Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 08:54

  A-Quant: Το πάρτυ συνεχίζεται προς το παρόν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Το πάρτυ συνεχίζεται προς το παρόν

  Η πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζει και πλήττει Ευρώπη και ΗΠΑ με μεγάλη σφοδρότητα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τις αγορές. Αξιοσημείωτη εξέλιξη η άνοδος του yield του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 1% , κάτι που ίσως να αποτελεί την απαρχή μίας νέας τάσης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον.

  Στα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη σίγουρα συγκαταλέγεται και η πρωτοφανής για τα χρονικά της χώρας, εισβολή των οπαδών του Trump στο Καπιτώλιο και οι σκηνές βίας που όλοι είδαμε. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η εκλογή του Δημοκρατικού υποψηφίου στην Πολιτεία της Georgia, είχε δώσει στον Joe Biden ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στη Γερουσία, κάτι που έδωσε ώθηση στις αγορές.

  Σημαντική εξέλιξη επίσης είναι και η απώλεια 140 χιλ. θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο έστω κι αν οι προσδοκίες της αγοράς ήταν για θετικό ισοζύγιο. Παρ’όλα αυτά, η αγορά των μετοχών κινήθηκε ανοδικά ίσως γιατί αυτή η απώλεια δημιουργεί προσδοκίες για νέα ποσοτική χαλάρωση, ενώ μια μικρή ανάκαμψη είδαμε και για το δολάριο.

  Ο χρυσός σημείωσε σημαντικές απώλειες ενώ το πετρέλαιο είχε ένα μίνι ράλι μέσα στην εβδομάδα, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της ημερήσιας παραγωγής της κατά 1 εκ βαρέλια. Τέλος, το Bitcoin συνέχισε ακάθεκτο, ξεπερνώντας μέσα στο Σαββατοκύριακο και τα $40,000.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι πιο ήρεμη ειδησεογραφικά. Ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και οι ομιλίες τραπεζιτών όπως του Powell της FED και του Bailey της Bank of England. Πέραν τούτων, η πανδημία και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ θα έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν για το EURUSD την εβδομάδα που μάς πέρασε, με άνοιγμα και κλείσιμο στην περιοχή τιμών του 1.2220 – 1.2240. Μεσοβδόμαδα, η ισοτιμία είχε αγγίξει και το 1.2350 αλλά η ενδυνάμωση του δολαρίου που ακολούθησε, την πίεσε καθοδικά. Το σοκ της Παρασκευής με την απρόσμενη απώλεια 140 χιλ. θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δεν μπόρεσε να αλλάξει πολύ την εικόνα και το δολάριο συνέχισε να ενισχύεται αφού και το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε αισθητά μέσα στην εβδομάδα. Τα κοντινά επίπεδα στήριξης του EURUSD βρίσκονται στο 1.2130 και στο 1.2060 και πιθανή διάσπασή τους θα θέσει σε αμφιβολία την ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από το Φθινόπωρο αλλά σε περίπτωση γρήγορης επαναφοράς πάνω από το 1.22, αυτή η τάση θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3648 και έκλεισε στο 1.3558. Η συμφωνία για το Brexit είναι πλέον παρελθόν και η ισοτιμία αρχίζει να επηρεάζεται πλέον από τους συνήθεις παράγοντες. To Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται έντονα από τον COVID-19, ως απότοκο του ανοίγματος μέσα στην περίοδο των εορτών. Σημαντική θα είναι η ομιλία του Bailey της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή τη Δευτέρα αφού το Brexit και η πανδημία ίσως οδηγήσουν σε αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που θα μπορούσαν ακόμα και να σημαίνουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Κάτω από το 1.3430, η ισοτιμία εδραιώνει κι άλλο τη διόρθωση ενώ πάνω από το 1.3635, οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου αυξάνουν.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ισχυρά ανοδική η εβδομάδα που μας πέρασε για το USDJPY που άνοιξε στο 103.15 και έκλεισε στο 103.95, εν μέσω της ενδυνάμωσης του δολαρίου αλλά και της σημαντικής αύξησης του επιτοκίου του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου που κυμαίνεται πλέον πάνω από 1.1%. Επόμενος πιθανός στόχος των αγοραστών της ισοτιμίας είναι η περιοχή του 105 ενώ τιμές κάτω από το 102.90 θα επαναφέρουν την ένταση της πτωτικής τάσης που κυριαρχεί στο USDJPY εδώ και αρκετούς μήνες.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Με μεγάλη άνοδο έκλεισε την εβδομάδα το EURJPY, ανοίγοντας στο 126.28, διασπώντας ανοδικά την δύσκολη αντίσταση του 127 και κλείνοντας τελικά στο 127.04. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα όμως, η ισοτιμία κινείται κάτω από το 127 και πάλι (θυμίζουμε πως την περασμένη Πέμπτη είχε αγγίξει και το 127.50) θέτοντας ισχυρές αμφιβολίες αν η διάσπαση που αναφέραμε παραπάνω ήταν στέρεη. Όσο το EURJPY παραμένει κάτω από το 127, οι πιθανότητες της διόρθωσης είναι αυξημένες ενώ στην αντίθετη περίπτωση, ο πρώτος προφανής στόχος είναι το 127.50.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδικά αντέδρασε το EURGBP μετά από δύο έντονα καθοδικές εβδομάδες, ανοίγοντας στο 0.8959 και κλείνοντας στο 0.9010. Η ανάκτηση του 0.90 θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική αφού αυτή η τιμή είναι ορόσημο για την ισοτιμία. Οι φήμες περί μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας πιέζουν την στερλίνα και στο στόχαστρο των αγοραστών μπαίνει βραχυπρόθεσμα το 0.91 ενώ σε περίπτωση επιβεβαίωσης του σεναρίου, ίσως δούμε το EURGBP ακόμα και κοντά στο 0.93. Αντίθετα, εδραιωμένη καθοδική διάσπαση του 0.90 επαναφέρει σενάρια για τιμές κοντά στη στήριξη του 0.8860.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ακόμα μια καθοδική εβδομάδα είδαμε για το USDCAD που άνοιξε στο 1.2721 και έκλεισε στο 1.2686. Η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε το καναδικό δολάριο και υπερκέρασε την πρόσκαιρη ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου. Αν η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος συνεχιστεί, δεν αποκλείεται η ισοτιμία να αντιδράσει ανοδικά, με πρώτο στόχο το 1.28 και κατόπιν, το 1.2955. Στην αντίθετη περίπτωση, η ισχυρή στήριξη του 1.2630 θα τεθεί σε δοκιμασία, με απώτερο στόχο των πωλητών το 1.25.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε το USDCHF την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα και κλείσιμο στην περιοχή τιμών του 0.8830 – 0.8850. Τυχόν συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης του δολαρίου, ίσως φέρει την ισοτιμία πάνω από το 0.89, γεννώντας προσδοκίες για ανάκτηση του 0.90. Αν το δολάριο όμως επιστρέψει στη γνωστή πτωτική του εικόνα, ο πρώτος στόχος των πωλητών είναι το 0.8750.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ακάθεκτο συνέχισε το AUDUSD, έχοντας ακόμα μια ανοδική εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.77 και κλείσιμο στο 0.7767. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η άνοδος αυτή συντελέστηκε μέσα σε πτωτικό τοπίο για τον χρυσό και σε κάποια ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος. Φυσικά αν το δολάριο ΗΠΑ συνεχίσει να ενισχύεται, η ισοτιμία θα διορθώσει προς την περιοχή του 0.7640, ίσως και του 0.7560 αλλά στην αντίθετη περίπτωση, ο μακροπρόθεσμος στόχος του 0.80 παραμένει, ίσως με ενδιάμεση στάση κοντά στο 0.78.

