Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 08:56

  A-Quant: Σημαντικές οι ομιλίες Lagarde και Powell αυτή την εβδομάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  A-Quant: Σημαντικές οι ομιλίες Lagarde και Powell αυτή την εβδομάδα

  Με μεγάλες εκκρεμότητες και ασάφειες έκλεισε η περασμένη εβδομάδα:

  Ο κορωνοϊός καλπάζει σε Ευρώπη και Αμερική με νέα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται στο τραπέζι.

  Πλησιάζουμε πολύ στην προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ, ο Biden προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις και έτσι μειώνεται πολύ η πιθανότητα ασάφειας στο εκλογικό αποτέλεσμα.

  Δόθηκε προθεσμία 48 ωρών από τους Δημοκρατικούς ώστε να ψηφιστεί το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ, οι οποίοι προτείνουν 2.2 τρισ. δολάρια σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους που προτείνουν 1.8 τρισ. Μια πιθανή συμφωνία πάντως πριν τις εκλογές, ενδέχεται να ενισχύσει σημαντικά τις αγορές.

  Υπάρχει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

  Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας ενώ μάλλον σταθεροποιητικά και ανάμικτα κινήθηκαν οι αγορές μετοχών.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σημαντική για όλα τα παραπάνω αλλά και γιατί υπάρχουν σημαντικές ομιλίες της Lagarde και του Powell τη Δευτέρα, υπάρχουν τα επιτόκια στην Κίνα την Τρίτη ενώ την Παρασκευή διεξάγεται ακόμα ένα προεδρικό debate στις ΗΠΑ ενώ την ίδια μέρα ανακοινώνονται οι σημαντικοί δείκτες PMI σε Γερμανία, Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.1811 και έκλεισε στο 1.1688. Το δολάριο εμφανίστηκε ισχυρό λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας που προκαλείται κυρίως από το δεύτερο κύμα του COVID-19. Στις ΗΠΑ, οι προεδρικές εκλογές έχουν πλησιάσει πολύ και οι αγορές αναμετρούν τα υπέρ και τα κατά του κάθε υποψηφίου αλλά και την μικρή πια πιθανότητα ενός θολού αποτελέσματος αλλά μεγάλο ρόλο θα έχει το αναμενόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας όσο αφορά στο ύψος του και στην ημερομηνία ανακοινώσεώς του. Το EURUSD πλησιάζει πολύ στην περιοχή του 1.1620 που αποτελεί χαμηλό τριών μηνών και ενδέχεται να συνεχίσει την καθοδική του πορεία εντονότερα κάτω από αυτά τα επίπεδα. Οι ομιλίες Lagarde και Powell θα δώσουν επίσης έναν ιδιαίτερο τόνο στην εβδομάδα.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά κινήθηκε η ισοτιμία GBPUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.3023 και κλείσιμο στο 1.2917. Οι διαπραγματεύσεις στο Brexit δεν πάνε καλά με τον Boris Johnson να ανακοινώνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια σχέση με την Ε.Ε., τύπου Αυστραλίας. Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Michel Barnier θα επισκεφθεί το Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα αλλά το κλίμα δεν είναι καλό με δηλώσεις που απογοητεύουν και από τις δύο πλευρές. Τέτοιες αρνητικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την συνέχιση ενίσχυσης του δολαρίου μπορούν να οδηγήσουν την ισοτιμία σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με την πρώτη στήριξη να είναι στο 1.2850 ενώ παρακάτω υπάρχει το χαμηλό στο 1.2675.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 105.73 και κλείσιμο στο 105.04. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 0.76% ενώ και το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται σε περιόδους αβεβαιότητας. Η ισοτιμία συνεχίζει να κινείται στο στενό κανάλι μεταξύ 104.95 και 106.10 και δεν αποκλείεται να παραμείνει εκεί, ίσως με μια αυξημένη πιθανότητα για καθοδική κίνηση.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Μεγάλες απώλειες για το EURJPY την εβδομάδα που πέρασε, με την ισοτιμία να ξεκινάει από το 124.88 και να καταλήγει την Παρασκευή στο 123.50. Ιδιαίτερα ενισχυμένο το γιεν, αναιμικό το ευρώ τις τελευταίες ημέρες κι έτσι δεν αποκλείεται να δούμε διεύρυνση των απωλειών, μέχρι το 122.40 που είναι η επόμενη στήριξη. Οι ομιλίες της Lagarde πάντως μέσα στην εβδομάδα μπορούν δημιουργήσουν σημαντικές αναταράξεις και αλλαγές στην τάση και στη μεταβλητότητα.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Σταθεροποιητικές τάσεις την περασμένη εβδομάδα για το EURGBP που άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 0.9065. Αδύναμα εμφανίστηκαν και το ευρώ και η στερλίνα και έτσι υπήρξε αυτή η ισορροπία, με χαμηλή σχετικά μεταβλητότητα. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σημαντικότερα σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία και όσο η ισοτιμία παραμένει πάνω από την τιμή – ορόσημο του 0.90, δεν αποκλείεται να δούμε ανοδική αντίδραση προς την περιοχή του 0.92.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το USDCAD την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.3128 και κλείνοντας στο 1.3188. To νόμισμα των ΗΠΑ παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως ενισχυμένο και κατάφερε να υπερνικήσει την όποια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που πάντα ενισχύει το δολάριο Καναδά. Με δεδομένη την προσοχή λόγω του επερχόμενου νέου οικονομικού πακέτου βοήθειας στις ΗΠΑ, υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της ισοτιμίας προς την περιοχή του 1.34.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική αντίδραση έβγαλε το USDCHF την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.9107 και κλείσιμο στο 0.9148, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση ενίσχυσης του δολαρίου. Χρειάζεται καθαρή διάσπαση πάνω από το 0.92 πάντως για παγίωση μιας περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης ενώ τα πράγματα παραμένουν ρευστά όσο αφορά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και στο ύψος και την ημερομηνία ανακοίνωσης του νέου οικονομικού πακέτου βοήθειας.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτώση μετά από δύο καθαρά ανοδικές εβδομάδες σημείωσε το AUDUSD, ανοίγοντας στο 0.7219 και κλείνοντας στο 0.7078. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώθηκαν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα στην Κίνα όπως το ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις, τα οποία είχαν ανάμικτη εικόνα σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Η ισοτιμία όμως συνεχίζει να κινείται κάτω από το 0.71 και αν η δύναμη του αμερικανικού νομίσματος συνεχίσει, ίσως απειληθεί και η σημαντική στήριξη στο 0.70.

