτου βοήθειας της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1.9 τρις δολαρίων. Η άνοδος και στους δείκτες μετοχών την Παρασκευή επέτρεψε τον περιορισμό των απωλειών και σε πολλές περιπτώσεις έκανε το πρόσημο της εβδομάδας θετικό. Το πετρέλαιο συνέχιζε να καλπάζει ενώ ο χρυσός συνέχισε με ισχυρές απώλειες. Τέλος, το Bitcoin ανέκαμψε και πάλι πάνω από τα $50,000, σκορπίζοντας νέα χαμόγελα αισιοδοξίας στους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων.

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από την ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Τα μεν επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα στο 0% ενώ αναμένεται η αντίδραση της ΕΚΤ, πιθανόν με αγορά ομολόγων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα πληθωρισμού και αυξημένων αποδόσεων των ομολόγων.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτική η εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.2070 και έκλεισε στο 1.1910 αφού το δολάριο ενισχύθηκε εντυπωσιακά μετά τις δηλώσεις Powell και τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Διασπάστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία οι στηρίξεις στο 1.20 και στο 1.1950 και η ισοτιμία έφτασε στα επίπεδα τιμών του περασμένου Νοεμβρίου. Εκτός από το δολάριο και την ενίσχυση που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται η ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ την Πέμπτη, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει υψηλή μεταβλητότητα και να δώσει νέο τόνο στην τάση της ισοτιμίας. Σε περίπτωση συνέχιση της καθοδικής τάσης, η επόμενη σημαντική στήριξη είναι αρκετά μακριά, κοντά στο 1.16

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Διορθωτικά κινήθηκε το GBPUSD, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.3931 και κλείνοντας στο 1.3832, παγιώνοντας έτσι τιμές αρκετά κάτω από το 1.40. Η βρετανική οικονομία αρχίζει την σταδιακή άρση του lockdown από την τρέχουσα εβδομάδα και τα οικονομικά νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν αρνητικά, ωστόσο η μεγάλη δύναμη του δολαρίου, παρέσυρε την ισοτιμία σε πτωτική κίνηση. Τα φώτα πέφτουν στην ομιλία του Andrew Bailey από την Τράπεζα της Αγγλίας τη Δευτέρα αλλά αν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές για το GBPUSD, προς το 1.3760 και προς το 1.3565 που είναι οι επόμενες σημαντικές στηρίξεις.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Συνεχίστηκε η άνοδος για το USDJPY και μάλιστα με εντυπωσιακότερο τρόπο. Η ισοτιμία άνοιξε στο 106.48 και έκλεισε στο 108.38, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία άνοδο από την περασμένη άνοιξη. Τα επιτόκια των ομολόγων των ΗΠΑ που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, επιδρούν καταλυτικά στην ισοτιμία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα θετικά νέα της Ιαπωνίας (η ανεργία ανακοινώθηκε στο 2.9% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέβηκε στο 33.8 τον Φεβρουάριο από 29.6). Με ανοδικές τις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, το USDJPY ίσως εμφανίσει σημάδια κορεσμού και υπεραγορασμένων συνθηκών αλλά δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η άνοδος, αφού πλέον είναι ρεαλιστικά ορατή στους αγοραστές, η τιμή ορόσημο του 110.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά συνέχισε για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα το EURJPY, το οποίο άνοιξε στο 128.54 και έκλεισε στο 129.09. Φαίνεται πως η μεγαλύτερη μερίδα των επενδυτών απομακρύνεται από το νόμισμα της Ιαπωνίας και έτσι η ισοτιμία κινείται ανοδικά, χωρίς το ευρώ να είναι ιδιαιτέρως ισχυρό. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί και πάλι να δούμε προσπάθειες ανάκτησης του 130.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Επανήλθε στην καθοδική του πορεία το EURGBP την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.8658 και κλείνοντας στο 0.8610. Η ισοτιμία επανήλθε στη γνωστή πτωτική της τάση, η οποία ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου έτους και την περιοχή τιμών του 0.92 και πλέον ο ξεκάθαρος στόχος των πωλητών είναι η περιοχή του 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Καθοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2727 και έκλεισε στο 1.2656. Το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να εμφανίστηκε ενισχυμένο αλλά η μεγάλη άνοδος του πετρελαίου που αποτελεί βασικό εξαγώγιμο προϊόν του Καναδά, ενίσχυσε το νόμισμά του, ωθώντας την ισοτιμία χαμηλότερα. Οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να καλπάζουν και να υπερκερνούν όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ισοτιμία και με αυτά τα δεδομένα, οι πωλητές βλέπουν με καλό μάτι, τιμές για το USDCAD κοντά στο 1.25.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πολύ ισχυρά ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCHF που άνοιξε στο 0.9085 και έκλεισε στο 0.9308, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε επίπεδο εβδομάδας, εδώ και ένα έτος περίπου. Το ισχυρό δολάριο δρα καταλυτικά στην ανοδική πορεία της ισοτιμίας, δίνοντάς της μια ορμή που μπορεί να τη φέρει στην περιοχή του 0.95, αν φυσικά οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά συνέχισε το AUDUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 0.7709 και κλείνοντας στο 0.7680. Η ισοτιμία επηρεάζεται σαφώς από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ αλλά νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, φαίνεται να αντιδρά αφού τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κίνα (εισαγωγές/εξαγωγές/εμπορικό ισοζύγιο) ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Φυσικά αυτό θα είναι παροδικό αν το αμερικανικό νόμισμα συνεχίσει να ενισχύεται, με τις επόμενες στηρίξεις να βρίσκονται στο 0.7620 και στο 0.7560. 