  SP500

  Ανοδικά έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους για τον αμερικανικό δείκτη SP500, στις 3,822 μονάδες και κέρδη 2%. Στις ΗΠΑ επικρατεί αναβρασμός μετά την πρόσφατη εισβολή στο Καπιτώλιο αλλά και προβληματισμός μετά από τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο. Ίσως η αγορά αποτιμά πως οι επιπτώσεις από την πανδημία που συνεχίζει να πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα, μπορούν να οδηγήσουν σε γενναίες αποφάσεις για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας μέσω δημοσιονομικής επέκτασης. Τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων σημειώνουν αξιοπρόσεκτη άνοδο, φτάνοντας μέχρι και το 1.12% αλλά πέραν των προσδοκιών, τα προβλήματα είναι ακόμα εδώ και σε συνδυασμό με κατοχύρωση κερδών, δεν αποκλείεται να δούμε διορθώσεις προς την περιοχή των 3,730 μονάδων.

  DAX30

  Έντονα ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30 που κατάφερε να υπερβεί την πολύμηνη αντίσταση των 13,790 μονάδων και να κλείσει στις 14,081 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 3%. Η ανοδική τάση είναι δεδομένη και φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα αλλά μια κατοχύρωση κερδών στα υπεραγορασμένα τρέχοντα επίπεδα δεν αποκλείεται να επιφέρει διορθώσεις, ειδικότερα αν υπάρξει παγίωση κάτω από τις 14,000 μονάδες.

  FTSE100

  Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων μηνών για τον βρετανικό δείκτη FTSE100, που έκλεισε στις 6,858 μονάδες, με εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 7%. Είναι δεδομένο πως η πρόσφατη συμφωνίας για το Brexit ανακούφισε τις αγορές και γεννά προσδοκίες ακόμα και για τις 7,000 μονάδες.

  Χρυσός

  Ισχυρά διορθωτική η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό που έκλεισε στα $1,849 και απώλειες που ξεπέρασαν το 2.7%. Η ενδυνάμωση του δολαρίου και οι προσδοκίες για μια ομαλή μετάβαση στη νέα προεδρία του Joe Biden (έστω κι αν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην αμερικανική πρωτεύουσα) που θα επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα είναι παράγοντες που πιέζουν τις τιμές του χρυσού. Στα παραπάνω συντελεί και το μίνι ράλι που παρατηρούμε στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων και αν όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεχίσουν να υφίστανται, τότε τιμές για τον χρυσό στην περιοχή των $1,800 θα είναι αναμενόμενες.