  SP500

  Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στον αμερικανικό δείκτη SP500 την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο δείκτης έκλεισε στις 3,463 μονάδες με ελαφρές απώλειες της τάξης του 0.40%. Τα δύο κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές είναι οι προεδρικές εκλογές και η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του νέου οικονομικού πακέτου βοήθειας. Έχει δοθεί προθεσμία 48 ωρών με τους Δημοκρατικούς να προτείνουν μεγαλύτερο ποσόν σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους και έτσι είναι σαφές πως μια συμφωνία και ανακοίνωση του πακέτου μπορεί να εκτοξεύσει τις αγορές. Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια, θα υπάρξει κατήφεια και απογοήτευση και ίσως δούμε τις αγορές να ωθούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αφού χωρίς το νέο πακέτο, δεν συντρέχουν ιδιαιτέρως καλοί λόγοι στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

  DAX30

  Πτωτική η εβδομάδα που έκλεισε για τον γερμανικό δείκτη DAX30, ο οποίος βρέθηκε στις 12,892 μονάδες έχοντας απώλειες πάνω από 1%. Η απώλεια των 13,000 μονάδων, σε σχέση με το νέο ισχυρό κύμα του COVID-19 πάνω από την Ευρώπη, δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τον δείκτη που ίσως κοιτάξει ακόμα χαμηλότερα αυτήν την εβδομάδα. Αντιθέτως, ανοδική διάσπαση των 13,000 μονάδων θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες και θα προσελκύσει πιθανόν νέους αγοραστές.

