Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 08:45

  A-Quant: Πιο ήρεμη αναμένεται αυτή η εβδομάδα στις ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Πιο ήρεμη αναμένεται αυτή η εβδομάδα στις ΗΠΑ

  Αργά την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε επιτέλους ένα τέλος σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και αν εξαιρέσει κανείς τις πιθανές δικαστικές αντιδράσεις του απερχομένου προέδρου Donald Trump, ο Joe Biden πρέπει να θεωρείται ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

  Η αβεβαιότητα πάντως επέδρασε αρνητικά μέχρι την Παρασκευή στο αμερικανικό νόμισμα το οποίο σημείωσε μεγάλες απώλειες, έστω κι αν τα νέα από τη ανεργία ήταν θετικά: 6,9% τον Οκτώβριο έναντι προβλέψεων για 7,7%.

  Στο μέτωπο του κορωνοϊού, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε καθεστώς lockdown αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ευρώ να ενισχυθεί. Οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν εντυπωσιακά, το ίδιο και ο χρυσός και το πετρέλαιο.

  Η τρέχουσα εβδομάδα μάλλον θα είναι πιο ήρεμη στις ΗΠΑ (χωρίς βέβαια να αποκλείονται αντιδράσεις από πλευράς Trump) ενώ από πλευράς οικονομικών ανακοινώσεων, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν τα ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ο πληθωρισμός σε Κίνα, Γερμανία και ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τα νέα που προκύπτουν, επηρεάζουν τη διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές και συνεπώς ως ένα βαθμό, έχουν μεγάλη επίδραση στις αγορές.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Μεγάλη άνοδο σημείωσε το EURUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.1646 και κλείνοντας στο 1.1874. Τα μέσα στις ΗΠΑ ήδη αποκαλούν τον Joe Biden πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα είχε ως συνέπεια την αποδυνάμωση του δολαρίου. Πλέον είναι ξανά ορατή η τιμή του 1.20 για την ισοτιμία αν και απότομες άνοδοι πολλές φορές οδηγούν σε διορθώσεις. Όταν πάντως ομαλοποιηθούν τα πράγματα στις ΗΠΑ, θα ξαναμπεί στη συζήτηση το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας καθώς και οι εξαγγελίες της οικονομικής πολιτικής του νέου προέδρου, που έχουν ως επίκεντρο την αύξηση των φόρων. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σαφώς πιο ήρεμη ειδησεογραφικά αλλά κυρίαρχο ρόλο και πάλι θα έχει ο COVID-19 και τα lockdowns. Η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας είναι ανοδική αλλά δε θα απορήσουμε καθόλου αν σε περίπτωση μη διάθεσης για ρίσκο, οι επενδυτές αγοράσουν μαζικά δολάρια, ως πιο ασφαλή επιλογή.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.2921 και κλείσιμο στο 1.3149. Η αδυναμία του δολαρίου κυριάρχησε έναντι των στάσιμων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις στο Brexit, που ήδη διάγουν την τελευταία εβδομάδα τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε lockdown και η τρέχουσα εβδομάδα έχει τις ανακοινώσεις για την ανεργία και το ΑΕΠ καθώς και την ομιλία του Andrew Bailey της Τράπεζας της Αγγλίας. Τυχόν θετικές ειδήσεις από την έκβαση των διαπραγματεύσεων του Brexit μπορούν να εκτοξεύσουν την ισοτιμία προς την περιοχή του 1.3350, ίσως και παραπάνω αλλά μια πιθανή ενδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να σταθεί ως αντίβαρο.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Σημαντικά πτωτική ήταν η εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 104.51 και κλείσιμο στο 103.36. Η ισοτιμία βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, σε τιμές κάτω από το 104. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε στο 0.83% (έστω κι αν ενισχύθηκε προς το τέλος της εβδομάδας) αλλά η βασικότερη αιτία πτώσης ήταν η αδυναμία του δολαρίου. Το USDJPY έχει χαρακτηριστικά καθοδικής τάσης και αν διασπαστεί το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας στο 103.17, τότε ίσως βρεθεί κάτω από το 103.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά αντέδρασε το EURJPY την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας από το 121.73 και καταλήγοντας την Παρασκευή στο 122.73. Η ισοτιμία ήδη κινείται στην περιοχή του 123 αλλά δεν αποκλείεται να γυρίσει πτωτικά αν οι επενδυτές περιορίσουν τη διάθεση τους για ρίσκο, κυρίως λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων λόγω των lockdowns. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη στήριξη βρίσκεται στο 122.49 και παρακάτω, στο 121.60.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP που άνοιξε στο 0.9008 και έκλεισε στο 0.9028 χωρίς όμως ιδιαιτέρως μειωμένη μεταβλητότητα. Σημασία έχει η παραμονή και η επιμονή της ισοτιμίας πάνω από το 0.90, το οποίο φυσικά μπορεί να αλλάξει αν υπάρξει αίσθηση στις αγορές περί συμφωνίας για το Brexit. Κάτω από το 0.90, η ισοτιμία μπορεί να συναντήσει εμπόδιο περαιτέρω πτώσης, την περιοχή τιμών του 0.8860 που αποτελεί χαμηλό έξι περίπου μηνών.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ισχυρά πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το USDCAD εν μέσω αδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος και της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου. Η ισοτιμία άνοιξε στο 1.3315 και έκλεισε στο 1.3061, πλησιάζοντας αρκετά στην πολύμηνη στήριξη του 1.2994. Λογικό είναι στα επίπεδα αυτά να υπάρξουν έστω και πρόσκαιρες ανοδικές αντιδράσεις αφού η περιοχή του 1.30 είναι από κάθε άποψη σκληρή στήριξη για το USDCAD έστω κι αν το μομέντουμ της ισοτιμίας είναι εμφανώς καθοδικό.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Μεγάλες απώλειες για το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε αφού άνοιξε στο 0.9158 και έκλεισε στην περιοχή του 0.90. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, η ισοτιμία κινείται κάτω από το 0.90 και όσο παραμένει εκεί, τόσο αυξάνει η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης. Αντιθέτως, τυχόν επαναφορά πάνω από το 0.90 θα πυροδοτήσει πιθανόν νέους αγοραστές και πιθανή επιστροφή της ισοτιμίας προς την περιοχή του 0.91.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Τον δρόμο του αδύναμου αμερικανικού δολαρίου ακολούθησε και το AUDUSD που κινήθηκε ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 0.7023 και κλείνοντας στο 0.7261. To πολύμηνο lockdown φαίνεται να απέδωσε στην Αυστραλία με τα κρούσματα της πανδημίας να έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ τα επιτόκια παρέμειναν στο 0.1% και υπήρξε λόγος για νέα ποσοτική χαλάρωση μέσω αγοράς ομολόγων. Το AUDUSD έχει χαρακτηριστικά ανοδικής τάσης (ήδη κινείται στο 0.73) αλλά η πολύ ισχυρή αντίσταση της περιοχής του 0.74 (υψηλό δύο ετών περίπου) περιορίζει τις πιθανότητες για εκτεταμένη άνοδο.