  SP500

  Κατάφερε και γύρισε θετικός στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 3,840 μονάδες, με κέρδη 0.80% περίπου. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ο δείκτης ήταν σε έντονα αρνητικό έδαφος αλλά οι δηλώσεις του Powell και η ανακοίνωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, προκάλεσαν την ανοδική του αντίδραση. Ανακόπηκε έτσι η διορθωτική πορεία του δείκτη που είχε προκαλέσει ανησυχίες αλλά αυτό δε σημαίνει πως η διόρθωση απεφεύχθη οριστικά.

  Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα τα futures του SP500 κινούνται ελαφρώς πτωτικά, αγνοώντας μάλλόν την απόφαση της Γερουσίας του Σαββάτου που ενέκρινε το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ αλλά μια καθαρή διάσπαση των 3,860 μονάδων θα επαναφέρει τον δείκτη σε τροχιά ανόδου. Αντίθετα, κάτω από τις 3,720 μονάδες, οι προβληματισμοί για μεγάλη διόρθωση θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

  DAX30

  Ανοδικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στις 14,042 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1.80% περίπου. Υπάρχει μια ταλάντωση του δείκτη γύρω από τις 14,000 μονάδες εδώ και κάποιους μήνες και φαίνεται πως οι επενδυτές αναζητούν τα απαραίτητα "καύσιμα" ώστε να υπάρξει περαιτέρω άνοδος. Κάτω από τις 13,850 μονάδες αρχίζουν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί ενώ τυχόν παγίωση πάνω από τις 14,000 μονάδες δίνει τόνο αισιοδοξίας.

  FTSE100

  Ισχυρά ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,684 μονάδες, με κέρδη που προσέγγισαν το 3.50%. Η σταδιακή άρση του lockdown που ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργεί αισιοδοξία στους κόλπους των επενδυτών για επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και ίσως φέρει τον δείκτη ακόμα υψηλότερα. Η επόμενη αντίσταση είναι κοντά στις 6,750 μονάδες ενώ προς τα κάτω, η στήριξη είναι στις 6,430 μονάδες.

  Χρυσός

  Συνέχισε έντονα πτωτικά ο χρυσός για ακόμη μία εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,698, με απώλειες που άγγιξαν το 2%. Οι υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δίνουν εναλλακτική ασφαλών επιλογών στους επενδυτές και ώθησαν τον χρυσό κάτω από τα $1,700, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο. Με ισχυρό δολάριο (στο οποίο αποτιμάται ο χρυσός) μάλλον θα δούμε χαμηλότερες τιμές με τα βλέμματα να πέφτουν στην πολύ ισχυρή στήριξη των 1,671 που αποτελούν και χαμηλά ενός έτους περίπου. 

