Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 08:41

  A-Quant: Προσδοκίες για το νέο πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Προσδοκίες για το νέο πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ

  Η νέα αμερικανική προεδρία, καλλιέργησε ελπίδες πως το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας θα είναι αρκετό (πρόταση για 1.9 τρισ. δολάρια) ώστε να στηριχθεί η οικονομία στις ΗΠΑ ενώ η Janet Yellen (νέα υπουργός οικονομικών) δήλωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της απασχόλησης.

  Αυτό το γεγονός πυροδότησε μια ευφορία στις αγορές με σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου η οποία ανακόπηκε κάπως την Παρασκευή, έστω κι αν τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν ήταν αποθαρρυντικά.

  Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία έπεσε τον Ιανουάριο στο 6.3% από το 6.7% το Δεκέμβριο ενώ δημιουργήθηκαν 49 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως και το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου είναι σε ανοδική πορεία, αγγίζοντας το 1.20%.

  Στο θέμα του κορωνοϊού, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνουν, τις νέες μεταλλάξεις να κυριαρχούν και τους εμβολιασμούς να εμφανίζουν τα γνωστά προβλήματα καθυστερήσεων. Οι αγορές μετοχών πάντως σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο. Μεγάλη άνοδο είχαμε και για το πετρέλαιο ενώ ο χρυσός είχε κάποιες απώλειες. Τέλος, το Bitcoin κατάφερε να υπερβεί και πάλι τα $40,000 προς το τέλος της εβδομάδας.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αρκετά ήσυχη από την πλευρά των τακτικών οικονομικών ανακοινώσεων. Ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ, Κίνα και Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, το βρετανικό ΑΕΠ και ο αμερικανικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan. Την Παρασκευή ξεκινά το νέο έτος στην Κίνα (χρονιά του βοδιού).