  Πετρέλαιο

  Με πολύ σημαντικά κέρδη έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $52.68, σημειώνοντας κέρδη 8.8%. Το κυρίαρχο γεγονός της εβδομάδας ήταν αναμφίβολα η μονομερής απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή της κατά 1 εκ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ κατά τους ίδιους μήνες θα διατηρήσουν την παραγωγή τους στα ίδια επίπεδα, επιτρέποντας μια μικρή αύξηση στο Καζακστάν και στη Ρωσία. Λογικό πάντως είναι, η αγορά να χωνέψει  σύντομα αυτές τις εξελίξεις και να προβεί σε διορθώσεις προς τα $50 αφού και η ζήτηση είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Bitcoin

  Η ξέφρενη ανοδική πορεία για το Bitcoin συνεχίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα με την αξία του να ξεπερνά την Παρασκευή τα $40,000, κλείνοντας τελικά την εβδομάδα στα $38,174 και κέρδη πάνω από 15%. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα πάντως, συντελείται μια μεγάλη διόρθωση προς τα $34,000 αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την τεράστια μεταβλητότητα του Bitcoin και το υψηλό του ρίσκο. Η τάση παραμένει σαφώς ανοδική, πολλές φωνές αναλυτών κάνουν λόγο ακόμα και για $100,000 αλλά η απώλεια της στήριξης των $34,750 δημιουργεί προβληματισμούς. Το Σαββατοκύριακο ήταν πτωτικό και αν αυτό συνεχιστεί θα γίνουμε μάρτυρες πολύ μεγάλης διόρθωσης. Χρειάζεται προσέγγιση των $40,000 δολαρίων για να πειστεί κάποιος πως το ράλι μένει ανεπηρέαστο.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:35 25/01

  A-Quant: Υποσχέσεις για ποσοτική χαλάρωση συντηρούν το ράλι

  Τα macro από τις ΗΠΑ, η νομισματική πολιτική και η πανδημία θα καθορίσουν την εικόνα των αγορών.

  13:59 22/01

  Η αγάπη των Τούρκων για τα δολάρια εξασθενίζει για πρώτη φορά μετά από μήνες

  Οι τοποθετήσεις σε ξένα νομίσματα συρρικνώθηκαν κατά περισσότερο από $1 δισ. την εβδομάδα έως 15/1.

  14:45 21/01

  Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της και το QE η ΕΚΤ

  Επαναλαμβάνει ότι εάν χρειαστεί το συνολικό ποσό του QE μπορεί να αναπροσαρμοστεί.

  12:02 21/01

  ΕΚΤ: Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να σημειώσει ότι δεν χρειάζεται τώρα περαιτέρω στήριξη.

  21:10 19/01

  New York Fed: Ενισχύονται οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

  Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν στο 3% τον Δεκέμβριο από 2,8% το Νοέμβριο στην τελευταία έρευνα της New York Fed στις προσδοκίες των καταναλωτών.

  16:48 18/01

  "Ξεφουσκώνει" η λίρα μετά τις νέες παρεμβατικές δηλώσεις του Ερντογάν

  Μετά την εκρηκτική έναρξη στο 2021, που ήταν μάλιστα ρεκόρ από το 2012.

  14:20 18/01

  Υποχωρεί περαιτέρω από το "φράγμα" των 40.000 δολ. το bitcoin

  Τι αναφέρουν αναλυτές της JP Morgan.

  12:33 18/01

  Τα ερωτήματα των αγορών ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

  Ερωτήματα για τα εμβόλια, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τον πληθωρισμό.

  12:26 18/01

  Citi: Ο δρόμος της εξόδου από την πανδημία - Το καλοκαίρι του 2021 θα μοιάζει πολύ με αυτό του 2020

  Η Citi εξετάζει μεταξύ άλλων ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην κινητικότητα και την οικονομική δραστηριότητα.

  14:10 12/01

  Ανακάμπτει μερικώς το Bitcoin, μετά τη "βουτιά" 11% της Δευτέρας

  Πώς εξηγείται η πρόσφατη καθίζηση και γενικά η μεταβλητότητα της τιμής του.

  11:02 11/01

  Citi: Πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές με 20ετές ομόλογο - Αγοράστε ελληνικούς τίτλους

  Τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades φέτος, "ψήφος εμπιστοσύνης" και από JP Morgan.

  09:36 11/01

  Ebury: Η αναταραχή στην Ουάσιγκτον δεν πτόησε τις αγορές

  Τι αναμένεται στις αγορές για την εβδομάδα που αρχίζει.

  09:30 11/01

  Bitcoin: Η χειρότερη πτώση από τον Μάρτιο δοκιμάζει την πίστη στην έκρηξη του κρυπτονομίσματος

  Εξαϋλώθηκαν 170 δισ. δολάρια από την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

  20:31 07/01

  "Ασταμάτητο" το Bitcoin: Ξεπέρασε και τις 40.000 δολάρια

  Άνω του 1 τρισ. δολ. η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων.