Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 08:41

  A-Quant: Πανδημία και επιτόκια σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο στο επίκεντρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Πανδημία και επιτόκια σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο στο επίκεντρο

  Εγκρίθηκε και στις ΗΠΑ το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (είχε προηγηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο) και αναμένεται οι εμβολιασμοί να αρχίσουν άμεσα. Στα τέλη του μήνα, αναμένεται να εγκριθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι έχουν δημιουργηθεί βάσιμες ελπίδες για το τέλος της πανδημίας, έστω κι αν σε πολλές χώρες τo lockdown είναι ακόμα σε ισχύ και τα νέα κρούσματα σημειώνουν ρεκόρ τιμών.

  Στο θέμα της νέας ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ και στο θέμα του Brexit, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εξελίξεις ενώ στην Ευρώπη ανακοινώθηκε νέο πακέτο 500 δισ. ευρώ από την Ε.Κ.Τ. στα πλαίσια του Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) και επέκταση του προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2022.

  Το δολάριο είχε μια ισχνή ανοδική αντίδραση, ενώ πτωτικά κινήθηκε η στερλίνα λόγω της στασιμότητας στο Brexit. Ελαφρώς διορθωτικά κινήθηκαν οι κυριότερες αγορές μετοχών, ο χρυσός κινήθηκε σταθεροποιητικά ενώ το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία.

  Αυτήν την εβδομάδα, εκτός από τις εξελίξεις στο χώρο της πανδημίας, κυριαρχεί η ανακοίνωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, η ανακοίνωση της ανεργίας σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία καθώς και οι δείκτες PMI στις σημαντικότερες χώρες.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε το EURUSD την προηγούμενη εβδομάδα αφού άνοιξε στο 1.2130 και έκλεισε στο 1.2112. Το δολάριο είχε μια ελαφρά ανάκαμψη μετά από μια μεγάλη πτώση των τελευταίων μηνών αλλά το ευρώ δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από το νέο πακέτο στήριξης της Ε.Κ.Τ. αφού η πανδημία σαρώνει την ήπειρο και μία – μία οι χώρες που άνοιξαν τις αγορές τους για την εορταστική περίοδο αναγκάζονται να τις ξανακλείσουν, υπό το βάρος της πίεσης στο σύστημα υγείας τους. Η ισοτιμία ωστόσο έχει μια καθαρή ανοδική τάση και μια ανοδική διάσπαση των υψηλών 2.5 περίπου ετών στο 1.2177, θα αποτελέσει σήμα για νέους αγοραστές. Αντιθέτως, αν το EURUSD πάρει πτωτική πορεία, τιμές κάτω από το 1.2060 ίσως αποτελέσουν σήμα για τους πωλητές.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταμάτησε το ανοδικό σερί του GBPUSD την περασμένη εβδομάδα αφού η ισοτιμία άνοιξε στο 1.3410 και έκλεισε στο 1.3222. Η πιθανότητα για συμφωνία στο Brexit έχει μειωθεί εφόσον πέρασε άλλη μια άκαρπη διαπραγματευτικά εβδομάδα και η προθεσμία του τέλους του έτους απέχει πια μερικές μόλις ημέρες. Οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές δείχνουν απογοήτευση και κόπωση και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα γίνει στο διάστημα που απομένει. Η τρέχουσα εβδομάδα εμπεριέχει και σημαντικές ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως της ανεργίας και των επιτοκίων αλλά το Brexit θα είναι και πάλι καταλύτης και έτσι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στην κίνηση του GBPUSD. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, υπάρχει μια ανοδική κίνηση πάνω από το 1.33, με κάποιες ελπίδες για συμφωνία να διαφαίνονται. Τεχνικά, πτώση κάτω από το 1.3130 θα είναι δείγμα πτωτικής συνέχισης ενώ τιμές πάνω από το 1.3480 θα σημαίνουν μάλλον αισιοδοξία.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Άλλη μια σταθεροποιητική εβδομάδα είδαμε για το USDJPY που συνοδεύτηκε με χαμηλή μεταβλητότητα. Πιο συγκεκριμένα, η ισοτιμία άνοιξε στο 104.13 και έκλεισε στο 104, ενώ αντιστοίχως υποχώρησε και η απόδοση του 10-ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 0.90%. Η Ιαπωνία ανακοινώνει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια αλλά μια διαφαινόμενη ανοδική αντίδραση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την παραμονή της ισοτιμίας πάνω από το 104, δημιουργεί ελπίδες για περαιτέρω άνοδο. Αρκετές πιθανότητες όμως συγκεντρώνει και το πτωτικό σενάριο, ειδικά αν συντελεστεί πτωτική διάσπαση του 103.60.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Διακόπηκε η ισχυρή άνοδος του EURJPY την προηγούμενη εβδομάδα, αφού η ισοτιμία άνοιξε στο 126.29 και έκλεισε στο 125.97. Υπήρξε επίσης και σημαντική μείωση της μεταβλητότητας και απ’ότι φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η περιοχή τιμών του 127 αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ισοτιμία. Τιμές κάτω από το 125.70, μάλλον θα εντείνουν τις διορθωτικές τάσεις.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ισχυρή άνοδο σημείωσε το EURGBP την εβδομάδα που έκλεισε, ανοίγοντας στο 0.9037 και κλείνοντας στο 0.9155. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προερχόμενη από την κακή εικόνα της στερλίνας, λόγω των δυσκολιών επίτευξης συμφωνίας στο Brexit. Όλα τα σενάρια είναι πια στο τραπέζι, κάνοντας την εικόνα της ισοτιμίας εξαιρετικά ασαφή.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Συνέχισε την πτωτική του πορεία το USDCAD για ακόμα μια εβδομάδα, έστω και με μικρότερη ένταση. Το άνοιγμα ήταν στο 1.2775 και το κλείσιμο στο 1.2762 και η ισοτιμία πλέον κινείται σε περιοχές χαμηλών 2.5 περίπου ετών. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν ευνοώντας το καναδικό νόμισμα και αν υπάρξει καθοδική διάσπαση του 1.27 τότε ακόμα και τιμές κοντά στο 1.25 δε θα προξενήσουν εντύπωση. Υπάρχει πάντα βέβαια και η εκδοχή ανάκαμψης του αμερικανικού δολαρίου που βρίσκεται σε υπερπωλημένα επίπεδα αλλά θέλει τιμές τουλάχιστον πάνω από το 1.2840 ως πρώτο δείγμα αντίδρασης.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ακόμα μια πτωτική εβδομάδα είδαμε για το USDCHF που άνοιξε στο 0.8911 και έκλεισε στο 0.8895. Το δολάριο έδειξε κάποια σημάδια σταθεροποίησης αλλά χρειάζεται επαναφορά πάνω από το 0.8950 ώστε η αντίδραση αυτή να οδηγήσει σε ανάκαμψη. Αντιθέτως, παραμονή κάτω από το 0.89 και καθοδική διάσπαση του 0.8850 θα παγιώσουν την καθοδική τάση που έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ήταν η 4η κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το AUDUSD και μάλιστα με ακόμα ισχυρότερη άνοδο αφού η ισοτιμία άνοιξε στο 0.7430 και έκλεισε στο 0.7533, σε υψηλά που είχαμε να δούμε από το καλοκαίρι του 2018. Η συνεχιζόμενη αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου, η ανοδική διάσπαση του 0.75 και η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων ευνόησαν την άνοδο. Η εβδομάδα περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις για την Αυστραλία (πρακτικά της RBA και ανεργία) και έτσι δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η ανοδική πορεία προς το 0.76. Η ισοτιμία πάντως βρίσκεται σε υψηλά 2.5 ετών και σε υπεραγορασμένα επίπεδα και συνεπώς υπάρχει σημαντική πιθανότητα διόρθωσης.