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική εβδομάδα διανύσαμε για το EURUSD το οποίο άνοιξε στο 1.2130 και έκλεισε στο 1.2049 ενώ μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές αρκετά κάτω από το 1.20. Οι προσδοκίες και το θετικό κλίμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το νέο πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ έδωσε ώθηση στην αγορά ενισχύοντας το δολάριο. Την Παρασκευή μόνον υπήρξε μια κάποια ανάκαμψη της ισοτιμίας προς τα πάνω αφού την Πέμπτη είχε αγγίξει το 1.1950. Σε μία ήρεμη ειδησεογραφικά εβδομάδα που ξεκίνησε, η διάθεση για ρίσκο των επενδυτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο, με βαρόμετρα τις εξελίξεις στο πακέτο βοήθειας και τον κορωνοϊό και τους εμβολιασμούς. Μια νέα καθοδική διάσπαση του 1.20 θα αυξήσει τις πιθανότητες για πτωτική τάση ενώ χρειάζεται μια ανοδική στροφή πάνω από το 1.2190 για να επανέλθει το EURUSD καθαρά στην ανοδική τάση των τελευταίων δέκα μηνών.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα έκλεισε για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.3702 και κλείσιμο στο 1.3733. Ήταν η 12η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 14 εβδομάδες, δείγμα πως η στερλίνα ενισχύεται στην μετά-Brexit εποχή έστω κι αν το δολάριο την τελευταία εβδομάδα ενισχύθηκε κι αυτό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα με στόχο των εμβολιασμό όλων των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες εντός του τρέχοντος μηνός ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη Πέμπτη καθώς απομακρύνεται το σενάριο των αρνητικών επιτοκίων. Τα υψηλά έτους στο 1.3759 αποτελούν άμεσο στόχο για τους αγοραστές ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που βλέπουν σύντομα το 1.40 και γιατί όχι, τα υψηλά του 2018, κοντά στο 1.44.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Συνέχισε έντονα ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα το USDJPY αφού άνοιξε στο 104.77 και έκλεισε στο 105.36, υπερβαίνοντας και παραμένοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο του 105. Το ισχυρό δολάριο σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων, δείχνουν να αναστρέφουν την πτωτική τάση που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο και δείχνει να αλλάζει από το νέο έτος. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται τελευταία στην Ιαπωνία δεν κρίνονται ως θετικά και έτσι με ενδεχόμενη συνέχιση της ανόδου του δολαρίου, ίσως δούμε την ισοτιμία να δοκιμάζει τις αντιστάσεις στο 105.70 και στο 106.10.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ουδέτερη πρακτικά η εβδομάδα για το EURJPY αφού το άνοιγμα στο 127.09 και το κλείσιμο στο 126.96 απέδειξαν για ακόμη μία φορά πως το σημείο ισορροπίας για την ισοτιμία αυτήν την εποχή είναι κοντά στο 127. Προς τα πάνω, υπάρχει η ισχυρή αντίσταση με το υψηλό δύο ετών περίπου στο 127.50 ενώ προς τα κάτω η βραχυπρόθεσμη στήριξη στο 125.10. Δεν αποκλείεται πάντως η ταλάντωση πέριξ του 127 να συνεχιστεί.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτικά κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα το EURGBP, με άνοιγμα στο 0.8846 και κλείσιμο στο 0.8771. Υπάρχει μια διαφαινόμενη πτωτική τάση που ξεκίνησε από τα τέλη του προηγουμένου έτους και δείχνει να συνεχίζεται με επομένους στόχους το 0.8670 και το 0.85. Η στερλίνα δείχνει δυνατή σε σχέση με το ευρώ που φαίνεται να χάνει έδαφος τελευταία έναντι των υπολοίπων κυριοτέρων νομισμάτων.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ουδέτερη προς πτωτική εβδομάδα, με μικρή σχετικά μεταβλητότητα είδαμε για το USDCAD. Η ισοτιμία άνοιξε στο 1.2786 και έκλεισε στο 1.2761 αφού το δολάριο ΗΠΑ και το δολάριο Καναδά ήταν αμφότερα ενισχυμένα: το πρώτο λόγω των προσδοκιών για το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας και το δεύτερο λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Από τις αρχές Δεκεμβρίου η ισοτιμία είναι σε μια ισορροπία γύρω από το 1.2750 αλλά οι περισσότερες πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και εφόσον το USDCAD κινηθεί περισσότερο.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Σημαντικά ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDCHF που άνοιξε στο 0.8897 και έκλεισε στο 0.8989. Το δυνατό δολάριο ώθησε την ισοτιμία προς τα πάνω ενώ στα θετικά της ανόδου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είδαμε για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Νοέμβριο, τιμές πάνω από το 0.90. Στα αρνητικά βέβαια πρέπει να καταλογίσουμε πως το USDCHF δεν κατάφερε να παγιωθεί και να παραμείνει πάνω από το 0.90 αλλά με βάση την τελευταία εικόνα του δολαρίου, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανέκαμψε ανοδικά το AUDUSD μετά από μια μίνι καθοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Η ισοτιμία άνοιξε στο 0.7623 και έκλεισε στο 0.7677 αφού το δολάριο Αυστραλίας απεδείχθη ισχυρότερο από το δολάριο των ΗΠΑ. Τα επιτόκια στην Αυστραλία παρέμειναν αμετάβλητα στο 0.1% ενώ και ο κινεζικός δείκτης Caixin PMI ήταν καλύτερος του αναμενομένου. Αν το AUDUSD καταφέρει να υπερβεί το 0.77, δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για το 0.7765. Αντιθέτως, κάτω από το 0.7560 επανέρχεται το σενάριο της καθοδικής τάσης που δείχνει μια κάποια διαμόρφωση από τις αρχές του έτους.