  FTSE100

  Πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100, στις 5,93 μονάδες και 1.40% χαμηλότερα. Τα πράματα στην Βρετανία δεν πάνε καλά ούτε από την πλευρά του Brexit ούτε από τις εξελίξεις στα κρούσματα του κορωνοϊού. Υπάρχει ένα πολύμηνο χαμηλό για τον δείκτη, κοντά στις 5,740 μονάδες το οποίο δείχνει σιγά σιγά να απειλείται.

  Χρυσός

  Πτωτική η εβδομάδα για τον χρυσό που έκλεισε στα $1,902, εμφανίζοντας απώλειες 1.70% περίπου. Ο χρυσός κανονικά θα έπρεπε να έχει άνοδο αντί για πτώση με τόσες αβεβαιότητες και ανησυχίες στο διεθνές στερέωμα αλλά το αμερικανικό δολάριο αυτήν την εποχή φαίνεται ότι ήταν για τους επενδυτές ασφαλέστερη επιλογή. Οι εκλογές στις ΗΠΑ, το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας και οι διεθνείς ανησυχίες για τα κρούσματα του COVID-19 είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον χρυσό αυτήν την περίοδο. Τεχνικά μιλώντας, προς τα κάτω υπάρχει η στήριξη στα $1,877 και ακόμα χαμηλότερα στα $1,851 αλλά ίσως είναι πιθανότερη μια ανοδική αντίδραση με την επόμενη αντίσταση να βρίσκεται στα $1,939 και πάνω από αυτό, στα $1,983.

  Πετρέλαιο

  Ελαφρώς ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός (futures) έκλεισε στα $40.73 και κέρδη 0.54%. Ο International Energy Administration προέβλεψε μια κάμψη των αποθεμάτων για το 4ο τρίμηνο αλλά στο World Energy Outlook 2020 τονίστηκε πως οι αγορές ενέργειας θα παραμείνουν αδύναμες το επόμενο διάστημα. Από την άλλη πλευρά ο ΟΠΕΚ πιέζει τα μέλη του να ελέγξουν την παραγωγή τους και να αποφύγουν την διοχέτευση μεγάλης προσφοράς στην αγορά με σκοπό την συγκράτηση των τιμών. Η περιοχή τιμών κοντά στα $41.50 φαίνεται ισχυρή αντίσταση προς το παρόν και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε σταθεροποίηση των τιμών, ίσως και μια καθοδική τάση.

  Bitcoin

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα για το Bitcoin που έκλεισε στα $11,520 και κέρδη κοντά στο 1.30%. Οι συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές για περαιτέρω άνοδο η οποία όμως απαιτεί ανοδική διάσπαση των $11,735 ώστε να υπάρξει προσέγγιση των $12,000. Φυσικά ακούγονται θετικές φωνές για τα κρυπτονομίσματα συνεχώς τελευταία, όπως του γνωστού δημοσιογράφου Max Keiser που προβλέπει τιμή στα $28,000 για το Bitcoin ωστόσο καλό θα είναι να είμαστε αρκετά συγκρατημένοι γιατί από τα $20,000 το 2018 έπεσε στα $3,000 στα τέλη του ίδιου έτους (πτώση 85%). Η τάση είναι ανοδική σαφώς αλλά δε χρειάζονται υπερβολές και υπεραισιοδοξία.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  19:28 24/11

  Επανήλθαν οι πιέσεις στη λίρα, ξάνα πάνω από το "φράγμα" των 8 λιρών ανά δολάριο

  Η πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 475 μονάδες βάσης δεν φαίνεται να έπεισε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

  12:47 24/11

  Τα 19.000 δολάρια άγγιξε η τιμή του bitcoin για πρώτη φορά από το 2017

  Πλησιάζει τα ιστορικά του υψηλά.