  SP500

  Ελαφρώς διορθωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,652 μονάδες με απώλειες 1% περίπου. Δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ενώ μένουν μόλις μερικές εβδομάδες για να οριστικοποιηθεί το θέμα. Οι εξελίξεις γύρω από αυτό το πακέτο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που κινεί την αγορά μετοχών στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο ενώ φυσικά τα βλέμματα θα πέσουν και στην ανακοίνωση των επιτοκίων την Τετάρτη. Όσο υπάρχει στασιμότητα αποφάσεων από το Κογκρέσο, τόσο θα αυξάνει η πιθανότητα κατοχύρωσης κερδών και επιπλέον διόρθωσης (ειδικότερα κάτω από τις 3,627 μονάδες) αλλά τυχόν θετικά νέα θα δοκιμάσουν τα υψηλά ρεκόρ, πάνω από τις 3,715 μονάδες.

  DAX30

  Δεύτερη κατά σειρά διορθωτική εβδομάδα είδαμε για το γερμανικό δείκτη DAX30, που έκλεισε στις 13,128 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1.2%. Η επιδείνωση της πανδημίας στη Γερμανία δημιουργεί πτωτικές τάσεις οι οποίες ίσως ενταθούν κάτω από τις 13,000 μονάδες αλλά η ανοδική τάση της ισοτιμίας δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί.

  FTSE100

  Διορθωτικά κινήθηκε και ο βρετανικός δείκτη FTSE100 την εβδομάδα που μας πέρασε, με κλείσιμο στις 6,506 μονάδες, περίπου 0.5% χαμηλότερα. Η στασιμότητα στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ισοφάρισε κάπως την έναρξη των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τα futures του δείκτη κινούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6,500 μονάδων. Κάτω από τις 6,450, η διόρθωση μπορεί να λάβει μορφή καθοδικής τάσης αλλά τυχόν συμφωνία στο Brexit, μπορεί να επαναφέρει τον δείκτη σε ανοδική τροχιά.

  Χρυσός

  Σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν στο χρυσό την περασμένη εβδομάδα με κλείσιμο στα $1,843. Θετικές οι εξελίξεις με την αδειοδότηση των εμβολίων, στασιμότητα και ανησυχίες για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ και έτσι υπήρξε μια ισορροπία. Υπάρχει μια ήπια προς μέτρια καθοδική τάση από τον Αύγουστο στις τιμές του χρυσού, όταν και είχε υπερβεί τα $2,000 και μια ανακοίνωση του πακέτου βοήθειας τον βοηθήσει να ανακάμψει. Τιμές κάτω από τα $1,825, εντείνουν την πιθανότητα περαιτέρω πτώσης.