  SP500

  Σημαντική άνοδο και νέο ρεκόρ τιμών είδαμε για τον αμερικανικό δείκτη SP500 την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος έκλεισε στις 3,884 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη άνω του 5%. Η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε λόγω του ύψους του αναμενόμενου νέου πακέτου βοήθειας στις ΗΠΑ, είχε καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την άνοδο. Ο αυξανόμενος ρυθμός των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, συμβάλλει επίσης στο θετικό κλίμα ενώ και τα αποτελέσματα των εταιρειών που ανακοινώθηκαν δεν ήταν αρνητικά. Τα νέα ρεκόρ τιμών δημιουργούν νέες προσδοκίες ανοίγοντας περισσότερο την όρεξη στους επενδυτές αλλά και η κατοχύρωση κερδών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εμφανίζεται σε τέτοιες περιστάσεις.

  DAX30

  Ισχυρά ανοδικά αντέδρασε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στις 14,069 μονάδες με κέρδη που προσέγγισαν το 5%. Η επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 14,000 μονάδες είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη και ήδη νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα έχει "πέσει" και το ρεκόρ των 14,120 μονάδων, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες ελπίδες για συνέχιση της ανόδου.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε, μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες, ο βρετανικός δείκτης FTSE100, o οποίος έκλεισε στις 6,453 μονάδες και κέρδη κοντά στο 2%. Με υπέρβαση των 6,630 μονάδων, το σενάριο ανοδικής πορείας του δείκτη κερδίζει πολλούς πόντους, με αρωγό την πορεία των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την μετά-Brexit εποχή.

  Χρυσός

  Σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο χρυσός την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,814.50, χάνοντας περίπου το 2% της αξίας του. Το ισχυρό δολάριο στο οποίο αποτιμάται ο χρυσός ενισχύθηκε σημαντικά, έχοντας μεγάλη σημασία στην πτωτική πορεία του χρυσού ενώ και η πορεία των εμβολιασμών συμβάλλει στη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών. Την Παρασκευή η τιμή εμφάνισε μια αντίδραση από τα χαμηλά στα $1,784 αλλά δεν ήταν ικανή να αναστρέψει το κλίμα. Τυχόν διάσπαση αυτών των χαμηλών, σηματοδοτεί μάλλον έντονη καθοδική τάση ενώ χρειάζεται υπέρβαση των $1,880 για να στοιχειοθετηθεί αλλαγή στο κλίμα.

  Πετρέλαιο

  Μετά από τρεις ουδέτερες εβδομάδες, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε και έκλεισε την εβδομάδα στα $57.06 (τιμές futures του επομένου μήνα), αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη που άγγιξαν το 9.50%. Με τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται, υπάρχει η προσδοκία για λήξη της πανδημίας σύντομα κι αυτό θα ενισχύσει τη ζήτηση του πετρελαίου. Οι χώρες του ΟΠΕΚ παράλληλα, συνεχίζουν την πολιτική των περικοπών στην παραγωγή, δίνοντας επιπλέον ώθηση στις τιμές ενώ τα συνεχώς μειούμενα αποθέματα στις ΗΠΑ δείχνουν ενδυνάμωση κλάδων της οικονομίας (όπως π.χ. η μεταποίηση) και άρα αύξηση της κατανάλωσης. Η προηγούμενη ανοδική εβδομάδα δίνει μεγάλες ελπίδες αισιοδοξίας στους αγοραστές για τα $60 αλλά φυσικά καραδοκούν και πιθανές διορθώσεις προς τα $52 αν το κλίμα αλλάξει.