  SP500

  Ισχυρό ράλι σημείωσαν πολλές σημαντικές μετοχές (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft κλπ) του SP500 την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει στις 3,509 μονάδες, ενισχυμένος με το εντυπωσιακό 7% περίπου. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τα futures του δείκτη ενισχύονται σημαντικά και το υψηλό όλων των εποχών στις 3,586 μονάδες απειλείται ευθέως. Η πρόσκαιρη ευφορία πάντως δεν μπορεί να αντιταχθεί στην πραγματικότητα της πανδημίας του COVID-19 με τα κρούσματα και τους νεκρούς να αυξάνουν ραγδαία και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομία των ΗΠΑ να πυκνώνουν. Σε περίπτωση διόρθωσης, σημαντικό ρόλο θα έχει η στήριξη των 3,500 μονάδων αλλά αν το υψηλό στις 3,586 μονάδες σπάσει, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν πολλοί νέοι αγοραστές εν μέσω μιας γενικότερης ευφορίας.

  DAX30

  Η Γερμανία είναι σε lockdown αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον δείκτη DAX30 να σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 7.5% περίπου, κλείνοντας στις 12,480 μονάδες. Την τρέχουσα εβδομάδα, ο δείκτης συνεχίζει το ράλι, έχοντας υπερβεί τις 12,700 μονάδες κοιτώντας ακόμα ψηλότερα, προς τις 13,000 μονάδες. Η πραγματικότητα της πανδημίας όμως παραμένει κι αν αυτό το συναίσθημα κυριαρχήσει, ίσως δούμε έντονες διορθώσεις.

  FTSE100

  Την εικόνα των υπολοίπων αγορών μετοχών ακολούθησε και ο βρετανικός δείκτης FTSE100 που έκλεισε στις 5,888 μονάδες, και κέρδη πάνω από 5.50%. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε lockdown και εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για το Brexit και τυχόν θετικά νέα ίσως επαναφέρουν τον δείκτη πάνω από τις 6,000 μονάδες.

  Χρυσός

  Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στα $1,952 περίπου με κέρδη που προσέγγισαν το 4%. Καθοριστικό ρόλο φυσικά έπαιξε το αδύναμο δολάριο και η επαναφορά της προσδοκίας για το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Έχοντας υπερβεί την αντίσταση των $1,940, ο χρυσός μπορεί και "βλέπει" καλύτερα τα $2,000 που δεν αποκλείεται να υπερβεί αν η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες από τις επιπτώσεις της πανδημίας κυριαρχήσουν.