  Πετρέλαιο

  Εντυπωσιακά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $66.23, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 7.50%. Η απόφαση του ΟΠΕΚ την περασμένη Πέμπτη να μην αυξηθεί η παραγωγή τον Απρίλιο, πυροδότησε το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο συνεχίστηκε και την Παρασκευή με τα θετικά νέα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η πυραυλική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έστω κι αν αναχαιτίστηκε, δημιουργεί ανησυχίες γιατί αυτές οι εγκαταστάσεις είναι ίσως οι πιο καλά φυλασσόμενες στον κόσμο. Η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται κι άλλο και δε θα προκαλέσουν έκπληξη τιμές ακόμα και στα $70 αρκετά σύντομα.

  Bitcoin

  Αντέδρασε ανοδικά το Bitcoin μετά τη μεγάλη διόρθωση που είχε προηγηθεί, κλείνοντας στα $50,067, με κέρδη που ξεπέρασαν το 12.5%. Τα θετικά νέα επανήλθαν για τα κρυπτονομίσματα αφού η MicroStrategy (μεγάλη εταιρεία επιχειρηματικής ευφυϊας και λογισμικού) ανακοίνωσε πως αυξάνει τις θέσεις της σε Bitcoin. Εν μέσω θετικού κλίματος, το Bitcoin κατάφερε να υπερβεί και πάλι το ορόσημο των $50,000 αλλά η μεταβλητότητα συνεχίζει να παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Πάνω από τα $52,650 αναμένεται να επιταχυνθεί η άνοδος ώστε να δοκιμαστούν και πάλι τα υψηλά όλων των εποχών, στα $57,493. 

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:07 13/04

  Σχεδόν 3 στους 4 επενδυτές θεωρούν το bitcoin "φούσκα" - Έρευνα της BofA

  Την ώρα η τιμή του κρυπτονομίσματος κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό.

  15:56 13/04

  Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,02%, στα 1,1920 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3743 δολάρια.

  12:05 13/04

  Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το Bitcoin

  To Bitcoin ενισχύθηκε κατά 4,3% στα $62,531 ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου.

  10:13 12/04

  Ebury: Στο επίκεντρο των επενδυτών οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τα ευρωπαϊκά μακροοικονομικά στοιχεία

  Η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την ερχόμενη Πέμπτη θα λάβει ασυνήθιστη προσοχή μετά την απόλυση του τελευταίου διοικητή από τον Ερντογάν.

  08:24 12/04

  A - Quant: "Οι αγορές συνεχίζουν ανοδικά, μέχρι …."

  Η αισιοδοξία συνεχίζει μέχρι νεωτέρας, αλλά σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται στον ορίζοντα.

  16:23 08/04

  Το ευρώ ενισχύεται 0,19%, στα 1,1891 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,3759 δολάρια.

  15:59 06/04

  Το ευρώ ενισχύεται οριακά 0,03%, στα 1,1816 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,40% και διαμορφώνεται στα 1,3844 δολάρια.

  00:05 01/04

  Τι θα κάναμε στο απόγειο της κρίσης χωρίς ΗΠΑ, Fed και δολάριο;

  "Παρά την εκτεταμένη πρόβλεψη ότι ο κόσμος εξελίσσεται προς ένα πολυπολικό σύστημα, το δολάριο των ΗΠΑ παραμένει μακράν το πιο σημαντικό νόμισμα-άγκυρα (ή στην περίπτωση πιο ευέλικτων ρυθμίσεων,...

  10:52 31/03

  Το ευρώ ενισχύεται 0,11%, στα 1,1730 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,20% και διαμορφώνεται στα 1,3768 δολάρια.

  10:50 30/03

  Το ευρώ υποχωρεί 0,19%, στα 1,1742 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,3765 δολάρια.

  19:02 29/03

  Υποχωρούν ευρώ και ομόλογα

  Το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων σε Γαλλία και Γερμανία σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό που προχωρά ο εμβολιασμός στην ευρωζώνη, προκαλούν ανησυχία στις αγορές.

  11:21 29/03

  Ευρώ: Ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2019

  Το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,18 δολάρια, καθώς η προοπτική πιο αυστηρών lockdown στη Γαλλία και στη Γερμανία, επηρέασε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία.

  11:02 29/03

  Το ευρώ υποχωρεί οριακά 0,04%, στα 1,1789 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,3791 δολάρια.

  10:48 24/03

  Το ευρώ υποχωρεί 0,14%, στα 1,1832 δολάρια

  Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,27% και διαμορφώνεται στα 1,3715 δολάρια.