  Πετρέλαιο

  Ήταν η 6η κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $46.65 με κέρδη 1.3% περίπου. Τα νέα από το χώρο των εμβολίων και οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ ευνοούν την συνεχή άνοδο των τιμών αλλά πλέον η άνοδος έχει δημιουργήσει συνθήκες υπεραγοράς. Η συνέχιση του θετικού κλίματος μπορεί να οδηγήσει σύντομα ακόμα και στα $50 αλλά κάποιοι επενδυτές που θα αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους (40% από τις αρχές Νοεμβρίου) μπορεί να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω.

  Bitcoin

  Έντονες διορθωτικές τάσεις εμφάνισε το Bitcoin μέχρι την Παρασκευή αλλά μετά ανέκαμψε και τελικά έκλεισε στα $19,162, περιορίζοντας τις απώλειες μόλις λίγο πάνω από 1%. Μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές κοντά στα $17,500, δείγμα της πολύ υψηλής μεταβλητότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτοί που εξορύσσουν το Bitcoin προκάλεσαν την πτώση του με μαζικές πωλήσεις αλλά η σχεδόν άμεση επαναφορά πάνω από τα $19,000 δείχνει ότι το σημαντικότερο κρυπτονόμισμα έχει αντοχές και ότι δεν έχει ακόμα επηρεαστεί η πορεία του και η εδραίωση των $20,000. Η πολύ υψηλή μεταβλητότητα όμως δημιουργεί προβληματισμό στους επενδυτές αφού είναι αφενός ψυχοφθόρα και αφετέρου καθιστά δύσκολο να υπάρχει το Bitcoin στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με άλλα επενδυτικά προϊόντα.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:47 24/02

  Ξανά πάνω από τα $50.000 το bitcoin με ώθηση από την Square

  Η Square ανακοίνωσε ότι αγόρασε bitcoin αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

  17:05 23/02

  Η "βύθιση" του κρυπτονομίσματος Ether κατά 50% τη Δευτέρα δεν οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα trading

  "Αλλά σε μαζικές πωλήσεις", όπως ανέφερε ο CEO του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Kraken.

  12:09 23/02

  To bitcoin υποχωρεί μετά τη δήλωση του Μάσκ ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές

  Το bitcoin έφτασε κάτω από τα $50.000 χάνοντας πάνω από $8.000 σε λίγες ώρες.

  14:58 22/02

  Υποχωρεί άνω του 8% το Bitcoin, εν μέσω φόβων για "υπερθέρμανση"

  Επιβεβαιώνεται η ισχυρή μεταβλητότητα της τιμής του κρυπτονομίσματος.

  12:22 22/02

  Σε υψηλό επίπεδο 8μήνου οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

  Νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας και πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

  08:55 22/02

  A-Quant: Με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

  Το μήνυμα είναι το ίδιο: Ποσοτική χαλάρωση για όσο χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

  21:52 19/02

  Γκέιτς: Το κρυπτονόμισμα είναι μια καινοτομία, αλλά ο κόσμος θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτήν

  Δηλώνει "ουδέτερος" ως προς το ψηφιακό νόμισμα, καθώς ούτε έχει bitcoin, αλλά ούτε είναι short.

  11:55 19/02

  Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018 η στερλίνα

  Τα 1,40 δολάρια έφθασε η στερλίνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018.

  13:31 18/02

  Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Τουρκία, ενισχύεται η λίρα (upd)

  Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια στην Τουρκία από την κεντρική τράπεζα στο 17%, με την τράπεζα να επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

  15:32 17/02

  Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών - Πάνω από τα 64 δολάρια το Brent

  Η τιμή αναφοράς του μπρεντ σημείωνε άνοδο 91 σεντς ή 1,4% στα 64,26 δολάρια το βαρέλι

  09:58 17/02

  Συνεχίζει τα ρεκόρ το Bitcoin

  Νέα άλμα σημειώνει το Bitcoin την Τετάρτη σε νέο ιστορικό υψηλό μετά την διάσπαση χθες και του επιπέδου των 50.000 δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία του.

  13:33 16/02

  Bloomberg: "Δυναμικό" comeback για την τουρκική λίρα το 2021 - Έχει κερδίσει 23% έναντι του δολαρίου

  Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι η "ρεαλιστική" στροφή του Ερντογάν δεν θα κρατήσει πολύ.

  13:14 15/02

  Νέο tweet του Musk για το Dogecoin: Οι βασικοί κάτοχοί του να πουλήσουν, θα τους στηρίξω

  "Η υπερσυγκέντρωση σε λίγα χέρια είναι το μόνο πρόβλημά του".

  09:23 15/02

  Ebury: Οι κορυφαίοι δείκτες ΡΜΙ στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα

  Οι δείκτες Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωζώνης αναμένεται να εκπλήξουν θετικά.