  Πετρέλαιο

  Ανοδικά αντέδρασε το πετρέλαιο την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στα $37.43 και σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 4.8%. Η ανησυχία για τη ζήτηση παραμένει αφού πολλές χώρες είναι σε καθεστώς lockdown αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρωταθλήτρια της κατανάλωσης Κίνα ανακάμπτει εντυπωσιακά. Υπάρχει από την άλλη μια αίσθηση στους επενδυτές πως ο ΟΠΕΚ θα προβεί σε μείωση της παραγωγής και αυτό δημιουργεί μια κάποια προσδοκία ανόδου των τιμών. Τεχνικά μιλώντας, προς τα πάνω υπάρχει η αντίσταση στα $39.30 και σε περίπτωση που οι ανησυχίες πάλι κυριαρχήσουν, το πετρέλαιο θα δοκιμάσει τις στηρίξεις στα $37 και στα $36.10.

  Bitcoin

  Ράλι και πάρτυ τιμών στο Bitcoin και την προηγούμενη εβδομάδα, με κλείσιμο στα $15,489 και εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 12.5%. Ενδεικτικό είναι πως ο Οκτώβριος έκλεισε με κέρδη 30% περίπου αλλά και ο Νοέμβριος κινείται εξίσου εντυπωσιακά. Υπάρχει διάχυτος ενθουσιασμός στους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων που φαίνεται να ξαναζούν μέρες του 2018 όταν το Bitcoin μετά από αλλεπάλληλα ράλι είχε φτάσει στα $20,000. Ένας ανασταλτικός παράγοντας μπορεί ίσως να είναι ότι πλέον κι αυτή η αγορά έχει σχετικά ωριμάσει και πολλοί κάτοχοι κρυπτονομισμάτων ίσως προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις λόγω κατοχύρωσης κερδών.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  H a - Quant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:10 04/12

  Νέα πτώση για την τουρκική λίρα

  Μετά από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για τους S-400.

  13:52 04/12

  Citi: Πώς θα επηρεάσουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα

  Η Citi εξετάζει διάφορα σενάρια για να εντοπίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά.

  08:35 04/12

  Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της Ινδίας από την κεντρική τράπεζα

  Η κεντρική τράπεζα της Ινδία διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού της, επικαλούμενη ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ενώ δήλωσε πως η οικονομία ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι ανέμενε.

  20:12 03/12

  Πετρέλαιο - OPEC+: Συμφωνία για μείωση των περικοπών στην παραγωγή το 2021, αλλά με πιο αργό ρυθμό

  Αύξηση της παραγωγής των μελών του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο.

  12:33 03/12

  Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία ο ΟΠΕΚ+ για τα επίπεδα της παραγωγής

  Μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

  21:51 02/12

  Fed (Beige Book): Αυξάνονται οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας

  Αιτία η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφεται σε αρκετές πολιτείες.

  21:12 02/12

  Χρυσός: Δεύτερη διαδοχική ημέρα ανόδου

  Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 11,30 δολάρια ή κατά 0,6% στα 1.830,20 δολ. ανά ουγγιά.

  08:34 30/11

  A-Quant: Μια νέα οικονομική πραγματικότητα είναι ίσως προ των πυλών

  Πλούσια η ειδησεογραφία αυτή την εβδομάδα με συνεδριάσεις OPEC, Ecofin, ομιλίες Lagarde και Powell.

  12:33 26/11

  Κατρακύλα 3.000 δολ. για το Bitcoin

  Η κατρακύλα ήρθε ενώ πολλοί εκτιμούσαν ότι το κρυπτονόμισμα σύντομα θα σημείωνε και νέο ιστορικό υψηλό στα $20.000.

  19:28 24/11

  Επανήλθαν οι πιέσεις στη λίρα, ξάνα πάνω από το "φράγμα" των 8 λιρών ανά δολάριο

  Η πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 475 μονάδες βάσης δεν φαίνεται να έπεισε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

  12:47 24/11

  Τα 19.000 δολάρια άγγιξε η τιμή του bitcoin για πρώτη φορά από το 2017

  Πλησιάζει τα ιστορικά του υψηλά.

  16:15 23/11

  Τουρκία: Η λίρα αγνοεί το ράλι των αναδυόμενων αγορών

  Υποχωρεί κατά 1,8% στο 7,7785 έναντι του δολαρίου, μετά το πρόσκαιρο "άλμα".

  14:49 23/11

  Ευχαριστίες και εμβόλιο: Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

  Την περασμένη εβδομάδα είδαμε κάποια θετική συναλλακτική δραστηριότητα στα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου των αναδυόμενων αγορών, ιδίως στα νομίσματα.

  12:24 23/11

  Σε χαμηλό δύο και πλέον ετών υποχωρεί το δολάριο

  Καθώς τα νέα για το εμβόλιο οδηγούν τους επενδυτές σε αναζήτηση ρίσκου.

  08:35 23/11

  Α - quant: Στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας οι αγορές

  Η  μεταβλητότητα στα περισσότερα assets ήταν αρκετά μειωμένη.