  16:15 23/11

  Τουρκία: Η λίρα αγνοεί το ράλι των αναδυόμενων αγορών

  Υποχωρεί κατά 1,8% στο 7,7785 έναντι του δολαρίου, μετά το πρόσκαιρο "άλμα".

  14:49 23/11

  Ευχαριστίες και εμβόλιο: Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

  Την περασμένη εβδομάδα είδαμε κάποια θετική συναλλακτική δραστηριότητα στα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου των αναδυόμενων αγορών, ιδίως στα νομίσματα.

  12:24 23/11

  Σε χαμηλό δύο και πλέον ετών υποχωρεί το δολάριο

  Καθώς τα νέα για το εμβόλιο οδηγούν τους επενδυτές σε αναζήτηση ρίσκου.

  08:35 23/11

  Α - quant: Στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας οι αγορές

  Η  μεταβλητότητα στα περισσότερα assets ήταν αρκετά μειωμένη.

  12:58 20/11

  Τουρκία: Υποχώρηση της λίρας μετά το χθεσινό υψηλό δύο μηνών

  Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα, αλλά αναμένεται να σημειώσει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα.

  13:18 19/11

  Spiegel Online: Ο Ερντογάν και ο κατήφορος της λίρας

  Πλήρης ακτινογραφία της τουρκικής οικονομίας από το Spiegel Online. Πολλά τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο για τη νέα νομοθεσία περί λοιμώξεων που ενέκρινε με διαδικασίες-εξπρές η Ομοσπονδιακή...

  13:06 19/11

  Τουρκία: Στο 15% αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα - ράλι για τη λίρα

  Την αύξηση είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος κάνοντας λόγο για ένα "πικρό χάπι".

  12:40 18/11

  "Τρελό" ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Σε αρνητικά επίπεδα και η απόδοση του 5ετούς

  Μετά το ρεκόρ που σημείωσαν τα ελληνικά 2ετή και 3ετή ομόλογα πριν μερικές ημέρες.

  19:15 17/11

  Bitcoin: Ξεπέρασε και τα $17.000, κοντά σε ρεκόρ η κεφαλαιοποίηση

  Ξεπέρασε και τα $17.000 σήμερα το Bitcoin, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών CoinDesk 20, επιστρέφοντας πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο για πρώτη φορά από τις 7 Ιανουαρίου του 2018.

  12:18 17/11

  Τουρκία: Η λίρα υποχωρεί 0,5% μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας

  Αν και η αισιοδοξία για ένα ακόμη εμβόλιο συνέβαλε στον περιορισμό των απωλειών.

  19:52 16/11

  Η λίρα μπορεί να ενισχύεται όμως οι Τούρκοι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν δολάρια

  Η καλύτερη εβδομάδα της λίρας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες μπορεί να έχει κάνει ελάχιστα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στο νόμισμα

  18:24 16/11

  MUFG: Έρχεται σημαντική αύξηση των τουρκικών επιτοκίων στο 15%

  Μια μεγάλη αύξηση των τουρκικών επιτοκίων στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αυτής της Πέμπτης περιμένει η MUFG Bank μετά τις τελευταίες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

  14:41 16/11

  Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των τιμών

  Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και τις τιμές.

  12:01 16/11

  Ebury: Τα ασφαλή καταφύγια δοκιμάζονται εν μέσω αισιοδοξίας για το εμβόλιο

  Καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ και η νίκη του Μπάιντεν έχουν περάσει στο παρασκήνιο, τα μεγάλα νέα την περασμένη εβδομάδα ήταν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από τις δοκιμές για το εμβόλιο του COVID.