  Bitcoin

  Με σημαντική άνοδο έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το Bitcoin, στα $38,858 με κέρδη που υπερέβησαν το 17%. Μεσοβδόμαδα, το Bitcoin πέρασε και πάλι πάνω από τα $40,000, επιστρέφοντας το χαμόγελο στα χείλη των επενδυτών κρυπτονομισμάτων που το είχαν δει ακόμα και στα $28,800 κάποιες ημέρες πριν. Η μεταβλητότητα φυσικά παραμένει στα ύψη, δικαιολογώντας τιμές κάτω από τα $40,000 και πάλι αλλά η διαμορφωμένη τάση παραμένει ανοδική και πιθανόν να είναι θέμα χρόνου, η επιστροφή πάνω από αυτά τα επίπεδα και η δοκιμή των υψηλών όλων των εποχών στα $42,000.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:44 26/02

  Πτώση 6% για το bitcoin, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020

  Το bitcoin υποχωρεί 6% στις σημερινές συναλλαγές, και διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων, καθώς μια πτώση στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως έστειλε σε άνοδο τις αποδόσεις και...

  11:42 26/02

  "Βουτιά" για την τουρκική λίρα - Απώλεσε όλα τα κέρδη του 2021

  Ανησυχίες για επιστροφή στις ανορθόδοξες πρακτικές Αλμπαϊράκ.

  00:05 26/02

  Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ' όσο μοιάζει

  Όσο δύσκολο είναι να ακούσει κανείς αυτή τη στιγμή μια καλή κουβέντα για το δολάριο, άλλο τόσο είναι να ακούσει μια άσχημη κουβέντα για τις μετοχές. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για το "άνοιγμα" του...

  11:47 24/02

  Ξανά πάνω από τα $50.000 το bitcoin με ώθηση από την Square

  Η Square ανακοίνωσε ότι αγόρασε bitcoin αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

  17:05 23/02

  Η "βύθιση" του κρυπτονομίσματος Ether κατά 50% τη Δευτέρα δεν οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα trading

  "Αλλά σε μαζικές πωλήσεις", όπως ανέφερε ο CEO του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Kraken.

  12:09 23/02

  To bitcoin υποχωρεί μετά τη δήλωση του Μάσκ ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές

  Το bitcoin έφτασε κάτω από τα $50.000 χάνοντας πάνω από $8.000 σε λίγες ώρες.

  14:58 22/02

  Υποχωρεί άνω του 8% το Bitcoin, εν μέσω φόβων για "υπερθέρμανση"

  Επιβεβαιώνεται η ισχυρή μεταβλητότητα της τιμής του κρυπτονομίσματος.

  12:22 22/02

  Σε υψηλό επίπεδο 8μήνου οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

  Νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας και πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

  08:55 22/02

  A-Quant: Με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

  Το μήνυμα είναι το ίδιο: Ποσοτική χαλάρωση για όσο χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

  21:52 19/02

  Γκέιτς: Το κρυπτονόμισμα είναι μια καινοτομία, αλλά ο κόσμος θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτήν

  Δηλώνει "ουδέτερος" ως προς το ψηφιακό νόμισμα, καθώς ούτε έχει bitcoin, αλλά ούτε είναι short.

  11:55 19/02

  Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018 η στερλίνα

  Τα 1,40 δολάρια έφθασε η στερλίνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018.

  13:31 18/02

  Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία, ενισχύεται η λίρα (upd)

  Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια στην Τουρκία από την κεντρική τράπεζα στο 17%, με την τράπεζα να επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

  15:32 17/02

  Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών - Πάνω από τα 64 δολάρια το Brent

  Η τιμή αναφοράς του μπρεντ σημείωνε άνοδο 91 σεντς ή 1,4% στα 64,26 δολάρια το βαρέλι

  09:58 17/02

  Συνεχίζει τα ρεκόρ το Bitcoin

  Νέα άλμα σημειώνει το Bitcoin την Τετάρτη σε νέο ιστορικό υψηλό μετά την διάσπαση χθες και του επιπέδου των 50.000 δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία του.

  13:33 16/02

  Bloomberg: "Δυναμικό" comeback για την τουρκική λίρα το 2021 - Έχει κερδίσει 23% έναντι του δολαρίου

  Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι η "ρεαλιστική" στροφή του Ερντογάν δεν θα κρατήσει πολύ.